|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
D-Link DIR-840 N600 Router
Mali prikaz ovog routera koji, izmedju ostalog, dobro sluzi za prosirenje wifi mreze po stanovima u stambenim zgradama zagusenim raznoraznim wifi signalima. Relativno jeftin (280kn) sa vrlo razumnim i cesto koristenim opcijama (iako poneka fali) jednostavnim UI-em, dvostrukim 2,4/5GHz odvojivim antenama, gigabitnim portovima, mislim da zasluzuje mali opis. DIR-840 je ili vrlo novi, ili neka posebna verzija za istocnu Europu, jer nije podrzan na sluzbenoj D-Link stranici: Specifikacije, User manual, Slika1, Slika2, Slika3, Slika4, Slika5, Slika6. Firmare nije bezgresan i ima pojedine beznacajne bugove (iskuljuci mu se 2,4G wirelles, a on u opisu prikaze da je iskljucen 5G i obratno, i sl) Jedini problem koji sam imao s njim je bila pocetna konfiguracija. Nakon svake od korisnika trazene "Reboot" komande router se blokirao. Automatski reboot nakon neke promjene je prolazio uredno. Nisam neki strucnjak i ovo mi je tek cca 15 router kojeg sam konfigurirao, trebalo mi je dosta vremena (citaj jebeno poslijepodne ![]() Moj setup: Win7 +Avast +Win-firewall +Firefox je pritiskom na gumb "Reboot" slao neku samounistavajucu komandu, nakon koje se router potpuno zablokirao i samo bi ga "Reset gumb" vratio u zivot. Nakon iskljucivanja svega navedenog i pokretanja Firefoxa bez svih nakrcanih plugin-ova (Safe Mode) konacno mi je sve proferceralo kako je i zamisljeno. Router radi tjedan dana iza B.net-ovog routera, vrlo stabilno i sa odlicnim "n" wifi-em na oba podrucja. Za stan "normalne" velicine dovoljno je stavit snagu wifi-a na "Medium" i tako malo smanjit grijanje. Dodatno se smanjuje upotrebom samo jednog wifi podrucja... Fali mu opcija za potpuno iskljucenje IPv6, ali se moze ukljucit da IPv6 radi samo u lokalnoj mrezi, pa Win10 nepocudni uredjaji tako nemaju problema sa internet vezom... Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 10.06.2016. u 12:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kod D-Linka je poznati štos da je support za odr. model prema tržištu na koje se plasira, interesantno ima ga samo na nekoliko tržišta, Google ga pronalazi u Španjolskoj mada ga na D-Link Espana stranicama "nema" nego na stranicama njihovog operatera. Evo još jedan link za manual > http://www.ono.es/resources/files/ay...NK_DIR-840.pdf Mislim da je glavni razlog "mistike" šta mu je vjerojatno glavna namjena kao VPN router. Treba paziti da ga se ne zamjeni sa sličnim DIR-840L modelom. Za sada toliko ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Mislim da opisani i je "L" verzija, jer ima Ralink RT13092L chip i po opisu na wikiju sve ostale chipove tamo spomenute za L verziju. Medjutim, koliko sam shvatio iz gugl prevoditelja sa madjarskog (od kuda je i stigao) u njegovom firmware-u je taj pachiran pa ne bi trebao predstavljat problem. Bar ja nisam naisao na bilokakve nepocudnosti. Ti si spominjao da bjezim od te L verzije radi Ralink chipseta, pa u cemu je (bio?) problem s njim? Btw, link koji si naveo za manual je pravi, jer ta ista verzija manuala dodje na CD-u uz router... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Neke prethodne verzije Ralink - ovih chipseta (bilo kao AP, bilo kao Client) su imale očajne karakteristike, možda je kod ove nove sve ok (napokon napravili kako treba). Test odnosno upotreba će sve pokazati. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|