|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2012
|
Koji ruter ili switch + ruter
Trebao bih pomoč oko odabira rutera ili ruter+switch. Situacija je takva da sam preuređivao cijeli stan te sam po cijelom stanu postavio utičnice za net te do njih provukao CAT 5e kablove, tako da mi je bitno da router i switch budu gigabitni (barem portovi za namjenjeni za računala zbog NAS-a). Doma imam postavljeno 2 računala,3 smart TV-a, mrežni printer, mrežna linija, te planiram nabaviti NAS radi backupa,media servera i torrent klijenta. U stanu se redovito nalaze 2 laptopa i 4 mobitela spojena na wifi. Prešao sam na B-Net na 20 mbit brzinu, te mi treba bolji ruter zbog upravljanja mrežom. U planu mi je bilo kupiti prvo ovaj mikrotik ruter . Ali me brine to što nisam baš toliko napredan korisnik i još uz to se nisam susreo nikad sa RouterOS-om i još uz to da je možda bolja opcija uzeti neki router sa manje portova te uz njega neki switch. Hvala Vam unaprijed na pomoči |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Pa jel nemas Router od ISP-a/operatera ?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Ma ok jasno mi je da trebas Switch, mislio sam samo da iskoristis postojeci Router od operatera (cisto da ne kompliciras s routerima jedna kroz drugi, VOIP i slicno) ali da svakako dodas Switch u kombinaciju ali ako sad vec imas 12 kabela gledaj da switch bude 16 ili cak vise portova (da imas "lufta" za ubuduce ![]() Znaci kupis switch 16-24 porta, njega spojis sa ISPovim routerom i sve ostalo u switch koji ima neki WEB management tako da mozes pratiti/slagat sto ti treba. Osim ako imas IPTV njega ces isto ustekati u Router od operatera ui to je to.
![]() |
#5 |
Registered User
|
Kuzim sve to ali jednostavno taj ruter je bzvz nemres nis s njim, nudi on postavke i sve to,ja ih namjestim ali jednostavno ne rade hehe to je problem. A sad je li isplativije kupiti ruter i swithc ili onaj mikrotik sa 12 portova i ako trebam vise samo nadodam neki manji switch ? I koji ruter uopce kupiti ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Bio sam napisao cijelu čitabu ali se ljisica skršila i otišlo sve u vjetar ![]() Ukratko: 1 - ako imaš onaj njihov wireless router traži promjenu na onaj najobičniji sa jednim Lan izlazom bez wireless - a, kvaka je u tome šta ovaj vulgaris radi u Bridge modu, alternativa je da ovom postojećem daljinski ugase wireless i sve nepotrebno te da ga podese u Bridge mode za Internet 2 - nabavi WAN Wireless Router - prijedlog TP-Link TL-WR1043ND 3 - nabavi 1x 16-portni GB switch ili 2x 8-portna GB switch - a jer su kod nas GB switch - evi bezobrazno skupi |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|