Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Rezultati ankete: O napisanom mislim...
Slažem se 12 85.71%
Djelomično se slažem 2 14.29%
Ravnodušan 100% 0 0%
Glasači: 14. Ne možete glasati na ovoj anketi

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.12.2003., 11:19   #1
Američanac
Premium

Američanac's Avatar

Datum registracije: May 2003
Međuušni hardware treba servisere

Napomena (i opomena):
Slijedi tekst o neoptimalnom korištenju međuušnog hardvera. Za fine tuning potrebno je pokrenuti diskusiju o napisanom.

Vrijeme čitanja: 5 minuta
Vrijeme shvaćanja: 3 mjeseca
Vrijeme primjene: teško

...
Kad god netko sjedne pisati jer misli da ima nešto pametnog za reći, uvijek postoji dilema: da li je ono što se treba reći pametno, da li je prilagođeno onom koji sluša i da li onaj koji sluša to želi znati. Ako je samo jedan od ova tri pitanja onaj "drugi" odgovori sa ne, bezobzira na to o čemu se govori može isto tako biti izgovoreno u ogledalo. Nakon ovako filozofskog uvoda prelazim na stvar...

Postoje neke zablude i postupci koji se redovito ponavljaju i skrivaju od naših poduzeća koje pomažemo ili održavamo. A mi sami to svesrdno potičemo. Potičemo zablude, prodajemo neznanje, nema posla koji ne znamo obaviti kao najveći svjetski profesionalci. Gdje je tu zabluda? Ha... Počevši od korištenja ilegalnog softvera za koji su se naši internacionalni kolege
pošteno namučili ne samo da napišu već prije toga osmisle, kreiraju, naprave marketing (za koji također plaćaju) do šlampavog posla koji obavljamo u prevelikom vremenskom roku smišljajući svakojake razloge. Reći "Neznam ali saznaću" u našoj Banani ne postoji, barem ne na nivou na kojem bi se trebalo
razvijeti.

Primjeri zabluda:

1. Sistem administrator može postaviti mrežu. Ispravno: Sistem administrator ČITA i primjenjuje unaprijed zadane (i ma zamisli samo, DOKUMENTIRANE!) postavke.

Povucimo paralelu: tajnica organizira način rada poduzeća i odlučuje.

Dakle: Administracija je PODRŠKA, kako kod računala tako i u stvarnoj podjeli odgovornosti. Samim tim administrator nemože biti odgovoran za ništa unutar zadanog. Kada nešto ne zna, pita onog tko se razumije i ne smije biti samoinicijativan i proaktivan.

2. Sistem inženjer zna popraviti računala. Ma dajte molim vas. Ako jedan inženjer strojarstva zna osmisliti stroj nikome neće pasti na pamet da ga zaposli i da ga napravi. Ing. Arhitekture ne gradi zidove itd, itd. Sistem inžinjer NE MORA znati popravljati računala. Za to postoje serviseri kao npr. kod televizora, veš-mašina i ostalih sličnih kućnih naprava.
Poanta: ne smije se vjerovati "svestranom" čovjeku koji se kuži u kompjutore da obavi specijalizirani posao. Vezano uz to ide i slijedeća stavka...

3. Koliko ste puta vidjeli ovakav oglas:

Naslov: PC Administrator

Sadržaj:"Tražimo administratora koji se bavi umrežavanjem, poznavanjem ASP programskog jezika. Dužnosti uključuju povermeni izlazak na teren i popravak Windows računala u kući. Poželjno iskustvo sa MySQL/Oracle databazama. Uvjet FER ili ETF, dobna granica do 30 godina"

Prvo to što traže nije čovjek, to je supermen. Taj skromni Supermen radi 4 posla plus toga još i vozi. Najvjerojatnije je, da obzirom na njegovo FORMALNO obrazovanje, potonje najbolje radi a glavna referenca je to što je ipak normalan (ili pak ne) naučio slušati i raditi totalne nebuloze 4 ili više godina pa je otupio od kreativnog razmišljanja.

Drugo, ljudi moji, govorimo o Čovjeku. Znači, obitelj, prijatelji, težnje, slobodno vrijeme... Ako govorimo o profesionalcu, znači čovjeku koji zna točno što radi, koji samo od svoga znanja živi, onda se svaki od navedenih zahtjeva međusobno isljučuje. Ili si programer ili si web-dizajner (što NIKAKO nije isto što i grafički dizajner), ili si administrator ili si inženjer ili si administrator databaza ili si inženjer za databaze ili si stručnjak za UNIX ili si stručnjak za Windows OS ( unutar homogenih mreža,
naravno)... Sad ponovo pročitati oglas molim.

4. Usluge uključuju i trening/obrazovanje korisnika.

Ne. To se naplaćuje posebno i puno skuplje, pa čak ako se radi i o znanju koje ulažete u poduzeće bez obzira da li ste u njemu kao vanjski suradnik ili kao zaposlenik. Definira se ugovornom klauzulom i iskustvom provedenom u radu sa ljudima.

Sve ovo o čemu pišem naravno da ima i svoje razloge zbog kojih me sve ove sitnice izluđuju: Od nedavno sam eto vlasnik (pored ostalih xy certifikata za mrežnu sigurnost) još jednog vrlo prestižnog certifikata za isto i moje poduzeće je dobilo zastupstvo za centralizirano riješenje za proaktivnu
zaštitu od virusa kako na aplikacijskom tako i na portnom nivou (čitati: TCP/IP odnosno po ISO standardu od 3 do 7 layera). Pri svakom razgovoru sa tkz. "stručnjacima" koji imaju vrlo odgovorne - i čak i jako odgovorne poslove pri velikim, bitnim poduzećima i dioničkim društvima nailazim na skrivanje neznanja iza bahatosti i titule svojeg posla. Evo nekoliko bisera:

"Kakva frekvencija na LAN mreži? Žica se mjeri samo propusnošću odnosno 10/100Mb" - IT manager za 150 korisnika prestižnog poduzeća

"Instalacija probnog sigurnosnog riješenja se plaća? Onda ništa." - Sistem inžinjer u državnoj Slo instituciji

"Prvo ćemo osmisliti i složiti mrežu a onda razmišljati o sigurnosti" - IT koordinator za 6000+ korisnika u BiH pri jednom internet provajderu

Specijalno izdvojeno (o msblast-u):

"...Kad naš korisnik nije svjestan da ima virus to se smatra abuse-om. Šaljemo mu antivirus scan za msblast i ms windows patch. Time je problem riješen" - PLAĆENI support većeg internet provajdera u Hrvatskoj. Nažalost momci, nije.

"Riješili smo problem tako da smo analizirali kod i postavili dummy-fajl iste veličine na svako računalo te tako spriječili širenje" - jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj. Hmmm... jako intiligentno. A što je sa slijedeća tri slična? Kakvo bespotrebno trošenje resursa...

"Nikada niti jedno nezaraženo računalo nije bilo inficirano nakon primjene zadnjih virusnih definicija" - tehnička podrška za jedan razvikani korporacijski anti-virusni program u Hrvatskoj (u stvari mislim da za druge i nema). Naravno da jest. Nakon toga su i bili kontaktirani.

U svim gore navedenim primjerima pitanja su bila jednostavna: "Kakvu vrstu zaštite poduzimate za detekciju i analizu unutar vašeg LAN okruženja" te "Kako se branite od neželjenih upada u vašu mrežu" izuzev anti-virusne
podrške. Odgovori pokazuju koliko su naši stručnjaci ogrezli u samovažnost i nezamjenjivost pa im stoga ne pada na pamet najpametniji potez - pitati specijaliziranog stručnjaka na polju. Osobno, ne pada mi napamet da se bavim izradom web-stranica ili programiranjem aplikacija - za to ću ili uposliti ili naći drugi zajednički interes sa stručnjakom i biti veći specijalista u
svom poslu jer me neće ometati. TO je bit svega napisanog i o tome se u stvari radi. Stajati iza onoga što se radi i vrijednovati onoga koji se razumije u ono što sami nismo u stanju izvesti (ili razumjeti).

I kao post scriptum o odgovornosti i povjerenju:

...o jednoj zagrebačkoj firmi koja prodaje računala i televizore, kućna kina i slično...Za samo 120 Kn po popravku, vaš problem sa računalom riješit će stručnjaci plaćeni 3500 Kn... mjesečno naravno...

O Ovakvim stvarima potrebno je govoriti i obrazovati sve nas. Ono što je žalosno je da nitko ne izražava kako treba - već svi stavljamo znak jednakosti sa poznatim nam akciomom "Ovo je Hrvatska". Pa šta? Moram li zato biti gluplji?!? Moraju li svi?

Trenutni hobi:
Klub IO
Američanac je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2003., 12:14   #2
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Re: Međuušni hardware treba servisere

Citiraj:
Originally posted by Američanac

3. Koliko ste puta vidjeli ovakav oglas:

Naslov: PC Administrator

Sadržaj:"Tražimo administratora koji se bavi umrežavanjem, poznavanjem ASP programskog jezika. Dužnosti uključuju povermeni izlazak na teren i popravak Windows računala u kući. Poželjno iskustvo sa MySQL/Oracle databazama. Uvjet FER ili ETF, dobna granica do 30 godina"

Slažem se sa svime napisanim, ali ovo me definitivno najviše živcira. Jedina utjeha mi je što sam još student i nadam se da će se to promjeniti kad ja dođem na burzu. Koliko sam samo puta vidio oglas: Tražimo osobu za web design koja poznaje ASP, PHP (khmm), Java(script), Flash i po mogućnosti Photoshop. Koliko je to samo osoba u jednoj Onaj ko to sve zna sigurno nema prijatelje i zaboravio je pričat, ali ja još uvijek sumnjam u njegove sposobnosti.

Ali možda je za sve to krivo i naše školstvo. Koje nas od malena uči da svi moramo znati kojeg datuma je bila neka bitka u Japanu, koliko je gospodarski rast Peru-u, koliko je ribe ulovljeno u Japanu 1945. godine, bez obzira na usmjerenje (jer sve to učimo već u osnovnoj). Ne dao Bog da nama škole ponude neki izborni predmet (ono šta oni nude se ja ne usudim tako zvati).
Ja imam spremnu "basic" verziju reforme školstva koja je samo prekopirani američki model. Npr.

Za upis u 4. razred gimnazije potrebno je izabrati 4 (brojka ovisi o vrsti gimnazije) prirodoslovna-predmeta, 3 jezična (i književnost i gramatike su tu ubrajaju, jedan mora biti hrvatski, bilo književnost, bila gramatika), 4 društvena.... itd.

Naravno da ne bi postojali predmeti kao što su Matematika, Hrvatski, Fizika... nego Geometrija, Algebra, Hrv. Književnost, Eng. Književnost, Talijanska gramatika, Optika, Mehanika...

Naravno da to zahtjeva i specijalizirane profesore, što samo znači da je potrebna i lagana reforma ustanova koje obrazuju profesore.

Ma na ovu temu (ne školstvo, nego hrvatski "sveznadari" imam puno za pisati, ali neda mi se sad...)
Elven je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 16.12.2003., 15:08   #3
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
Re: Re: Međuušni hardware treba servisere

elvene elvene...ako je web dizajner mislim da photoshop nije bas po mogucnosti..

a ovo sto si ti naveo uopce nije nes tesko..naprimjer sbp ti je jedan od takvih...iako nije radio na pce-u programski dio vidjeh iz par njegovih post-ova da se i s programiranjem bavi...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2003., 15:44   #4
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Re: Re: Re: Međuušni hardware treba servisere

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
elvene elvene...ako je web dizajner mislim da photoshop nije bas po mogucnosti..

a ovo sto si ti naveo uopce nije nes tesko..naprimjer sbp ti je jedan od takvih...iako nije radio na pce-u programski dio vidjeh iz par njegovih post-ova da se i s programiranjem bavi...
Gle, mi ovdje pričamo o specijalizacijama, znači ne netko ko zna sve živo. Ja bih osobno sumnjao u dizajnera koji poznaje ASP, PHP i Javascript i vice versa. Jer ako je netko išao učit ASP, PHP i Javascript, a inače je web dizajner, pitam se zašto nije to vrijeme potrošio na pobošljanje svojih 'skillova' u Photoshopu, samom dizajnu ili sexu
Staro 16.12.2003., 17:09   #5
sbp
PC Ekspert

Datum registracije: Sep 2000
Hmm, mozda zato jer si placen da to sve naucis za potrebe posla? Ilitiga, nemres (dobro) dizajnirat ak ne razumijes ono kaj je "ispod haube" (komplicirane real-life stvari, ne portfolio sajtove u kojima pokazujes kak si super).

Nazalost, web design je puuuuno sira stvar neg koristenje dreamweaver-a (pfuj!), photoshopa i talenta (te "specijalizacija" u istome) - to vecina ljudi ne razumije, te iz istog razloga ne postuje... "Specijalizacija" u design-u i photoshop-u, po meni, vodi iskljucivo do ekspanzije "umjetnickog izrazavanja" bez real-life upotrebljivosti. Hmm, ovo je komplicirano sroceno, no ono na kaj mislim - ima mrak "dizajniranih" sajtova posvuda (recimo da je u hrv najbolji primjer mi3dot.org i teme kojima se oni bave) - no primjenjljivost toga u real-life-u je VRLO ogranicena - jest da to izgleda mrak, ludo i super (bez cinizma), ali nemres tak radit ozbiljne stvari neg samo ispoljavat "kreativnost". Zato Yahoo, Google i ostali izgledaju tak kak izgledaju. A obicno skvadra koja se bavi takvim stvaralastvom tesko moze isto primjenit na real-life primjeru (koji ce morat izgledat vise/manje poput njihovog "portfolio" sajta)

Uostalom, ak te zanima nes o Web Designu i usability-ju, odi malo prosnjofaj i procitaj kaj pise Jakob Nielsen (vjerojatno najveci web-usability guru na svijetu) pa bus vidio kaj veli (Njegov sajt je useit.com )

Tak da, upravo naprotiv, tvoje sumnje su "krive" - po meni je najbitnije iskustvo, odnosno "kaj si do sad napravio i na kakvim projektima si radio", sirina znanja je samo plus, a faks okaci macku o rep...

Kaj se faksa tice (opcenito unutar ove teme), to ne dokazuje nis, sam da MOZDA imas zicflajsh (kak bi se reklo) za ucit ak te se stisne (iako, s obzirom kolko se ljudi provlaci kroz faks, moze se rec da vise govori o "snalazljivosti u danom trenutku" neg zicflajshu)

Slazem se sa svime kaj AMericanac veli btw
sbp je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2003., 23:57   #6
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

@sbp trenutno se slažem s tobom. tj slažem se s tobom za trenutnu situaciju (i zapravo time sam sebi skačem u usta, ali ajde, pogriješio sam). činjenica je da su danas još dizajneri oni dobri stari "old school" all in one dečki. Ali i web dizajn ide polako prema "čistom" dizajnu. Gdje se spajaju web i usability. Jednog dana (u ne tako dalekoj budućnosti) zanimanje web dizajnera (kao i game designer-a, ali to je off topic) će bit specijalizirana profesija, kao što su to u dizajnu automobila. I kod autiju je u početku bio sličan problem kao i sad u web dizajnu (i igrama). Dizajn nije bio (i nije mogao biti) u službi funkcionalnosti. Probojem tehnologija (čitaj bržih veza za web ili hardvera za game design) će se to promjeniti.

Ali priznajem još jednom, ako gledamo trenutnu situaciju, ja sam u krivu.
Staro 17.12.2003., 01:58   #7
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Post Dugi i ispolitizirani odgovor/komentar

Ovak, ja se ne prodajem tu pod Supermena koj lomi i ubija sve, ja sam samo upučen u sve i svašta, dakle vidim šumu. Ne vidim niti jedno jebeno stablo, ja gledam šumu i nemam pojma o pojedinačnim drvećima. Mislim da znam puno više od n (n= neodređeni veliki broj ) end usera za koje ispadam polubog ali ja nisam profesionalac, ja sam profesionalac za geologiju i geografiju (ako je to uopće moguće ???) jel trebao bi biti full Pro samo za jedno od toga ali takav ti je sistem školovanja u ovoj državi, mislim tu se netko buni za gimnazije, mislim ima mineralogija veze sa geologijom, a ova potonja je temelj geografije ali zašto ja moram za ispit znat recimo 400 minerala sa svim njihovim kemijskim formulama, tvrdoćama, bojama, nalazištima, kalavostima, formama, prostornim grupama, ... pa mislim znam o pojedinim mineralima više nego o sebi ili o članovima svoje porodice ali ja nisam minralog, a to ljudi u ovoj državi ne kuže.

Mislim ljudi znaju upaliti komp i pokrenuti neki program za knjigovotstvo i odjednom su bogom dani kompijuterski geniji i najbolji knjigovođe i lome knjigovotstvo i kad program popizdi stoje i bleje i kriv je neki klinac koji je sastavio komp, moš si mislit kriv je taj kreten koji nema pojma o knjigovotstvu, a još manje o računalima. Mislim ja sam skoro prof. Geografije i geologije i sada mene ljudi pitaju glavni grad Tađikisana, Turkemistana, Kazahstana, HRVATSKE, ... i inih banana republika i padaju na dupe od čuđenja da kak ja to ne znam a njihov klinac u 4B gimnazije to sve zna, pa mislim ... to je problem u ovoj državi. Ljudi misle da netko ko se bavi nećim mora sve znat. Ako znaš zašarafat pun Q dijelova u komp i od amorfne mase dobiti iskristalizirani komp koji čudom radi sada ti moraš znat raditi u Photoshopu, AutoCADu, AutoCAD mapu, 3D maxu, ... Instaliraš program onom spomenutom nazovi knjigovođi (ste vidjeli koja se lova tamo mlati, a svi oni imaju dvotjedni tečaj i polovni poluispravni PC???) i on se čudi da kak ti ne znaš kako njegov program radi, pa ja sam ih vidio barem 15 i svi su neki poluprogrami koji večinom rade iz DOSa i imaju pokradeni Telix, DOS Edit, PC Anywhere i to likovi bez srama prodaju po 60 000 kn okolo, a ne radi sa dva različita pisača, ili su svi iglični sa OBAVEZNO istom kodno stranicom ili su svi laserski ...

Mislim primjer razmišljanja hrvatskog Krkemona (čitaj direktora sa kupljenom oec diplomom (niti ne zna jadnik kaj je oec, on kaže da on nije oec već inžinjer ekonomije i da je to pravilno ), dakle: «tražim NKV radnika koji zna raditi na Pcu, ima B i eventualno C kategoriju i da govori engleski i njemački» ... ja upošljavam odma takvih 10 NKV radnika ???

Ljudi ja sam prof. geologije i geografije i nisam Administrator, sistem inžinjer, ... i da ne znam koji je glavni grad Obale bjelokosti i nikada ga vjerojatn nisam niti znao, to zna neki klinac u 4B gimnazije koji nikada nije hodao okolo i spotaknuo se i slučajno zabio nešto u dragu mu kolegicu, niti se oblio ko svinja da je zaspao pred kućnim pragom na -10°C i čudom živ dočekao jutro, ... mislim zadnja firma na koju sam vikao bila je jedna tvrtka koja radi Jumbo plakate i prodaje velike printere. Oglas je bio (da malo radim preko SCa): tražimo čovjek za rad u vektorskom programu na obradi grafike i doradi rasterskig slika u Photoshopu. A tamo, treba nanašat neke folije, rezat, drkat, mješat boje, lijepiti to na cerade od kamiona, na zrakoplove Croatia Aira, voziti kamion, komp sam vidio nekoliko Macova i to je to. Dakle sjeo sam pogledao tipa i rekao mu u facu, dobro tebi dakle treba kretenko koji nema pojma kako komp izgleda već ti treba fizikalac koji ima B kategoriju i za koju lovu to ? Kakav je to način mladi gospon!? Pa mislim radilo bi se pro-bono prvih mjesec dana, pa ako se uđe u «štos» onda za nekhi 2,5 k kuna pa čak do 3k ... na izlasku sam mu rekao da čovjek kojeg je on tražio u oglasu za tu lovu dođe, odradi do 45 sati i ode. A meni je dužan sada 150 kuna za dolazak i traćenje mog vremena, na šta se ovaj kiselo nasmijao kao i ja i nisam mu pružio ruku na odlasku riječima: malo prije ste petljali po oker bojama pa da ne izađem odavde kao posran kad ste se vi već zasrali Ali u državi u kojoj 500 000 ne radi i bilo kakav posao je neki posao i zato smo u ovim govnima. Stranci doslovno kažu i istina je: mi smo preskupa radna snaga za poslove koje možemo raditi (većina) a to su lom poslovi i kreten poslovi, a školovanih ljudi nemamo (ja i ostalih 7% Hrvata od kojih je 50 % vani bez obzira što Vam TV lagao). Mislim Sanaderu kretenu, turistička država nema ministarstvo turizma, eto riba smrdi od glave pa sve do repa, a mi smo na žalost crknuta riba pa si sada vi mislite koliko smrdimo. Ugovor od 20 milijuna $ godišnje Mesić gura za vožnju neke nafte po jadranu i riskira turistički prihod od 2 milijarde godišnje ??? Mislim to mora hodati 100 godina bez prolivene kapi nafte da budeš na nuli do prvog izljeva i na sav glas Vas uvjeravaju kako je to super i cool, pa niste tolki jadnici i kreteni, a možda i jeste ... ja si sve mislim da odem i promjenim državljanstvo i postanem Janez ili Austrijanac (u austriji mi diplomu odma preprave u magisteriji jer sam položio 52 ispita od čega 40 dvosemestralnih, a kod njih je to mr i pola dr ...) mislim da bi mogao postati austrijanac, jesam kukavica ali ja i Vas tamo petorica koja su imala snage ovo pročitati nismo dovoljno blesavi da izađemo na kraj sa 4000 kretena jer onih ostalih 4 500 000 Hrvata nije briga nizašta osim kako do odojka za Božić (a i to je zatiranje stočnog fonda ali boli njih i uho i dupe za to ....)

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 17.12.2003., 10:09   #8
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Re: Dugi i ispolitizirani odgovor/komentar

Citiraj:
Originally posted by Black Dragon
mislim tu se netko buni za gimnazije,
Ispričavam se ako sam krivo shvaćen. To je bio sam primjer koji ne vrijedi samo za gimnazije, već i osnovne, srednje strukovne škole i SVE fakultete. Iako je moj fakultet (PMF Matetatika) među sređenijima što se toga tiče, uvijek se nađe sranja i nepotrebnih informacija. I da, imamo SAMO 10 ispita godišnje.

Citiraj:
mislim ima mineralogija veze sa geologijom, a ova potonja je temelj geografije ali zašto ja moram za ispit znat recimo 400 minerala sa svim njihovim kemijskim formulama, tvrdoćama, bojama, nalazištima, kalavostima, formama, prostornim grupama, ... pa mislim znam o pojedinim mineralima više nego o sebi ili o članovima svoje porodice ali ja nisam minralog, a to ljudi u ovoj državi ne kuže.
That's my point. (daje mu pivu sa tmurnim pogledom u kojem nema nade u bolje dane u ovoj državi)

Citiraj:
(u austriji mi diplomu odma preprave u magisteriji jer sam položio 52 ispita od čega 40 dvosemestralnih, a kod njih je to mr i pola dr ...)
Jesi ziher? Tako sam i ja čuo za svoj faks, pa su nam profesori ubili nadu u tako lijepu vijest (iako vi imate više ispita od nas i to je čisto moguće).

P.S. Slažem se sa svime što si napiso
Staro 17.12.2003., 13:43   #9
Američanac
Premium

Američanac's Avatar

Kao pokretač ovog patetičnog i naizgled melokolično-flegmatične teme opet se javljam.

Sve stoji i sa recenim se slazem.
Imam par osvrta i jos malo ekspanzije na prvobitni post.... Dakle redom...

Svatko cijelu ovu problematiku gleda iz svojih kuteva i svatko naravno donosi iste zaključke: Prava specijalizacija ne postoji, sefovi su svinje i neuki a mi smo eto, silom prilika siromašni pa nemožemo sami stvarati (iliti birati) svoju realnost. I tako nastaju ove iznešene frustracije koje nam se svima dešavaju.

Dragon, na tvojoj sam strani, no objasni mi: Koji Q ti radis na takvom intervjuu?!? TO je pitanje... ZAŠTO si u takvoj situaciji da moraš moliti krkemona (I like that) da ti da takav posao... Poanta je izbjeći takve u širokom luku da i sami shvate da tako baš i ne ide... No to je ista stvar kao i ne kupovati bunde... pasivan otpor treba puno vremena da dozivi procvat pa se time ukorijeni u kulturu naroda.

U kristalizaciji stvari: klinac u 4B gimnazije je PLAĆEN da zna gradove, matematiku i sve ino bespotrebno... Ili od roditelja ili od države no ostaje cinjenica da nesto radi i za to dobija nesto drugo (stan, hrana, odjeca)... ako se jos dodatno snalazi - hej, more power 2 U, kid!

Debatiras (ili mozda stavljas u retoriku, no ja cu se na to malo privezat) da bi bilo bolje otici u drugu drzavu, a k tome jos i pominjes kukavičluk. Uff sto bi se o tome dalo onako filozofski - no o tome ćemo u ponedeljak uz pivu možda

Pominjalo se i školstvo, pominjalo se obrazovanje kao negativan aspekt uklapanja u postojeće gospodarstvo. Sve su to teške teme i, da budem iskren, meni potpuno irelevantne. Nitko nije promijenio sistem - samo sebe i svoju okolinu.

Primjer je evo Dr. Rak: koliko je ljudi imalo ABITa na ovom forumu otprije 2 godine? hehehe Svojim djelovanjem utječemo na kvalitetu (i spoznaju o kvaliteti drugih) unutar grupa u kojima djelujemo pa tako (i ja) sad znam da je ABIT nenadjebiv u nekim elementarnim stvarima kad se radi o stabilnom sistemu. Oni koji su znali su se slozili, oni koji nisu su naučili-i priča se privodi kraju. Moramo biti otvoreni za percepciju onog drugog... Nažalost, većinom se smatramo "onim drugim" pa tako naša perspektiva postaje najbitna. Kad pričaš nemožeš slušat.

Ok, nakon digresije natrag na temu o šklostvu i drugim državama tj. koliko je to bitno u ovoj temi...
Nije bitno. Radi se o različitim mentalitetima, radi se o različitim pristupima. Jedan klinac u Americi primjerice, koji dolazi iz srednjeg staleža, svoj prvi posao dobija u McDonaldsu ili Blockbusteru ili nekoj (velikoj) trgovini sa 15 odnosno 16 godina (zakonski moze vec sa 15 no problem je prijevoz pa svi vecinom cekaju 16). Taj klinac (ili klinka) od jedne svoje mjesecne plaće kupuje krntiju, prvi NOVI auto kupuje sa 23-24 godine... Pričam o srednjem staležu! Dakle: SVI (prosječni) amerikanci su naučeni da djeluju unutar tima i da doprinose u skladu sa svojim znanjem. Djeluju unutar većeg sistema i to im je način života. It all boils down to the same: znaju gdje im je mjesto.
Mi smo ti koji smo izgubljeni. Tko od nas je radio sa 15, 16, 17, 18 g. u velikim firmama? Ja sam imao tu srecu pa sam svejedno 6 godina proveo vani... Pravila igre su drugačija, posebice u Americi.
To je moje iskustvo. I falila mi je naša banana. Poprilično.

Sad opet zvuci samovažno: ja, pa ja... Ono sto u stvari zelim reci je : nije bitno kakvo vam je skolovanje, bitno je kako se snalazite unutar zadanih sistema. U Hrvatskoj ih nema i zato smo svi skupa nesretni. Zato je nepotizam prakticki izjednacen sa korupcijom, zato su ljudi nezamjenjivi. Ne postoji standard mjerila, ne postoji standard vrijednovanja i stvarno je vise vrijeme da se te stvari pomaknu sa mrtve tocke! Zaboga miloga, HDZ ili SDP ili netko drugi - ma nebitno je isto koliko nam je bitan odnos demokrati - konzervativci ili komunisti u Kini! Mi zelimo da nas se vrijednuje! A vrednujemo li sami tudje vrijeme i znanje? Svaki puta ta misao mi je kao špranja u glavi kada instaliram crack ili ilegalni software na neko računalo. Muči me jer upravo tako sam sebi skacem u usta i utapam se u vlastitoj nedosljednosti...

TO se treba mijenjati - no da li je to moj (ili ako uzmem akciomski da su koji ovdje postaju "mi" jer se donekle slazemo) odnosno naš posao? Izgleda da jest. Nažalost.

Trenutni hobi:
Klub IO
Staro 17.12.2003., 17:09   #10
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Američanac
Tko od nas je radio sa 15, 16, 17, 18 g. u velikim firmama? Ja sam imao tu srecu pa sam svejedno 6 godina proveo vani... Pravila igre su drugačija, posebice u Americi.
To je moje iskustvo. I falila mi je naša banana. Poprilično.
Ima i toga kod nas, ali su to ipak iznimke. Ja sam prije nešto više od godinu i pol (sa nepunih 19 godina) bio na razgovoru (nakon testa osobnosti i inteligencije) bio na razgovoru u najvećoj hrvatskoj informatičkoj firmi (na kojem su bili direktor i psiholog), ali se nismo našli, najviše jer smo zaključili da je najbolje da prvo završim fakultet i vojsku, a tamo bih radio 10-satno radno vrijeme. Znači, već da je vojska kod nas ne-obavezna, možda bih sad tamo i radio. Ali kažem, to je samo iznimka (danas radim u 2. najvećoj IT firmi u HR, ali preko SC-a)

Citiraj:
Svaki puta ta misao mi je kao špranja u glavi kada instaliram crack ili ilegalni software na neko računalo. Muči me jer upravo tako sam sebi skacem u usta i utapam se u vlastitoj nedosljednosti...
Ovdje ću se samo osvrnuti na igre. Znam puno ljudi koji bi kupovali originalne igre (ali opet ne sve, opet bi imali piratske) kada bi cijene bile dosta manje. Na tu temu se žale i mnogi game designeri, ali to je totalni off topic. Koliko sam samo puta čuo: "Ovaj gejm je odličan, kupio bih original da imam love/da je jeftiniji".

Ali moramo biti svjesnii da mnoge tvrtke (adobe, dicreet...) prešutno dozvoljavaju korištenje njihovih programa (ilegalnih kopija) u ne komercijalne svrhe. Ali sve je to sasvim druga tema.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.10.2005., 12:34   #11
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Američanac - pidun jedan - kad budeš pivu platil
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2005., 13:01   #12
Američanac
Premium

Američanac's Avatar

...odmah nakon tvoje...

evo moja je druga runda

I ODKUD si iskopal ovaj post, molim te?!?! :clap:

Trenutni hobi:
Klub IO
Staro 10.10.2005., 13:06   #13
Bran
nemam kaj napisati

Bran's Avatar

Koliko vidim ova tema je bila nedirnuta 2 godine. Kak ste je sam uspjeli naći?

Bran je offline   Reply With Quote
Staro 10.10.2005., 23:26   #14
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
pa tk obi ga drugi MOGAO naci ako nebi PASKE inace jedna od zanimljivijih tema procitao sam sve iako je bilo prije 2 godine nasao sam se u "par" crta

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2005., 10:34   #15
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Re: Dugi i ispolitizirani odgovor/komentar ......OT

Citiraj:
Originally posted by Black Dragon
Ovak, ja se ne prodajem tu pod Supermena koj lomi i ubija sve, ...................Ljudi ja sam prof. geologije i geografije i nisam Administrator, sistem inžinjer, ... (i da ne znam koji je glavni grad Obale bjelokosti i nikada ga vjerojatn nisam niti znao,....)
E bleki sad si me tak razoćaro!!!!!
A misljio sam da si ako več ne poluBog, a ono barem Šumska vila!!!!
Sad idem prerezat žile
knezigor je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno