Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.06.2016., 17:53   #1
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Kalibracija zvuka na receiveru

imam setup da preko HDMI-a spajam laptop na Pioneer htp 072 receiver i onda hdmi pass-tru na projektor
ako želim pravi 5.1 zvuk, moram odabrati u playeru "pass-through" na hdmi.

e sad problem je što je zvuk neravnomjeran tj. dešava se da ako želim razumijeti govor moram pojačati do mjere da kada krenu scene s muzikom ili efektima onad se dere da se trese zgrada. inače kalibrirao sam prema uputama iz pioneerovog manuala ali sam za mjerenje jačine zvuka koristio mobitel. rezultat je bio vrlo uočljiv (osjećaj da zvuk drito pogađa mene).
neznam da li sam možda izabrao nekakav preset za zvuk koji umanjuje centar jer je razlika u jačini zvuka između scena sigurno 50% ili tako snimaju današnje filmove?

u globalu me zanima da li postoji kakva opcija da se izjednače zvukovi tokom cijelog filma, dakle da efekti ne dreče jače neg govor
Staro 12.06.2016., 18:08   #2
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Rucni/slusni odabir je jedini pravi nacin....pusti film i manual namjestanje jacine pojedinog kanala i udaljenosti do zvucnika....
Oni kalibracijski mikrofoni su niskorisni. Probao takvo namjestanje 2x na Denon resiveru i oba puta pusiona dok nisam na uho namjestio.
Sve to radi bez ikakvih efekata i sa najkvalitetnijim mogucim zapisom kako bi ti nymjestanje bilo pravilno.
E da - bitno je imat sto kvalitetniji centralni zvucnik a ti nisi naveo koje zvucnike imas
smirnoff je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.06.2016., 18:15   #3
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
sory, zaboravio sam reći da je HTP 072 paket: receiver + 5.1 zvučnici.
Zvučnici su pioneer S-11A-P

inače je zvuk vrlo solidan po jačini samo neuravnotežen. čisto kao bonus pitanje, da li mi se isplati mijenjati centar od ovog kompleta i ako da, koji bi bio neko ok ali ne preskupo rješenje?
Staro 13.06.2016., 17:24   #4
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Generalno bilo bi dobra investicija u bolji centar al racunaj da u SH takav kosta 600+ kn.
Sad koliko je tebi to ispalivo....
smirnoff je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2016., 20:10   #5
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Ako nema auto kalibraciju preko priloženog miktofona onda radi slijedeće...izmjeri udaljenost od zvučnika do mjesta gdje sjediš dok gledaš film ili šta već i to unesi u receiver (ako to uopće i ima)...onda aplikacija za mjerenje glasnoće u dB koju već imaš, pusti test signal, to ti je onaj koji šumi...stavi mobitel gdje obično gledaš i mjeri kanal po kanal dok ih ne poravnaš. Tada pusti neku scenu iz nekog filma koju dobro znaš i onda fino podesi. Obavezno pusti nešto da je barem 5.1 dts ili dolby digital, nikakav stereo ili aac shrot. Ako te i onda zeza centralni onda poglasni samo njega (pokreni opet test zvuk iliti šum, dođi do centralnog i podiži po pola dB).

Poslano sa mog LG-D802 koristeći Tapatalk
9800pro je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno