Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.02.2014., 19:14   #1
G-boy
Premium
Moj komp

G-boy's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
5.1 u igricama kroz spdif

unaprijed se ispricavam ukoliko vec ima tema vezana za ovo al trazio sam dosta i nisam nista pronasao..
ugl, imam ovo kucno kino spojeno na onboard zvucnu (maticna je ova) putem optickog kabla..e sad kad sam spajao to sve glavni cilj mi je bio DTS zbog filmova, o igricama nisam nesto razmisljao, ali mi nije bilo na kraj pameti da spdif prenosi samo zvuk u DTS i DD formatu i stereu..i sad kad sam navalio na skyrim nevjerojatno mi je igrat u stereu i ne znam koja solucija bi bila najjednostavnija(najjeftinija) tu za iskombinirat da dobijem 5.1 u igrama, ali i da zadrzim dts.
trazeci po netu naisao sam na dolby digital lice i dts connect ali nemam pojma jel mi to onboard zvucna podrzava i ako da kakav softwer uopce je potreban za to, onda ako ne podrzava, koju zvucnu kupit a da nije preskupa? ili jel se da mozda to nekako drugacije spojit?
G-boy je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2014., 08:11   #2
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Da, treba zvučna sa DTS Connect ili Dolby Digital Live i kako se već sve nazivaju... čipovi u realnom vremenu sve konvertiraju u format kompatibilan sa standardnim AV dekoderima. Svojevremeno su top modeli ploča to imali (imao sam i jedno i drugo onboard i to je radilo lijepo) danas sve rjeđe... Navodno da to možeš dobiti i softverskim putem (ffdshow, ac3filter pa negdje nešto tamo), al ja sam skeptičan. Ako se ne varam, na tržnici imaš jednu Auzentech zvučnu koja bi mogla to imati
Dac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.02.2014., 08:29   #3
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Ima i nekih Asus Xonar modela sa DTS Connectom (ja imam.. i radi super )
Staro 03.03.2014., 13:43   #4
G-boy
Premium
Moj komp

G-boy's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
probao sam sa ac3filtrom i VAC-om, ali ac3 mi ne prepoznaje spdif output..nista, onda ili zvucnu sa dtsc ili ddl ili mozda neke sluske sa surround-om
G-boy je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2014., 09:27   #5
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Nešto sam se jučer igrao sa onboard zvukom, zbog jednog sličnog problema. I naletio na rješenje za skoro sve Realtekove onboard čipove!

Ovdje: http://www.techpowerup.com/forums/th...active.193148/

Išao sam na opciju 2. test sign drivera sa ovim: http://www.ngohq.com/?page=dseo i stvar radi. Pojave se ekstra opcije u control panelu, DTS Interactive, DD Live i Dolby Home Theatre (za slušalice) i još ponešto:

Nažalost neće pomoći G-Boyu koji ima VIA VT1818, ali možda nekome hoće
Staro 16.04.2014., 16:10   #6
grabber
Banned
Moj komp

grabber's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Znači sa ovim patchom je moguće poslat zvuk iz igara na av receiver preko koaksijalca recimo?
grabber je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2014., 08:05   #7
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Sa ovim se može poslati u 5.1 surroundu na receiver. Kodirano u realnom vremenu u Dolby Digital ili DTS

Osnovni preduvjet je da se ima neki noviji Realtek HD onboard spojen optičkim ili koaksijalnim S/PDIF-om na AV receiver sa odgovarajućim dekoderom. I prije svega da je u startu višekanalni zvuk jer ovo nije za upmix tj. stvaranje surrounda.
Staro 17.04.2014., 10:50   #8
grabber
Banned
Moj komp

grabber's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Audio controller from ALC 889A codec...ovo je moja onboard zvučna...znači može
odlična stvar,hvala na ovome.
grabber je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2014., 11:43   #9
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Yup, taj imam i ja i radi odlično. Molim
Staro 18.08.2014., 15:11   #10
DANCI
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Jel to onda radi i na ovoj verziji integrirane zvučne kartice ?

7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec)

Matična je Asrock P67 Pro3.
DANCI je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.08.2014., 15:30   #11
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Vjerojatno. Prolistaj onaj linkani forum, probaj

edit: a ako je netko prolistao, mogao je vidjeti da je izašlo i novijih moddanih drivera, sa još više opcija i manje komplikacija oko instalacije. npr http://www.techpowerup.com/forums/th...s-back.183809/
edit2: nope, to dodaje samo efekte na stereo izlazu (SRS), i izgubio sam DTS na receiveru

Zadnje izmijenjeno od: Dac. 18.08.2014. u 18:32.
Staro 18.08.2014., 18:32   #12
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Napravili su isto i za SoundMAX A1988 drivere: http://www.hydrogenaud.io/forums/ind...owtopic=106533

Sa objašnjenom metodom vjerojatno se to može napraviti i na većini drugih. Treba probati.
Staro 18.08.2014., 21:50   #13
DANCI
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Dac Pregled postova
Vjerojatno. Prolistaj onaj linkani forum, probaj

edit: a ako je netko prolistao, mogao je vidjeti da je izašlo i novijih moddanih drivera, sa još više opcija i manje komplikacija oko instalacije. npr http://www.techpowerup.com/forums/th...s-back.183809/
edit2: nope, to dodaje samo efekte na stereo izlazu (SRS), i izgubio sam DTS na receiveru
Javio se jedan forumaš na toj temi da mu radi na toj verziji Realtek ALC892 uostalom sjećam se da sam bio instalirao i trail verziju SB X-Fi MB 2. To je jedno vrijeme radilo stim driverima pa se neš smrdalo, dalje nisam imao vremena istraživati zakaj ne radi.
DANCI je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2014., 22:17   #14
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Ma radi i jedno i drugo, ali ciljevi moddera su drugačiji. Onaj prvi aktivira DTS Connect i DD Live za digitalni izlaz, ovaj drugi aktivira razne surround simulacije/virtualizacije na analognom stereu i u slušalicama. Zajedničko im je da sve te mogućnosti postoje u našim onboard čipovima, ali standardno nisu aktivirane

Još samo da se to strpa svezajedno u jedan paket
Staro 22.09.2014., 13:50   #15
domaric
Registered User

Datum registracije: Mar 2014
Pozdrav!

Već tjedan dana muku mučim da dobijem 5.1 zvuk iz kompa na kućno kino i nejde pa nejde!

Imam ASRock FM2A88X EXTREME4+ sa onboard zvučnom(Realtek ALC892 Audio Codec) koja je spojena optičkim kablom u kućno kino LG HT806PH.
Uglavnom, nikako ne šalje 5.1 zvuk (u .mp4 filmovima preko VLC-a, DVD ISO itd...), ni dolby ni DTS samo stereo. Pokušao sam prtljati sa ovim modificiranim realtek driverima pa neće ni to... Kada instaliram modificirani, nakon restarta ne prepoznaje realtek, kada probam enable test signing sa DSEO programom ne pokaže mi se nikakav watermark... Jedostavno ne kužim... Može li mi netko dati kakav savjet, pliz!

domaric je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2014., 19:27   #16
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Koji OS, da nije Win 8.1? Koji player?

Ako materijal već je ac3 ili dts onda ne treba ništa posebno, trebalo bi raditi samo po sebi na svakom digitalnom izlazu i obično je problem samo u postavkama. Ako je zvuk izvorno u nekom drugom formatu (recimo kakav mp4 sa 5.1 aac zvukom), XBMC ili po novome Kodi ima on-d-flaj rekodiranje u ono što receiver podržava. Tako da ni za to ne treba ništa ekstra.
Staro 22.09.2014., 23:13   #17
domaric
Registered User

Imam Windows 7 64bit. Probavao sam sa VLC-om i PowedDVD-om al pušta mi samo stereo, makar sam u postavkama namjestio 5.1 i to... Kad promjenim audio track iz 5.1 u stereo čuje se sve isto samo glasnije, dakle nema razlike u kanalima. Kad spojim stare MS Industrial 5.1 zvučnike na komp, kanali su jasno razdijeljeni (u center se čuje govor najviše itd...). Skinuo sam 5.1 test file u WAV formatu gdje nabraja 1,2,3... po kanalima, na MS zvučnicima svaki točno locira, dok preko optičkog na kućno kino ih sve na lijevi i desni locira...
Staro 23.09.2014., 08:14   #18
Dac
Premium
Moj komp

Dac's Avatar

Wav 5.1 ne možeš reproducirati na taj način bez kodiranja u DD ili DTS, i to vrijedi sa sve što se inače ne može naći na standardnom DVD filmu. Dakle moraš osposobiti one hakirane drivere, a gdje i što radiš krivo - zbilja ne znam. Na onom threadu na techpowerup forumu je jako puno ljudi javilo da su uspjeli, napisane su procedure, imaš sve moguće fajlove, linkove i screenshotove. Stvar radi. Pa i kod mene, i na Win 7 i sa malo problema na 8.1. I kad proradi dobit ćeš na kućnom kinu DD ili DTS zvuk bez obzira imao li izvorni materijal 6 ili 2 ili svejedno koliko kanala. Ako ćeš pustiti stereo, čut će se stereo a na ostalim kanalima tišina.

U uobičajenim okolnostima i kad koristiš normalni spdif za filmove (DVD, avi ili mkv sa ac3 ili dts zvukom) ne namještaš na 5.1 nego na digital out i stereo u control panelu, a surround ili kako već u playeru - kontraintuitivno, ali ako PC-u namještaš 5.1 onda pretpostavlja da radi dekodiranje a zapravo mora proslijediti netaknuti stream receiveru aka kućnom kinu da to obavi, dok player mora znati da hoćeš 5.1 na izlazu da ga ne downmixa u 2 kanala. Puštanje najobičnijih filmova u surroundu nije problem na PC-u od kad surrounda ima, i bez real time kodiranja. Vidi ako ti ovo što pomogne http://www.youtube.com/watch?v=MA7ytyLioEU
Staro 23.09.2014., 11:10   #19
domaric
Registered User

Hvala puno na pomoći i trudu, uspio sam ga ipak otključati! Bio sam ćorav pa nisam vidio alternativni driver:
Windows Vista / 7 / 8 - 32 bit and 64 bit - R2.71 A1 (Alternative method).

Za sve koji će možda imati problema: skinete oficijalni 2.71 driver, zamjenite .dll file (R2.71 A1) u instalacijski folder Vista64 i onda instalirate i reboot. Kod mene nije trebao nikakav driver sign, sve radi ok.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno