Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.08.2014., 17:17   #1
zmay123
Registered User

Datum registracije: Aug 2014
Cool (riješeno) Dual boot Ubuntu i Windows 7

Instalirao sam Windows 7 a zatim Ubuntu 12.04 tacnije hocu da imam dual boot ta dva sistema ali problem je taj sto se u meniju za izbor sistema kad palim kompjuter ne prikazuje windows 7 , probao sam vec 10 razliciti nacina da ubacim windows 7 ali ne uspjeva kao da windows 7 ne postoji a znam da ga nisam obrisao . Inace kada sam instalirao ubuntu isao sam na opciju Install ubuntu alongside windows 7.

Ovo je vec peti put da pokusavam napraviti dual boot ta dva sistema i nikako da uspijem a ne mogu ni pronaci nijedan dobar tutorial o tome na nasem jeziku .
zmay123 je offline   Reply With Quote
Staro 17.08.2014., 00:03   #2
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
http://www.linuxbsdos.com/2012/06/06...and-windows-7/

Slijedi ove upute. Na taj nacin koristit ce se bootloader od windowsa, a ne smece od gruba.
rendula je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.08.2014., 08:10   #3
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
@rendula > Daleko je Grub od smeća. Ali kao i kod svakog softwera - shit happens.

@ zmay123 > Win7 je instaliran u UEFI modu? Provjeri jeli instaliran paket od-prober po defaultu te kad si u linuxu, otvori terminal/konzolu te napravi ovo:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

i napiši ovdje što javi. Također daj output ovog:

cat /etc/default/grub

Napiši ovo pa ćemo dalje.
Staro 17.08.2014., 12:28   #4
zmay123
Registered User

odg

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
@rendula > Daleko je Grub od smeća. Ali kao i kod svakog softwera - shit happens.

@ zmay123 > Win7 je instaliran u UEFI modu? Provjeri jeli instaliran paket od-prober po defaultu te kad si u linuxu, otvori terminal/konzolu te napravi ovo:

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

i napiši ovdje što javi. Također daj output ovog:

cat /etc/default/grub

Napiši ovo pa ćemo dalje.
Ne znam sta je UEFI !

Ovo izbaci kada ukucam to prvo sto si rekao :

Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.8.0-29-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.8.0-29-generic
done

A ovo drugo :

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT="4"
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
GRUB_TIMEOUT="10"
GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL="console"

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE="640x480"

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Staro 17.08.2014., 14:40   #5
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Provjeri još dali ti je instaliran paket os-prober (ako nije terminal > sudo apt-get install os-prober) pa ponovi grub-mkconfig komandu od prije.
Staro 17.08.2014., 18:17   #6
zmay123
Registered User

Ma kakvi nista uvjek isto , izleda da se windows obrisao ali mi nije jasno kako se to desilo. Formatiracu citav HDD i dici novi sistem to je jedini nacin , da imam cd ili usb sa windows 7 uradio bi repair sistema ali nemam izgubio sam ga, a ne znam da li je moguce iz ubuntu napraviti botabilan USB sa Windows 7 ?
Staro 17.08.2014., 20:30   #7
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor zmay123 Pregled postova
Ma kakvi nista uvjek isto , izleda da se windows obrisao ali mi nije jasno kako se to desilo. Formatiracu citav HDD i dici novi sistem to je jedini nacin , da imam cd ili usb sa windows 7 uradio bi repair sistema ali nemam izgubio sam ga, a ne znam da li je moguce iz ubuntu napraviti botabilan USB sa Windows 7 ?
Moguće je sa Unetbootin-om. No nisi mi dao output ovog što sam te pitao. Kako znaš da je obrisan Win 7? Pa zašto ne vratiš njegov bootloader (digneš sa instalacije CD-a ili USB i ideš u recovery pa bootrec.exe/fixmbr te bootrec.exe/fixboot). Također pa mountaj particije sa Windowsom da vidiš jel sve gore - ak niš drugo upali gparted pa daj screnshoot lupi ovdje.
Staro 17.08.2014., 22:52   #8
zmay123
Registered User

Nisam ti napiso jer sam zaboravio, a i isto je ko i predhodno sto sam ti napiso nista se nije izmjenilo.

Evo ti screenshot od gparted

Link slike : http://s17.postimg.org/e8gj6bl4v/Scr...7_22_47_45.png

Nemam ni cd ni usb sa windows-om , imao sma USB ali sam ga izgubio ahha ali i ne mogu iz ubuntu nikako da sprzim iso fajl od windows na dvd .
Staro 17.08.2014., 23:15   #9
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor zmay123 Pregled postova
Nisam ti napiso jer sam zaboravio, a i isto je ko i predhodno sto sam ti napiso nista se nije izmjenilo.

Evo ti screenshot od gparted

Link slike : http://s17.postimg.org/e8gj6bl4v/Scr...7_22_47_45.png

Nemam ni cd ni usb sa windows-om , imao sma USB ali sam ga izgubio ahha ali i ne mogu iz ubuntu nikako da sprzim iso fajl od windows na dvd .
I opet si zaboravio os-prober dio Ali kolko vidim nije ni bitan - odabrao si replace Windows opciju prijatelju kod instalacije. Zato ni ne nalazi Windows - nema ga.
Staro 18.08.2014., 13:46   #10
zmay123
Registered User

Ali ne moguce da sam to izabrao , i sta sad da uradim da na ubuntu instaliram windows 7 ?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.08.2014., 22:26   #11
zmay123
Registered User

Hvala svima na trudu da mi pomognete , na kraju sam bio primoran da obrisem citav hdd i sve ispocetka uradim , ako neko zna neki dobar tutorial o tome kako napraviti dualboot nek postavi link ima puno stranih ali ne mogu pronaci ni jedan nas domaci .
Staro 18.08.2014., 22:47   #12
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Prevedi stranicu - google translate :-)
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2014., 23:04   #13
Talaba
Registered User
Moj komp

Talaba's Avatar

Datum registracije: Jul 2014
Brateee ja sam više puta instalirao različite linuxe da probam ali mi se još nije desilo da mi proguta win. Kao prvo taj linuxov gpart ili kako se već zvaše je veoma oooopasan da bi ga pustio sam da radi šta oće, jer ti može progutati i ostale win particije i odoše podaci u vjetar ako ne znaš kako da radiš sa njim.
Particionisanje diska ti je je najopasnija radnja i zato uvek biraš MANUAL opciju za particionisanje tako da ti lično zadaješ gde će šta biti instalirano. Ja sam obično to radio iz wina (veća kontrola) ili sa nekog but diska tako što napraviš logičku particiju koja sadrži tri particije u sebi. Prva mala od par Gigabajta za swap i nju odmah formatiraš kao swap. Druge dve napraviš i ostaviš prazne neformatirane zato što se dešava da neki linux neće da ih dira ako su formatirane u ext4 ili šta već.
Tada digneš sistem sa diska i pratiš uputstva dok ne stigneš do particionisanja. Izabereš manual i prvu neformatiranu pored swapa izabereš ext4 i mauntuješ sa znakom "/" to će ti biti sistemska particija a drugu neformatiranu formatiraš u ext4 i mauntuješ sa opcijom "/home" to će ti biti particija za podatke. Kada si to uradio stisneš SNIMI i čarobnjak će da nastavi sa instalacijom.
Triki je kada se stigne do opcije gde da snimi bootloader. Oće da izabere poneki linux ili da ga instalira na linux particiji ili u MBRu treba izabrati u MBRu diska (ili ti neće raditi) tada će ti pri dizanju sistem pokazati meni sa izborom win ili linux i još neke opcije i to je to.
Tako ja instaliram Linux i još nisam imao nikakvih problema. Znači ništa Automatic samo Manual. Moraš sve proveriti dva puta inače kada stisneš SNIMI gotovo je nema više kajanja.....Za Ubuntu su možda dovoljne i samo dve particije Swap i Sistemska ne sećam se više. Zadnji put sam instalirao OpenSuse i Mint.
Inače ti si očigledno obrisao win particiju zato nemaš win u meniju prilikom dizanja sistema inače MORA biti tu.
Talaba je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2014., 13:21   #14
zmay123
Registered User

Citiraj:
Autor Talaba Pregled postova
Brateee ja sam više puta instalirao različite linuxe da probam ali mi se još nije desilo da mi proguta win. Kao prvo taj linuxov gpart ili kako se već zvaše je veoma oooopasan da bi ga pustio sam da radi šta oće, jer ti može progutati i ostale win particije i odoše podaci u vjetar ako ne znaš kako da radiš sa njim.
Particionisanje diska ti je je najopasnija radnja i zato uvek biraš MANUAL opciju za particionisanje tako da ti lično zadaješ gde će šta biti instalirano. Ja sam obično to radio iz wina (veća kontrola) ili sa nekog but diska tako što napraviš logičku particiju koja sadrži tri particije u sebi. Prva mala od par Gigabajta za swap i nju odmah formatiraš kao swap. Druge dve napraviš i ostaviš prazne neformatirane zato što se dešava da neki linux neće da ih dira ako su formatirane u ext4 ili šta već.
Tada digneš sistem sa diska i pratiš uputstva dok ne stigneš do particionisanja. Izabereš manual i prvu neformatiranu pored swapa izabereš ext4 i mauntuješ sa znakom "/" to će ti biti sistemska particija a drugu neformatiranu formatiraš u ext4 i mauntuješ sa opcijom "/home" to će ti biti particija za podatke. Kada si to uradio stisneš SNIMI i čarobnjak će da nastavi sa instalacijom.
Triki je kada se stigne do opcije gde da snimi bootloader. Oće da izabere poneki linux ili da ga instalira na linux particiji ili u MBRu treba izabrati u MBRu diska (ili ti neće raditi) tada će ti pri dizanju sistem pokazati meni sa izborom win ili linux i još neke opcije i to je to.
Tako ja instaliram Linux i još nisam imao nikakvih problema. Znači ništa Automatic samo Manual. Moraš sve proveriti dva puta inače kada stisneš SNIMI gotovo je nema više kajanja.....Za Ubuntu su možda dovoljne i samo dve particije Swap i Sistemska ne sećam se više. Zadnji put sam instalirao OpenSuse i Mint.
Inače ti si očigledno obrisao win particiju zato nemaš win u meniju prilikom dizanja sistema inače MORA biti tu.
Hvala na detaljnom objasnjenju ovo ce mi svakako puno pomoci .
Staro 19.08.2014., 19:35   #15
Talaba
Registered User
Moj komp

Talaba's Avatar

Datum registracije: Jul 2014
Instalacija Linuxa

Evo uskoro ti stavljam slike. Malo pre naterao si me da se podsetim pa instaliram OpenSuse. Taj disk imam Ubuntu ne volim.

Kao što rekoh prvo nekim programom napraviš tri particije. Ja koristim Acronis Director.

Digneš sistem sa diska

Koristi podešavanja kao na slici znači bez automatic configuration

Izabereš Creat Partition Setup

Izabereš Custom partitioning

Podesiš particije koje si kreirao pomoću Acronisa

Stisneš install i gotovo, pratiš uputstva čarobnjaka. OpenSuse zna gde treba instalirati BootLoader i instalacija je automatska.

I evo ti dual boot Windows Linux
Talaba je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2014., 20:46   #16
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Komplikacije bez veze. Za sve oko particija unazad zadnjih 10 godina koristim samo i isključivo gparted. Jedini problemi koje sam imao su one koje sam sam uzrokovao nepažnjom. Treba biti budan i pribran kad se prčka po disku
Staro 23.08.2014., 23:10   #17
zmay123
Registered User

Svaka cast na pomoci i hvala .
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme