|
![]() |
#1 |
kapetan Janez Ibrahimovič
Datum registracije: Sep 2005
|
win98 poslije XPa
Osim što moram formatirati particiju na FAT32, ima li kakvih problema ili specifičnosti prilikom instalacije jer ne bih volio da mi nestanu podaci sa diska? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
ne bi trebalo ništa nestat s diska, ali backupiraj si podatke prije svejedno |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
neces moc instalirat ak imas vise od 512 MB memorije. znaci iscupas jedan keks od 512 ili kako vec imas (posudis od nekog manji keks) i onda bubnes win98 gore. onda bi sve trebalo radit bez problema. pretpostavljam i da si napravio dvije (2) particije ili imas 2 diska. zatim kad si instaliro onda pronades SYSTEM.INI datoteku i otvoris sa notepadom te dodas u skup ili ti kategoriju koja se zove [vcache] liniju sa slijedecim: MaxFileCache=524288 trebalo bi radit
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Ček, ček...ne možeš instalirati 98icu ili ne možeš raditi s više od 512MB RAM-a ??
![]() |
#7 |
|
imam upravo 512 rama i imam 3 particije od kojih su 2 već sistemske, ali mi je bila dobra kombinacija win98 i XP, a ovaj sam se put zajebo pa sam stavio XP prvo, ima to neko vrijeme pa sam nakupio podataka i programa pa mi baš nije do formata hvala na savjetima |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Avocado
|
Dakle, kad vec trazis onda citaj: Ak si pobriso win98 sa prve particije (C), ponovno je tamo instaliraj, a xp ostavi gdje je. Sad imas puno posla. Kao prvo, trebas kopirati sa winxp instalacijskog cd-a datoteke imena 'ntdetect.com' i 'boot.ini' (bez'), (nalaze ti se u 'I386' folderu) na C. Jos ti treba kopija boot sectora od win98. Otvori notepad i tocno ovako pisi otpocetka: L 100 2 0 1 N C:\BOOTSECT.DOS R BX 0 R CX 200 W Q i spremi ju kao 'read.scr' na sistemsku disketu. Zatim podignes komp sa sistemske diskete koja ima 'debug.exe' program (obicno svaka ima), te u komandnoj liniji napisi slijedece: 'debug.exe (ovdje umjesto ovih zagrada i slova upises znak < jer mi nece priznat valjda pozaje kao neke naredbe)read.scr' i lupis enter. Nakon toga ce postojati bootsector za win98. Jos nije gotovo. Sad opet otvori notepad i pisi ovako: [boot loader] timeout=30 default=C:\ [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP" /fastdetect C:\="Windows 98" te to spremis kao boot.ini u C. Ako si instalirao win98 na zaseban disk koji se isto zove C tj. da ti je prvi u windowsima i da na njemu nemas particija onda napisi umjesto dijela 'partition(1)' ovo: 'partition(0). Ako si pak instalirao na neki drugi disk pises pod dijelom 'disk(0)' ovo: 'disk(x)' gdje je 'x' za npr. C jednak nuli, a npr. za D jednak 1, pa za E jednak 2 itd. Ako ti se pak nalazi na drugom disku i na nekoj drugoj particiji onda popunjavas 'disk(x)' i 'partition(y)' ovisno koji je disk te koja je particija na njemu (y). (Inace je sve ovo moguce i lakse saznati preko recovery console koju pokrenemo sa winxp cd-a tako da pricekamo da nas pita 'press enter to setup winxp now' ili 'press R to run recovery console'. Kad pokrenes recovery console upisi naredbu map. Ispisat ce ti se sve particije i pisat koji je broj disk (nas 'x') i particija (nas 'y'). Nakon toga (postavljanja boot.ini u C) opet pokrenes recovery console i upises 'fixboot C:' lupis enter i trebalo bi radit. Ako si pak imao win98 na nekoj drugoj particiji ili na nekom drugom disku (znaci da nije bio C i da su ti na C ostali ntdetect.com i boot.ini) i da ti je xp na C, onda se ovo svodi na instalaciju win98 na neku particiju/disk te, sad ponavljam: Jos ti treba kopija boot sectora od win98. Otvori notepad i tocno ovako pisi otpocetka: L 100 2 0 1 N C:\BOOTSECT.DOS R BX 0 R CX 200 W Q i spremi ju kao 'read.scr' na sistemsku disketu. Zatim podignes komp sa sistemske diskete koja ima 'debug.exe' program (obicno svaka ima), te u komandnoj liniji napisi slijedece: 'debug <read.scr' i lupis enter. Nakon toga ce postojati bootsector za win98. Zatim samo otvoris (ne kreiras novi) boot.ini sa C i tamo podesis slijedece: 'timeout=z' gdje stavi za z bilo koji broj: to ce ti biti broj sekundi pokazivanja boot izbornika (preporucam 30) pod '[operating systems]' dodaj liniju ispod svega 'multi(0)disk(x)rdisk(0)partition(y)' gdje su ti 'x' i 'y' prije opisani brojevi. Zatim ju spremis i to je to. Ako nista ne upali onda si jednostavno osuden na reinstalaciju svih windowsa.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
|
ovako: Imam dual boot, dva winXP-a, onaj primarni, koji uglavnom koristim mi je na C particiji, a drugi na D. Ovaj drugi koristim kada mi nešto ne radi na prvom (uglavnom zbog pretrpanosti programima). Jednom u budućnosti planiram zamijenit jedan XP (D) sa Linuxom, ali zasad ću ostavit ovako. Nisam još ništa brisao, prvo bih trebao nekud maknut podatke sa treće (E) particije da ju mogu formatirat u FAT32 gdje mislim stavit 98-icu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
|
Citiraj:
znači, ukratko: pošto imam na C (i D) particijama XP, stavljam na E, na boot disketu stavim "read.scr", pokrenem debug i editiram boot.ini. Jel to to? Ovo je moj boot.ini [boot loader] timeout=5 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional Primary" /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional Secundary" /fastdetect |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Avocado
|
@buljo: nista strasno @ramses treci: da dobro si shvatio. sam si to jos jednom dobro pogledaj i isprintaj prije nego sto krenes radit jer ces se completely uzgubit. pozdrav
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
BTW pomoću msconfig u 98ici se može podesiti koliko će memorije OS vidjeti...
![]() |
![]() |
#16 |
Avocado
|
mozes INSTALIRAT sam ak imas 512 MB ram il manje. a poslije je pitanje ak si ti dobio jos xxx rama pa ih piknuo. inace se win98 ne snalaze sa vise od 512 MB i nema koristi.
![]() |
#17 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Prije instalacije izvadi sve preko 512mb Onda instaliraj service pack 2 sa adrese http://exuberant.ms11.net/98sesp.html nakon toga stavi memorije koliko hoćeš (trebalo bi raditi, ali nisam osobno probao) |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
Napokon sam očistio i formatirao E particiju (u FAT32). Tu počinju problemi. Na start-up disketi od XP-a nema debuga. Našao sam neke diskete od 98-ice koje zbog drage nam pouzdanosti starih disketa ne rade. Pretpostavljam da mora biti disketa od 98-ice pošto na novijima nisam našao debug (startup od Milleniuma mi isto ne radi). Pokrenuo sam komp sa startup diskete od XP-a, koju sam nanovo formatirao u startup (na njoj nema debug) i pokrenuo sam instalaciju koju sam prethodno kopirao na disk. Pojavi mi se sučelje za instalaciju 98-ice i kliknem "Continue" Tada mi se pojavi poruka pod naslovom "Setup Detection Message". Ovo je sadržaj poruke: "Message SU0013 Setup cannot create files on your startup drive and cannot set up Windows 98. If you have HPFS or NTFS, you must create an MS-DOS boot partition. If you have LANtastic server or SuperStor compression, disable it before running Setup. See Setup.txt on Setup Disk 1 or the Windows 98 compact disc." Ispod mi je button "Exit Setup". |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Jel ti prva particija (C ![]()
![]() |
#20 |
|
Nije, nego je NTFS na kojoj mi je XP. Želim staviti 98-icu na E particiju (koju sam formatirao u FAT32). |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Daj se ne zezaj bezveze, nego ovdje skini Win98 boot disketu s driverima za CD-ROM, bootaj s nje i piči. Vjerojatno ti boot disketa od XP kenjavi zobog postojanja NTFS/FAT32 particija, pa joj "nije jasno" što hočeš od nje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Avocado
|
Skini tu boot disketu ili zamoli nekog ko ima 98 na kompu (obicno imaju oni koji vole starudije, ja imam na celeru 433) a u susjedstvu ti je ili blizoj. Razlikuju se programi od 98 i xp, pa "samo" je jedno 4 god razlika.
![]() |
#23 |
|
Pokušavao sam nabaviti boot disketu od 98-ice, ali nitko od mojih bližih frendova i susjeda ju nema. Skinuo sam boot disketu za 98-icu, ali na njoj nema famozni "debug.exe". Budem pokušao sad pokrenut instalaciju, pa javim kako je prošlo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
|
Evo, probao sam. Nije prošlo. Sve je isto. Ponovno mi se javi ona ista poruka na istom mjestu: "Message SU0013 Setup cannot create files on your startup drive and cannot set up Windows 98. If you have HPFS or NTFS, you must create an MS-DOS boot partition. If you have LANtastic server or SuperStor compression, disable it before running Setup. See Setup.txt on Setup Disk 1 or the Windows 98 compact disc." Probao sam sa disketom od win98 (koju sam skinuo sa linka iz torovog posta, BTW, hvala tor), ali ne ide... Ako nemam debug funkciju i ne učinim onu proceduru za boot edit, to znači samo da ne mogu odabrat 98-icu, ali sve je OK inače sa ostalim OS-ima i praktički se meni ništa ne mijenja, jel? |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
|
zaboravio si korupciju i kriminal... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
Tu imaš više problema. Prvo, pokušavaš instalirati 98icu na disk gdje boot particija nije fat (16/32, svejedno) i drugo, pokušavaš instalirati 98icu na extended particiju. Drugi problem se da riješiti, pretpostavljam da ovo prčkanje debugom po rootu tome služi, no prvi problem ne vidim na koji način možeš riješiti. Onako, jedno jednostavno seljačko riješenje koje radi bilo bi: 1. prebaci tip E: particije na koju misliš instalirati 98icu iz ekstended u primary. Ovo je najlakše napraviti pomoću Partition Magica, ali može se (ali nije ugodno) i iz fdiska. 2. konvertiraj prvu particiju c: natrag u fat32. Upiši convert /? pod cmd XP-a za daljnje upute. 3. Instaliraj 98icu gdje hoćeš 4. Pusti repair instalacije XP-a na prvoj particiji, tako da ti reparira boot.ini i druge potrebne fajlove. Uglavnom, za ljude koji misle imati puno OS-ova na jednom disku, preporučio bih da prva particija na disku bude posve mala fat16 particija. Na tako složen disk može se instalirati 95, 98, NT, 2000, XP i to od svakog nekoliko instanci. Evo ti jedan zgodan tematski link
Zadnje izmijenjeno od: mirkoB. 19.10.2005. u 21:27. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|