Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.06.2016., 12:40   #1
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
D-Link DIR-840 N600 Router

Mali prikaz ovog routera koji, izmedju ostalog, dobro sluzi za prosirenje wifi mreze po stanovima u stambenim zgradama zagusenim raznoraznim wifi signalima.

Relativno jeftin (280kn) sa vrlo razumnim i cesto koristenim opcijama (iako poneka fali) jednostavnim UI-em, dvostrukim 2,4/5GHz odvojivim antenama, gigabitnim portovima, mislim da zasluzuje mali opis.

DIR-840 je ili vrlo novi, ili neka posebna verzija za istocnu Europu, jer nije podrzan na sluzbenoj D-Link stranici:

Specifikacije, User manual, Slika1, Slika2, Slika3, Slika4, Slika5, Slika6.

Firmare nije bezgresan i ima pojedine beznacajne bugove (iskuljuci mu se 2,4G wirelles, a on u opisu prikaze da je iskljucen 5G i obratno, i sl)

Jedini problem koji sam imao s njim je bila pocetna konfiguracija. Nakon svake od korisnika trazene "Reboot" komande router se blokirao. Automatski reboot nakon neke promjene je prolazio uredno. Nisam neki strucnjak i ovo mi je tek cca 15 router kojeg sam konfigurirao, trebalo mi je dosta vremena (citaj jebeno poslijepodne dok nisam otkrio u cem je kvaka.
Moj setup: Win7 +Avast +Win-firewall +Firefox je pritiskom na gumb "Reboot" slao neku samounistavajucu komandu, nakon koje se router potpuno zablokirao i samo bi ga "Reset gumb" vratio u zivot. Nakon iskljucivanja svega navedenog i pokretanja Firefoxa bez svih nakrcanih plugin-ova (Safe Mode) konacno mi je sve proferceralo kako je i zamisljeno.

Router radi tjedan dana iza B.net-ovog routera, vrlo stabilno i sa odlicnim "n" wifi-em na oba podrucja. Za stan "normalne" velicine dovoljno je stavit snagu wifi-a na "Medium" i tako malo smanjit grijanje. Dodatno se smanjuje upotrebom samo jednog wifi podrucja...

Fali mu opcija za potpuno iskljucenje IPv6, ali se moze ukljucit da IPv6 radi samo u lokalnoj mrezi, pa Win10 nepocudni uredjaji tako nemaju problema sa internet vezom...

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 10.06.2016. u 12:57.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2016., 13:17   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kod D-Linka je poznati štos da je support za odr. model prema tržištu na koje se plasira,
interesantno ima ga samo na nekoliko tržišta,
Google ga pronalazi u Španjolskoj mada ga na D-Link Espana stranicama "nema" nego na stranicama njihovog operatera.
Evo još jedan link za manual > http://www.ono.es/resources/files/ay...NK_DIR-840.pdf

Mislim da je glavni razlog "mistike" šta mu je vjerojatno glavna namjena kao VPN router.
Treba paziti da ga se ne zamjeni sa sličnim DIR-840L modelom.
Za sada toliko
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.06.2016., 14:15   #3
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Mislim da opisani i je "L" verzija, jer ima Ralink RT13092L chip i po opisu na wikiju sve ostale chipove tamo spomenute za L verziju.
Medjutim, koliko sam shvatio iz gugl prevoditelja sa madjarskog (od kuda je i stigao) u njegovom firmware-u je taj pachiran pa ne bi trebao predstavljat problem. Bar ja nisam naisao na bilokakve nepocudnosti.

Ti si spominjao da bjezim od te L verzije radi Ralink chipseta, pa u cemu je (bio?) problem s njim?

Btw, link koji si naveo za manual je pravi, jer ta ista verzija manuala dodje na CD-u uz router...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2016., 14:30   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Neke prethodne verzije Ralink - ovih chipseta (bilo kao AP, bilo kao Client) su imale očajne karakteristike, možda je kod ove nove sve ok (napokon napravili kako treba).
Test odnosno upotreba će sve pokazati.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno