|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2011
|
Konfiguriranje antene TP link TL-WA5210G
U kući od roditelja imam net, iskon, 20 mb/s. Router koji imam od njih je Zyxel VMG 5313. Pošto sam se preselio u stan, nije mi se dalo uzimati net, nego sam odlučio povezati dvije TP link antene. Samo da odmah napomenem, da mi je optička vidiljivost odlična (nema prepreka), a udaljenost zračne linije oko 300 m., antena je na visini nekih 11-12 metara od tla. Spojio sam lan kablom Zyxel iskonov router i TP link antenu, e tu dolazi do problema. Kada odem u postavke routera i napravim klasični AP (ima još mogućnost napraviti dvije vrste AP-a), zar nebi ta antena trebala kada se spojim na nju i odem na speed test imati brzinu slanja neta istu kao i sam Iskonov router? Kod mene to nije slučaj, maximalno što sam uspio dobiti je bilo do 10 mb, ali to nije trajalo dugo. Kada odem u drugu ulicu i spojim se mobitelom na antenu, brzina padne na 3,5 mb/s, što je još i dobro. Ne kužim da li je problem u Iskonovom routeru, odnosno u portovima u koje se "šteka" lan kabel, jer stvarno mi je glupo da mi je brzina na Tp link anteni ovako mizerna. U stanu sam konfigurirao još jednu takvu antenu, ali kao repeater i to ok radi, odnosno emitira signal koliko dobiva brzinu neta koja dolazi od prve antene, a to je užasno malo. Zanima me da li netko ima iskustva sa povezivanjem ovih antena?, jer definitivno je problem u povezivanju Iskonovog routera i sam TP link antene lan kablom. Unaprijed hvala na odgovorima |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
ti nemas TPLink antenu nego vjerovatno TP-Link WirelessAccess Point ili Wireless router prvo napisi koji model Access Pointa / Routera imas (i pri tome ne mislim na Iskon Zyxel) drugo, stavi sirinu kanala na 20MHz, izaberi wireless kanal koji Zyxel NE koristi (a na Zyxel-u kanal postavi rucno) kako ti kasnije automatika nebi slucajno prebacila udaljenost od 300metara za wifi uz opticku vidljivost je nikakav problem, ali je tvoj problem definitivno oprema, vjerovatno sa ugradjenim 2 ili 5dbi omni antenama neces puno vise postici, trebace ti usmjerene(ije) antene ako ti AP/Router ima odvojive antene (vjerovatno RP-SMA konektor) sa ovim bi vrlo vjerovatno mogao rjesiti problem TP-LINK TL-ANT2409A
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
prvo napisi koji model Access Pointa / Routera imas (i pri tome ne mislim na Iskon Zyxel) Gdje i kako da ovo postavim? drugo, stavi sirinu kanala na 20MHz, izaberi wireless kanal koji Zyxel NE koristi (a na Zyxel-u kanal postavi rucno) kako ti kasnije automatika nebi slucajno prebacila. vjerujem da se može rješiti problem, jer kod mene je problem od iskon routera do ap-a, a povezani su lan kablom, tako da na Ap-u (tp link, nebi brzina neta trebala biti 4 puta manje od maksimalne brzine koju imam na Zyxelu. Vrlo vjerojatno sam složio krivo nešto odnosno AP, konkretno ja imam obični AP, a mogu još složiti Wireless Broadband Router i WISP Client Router. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
U naslovu je tip wifi uređaja kojih ima ako sam uspio razumiti 2 komada sa ugrađenim usmjerenim antenama. Iskonov ruter ima mod "n" dok ovi samo "b" i "g" tj. max 54 Mb što u praksi bez smetnji ( a vjerujem da ih ima) može dati oko 20 Mb. Nek izabere kanal na kojem ima manje korisnika npr. CH3 ili CH6 jer većina je na CH1 i CH11, a može i provjeriti sa softwerom za win. npr "inSSIDer home - free". |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Znači pošto nemaju mod n neću moći dobiti full brzinu na njima? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
stavi na 13 kanal, provjeri ACK timing i polarizaciju oba AP-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
ok, kako da provjerim ACK timing? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
do you speak it?
Datum registracije: Mar 2003
|
sorry nisam skuzio da si naveo model u naslovu teme, buduci da sam citao tekst a nisam gledao naslov anyway, pogledom na http://www.tp-link.com/en/products/d...L-WA5210G.html vidim da je to 802.11g uredjaj, 54Mbps teoretski maksimum, 27Mbps/8 ~ 3MB/sec u praksi ces jako tesko izvuci, realno negdje oko 15Mbps bi moglo ici ako ih oba postavis na kanal na kojem je najmanje smetnji probaj 13-ti kanal pa vidi kako radi sto se tice sirine kanala tu nemas mogucnosti nista mjenjati nego samo 20MHz zbog wi-fi standarda na kojem je baziran uredjaj, to je i uredu jer 40MHz kanali u zagusenim sredinama stvaraju probleme nemoj testirati brzinu linka time da vrtis speedtest, nego probaj kopirati preko LAN-a (pozeljno FTP ili slicno) pa vidi koja ti je propusnost linka
![]() |
#9 |
Banned
Datum registracije: Jan 2012
|
stavi nanostation firmware s njim ide 25 Mbps |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User