|
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
HDMI 2.0; 4k video/igre; big screen TV
tema je vjerojatno offtopic, ali pošto se radi o grafuljama oba tabora, postat ću upravo ovdje. ukoliko moderator na dijeli moje mišljenje, nek slobodno premjesti. možda se varam (ispravite me ako je tako), ali od svih testiranih kartica u zadnjih mjesec dana (bilo ATI ili NVIDIA), jedino GTX980 posjeduje HDMI izlaz u verziji 2.0 koji omogućava prikaz 4k videa i/ili igara na big screen 4k telkama. dali je implementacija HDMI 2.0 toliko skupa, ili se proizvođači ponašaju ignorantski ? dali DP u verziji 1.4 šiba 4k video ? ako da, kako ga spojiti na telku koja ima HDMI ulaz ? preko adaptera ? nigdje još nisam vidio adapter DP na HDMI 2.0, a sjećam se da sam svojevremeno pokušao "adaptirati" DP na HDMI (adapter je bio od HP, aktivni, skup cca 300 Kn) i nikako dobiti sliku na TV. kad se slika pojavila, bilo je problema sa tonom. sve u svemu, muka do bola, tako da sam odustao. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
GeForce GTX 970 i 980 su zasad jedine grafičke kartice koje imaju HDMI 2.0 koji omogućava 4K@60Hz, (Maxwell 2.0 arhitektura uz poboljšani H.264 za 4K donosi punu podršku za HEVC/H.265), dok HDMI 1.4a izlaz koji se nalazi na još uvijek aktualnoj GTX 700, te Radeon R9 200 seriji, omogućava "samo" 4K@30Hz. Možeš bez problema upogoniti npr. Radeon R9 290 ili pak GTX 780 za 4K, ali za oku ugodnih 60Hz trebaš ili dual-DisplayPort 1.2a ili pak novi DisplayPort 1.3 standard koji primjera radi podržava i 4K@120Hz. Kaj se tiče proizvođača i implementacije novih HDMI i DisplayPort standarda, 4K tek sad uzima kakav-takav zamah, s tim da je sve to još uvijek u ajmo reči počecima, ali kad jednom nahrle jeftini (manje od 1.000$) 4K IPS modeli, proizvođači se više ne bi trebali zuzdržavati. Za HDMI na DisplayPort adaptere, pričekaj nekog drugog. ![]() Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 04.10.2014. u 22:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Bježi od tih "DP na nešto" i obrnuto adaptera. Uglavnom nerade, a i kad rade to nije to. Tako da bjež od toga, odnosno nemoj se pouzdat u "Kupit ću DP adapter".
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Nema trzanja ![]() Do vremena kad HEVC/H.265, HDMI 2.0 i DisplayPort 1.3 stignu u mainstream, UHD monitori i TV uređaji budu polako, ali sigurno (cjenovno) postali kud i kamo prihvatljiviji i dostupniji. Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 05.10.2014. u 16:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
OK, hvala na odgovoru. |
![]() |
![]() |
|
|