Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.12.2014., 10:57   #1
Keano16
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Profesionalna (poslovna?) LAN mreza

Pozdrav svima,

tvrtka se sastoji od cca. 8 racunala, 3 mrezna printera/skenera, faksa, i sl.

Faks je za sada normalni telefonski, ali u planu nam je zatraziti WinFax uslugu od Hrvatskog telekoma. Ovo nije obavezno.

Racunala medju sobom rijetko koriste razmjenu datoteka putem shareanja diskova, ali se zato svakodnevno razni korisnici koriste program s JEDNOG racunala putem opcije mapiranja mreznog diska (tako je propisao proizvodjac programa).

Trenutna postavka internet/LAN mreze:
- T-Com ADSL router
- iz njega ide mrezni kabl u prvo mjestu u SWITCH-u
- iz SWITCH-a idu mrezni kablovi u sva ostala racunala
- sva racunala u istoj WORKGROUP

Iskreno, nisam prezadovoljan radom ove mreze. Cesto se dogadja da ne printa, da mapirani mrezni disk ne mogu otvoriti, i sl.

Tvrtku selimo u nove prostorije i volio bih da tamo mrezu napravimo profesionalnije i stabilnije. U odnosu na gore navedenu postavku mreze, koje bi hardverske i softverske stvari trebalo provesti da ova mreza bude stabilna, dobra, brza, i sl.

Napominjem da su nove prostorije nove, provuceni su novi kablovi, narucen je ormar. Sada mogu naci tvrtku koja ce isporuciti SWITCH, sve pospajati, istestirani, ali dobro bi mi dosle vase smjernice da se znam dobro postaviti i traziti ozbiljnu uslugu.

Unaprijed hvala na savjetima
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2014., 11:06   #2
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
pa traži ponude integra/combis/s&t ili neka šesta firma pa usporedi cifre i to ti je to.
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.12.2014., 14:29   #3
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Da ako ne radiš sam, u pravilu će ti dobro slozit svaka firma koja se tim bavi.
U postojećoj je mozda bio problem ako niste imali statičke adrese na printerima i tom računalu koji je imao sheran hdd ili što već. To je u 90% slučajeva problem s obzirom na to šta si opisao.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2014., 14:30   #4
Keano16
Premium
Moj komp

Nisi shvatio pitanje, ili ja nisam dobro objasnio sto trebam.

Trebam informacije: sto uopce pitati takve tvrtke? Znam da trebam mrezu, znam kakvu sada koristim, ali kakva dodatna softverska/hardverska usluga tj. proizvod mi treba da unaprijedim postojecu mrezu?

Dakle, nekakve smjernice.

Hvala jos jednom!

P.S.
Tek kasnije vidiom tvoj odgovor FORACE. Printeri i sva racunala su imali staticke adrese. Pozdrav i hvala
Staro 09.12.2014., 14:33   #5
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

pa reci im da trebaš izvid terena, adekvatan switch, spajanje postojeće i po potrebi dodatne aktivne i pasivne infrastrukture, podešavanje i testiranje mreže i klijenata.

dac it.
Staro 09.12.2014., 14:34   #6
Keano16
Premium
Moj komp

Ok, izguglat cu jos malo... Poz,
Staro 09.12.2014., 16:16   #7
Forace
Premium
Moj komp

Ajd možemo napisat i drugačije iako u pravilu kod ozbiljne firme ne bi trebao imat problema.

Krenimo redom.

Mreža i njezina konfiguracija su relativno jednostavni pojmovi.

Imaš pasivnu (kablovi, patch paneli) i aktivnu (switch, mrežna kartica) opremu.
Pasivna oprema:
Kablovi se dijele po kategorijama te mogu biti oklopljeni ili neoklopljeni - nebitno ako je kabliranje već probedeno. Same utičnice i patch paneli - imaš više proizvođača. Razlika je u kvaliteti. Kad se to sve spoji sve će to radit - do razlike u kvaliteti dolazimo kada postavimo pitanje koliko dugo te sa kolikom propusnošću.

Dalje od aktivne mrežne opreme imaš switcheve koji se opet prvenstveno dijele po brzini 100 megabitni ili gigabitni. Na drugom mjestu je podjela pametni vs glupi switch.

Pametni dolazi sa svojim sučeljem za upravljanje dok se na glupi ne možeš spojit.

Treća podjela switcheva je Layer 2 ili Layer 3. Trojka ima mogućnost usmjeravanja prometa između dvije mreže (ako sam to dobro izrekao).

Bottom line: ovisi sa koliko para raspolažete te mislite investirat. Svaka od ovih stavki ima svoju minimalnu cijenu.

Uz firme šta ti je syss napiso ja ti još mogu dopisat: EncIT d.o.o iz Zg.a.

Eventualno ti netko još može napisat koji su preporučljivi proizvođači swtcheva (koji se manje kvare) ali mislim da je to s obzirom da se radi o samo jednom i 10-tak računala nebitno.
Staro 09.12.2014., 16:21   #8
n E v E n
Premium
Moj komp

n E v E n's Avatar

Datum registracije: May 2008
od switcheva, ja bi ti preporuci Allied Telesis, ne kvare se/pouzdani su.

A sto se tice konfiguracije/preporuke za "novu" mrezu, mi puno radimo sa Optima OSN Inzenjering (sad su clanica STORM grupacije - storm-informatika.hr)
Staro 09.12.2014., 19:11   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Cijela priča se može sagledati kroz nofčiće, koliko možete / želite potrošiti za odr. teh. uvjete / specifikacije.
Neka normala za današnje uvjete bi bila:
- kablaža mora raditi / zadovoljiti GB, gore si naveo da je već provučena

- ako ih već nema, na krajevima postaviti Lan utičnice

- ovisno o rasporedu u prostoru i potencijalnim "proširenjima" trenutnih i budućih radnih mjesta predviditi / provući rezervu tj. dodatne Lan kabele / utičnice

- po nekom logičnom rasporedu svaku Lan utičnicu numerirati jedinstvenim brojem

- na drugoj strani svi Lan kabeli završavaju u "ormaru" na patch panelu i složeni po gore navedenoj numeraciji

- slijedi 16 - portni GB switch, po do sada navedenom dovoljan je obični / glupi switch,
pametni / managed switch dolazi u obzir kada za njega ima razloga ili se točno zna šta se želi, evo nekih primjera:
a) ograničavanje up/dn bandwitha prema internetu, bilo generalno ili za svako radno mjesto odvojeno (ovisno o potrebama / funkciji rm)
b) grupiranje / izdvajanje odr. Lan prometa u posebne Vlan - ove, recimo za promet prema kompu koji "glumi" server i mapiranog diska tj. podataka
c) neka kolege dodaju ...
zafrkani detalj ove verzije je ako nemate nekog unutar firme sa dovoljnim znanjem onda za svaku promjenu postavki / pameti morate angažirati / platiti nekog vanjskog

- mada je danas već standard, provjeriti mrežne kartice na kompovima i ako nije GB ubaciti add-on GB mrežnu

- posebno se posvetiti kompu koji "glumi" server, tu je poželjna pouzdana Intel GB mrežna,
o OS - ima na kompovima nisi ništa naveo, ako je XP onda treba tweak - at br. istovremenih konekcija na 10 (lako sa odr. alatom), a kod W7 to nije nužno jer je 20 po defaultu

- također nisi ni riječi spomenio o sigurnosti tj. Backup - u kako za kompove vulgaris tako za komp koji "glumi" server i podatke na njemu, a pretpostavljam da vam je to najvažnije od svega > nekakav NAS ili komp sa hdd - ovima minimalno u RAID1 polju (mirror) ili još bolje RAID10

- na neki način ima veze sa prethodnom stavkom, UPS za NAS i komp koji "glumi" server

- neka kolege dopune ...

That's it
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2014., 19:19   #10
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ili jednostavno dođeš negdje i ko pravi 'rvatkatolik kažeš - ja hoću to da radi
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.12.2014., 09:41   #11
Keano16
Premium
Moj komp

Hvala Nikky, Forace, Neven i ostali.. sada su mi mnoge stvari jasnije. Ja imam informaticku podzadinu i edukaciju, ali ne smatram se ekspertom za mreze i zato volim sve razjasniti i sto bolje se pripremiti za razgovor s dobavljacima i onima koji ce nam raditi odredjene usluge.

Većina mi je stvari jasna, ali imam nekoliko pitanja pa bih stoga zamolio dodatna pojasnjenja kada budete imali vremena:

1. Managed ili unmanaged SWITCH? Ja volim kontrolu, imam odredjeno znanje,i mislim da bih znao odrzavati takav SWITCH i mijenjati postavke. Pretpostavljam da managed switch (ukoliko se NE ulazi u administraciju) radi jednako kao i unmanaged...
Mogu li pomocu managed switcha imati uvid u eventulne prekide veze prema nekom racunalu ili sl.?

2. Layer 2 ili 3? Mozda ce biti korisna informacija da cemo 1 etazu nize imati jos jednu LAN mrezu. Provuceni su kablovi za komunikaciju te 2 mreze, ali u startu nemamo u planu da budu povezane mreze. Mozda ovo znaci nesto kod odabira layer 2 ili 3?

3. Kako rijesiti backup? Svjestan sam da treba kvalitetno, brzo racunalo s velikim diskom. Da li se mrezni backup moze podesiti automatski, dakle da s ODREDJENIH RACUNALA backupira ODREDJENE FOLDERE i sprema ih na taj backup server?

UPS imamo, agregat takodjer.

Pozdrav
Staro 10.12.2014., 10:11   #12
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Napisali su ti vec skoro sve, zavisi kolko ti je ozbiljna firma tj. koliko si mozete dopustiti downtime - adekvatno tome ce se i kupovati oprema, mislim na cjenovni razred, pa kasnije neko odrzavanje itd.

1. za te stvari koje te zanimaju si radije procitaj na netu negdje npr. http://www.tp-link.us/article/?faqid=260

2. Po ovom sto si do sada napisao mislim da ti L3 netreba, a on je i automatski managed. L2 i neki manji ruter bi vjerovatno bilo bolje rijesenje, ali to najbolje zoves nekog da ti dodje u firmu pogledati i objasniti te napraviti ponudu. Ovak preko foruma dosta stvari nisu jasne jer npr. ti vidis drvo a ustvari treba cijelu sumu posjec .
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2014., 11:55   #13
Igor_Zg
Premium
Moj komp

Igor_Zg's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ako te zanima konkretna ponuda, javi mi se na PM. Radim u implementatorskoj firmi
Igor_Zg je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2014., 13:08   #14
Forace
Premium
Moj komp

Ok, otkud sad agregat i ups.ovi i još jedan lan segment? Nevermind.

S obzirom da imaš 2 segmenta moj prijedlog je da ideš na Layer 3 switch za backbone te još dva komada managed (po jedan za svaki lan). Znači ide se na način: router -> backbone switch -> lan switchevi

Pripazi da se u startu ne uzme premalo portova na switchu (ovisi koliko je sad kablirano i koliko je jednostavno provlačit dodatne kablove).

Backup: više mogućih rješenja, imaš tu po forumu synology imaš mogućnost nabavke stvarnog servera imaš i softwerska rješenja poput Acronisa ....

Kako je i DiTech rekao: zovi nekog da ti to pregleda. Problem je u backup rješenju što ovisi o par parametara na prvom mjestu o lovi onda sve ostalo (što je u stvari opravdano) - prijerice nećeš kupovat server od recimo 10k Kn sa raid poljem za backup 5 word dokumenata od 250 Kb. (karikiram ali vjerujem da ti je jasno).

Isto tako moje rješenje je za razliku od DiTech-ovog riješenja dijametralno suprotno. On ti je preporučio minimilizam ja idem sa onom da ćete se možda širit ne znam koliko i idem na overkill možda za trenutnu i buduće situacije (obično volim postavljat dovoljno široko ako financije dopuštaju ).

Ali u konačnici:

Citiraj:
Autor DiTech Pregled postova
Napisali su ti vec skoro sve, zavisi kolko ti je ozbiljna firma tj. koliko si mozete dopustiti downtime - adekvatno tome ce se i kupovati oprema, mislim na cjenovni razred, pa kasnije neko odrzavanje itd.
Tu ti je sve rečeno. ovisi koliko ste spremni investirat u nabavku i održavanje, drugi faktor je da li vam i u kojem opsegu nešto treba.

Samo još jedna sitnica: ako vi sad imate 8 računala + nešto mrežnih printera, planirate dodavat aktivne mrežne opreme i još jedan lan segment sa ne znam koliko računala ... mislim da će vam trebat ili osoba za održavanje toga ili vanjsko održavanje .
Staro 10.12.2014., 13:48   #15
Keano16
Premium
Moj komp

Agregat i UPS-ovi su predvidjeni troskovnikom u sklopu elektroinstalaterskih radova i vec su kupljeni i montirani.

Hvala na svim savjetima, puno mi je sve jasnije.
Staro 10.12.2014., 14:44   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
3. Nije nužno ekstra "brzo racunalo", dovoljno je prvi i3, a "velikim disk" je zapravo x diskova u RAID polju + odvojeni sistemski.

Gore sam spomenio minimalno RAID1 (mirror) polje kod kojeg iste podatke imaš na dva hdd - a, pa kad jedan crkne podatke i dalje imaš, a "popravak" je da izvadiš crknuti > staviš novi > preko noći zadaš rebulid polja.
Tu se priča dalje "širi" jeli RAID riješen preko hw kontrolera ili se radi o sw rješenju.

Za samu Backup proceduru imaš (komercijalne) sw u kojem "zadaš" šta > gdje kopira i kada će to odraditi pa bilo to na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi.

Na temu switch - eva osim promjene sa 16 - portnog na 24 - portni, imaš opciju da 1 / 2 porta budu optički, a to ti daje mogućnost da veza prema "drugom / novom" segmentu mreže po potrebi može biti duži od 100 M (drugi kat, zgrada). U tom slučaju bi tu optiku trebalo provući od jednog do drugog switch - a.

Dakle, bolje sada postaviti x (možda i glupih) pitanja nego kasnije žaliti.
Svakako tražiti objašnjenje / tumačenje karakteristika, prednosti i mana, na kraju nofčića kada za nešto imaš a, b, c mogućnost / verziju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2014., 08:33   #17
Keano16
Premium
Moj komp

Sve jasno, sada imam dovoljno podataka i informacija da dobro odradim svoj dio posla. Hvala svima!
Staro 18.12.2014., 14:30   #18
Keano16
Premium
Moj komp

Preporučili su mi NAS uređaj za backup unutar mreže.

http://www.qnap.com/i/en/product/model.php?II=155

Što mislite o takvom rješenju, u usporedbi s klasičnim backup serverom/računalom?
Staro 18.12.2014., 14:42   #19
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

pa klasično računalo/workstation/server whatever ima mogućnost veće redundancije maltene bilo koje komponente, a i možeš slagati razna raid polja sa više diskova zbog veće sigurnosti i/ili brzine.
Staro 18.12.2014., 15:22   #20
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
pa klasično računalo/workstation/server whatever ima mogućnost veće redundancije maltene bilo koje komponente, a i možeš slagati razna raid polja sa više diskova zbog veće sigurnosti i/ili brzine.
To je i meni prevagnulo između gotovih NAS-eva (Qnap, Synology...) i malih složenaca.
Gore Linux (Ubuntu server ili Zentyal baziran na njemu) i ima sve što treba jedan mali ured.
Npr. s1150 ITX ploča, 4-8GB RAM, Pentium je dovoljan (osim za enkripcije (Luks), tu ipak i3 (AES)) ... sve komponente dostupne isti dan kod lokalnog dilera .
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 18.12.2014., 15:41   #21
Forace
Premium
Moj komp

Ali isto tako za tako složeno posebno računalo u NAS ulozi (ili bilo kojoj ulozi servera) moraš nekom plaćat ili održavanje ili znat neke osnove sam.
S druge strane veće su šanse da će synology ili neki qnap biti jednostavniji useru laiku.

Opet dolazimo do toga šta je korisniku potrebno da koliko je dalje spreman investirat u održavanje.

Primjerice nije isto složenac vs server vs gotov nas solution.
Staro 18.12.2014., 15:52   #22
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Naravno, ima dosta parametara ... nadovezao sam se na syssov komentar o dostupnosti hardvera. Što se tiče user-friendly dijela, to je druga priča, iako npr. Zentyal ima zgodan web-interface za nadzor i user-managament za koji ne treba nikakvo poznavanje Linuxa.
Prednost ovog rješenja je cijena softvera (vs. Windows a posebno Windows Server ako ured treba i VPN).
Staro 18.12.2014., 15:54   #23
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ne bi preporučio linux jer sam vidio xyz firmi koje su morale preć na microsoft jer jednostavno puno više ljudi se bavi time, a linux admin je dostupan ko šalter porezne.

oke košta te jednu licencu, to ne bi trebao biti problem kod bilo kakvog ozbiljnijeg poslovanja, da ne pričam mogućnosti daljnje nadogradnje i eventualne centralne kontrole win-based klijenata.

@forace... ha gle moraš platit i nekome da ti dođe popravit i zamijenit pokidani nas, ali čisto sumnjam da ćeš ti te diskove izvaditi i stavit u neki drugi nas i da će to raditi out-of-the-box.

složenac ne dolazi u obzir... najjeftinije brand serverče sa redundantnim napajanjima za početak, 2 nic-a, a onda dalje slagat po potrebi.
Staro 18.12.2014., 18:20   #24
Forace
Premium
Moj komp

Više sam ciljao na user friendly, ak ćemo pokrivat dio "što da krepa nas" - dodaj još jedan redundantni eksterni backup - pa će radit restore do restore pointa na tom backupu
Staro 19.12.2014., 09:49   #25
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

znači sad smo došli do nas-a + serverčeta
Staro 19.12.2014., 10:47   #26
Keano16
Premium
Moj komp

Vidim opet zanimljiva rasprava, super!

Ja sam na umu imao jedan stol i racunalo namijeniti za backup server baziran na Windows OS-u. Ocito na njemu treba biti i neki softver koji ce raditi backup po zadanim parametrima.

Vidim da se ovdje spominje linux???????

Citao sam postove na ovom forumu vezane za NAS vs Server. Nekako sam vise na strani servera (ako je pametno da bude na WIN OS-u).
Staro 19.12.2014., 12:23   #27
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Keano16 Pregled postova
Vidim opet zanimljiva rasprava, super!
Ja sam na umu imao jedan stol i racunalo namijeniti za backup server baziran na Windows OS-u. Ocito na njemu treba biti i neki softver koji ce raditi backup po zadanim parametrima.
Zar nisi napisao da je već naručen ormar ? ... šteta stola .
Za backup, valjda neki alatić treba biti i na klijentima.

Citiraj:
Autor Keano16 Pregled postova
Vidim da se ovdje spominje linux???????
Ne kužim toliko upitnika ... pa na čemu inače radi Synology ili neki sličan gotovi NAS ? Windowsima ?
Ili bar malo zaviri u svoj rođeni router doma

Spomenuo sam kombinaciju složenac+Linux jer, iako se slažem sa syssom za "jedno brand serverče" , to nažalost kod nas nije entry-level rješenje ... ljudi žele još jeftinije. Pa onda još požele i VPN (što koliko se sjećam ima samo Win Server), pa sve skupa postane par puta skuplje od gotovog NAS-a (pričam za male, 2 ili 4 diska).
Staro 19.12.2014., 12:27   #28
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

a gle firma koja neće prihvatiti te minimalne "safe mode" prijedloge kao svoj "back bone" su jednostavno neozbiljni... mislim jel ti bitnija jednokratna uplata od tipa 10k kn ili eventualni downtime od tipa dan-dva na neodređeno vrijeme?
Staro 19.12.2014., 14:46   #29
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ja bih odabrao NAS. Pogle ovaj knap:
http://www.qnap.com/i/en/product/model.php?II=96
Dolazi s backup aplikacijom za koju se ne plaća licenca i koja se instalira kao servis na računala.

Ima i VPN ako baš netko to želi.
Ako želiš redudanciju, uzmeš veći pa digneš RAID1/5/6.
Uzmite u obzir da više od RAID-a za backup apsolutno nije potrebno. Jedini upgrade nakon toga koji ima smisla je remote replikacija. A i to ovaj knap može nativno.

Jedina prednost standalone servera baziranog na Windowsima je mogučnost podizanja AD-a ali to za sobom povlači i administraciju. To nije jeftino.
Staro 19.12.2014., 16:14   #30
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor doublev Pregled postova
Uzmite u obzir da više od RAID-a za backup apsolutno nije potrebno.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno