Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 18.07.2014., 18:20   #1
Valley7
Banned

Datum registracije: Apr 2012
Question Ubuntu ekstremno spor nakon instalacije

Daklem, imam vrlo stari stroj koji izgleda ovako:

Celeron 1,2 ghz, 1,2 gb ram, disk 80 gb, grafička nvidia 64 mb, asus mbo. To je sve što znam.

Gore je danas stavljen ubuntu i to jednostavno ne radi kako spada, nego je sve sporo do neupotrebljivosti. Sumnjam da je do hardvera, više mi to izgleda kao da se kolju driveri ili nešto...

Sa linuxom nemam nikakvog iskustva, pa ne znam što da napravim...

Može li neki help?
Valley7 je offline  
Staro 18.07.2014., 18:47   #2
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Koja distribucija tj verzija? Generalno Ubuntu nije najsritnije rjesenje za tako stara racunala.
Baja 001 je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.07.2014., 18:48   #3
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

Datum registracije: Apr 2013
ja mislim da je do hardvera ipak
hedgehog je offline  
Staro 18.07.2014., 18:59   #4
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Koja distribucija tj verzija? Generalno Ubuntu nije najsritnije rjesenje za tako stara racunala.
Ne znam, valjda ovo najnovije, danas je stavljeno.

Sumnjam da je do hardvera jer je prije bio gore xp sp2 i sve je bilo ok dok windows nije crknuo...

A pošto nemam niti instalaciju windowsa, niti drivere za tu prastaru kramu, linux je jedini izbor.

No očito je da ne mogu to riješiti vlastitom snagom, probala sam ali šipak. Inače se bakćem sa tom starudijom iz usluge, treba to jednoj osobi samo za internet itd, a pošto se nema para za nešto novo ili solidnije polovno, onda je ta krama još u opticaju.

Može li mi barem netko preporučiti kakav servis da mi to jeftino srede? Ne želim dati više od 200 kn za osposobljavanje te bezvrijedne starudije iz 2002.

Bilo kakvi prijedlozi biti će korisni.

Zadnje izmijenjeno od: Valley7. 18.07.2014. u 19:05.
Valley7 je offline  
Staro 18.07.2014., 19:16   #5
nex
Premium

nex's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Valley7 Pregled postova

Sumnjam da je do hardvera jer je prije bio gore xp sp2 i sve je bilo ok dok windows nije crknuo...
Je, do hardvera je. Ne nasjedaj na "linux radi na 386-ici bez problema" price. Za najnoviji Ubuntu sa najnovijim Unity suceljem trebas puno jaci hardver nego je taj tvoj stroj.

Imas i alternativnih verzija Ubunta koje rade na slabijem hardveru, a koliko tocno bolje rade nemam pojma.

Citiraj:
Može li mi barem netko preporučiti kakav servis da mi to jeftino srede? Ne želim dati više od 200 kn za osposobljavanje te bezvrijedne starudije iz 2002.

A sto ocekujes od servisa, da ti u 2014. prodaju novu licencu Windowsa XP?

Za 200-250 kn se da naci P4 konfi koje su ogroman napredak u odnosu na taj krs.
nex je offline  
Staro 18.07.2014., 19:20   #6
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Citiraj:

A pošto nemam niti instalaciju windowsa, niti drivere za tu prastaru kramu, linux je jedini izbor.

No očito je da ne mogu to riješiti vlastitom snagom, probala sam ali šipak. Inače se bakćem sa tom starudijom iz usluge, treba to jednoj osobi samo za internet itd, a pošto se nema para za nešto novo ili solidnije polovno, onda je ta krama još u opticaju.

Rokni nesto lakse. Zaboravi Ubuntu (najnoviji), eventualno v9(.04) i sl. Ako mozes na nesto drugo onda ciljaj na Lubuntu, Xubuntu, Crunchbang i sl.
Baja 001 je offline  
Staro 18.07.2014., 19:22   #7
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
stavi windows xp i ne mudruj, ta prastara kanta je samo za to dobra...
domis je offline  
Staro 18.07.2014., 19:52   #8
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Unity ubija taj komp - Lubuntu stavi ili nešto drugo što koristi LXDE ili XFCE sučelje i vozi...

http://lubuntu.net/
http://xubuntu.org/
tomek@vz je offline  
Staro 18.07.2014., 20:46   #9
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor domis Pregled postova
stavi windows xp i ne mudruj, ta prastara kanta je samo za to dobra...
Je li kineski govorim? Pa nemam instalacijski cd sa xp-om. I da imam, mogu se sa njim slikati jer nemam drivere, a sve je toliko staro da ne vjerujem da ću ih iskopati online... Jedino bi tu pomoglo nešto kaj odmah radi out-of-the-box tj. linux.

Probala sam odmah na početku LXLE koji se nije htio bootati ni do početka instalacije, počne se jako sporo učitavati i onda hang-up. Zatim je na red došao ubuntu koji se nakon 2h instaliranja pokazao neupotrebljiv. Nemam snage, vremena ni kompetencije pokušavati nešto treće.

Najradije bih to preusmjerila u servis ili nekome tko zna šta radi, da se provjeri je li ta starudija uopće ispravna, i ako jest da se onda gore stavi neki linux koji bi radio. Jer to fakat nije moja domena, ne kužim se baš toliko u te stvari. A niti ne znam je li uopće financijski isplativo ulagati u taj krš. Ako se zaista može, kao što netko gore tvrdi, za parsto kn naći skroz ispravna mašina koja bi gurala linux onda bih radije tu opciju..

Pa ono, ako može neki savjet gdje da se obratim ili nekaj...
Valley7 je offline  
Staro 18.07.2014., 20:48   #10
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Probaj mint :

http://www.linuxmint.com/

Meni ga je frend preporučio za virtualku i mogu reć da solidno radi.

Šta se Xp.a tiče imaš device id i da ne bi vjerovala ali daju se naći driveri i za starije kante.

Na takvom kršu jedino što trebaš provjerit je taj hard, za to imaš hirena.
Forace je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.07.2014., 21:00   #11
Valley7
Banned

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Probaj mint :

http://www.linuxmint.com/

Meni ga je frend preporučio za virtualku i mogu reć da solidno radi.

Šta se Xp.a tiče imaš device id i da ne bi vjerovala ali daju se naći driveri i za starije kante.

Na takvom kršu jedino što trebaš provjerit je taj hard, za to imaš hirena.
Ipak je to preveliki zalogaj za mene, nemam baš toliko znanja / iskustva o tim stvarima.

Kao što već rekoh, najradije bih dvije stvari: da to sredi netko tko se kuži, ili da uzmem nešto polovno da vrti linux. Ovisno već što je financijski opravdanije.

A niti poznam geekove, niti baš znam kako se kupuju starije konfe. Tak da bi trebalo naslov topika promijeniti u "pomozite trubi"
Valley7 je offline  
Staro 18.07.2014., 21:16   #12
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Ubuntu je zahtjevna (hardverski) Linux distribucija i je sporija od drugih, no nije baš toliko spora.. problem je ipak hardver na kojem će bilo koji OS danas raditi sporo.

Ako i dalje želiš Linux, onda instaliraj Knoppix 7.3, no kako je to još neslužbena verzija koju ne možeš skinuti na stranicama razvijatelja (tamo je zadnja 7.2) ovdje imaš link na torrent
bertone je offline  
Staro 18.07.2014., 21:31   #13
lutherus
Premium
Moj komp

lutherus's Avatar

Datum registracije: Sep 2011
Ok. Ako želiš da to sredi netko tko se kuži ima jedna druga caka. Nisam crveni križ i ne radim humanitarno. Što oće reć da to košta. Moja satnica je 50€ / sat rada no kao forumskom kolegi mogu ti dati popust pa će sa njime biti 35 € / sat.

@bertone

e dugo ne vidjeh da netko preporuča knoppix.
Staro 18.07.2014., 21:51   #14
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
35 eura sat?? wtf?? inace je 50????

Burko je offline  
Staro 18.07.2014., 22:02   #15
lutherus
Premium
Moj komp

lutherus's Avatar

Datum registracije: Sep 2011
Kaj wtf? To je moja satnica. Za treninge naplačujem i više.
Jebi ga, ko pozna Linux i zna kako od toga napravi sasvim solidan biznis.
Staro 18.07.2014., 22:08   #16
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Je li kineski govorim? Pa nemam instalacijski cd sa xp-om. I da imam, mogu se sa njim slikati jer nemam drivere, a sve je toliko staro da ne vjerujem da ću ih iskopati online... Jedino bi tu pomoglo nešto kaj odmah radi out-of-the-box tj. linux..
ne, ali isto nisam mislil da "ne vidim ništa loše u lopovluku" ne vidi na što mislim
uostalom, 100% ima drivera, samo se treba malo potruditi da se ih nađe, a mozda bude i windows sam skinul s win update.
uostalom, ja sam ti zadnjih par dana sređival nešto oko nekih računala i nebi bilivala, al neki još koriste win2k na pentium 3 strojčekima i čak lijepo rade

Citiraj:
Autor lutherus Pregled postova
Kaj wtf? To je moja satnica. Za treninge naplačujem i više.
Jebi ga, ko pozna Linux i zna kako od toga napravi sasvim solidan biznis.
nije nit cudno onda za auteka kojeg si si kupil

edit:
a inače, tražiti nešto out-of-the-box od linuxa je veći optimizam
ili se sjedni i posloži si neku distru kak spada ili pukni gore windowse pa nek radi kak radi
domis je offline  
Staro 18.07.2014., 22:18   #17
Valley7
Banned

Niš, odustajem onda. Probala jesam, uspjela nisam jer se ipak toliko ne kužim, ali nema veze. Fala svima na pomoći.
Valley7 je offline  
Staro 18.07.2014., 23:16   #18
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor lutherus Pregled postova
@bertone

e dugo ne vidjeh da netko preporuča knoppix.
Da, gotovo nitko ga više ne spominje što je šteta..

Uostalom, znam više korisnika Gentooa nego Knoppixa.. što je u jednu ruku malo bizarno s obzirom na količinu potrebnog znanja

Citiraj:
Niš, odustajem onda. Probala jesam, uspjela nisam jer se ipak toliko ne kužim, ali nema veze. Fala svima na pomoći.
Probaj još jedanput i skini Knoppix, link na torrent sam ti dao, tvoj posao je da potrošiš par kuna za prazni DVD i odvojiš pola sata na malo istraživanja i isprobavanja.. odustati je lako, teško je pokušati ponovno

Kao mali poticaj, ja sam ga isprobao na laptopu HP NX 9105 (Athlon XP-M 1,6 GHz, 1,2 GB RAM-a i NVidia MX 420 GO sa 32 MB RAM-a) što je blizu konfiguracije koju si opisala na početku.. istina da na tom hardveru nama blink-blink Compiz efekata no OS radi sasvim prihvatljivo iako je bio pokrenut u Live modu.

Distribucija je bazirana na stabilnom izdanju Debiana sa par paketa iz testne inačice i nakrcan je programima, driveriema i svime ostalim za bezbolni početak rada.. na kraju nije .iso džabe velik 3,8 GB

PS. Knoppix ne moraš ni instalirati, probaj ga u Live modu i onda računaj da je sistem instaliran na HDD jedno 3-4x brži

Zadnje izmijenjeno od: bertone. 18.07.2014. u 23:31.
bertone je offline  
Staro 19.07.2014., 00:05   #19
Valley7
Banned

Isto kao i lxle, dočeka me hang-up. Ma nije to za mene, definitivno odustajem i odlazim spat

Probat ću se raspitat da mi netko drugi to sredi.

No fala još jednom.
Valley7 je offline  
Staro 19.07.2014., 09:28   #20
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Mislin da je jedina opcija Windows XP SP2, plus driveri koji sigurno postoje za ASUS plocu i nVidia grafiku. Nije neka egzotika od hw-a.
Baja 001 je offline  
Staro 19.07.2014., 09:51   #21
Valley7
Banned

Mislim da mi je najbolje uzeti nešto polovno i otpisati tu kramu, ne vrijedi to više niti jedne sekunde mojeg vremena, još manje skupih tuđih satnica.

Kako se tu ulazi na tržnicu, pls help?
Valley7 je offline  
Staro 19.07.2014., 09:58   #22
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno