Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.10.2005., 20:07   #1
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Ultimativni zvučnici

Evo nešto malo za odmor od raznih Logitecha i AL-ova....

Ovih dana je slovenska i hrvatska audiofilska javnst imala prilike susresti se sa jednom stvarno posebnom egzotikom: MBL Radialstrahler Compact 121 zvučnicima.

Dok sam bio u Ljubljani na sajmu, gdin. Rasmussen osobno, utemeljitelj high-end tvrtke The Gryphon, postavljao je setup koji mi je uveo zbrku u poimanje high-fidelity-a. Ne samo meni, već svima.

U sustavu je svirao The Gryphon Mikado CD player i novo Gryphon integrirano pojačalo snage 250W po kanalu.

U sustavu u Zagrebu bile su neke izmjene - odvojeni CD transport i d/a konverter su bili iz tvrtke Weiss, uz vrhunske Nordost zvučničke kablove.

Napominjem da se radi o samom vrhu svjetske hifi produkcije izuzetnih performansi i astronomske cijene.

Naravno, zvijezda ovih sustava bili su mali MBL zvučnici.

Kao što već mnogi znaju, temeljni cilj hifi-ja (high-fidelity = visoka vjernost) je postići savršeno vjernu reprodukciju zvuka. Još nitko nije došao do tog savršenstva. Kada bismo do toga došli, čovjek sa zatvorenim očima ne bi mogao razaznati je li na koncertu ili u slušaoni. To otprilike ilustrira tu asimptotu kojoj se audio svijet pokušava približiti.

Moram priznati, sve što sam do sada čuo došlo je najdalje do 20% tog cilja, ali otkako sam čuo MBL zvučnike, to bi bilo čak 80%!!!

MBL zvučnici imaju nevjerojatnu tehnologiju zvučničkih jedinica koja je razvijana preko 20 godina. Radi se o tome da je magnetska zavojnica postavljena okomito, a okružuju je vrlo fine lamele (trake) od karbonskih vlakana koje se gibaju pod magnetskom indukcijom. Drugim riječima, umjesto da magnet pomične jednu membranu kao kod normalnih zvučnika, on savija lamele koje ga u potpunosti okružuju. Svoji djelovanjem lamele zrače zvuk u svim smjerovima, baš kao što to rade instrumenti u živoj izvedbi.

Rezultat je naprosto nevjerojatan. Osim brutalne točnosti u zvuku i timbralne korektnosti instrumenata, ono što najviše fascinira je koliko se ti zvučnici izgube u prostoru i bivaju zamijenjeni izvođačima. Zaista, kod vokala, teško bismo bez otvorenih očiju zaključili da se radi o HIFI sustavu. To je iskustvo koje se pamti cijeli život.

No to savršenstvo nije jeftino. Za taj najmanji model potrebno je izdvojiti oko 10 000 eura, s tim da se najjači model penje na vrtoglavih 40 000 eura. Ipak, u usporedbi sa daleko inferiornim klasičnim konceptima vrhunske opreme, i nije tako pretjerano. Toj vrtoglavoj cijeni pak treba dodati cijenu prateće opreme. Zbog svoje vrhunske preciznosti u točnom, holografskom ocrtavanju prostora zajedno sa izvođačima, MBL-ovi su jako osjetljivi i ne trpe ništa manje od savršeno izbalansiranog sustava sa savršeno kvalitetnim komponentama.

Bez obzira na cijenu, taj sustav svira koliko i košta (!), a slušanje upućuje na to da je onaj početni ideal o HIFI-ju gotovo dostignut. Ništa se ne može usporediti sa MBL-ovima, oni su svjetlosnim godinama ispred. Oni redefiniraju pojam HIFI-ja, oni su najbolje što novac može kupiti.

www.mbl-germany.de
Jango Fett je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2005., 20:40   #2
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Re: Ultimativni zvučnici

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett
Evo nešto malo za odmor od raznih Logitecha i AL-ova....

/snip
Da ti nisi slucajno pomjesao PcE i audiofili.net ili hr.fido.hifi?

Uostalom, ovakav sustav nije niti priblizno vrijedan Straightwire Crescendo II zvucnickih i interkonekt kablova, a da ne spominjem naponske kablove s canadahifi.com, za 300$ po metru...

JK, no zaista, sumnjam da ikoga ovo zanima na ovom forumu, jer vecina nema niti najobicnije pojacalo, pa onda nema smisla ni govoriti o stereo zvucnicima za 2k kn a ne o sustavima za desetke tisuca eura...

Inace, jako lijepa stvar, trebalo bi je poslusati u zivo...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 18.10.2005., 20:53   #3
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Nitko nema ni Ferrari, pa ga voli vidjeti (i čuti) na cesti
Nisam zaluđen za tim stvarima, ali bi definitivno volio vidjeti/čuti to uživo. Vjerujem da je bolesno...
tor je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2005., 21:44   #4
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Evo nešto malo za odmor od raznih Logitecha i AL-ova.... Ovih dana je slovenska i hrvatska audiofilska javnst imala prilike susresti se sa jednom stvarno posebnom egzotikom: MBL Radialstrahler Compact 121 zvučnicima. www.mbl-germany.de
Jao boze, pomislim uz taj naslov bit ce neki napredni hibridni dipol, neki magnetski sandwich konkstrukcija, mozda u najgorem slucaju neki modularni dinamicki sistem, ali Jango nakon Bose-a nastavlja po starom utabanom putu fascinacije zvucnicima koji sa vjernom reprodukcijom imaju = nista.

model ispred 111 mislim da je bio neki 101, tada top model, sam cuo davnih dana i zajedno sa ljudima oko mene pitao se zbog cega tolika nauka o ultra sfericnoj jedinici koja svira kao i bilo koja bolja membrana a kosta besmisleno. Onda sam u DE pogledao malo njihovu listu i sve shvatio.

Pojacalo, preamp, procesor svi su imali identicnu cijenu, kao slaganje knjiga po metru.

Stereophile je na tri CES-a ismijavao te zvucnike, osobno sam ih cuo dva puta = bez veze !!!

Kasnije su im masno podmazivali test samo da ga mogu pokazivati germanima doma. Sam urednik Atkinson ih je morao testirati i u rukavicama hvaliti da si ne spusta ugled medju US dizajnerima, imas test na MBL stranicama, pa se sam uvjeri.

Vidis najvise govori koliko zvucnik vrijedi kad se nesto pre cesto se prodaje po High End dilerima koji su specijalizirani za second opremu i precesto mjenja vlasnike. Moj poznanik od kojeg sam odavno nabavljao, nije mogao prodati ni jednog, jer su po vecini US dilera smatrani ruglom, a isti prodaje tjedno 3x skuplje modele : http://higherfi.com/#anchorspkrs

Jango, il si se kasno ukljucio u svijet zvucnika pa si propustio velikane il si kao i mnogi pao pod fascinaciju susreta sa dizajnerima pa si pomislio da to odma mora dobro zvucati kako bi produzio dojam.

Ali barem si konzistentan po BOSE filozofiji, vidim ti volis zvuk sa svih strana , doslovno.

Da si cuo jedan Apogee Grand, Genesis 1,2-ku, Duntech Sovereign, Thiel CS5i,7.2, cak i jedan Magneplanar 20 onda bi stvarno cuo sto je zvucnik. Ova firma je teska lakrdija koja naziv High End audio upravo stavlja u najgore znacenje te rijeci i to u ovom slucaju sa punim pravom.

Firma bez tradicije, koja jedno jutro odluci da ce prodavati High End zvucnike i opremu i prodavati ih po metru ((((((

Stvarno si me razocarao.

Poslao sam mail prijatelju koji ih je na CES-u slusao sa mnom , pa nek sam napise ako je voljan registrirati se - inace jedan od poznatijih uvoznika kablova - sto misli o njima, a kao i ja cuo ih je skoro sve. Kuzma bi ti isto stosta rekao o takvim zvucnicima.

Sto mi treba da ovo uopce pisem? ....ako su tebi dobri....ali spomenuo si jedne od naj ne muzikalnijih zvucnika krojenih po pukoj racunici, no sumnjam da ces mi vjerovati jer tebe vidim pale neobicne kreature.

Samom Gryphon-u kapa dole, ta je firma puka suprotnost tim zvucnicima, no Azija ih ne kupuje kao prije a to im je najvece trziste, druga stvar US ih isto ne uzima puno pa su se malo poceli vise baviti EU zonom pa tako i stvarati ovakve cudne partnere, cudne blago receno. Ajme, pa jedan je Gryphon svirao 80-ih sa Servo Staticom, IRS IV-om, na sto je danas spao

Mozda te je Rasmussen uvjerio i da su njihovi zvucnici nesto posebno.

Mozda ce i domaci Fifi casopis tako pomisliti... problem je sto malo bolje poznajem licence modela pa ti mogu reci da su ti Gryphon zapravo samo preoblikovani Pipedreams-i

Zalosna vremena, toliko su pohlepni svi u zaradi da danas proizvodjaci pojacala slazu zvucnike kao da se radi o nekoj Japanskoj Hifi firmi koja ima kompletnu ponudu audio opreme.

Znam, znam, MBL su predivni zvucnici i smrtno sam u krivu.

Uzas.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2005., 22:11   #5
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Re: Ultimativni zvučnici

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Bez obzira na cijenu, taj sustav svira koliko i košta (!), a slušanje upućuje na to da je onaj početni ideal o HIFI-ju gotovo dostignut.
Nedaj boze da si ti recimo cuo ovaj sistem :

Inace ravno sistem od 1mil $, arhitekt koji je malo poceo citati o dipolima malo se informirao, vidio da istok to guta za dorucak i rekao, idem napraviti najskuplje zvucnike. Do sad ih je prodano na stotine !

Sto bi ti tek rekao za njih, ovi bi ti vjerovatno bili na zidu.

Jango, sa svakim postom me vise zabrinjavas.

Ideal Hifi-a je gotovo dostignut?

Kad si ti zadnji put bio na nekom zivom koncertu klasicne glazbe ili zahtjevnijeg vokalno instrumentalnog izvodjenja?

Dan danas mi zvucnici oduzmu ponekad dah, a eto i poneki forumas ih je cuo , no znam da ni u ludili nije dostignuto ni pola puta od ideala. Najveci dizajneri sami kazu da je pred njima jos daleki , daleki put do realizma kad se usporedi ziva glazba.

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 19.10.2005. u 00:14.
Staro 18.10.2005., 22:18   #6
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Re: Re: Ultimativni zvučnici

Citiraj:
Originally posted by Bubba Da ti nisi slucajno pomjesao PcE i audiofili.net ili hr.fido.hifi? Uostalom, ovakav sustav nije niti priblizno vrijedan Straightwire Crescendo II zvucnickih i interkonekt kablova, a da ne spominjem naponske kablove s canadahifi.com, za 300$ po metru...
Eto slag na kraju da mi do kraja digne tlak sa kablovima koji su tek puki Hifi

Dani Straightwire-a su odavno prosli sa Maestro i Virtuoso serijom,nema istrazivanja, nema ulaganja, puko prezivljavanje.

Naspram kablova koji su nauka :

MIT

Goertz

Synergistic

Cardas

Shun Mook
Staro 19.10.2005., 00:02   #7
BSA<AK-47>
Napokon dočekao DNF :)
Moj komp

BSA<AK-47>'s Avatar

Datum registracije: Jan 2003
OT:
hmm...Visage pa tebe bi trebalo za predsjednika...
taman kad se ponadam da bum si kupil nove zvučnike čim prodam porschea,uletiš ti i sad moram prodat i ostalih 15 da skupim 1mil$

svaka čast...
Staro 19.10.2005., 00:17   #8
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Visage, mislim da je vrijeme da kupiš slušni aparat.

Slušao sam brojne high-end sisteme, i jedino ovaj ima itekako veze sa vjernom reprodukcijom, bar što se holografske prezentacije tiče.

Pozivam te da nam se pridružiš na Audiofil.net u i navratiš u Klub pa pred ostalom ekipom iz cijele HR malo prodiskutiramo o nekim stvarima i razmjenimo iskustva.
Staro 19.10.2005., 00:19   #9
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Re: Re: Ultimativni zvučnici

Citiraj:
Originally posted by Bubba

JK, no zaista, sumnjam da ikoga ovo zanima na ovom forumu, jer vecina nema niti najobicnije pojacalo, pa onda nema smisla ni govoriti o stereo zvucnicima za 2k kn a ne o sustavima za desetke tisuca eura...

Nije loše neki put počastiti se sa slušanjem neke egzotike i to podijeliti na forumu, pogotovo tamo gdje je to prava rijetkost. Kao što rekoh, da se malo odmorimo od sto puta prožvakane jeftine opreme...
Staro 19.10.2005., 00:28   #10
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

sorry na OT samo moram reci da uzivam citati ovakve rasprave izmedju ljudi koji nesto znaju stoga samo nastavite jer meni je uzitak citati a vjerujem i mnogima drugima

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.10.2005., 00:30   #11
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Visage, mislim da je vrijeme da kupiš slušni aparat.
Slušao sam brojne high-end sisteme, i jedino ovaj ima itekako veze sa vjernom reprodukcijom, bar što se holografske prezentacije tiče. Pozivam te da nam se pridružiš na Audiofil.net u i navratiš u Klub pa pred ostalom ekipom iz cijele HR malo prodiskutiramo o nekim stvarima i razmjenimo iskustva.
Ne zanimaju me rasprave sa ljudima koji citaju Hifi caspis i ponavljaju ga kao svetu knjigu (Audiofil.net)

Ja sam ih cuo gotovo sve. I mislim da slusni aparat nije substitucija ako neznas sto trebas cuti

Izabrao si jednu od naj diletantskijih firmi za pohvalu, firmu koja
prodaje opremu kao krumpire, tipican primjer firme bez ugleda koja visokim cijenama misli generirati senzaciju i praviti paznju oko sebe ,ali nakon kratkog vremena padne u zaborav.

Takvih zvucnika sam se nagledao svake godine. Svaki CES ima nekoliko takvih Serifa koji budu parodija show-a i padnu u zaborav. Taj MBL toliko forsira svoje zvucnike da su jos na sajmu uvjeravali sto cujemo, to ne radi ni najgora firma Jolie.

Strpi se, javit ce se osoba koja je puno zainteresiranija od mene da napise ovdje sto su ti zvucnici.

PS: Gdje si cuo zvucnike koje sam spomenuo ???

>>>> PCE kante 2012 <<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 19.10.2005. u 00:43.
Staro 19.10.2005., 00:37   #12
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Visage
Ne zanimaju me rasprave sa ljudima koji citaju Hifi caopis i ponavljaju ga kao svetu knjigu (Audiofil.net)

Vidim da ih sve poznaješ u dušu. Izgleda da su ti telepatske mogućnosti logičan slijedeći korak nakon vrhunskog sluha...

ali dobro, ako tako misliš, bilo bi dobro u klupskom društvu imati jednog takvog poznavaoca. Mi pozdravljamo svakoga tko zna što se zapravo događa u tim stvarima. Posebno ja, koji želi što više naučiti od pravih "audiofilskih gurua".

Citiraj:
firmu koja
prodaje opremu kao krumpire

Misliš, MBL? Firma koja ima ukupno 20-tak dilera po svijetu, prodaje isključivo u direktnom dogovoru sa kupcem, šalje svoje stručnjake na setupiranje i nedozvoljava posrednu prodaju? Misliš ta firma?
Staro 19.10.2005., 00:40   #13
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Visage

PS: Gdje si cuo zvucnike koje sam spomenuo ???

Nisam čuo te zvučnike. A ti očito nisi čuo MBL-ove.
Staro 19.10.2005., 01:02   #14
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Nisam čuo te zvučnike. A ti očito nisi čuo MBL-ove.
Cuo sam ih na CES-u , cuo sam ih u Berlinu na glavnoj adresi.
(Einemstr.)

101D (upravo sam izvukao katalog) Radialstrahler i 111A. 111A jedino ima smisla ako Drago Plecko kalibrira kvarcni kristal na tom visokotoncu za neki Sumeranski prolaz kroz vrijeme.

Mislim nemoze nikakva takva membrana mjeriti se sa jednim panelom a kosta sumu koja je uvredljiva. Njeno mehanicko pomicanje je samom prirodom konstrukcije od pocetka kompromis,na kako da su dobri materijali.

Nisu oni svirali lose u smislu da su nekvalitetni ali su sto bi rekli ameri "Me too product" samo jedan od, nista posebno sto bi bilo na razini njihove prevelike cijene. Sama konstrukcija woofera i bass sistema je toliko prosjecna da me podsjeca bas na pojedine Hifi modele. Tipicni primjer kao sto Thiel kaze, opijenosti jednim dijelom konstrukcija dok drugi trpe zbog toga. To nije kompletan zvucnik, to je proizvod koji reflektira fascinaciju tehnologijom koja nije uopce razvijena do kraja. Njemci su prepuni takvih modela.

Nemoze se Jango upustiti neko u konstrukciju zvucnika sa hiper aspiracijama tko nema velikog iskustva. U svijetu ima tek 30-tak vrhunskih dizajnera zvucnickih sistema. Samo nekoliko firmi SanS, Vifa, Focal, Dyna...... koji uopce prizvode vrhunske jedinice.

A sam zvucnik je opet koncepcijski plagijat Cabasse-ovog MC001 ili kasnije za US trziste nazvanim Atlantis :

Ovaj je barem imao super naprednu koaksijalnu 4-6x point jedinicu sa dva vrhunska sub-a unutar komore. Frekvencijski je dosezao
do same teorije, a zavrsio je na mnogim institutima, Renault ga je prvi kupio za proucavanje.

Kad se radi o ribonu ili opcenito nekom hibridnom zvucniku,onda visoka cijena moze imat opravdanje ali zakamuflirana dinamicka tehnologja NE.

Pitao sam jednom Jim Thiel-a zasto kao jedan od naj uglednijih dizajnera u svijetu nikad nije napravio zvucnik skuplji od 13.000$
rekao je da jednostavno nemoze napraviti skuplji zvucnik a ne zeli se poigravati sa ugledom dekada iskustva i reputacije, samo da bi reda radi napravio neki image proizvod.

Njegove zvucnike stavljaju na najvisa mjesta u svijetu i na svim listama su medju 10 najboljih ali eto kostaju kao jedna Wilson skretnica, kad cujes takve zvucnike koje su rezultat dekada razvoja i onda cujes ovakvog avlijanera kakav je MBL onda se mozes samo nakasljati.

Povijest zadnjih 20 godina je puna MBL primjera koji su propali nakon nekoliko godina.

>>>> PCE kante 2012 <<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 19.10.2005. u 02:11.
Staro 19.10.2005., 01:23   #15
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Vidim da ih sve poznaješ u dušu. Izgleda da su ti telepatske mogućnosti logičan slijedeći korak nakon vrhunskog sluha...
Ja sam na BBS Hifi konferenciji (tako se to zvalo nekad) napisao brda faq-ova i nekoliko godina vodio kojekavke rasprave, no to je proslo i zasitio sam se toga, mnogo ljudi su od tamo presli na tvoj forum, posebno mladja ekipa koja se nerado na BBS-u potpisivala imenom jer obicno nije imala puno za reci osim citiranja drugih.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Firma koja ima ukupno 20-tak dilera po svijetu, prodaje isključivo u direktnom dogovoru sa kupcem, šalje svoje stručnjake na setupiranje i nedozvoljava posrednu prodaju? Misliš ta firma?
Uh cak 20, opaki su.

Posrednu prodaju jer im je to financijski lakse podnjeti nego da odrzavaju mreze preko audiodilera firmi. Drugim slovima, nemaju lovu za placanje provizije na prodani zvucnik dilerima pa se ovako stede i elitno prezentiraju. Zasto jedan ML, Krell , Wilsom , Thiel tako ne rade? Jer imaju pravu mrezu i dugorocnu strategiju, a ovi se bore svaki dan.

Setup moze napraviti svaki bolje educiraniji diler, to ne znaci nista.
I David Wilson dodje u kucu svakom kupcu Wamm-a slozit setup, samo dal to vredi 90.000$ ?

Takve firme znam u dusu jer zive od prodanih par komada na mjesec i ne generiraju nikakav dugorocan profit. Za koju godinu cu ovdje postati jedan veci font slova koja ce tvoriti link o novostima vezanim za nestanak iste. Vidio sam to i previse puta. Vidjet cemo sto ces mi onda reci o toj bajnoj firmi.
Staro 19.10.2005., 01:43   #16
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Upravo zato sam te pozvao u Klub. Mogao bi razmijeniti iskustva sa ljudima koji su imali velika iskustva u slušanju Thiela, Apogee-ja, Genesisa i Magnepana (tu su još i Vandersteen, Totem, Avalon, Audio Physic, Cabasse, Wilson, Kharma, ProAc, Gradient, od kojih sam i ja neke slušao). Naravno, razlika između tebe i njih je što smatraju da je MBL, na svoj način, ravnopravan tim uratcima...

A nisi možda primjetio da sve high-end tvrtke propadaju? To se pogotovo odnosi na Krell, koji će morati svoju poslovnu strategiju orjentirati na iPodove, kao što su mnogi drugi već napravili... ali evo, već su izdali malene integrirce...

Za dvije godine, moći ćeš staviti i više od jednog linka o propasti tvrtke...
Staro 19.10.2005., 01:56   #17
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett [B]Naravno, razlika između tebe i njih je što smatraju da je MBL, na svoj način, ravnopravan tim uratcima...
Usporedba MBL-a sa pojedinim nabrojanim imenima je kao RISC-a sa Z80 (po snazi) jer je Z80 krasna bitanga

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett [B]
A nisi možda primjetio da sve high-end tvrtke propadaju? To se pogotovo odnosi na Krell, koji će morati svoju poslovnu strategiju orjentirati na iPodove, kao što su mnogi drugi već napravili... ali evo, već su izdali malene integrirce...
Thiel nije nikad bolje poslovao, puno imena radi punom parom jer radi malu zaradu i veliki promet, sto je jedini pravi nacin za sigurno zivljenje u High End svijetu.

Krell ce tesko propasti jer ima pre bogate dionicare koji to nece nikad dozvoliti , a sam Krell moze godinam zivjeti samo od odrzavanja koji je njihov naj redovitji izvor financiranja uz samu prodaju. Samo u Singapuru ima klijentelu koja prozdire ta pojacala. On ima ime koje samo po sebi jos odlicno prodaje i jos
stvara veliku famu.

A firme su i u 80-tima propadale. Genesis je 3 puta propao
zato sto kao MBL nemaju strategiju vec doslovno zive od prodaje modela do modela i nesto od podrske a tako se ne posluje dugorocno.
Staro 19.10.2005., 02:45   #18
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

'
Ovu temu treba zapoceti i zavrsiti sa najvecim draguljem kojeg sam ikad u zivotu cuo i vidio adekvatnom ovom naslovu.

Zvucnik koji je dohvatio podrucje koje se na papiru tesko pise a kamoli u realnosti. Moze mehanicka jednica imati neznam kakvu membranu, skretnicu naj vise selekcije, ali sav taj ustroj nema sanse boriti se sa fizikalnom superiornosti membrane koja je 2x laksa od samog zraka i linearna po citavoj povrsini koja generira citav spektar iz jednog izvora plus tek mali prelaz niskih tonova odradjuju najbolji kandidati za puni dinamicki posao... wooferi.

Svemoguci Grand

Obavezno procitati sve kratke recencije kakve se nemogu
procitati niti za jedan drugi zvucnik ikad napravljen.

Sam Dan D'Agostino (Krell) ih je proglasio najboljim sto je ikad cuo u zivotu, "miljama ispred tehnologije drugih"

Tu je njegov sistem (na stranici kazu bivsi) ali ima ga jos jer je DE
Krell diler u njegovoj kuci vidio istog 2004-te a ovaj link je daleko stariji.

D'Agostino sistem

Staro 19.10.2005., 10:34   #19
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Ja dobro znam što znače takva rješenja. Posebni me impresioniraju posebni state-of-the-art ribboni koji pokrivaju i visoki i srednji spektar bez potrebe za skretnicom, no ta rješenja su ekstremno skupa. Nažalost, nemam link da ga stavim, no upitat ću kolegu koji zna.
To su sve odlične stvari, no ne mislim da je po tom pitanju MBL sprdačina. Naime, ti driveri se zapravo osnivaju na jednakom principu dinamičkog zvučnika kako samo ne u klasičnom smislu. Trake koje okružuju magnet su od izuzetno laganih karbonskih vlakana koji svojim savijanjem zrače zvuk. Bass driver je također odrađen vrhunski. U skladu sa filozofijom ostatka, dva balansirana magneta postavljena su sa bočnih strana woofer kutije, dok je bass-reflex port postavljen prema naprijed, što ide u korist dubinskoj perspektivi bas područja.

Zbog takve konstrukcije zvučnici imaju izuzetno malu osjetljivost, oko 82 dB, a kada se tome pridoda impedanca od svega 4 Ohma, jasno je kojeg kalibra treba biti pojačalo da bi to tjeralo kako spada.

Prema recenziji iz Stereophile-a za Reference model, snaga treba biti čak veća od one koju preporuča MBL kao minimum, dakle iznad 250Wpc, a sustav treba biti savršeno izbalansiran. Zbog svoje nevjerojatne preciznosti u zvuku, ovi zvučnici zahtjevaju vrhunski setup jer u protivnom ne zvuče ni podnošljivo.

Teorija je teorija, ali moje iskustvo govori da je to zaista tako.
Sustav sam slušao dosta dugo i u Ljubljani i u Zagrebu. Razlika je naravno bila u prostoriji, što se odmah čulo, kao i u CD pogonu.
Po mom mišljenju, gdin. Rassmussen je imao više sreće. Na prvu loptu, ovi zvučnici zvuče neproporcionalno s njihovim dimenzijama. Zvuk je disperziran na sve strane, i ukupna voluminoznost zvuka može se usporediti sa npr. B&W 802, što je prilično mnogo za takve kutije. Pri ulasku prostoriju, pomislio sam nije li Rassmussen uključio svoje nove povelike zvučnike koji su bili u prostoriji. Iznenadio sam se kada sam vidio da su isključeni, i da to sviraju mali MBL-ovi. Ono što je odmah dolazilo do uha, je jedna neshvatjiva prozračnost u zvuku. Nakon par sekundi možemo uočiti i samu prezentnost izvođača na pozornici. Ja uvijek prvo gledam na ljudski glas - koji je bio ocrtan još nedoživljenom preciznošću i trodimenzionalnošću. Pozornica je bila takva da su i izviđači i zrak oko njih, bili preneseni u prostoriju za reprodukciju. Odmah se moglo primjetiti da ne postoji sweet-spot, ni sistem je ipak malo drukčiji nego kod Bose-a ( ). Naime, pomicanjem kroz prostor, slušatelj se ne pomiče u odnosu na zvučnike i sweet-spot već u odnosu na same izvođače. Ne znam kako su došli do toga. Timbralna korektnost ljudskog glasa i nevjerojatna obrada tranzijenata, odavala je zastrašujući dojam da se osoba koja pjeva nalazi u prostoriji. Ovi zvučnici u stanju su mikrodinamikom tranzijentima aktivirati nultu fazu slušanja baš kao i zvukovi koji nastaju u stvarnosti. To sam i prije čuo, ali potpuno holografsko ocrtavanje aktera pozornice dogodilo se u kombinaciji sa širokom trodimenzionalnom disperzijom zvuka, s čim ipak ne mogu usporediti nijedan drugi zvučnik.
No problem je nastao kada sam došao u Zagreb, gdje je dojam bio mnogo manji. Osim toga što je u samom visokom dijelu spektra nedostajalo te prozračnosti, sustav nije generirao toliko široko polje koje svojim dimenzijama odgovara disperziji zvuka na živoj pozornici. Moj zaključak je prvenstveno krivio upliv neadekvatne prostorije. Dok je ljubljanska konferencijska dvorana imala i znatnu visinu, MBL-ovi su sa svoje lijeve i desne strane imali podosta mjesta, što u ZG-u nije bio slučaj. Tamo su zapravo zvučali prilično obično, s tim da su se kvalitete nazirale u tragovima kod malo duljeg slušanja. Neki moji kolege smatraju da je bilo i do promjene CD pogona. Dok je sa Gryphonovim playerom zvuk bio nešto oštriji, rekao bih da je to zbog veće neutralnosti u zvuku (truba i činele zaista znaju zvučati oštro i u stvarnosti - no to izgleda ljubitelji "visoke vjernosti" ne vole). Kod Weiss kombinacije zvuk je bio pomalo taman i sladunjav. Tome možemo još nadodati činjenicu da je ZG prostorije bila poprilično izdampirana u odnosu na ljubljansku.
Iz tog iskustva zaključio sam kako zvučnici tolike neutralnosti i preciznosti u ne samo rekreiranju zvuka već i samog prostora u kojem se taj zvuk širi, mora biti izuzetno osjetljiv na prostor u kojem se nalazi i opremu koja ga prati. Najveća je vjerojatnost da u oba slučaja sustav nije bio podešen da izvlači najbolje iz sebe, a još me više plaši činjenica da je mnogo veća vjerojatnost da su u određenim uvjetima u takvim drugim prilikama mnogi pogrešno shvatili taj sustav i čuli njegove mane, umjesto potencijal.
Staro 19.10.2005., 16:43   #20
Mljac
Premium

Mljac's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Joj meni....
Dečki, nemojte se srditi, ali ima li ta vaša visokovjerna furka ikakvog smisla?

Nikada, dakle NIKADA dojam koncertne dvorane u nekoj slušaoni neće biti ni blizu vjeran.
Možda bi i bio blizu kad bi imali vrhunsku opremu za svaki pojedinačni instument i glas smješten fizički na mjesto tog istog. Recimo cd pogon+amp+zvučnik koji će biti napr.violončelo i biti će smješten 2 metra iza i 3 metra lijevo. Pa onda takav cd+amp+zvučnik koji glumi obou 4 merta iza i 1 metar desno. I tak dalje.

Tek onda se dođe do toga da snimka nikad nije doživljaj u živo, nitko ne može vjerno reproducirati autentičnost.
Staro 19.10.2005., 16:47   #21
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Mljac
Joj meni....

Nikada, dakle NIKADA dojam koncertne dvorane u nekoj slušaoni neće biti ni blizu vjeran.
Možda bi i bio blizu kad bi imali vrhunsku opremu za svaki pojedinačni instument i glas smješten fizički na mjesto tog istog. Recimo cd pogon+amp+zvučnik koji će biti napr.violončelo i biti će smješten 2 metra iza i 3 metra lijevo. Pa onda takav cd+amp+zvučnik koji glumi obou 4 merta iza i 1 metar desno. I tak dalje.

Tek onda se dođe do toga da snimka nikad nije doživljaj u živo, nitko ne može vjerno reproducirati autentičnost.

Tko se srdi? Ako ovu argumentacijsku debatu shvaćaš kao svađu, vrlo mi je žao, ali nije.

Inače, već i jeftiniji HIFI sustavi lako rekonstruiraju pozornicu i dojam koncertnog doživljaja, a stvari poput rekonstrukcije prostora (visinska, dubinska i širinska perspektiva), timbra instrumenata i točnog teksturiranja svakog izvođača - su poznate stvari u HIFI-ju i vrlo dokučive.

Za to je potrebno, ni više ni manje nego dva zvučnika.
Staro 19.10.2005., 20:37   #22
newalss
Raindrops keep fallin'...
Moj komp

newalss's Avatar

Citiraj:
Joj meni....

Ili ti imaš sluh na kojem bi ti i šišmiši zavidili ili nikada u životu nisi čuo pošten HI FI sustav? :confused:
Ovo što pričaš nema veze sa reprodukcijom nego o sposobnosti snimatelja da vjerno uhvati zvuk koncerta i prenese ga na nosač zvuka. Jango, prijavi pacijenta u ambulantu doktora Gashe.

2 Jango i Visage...ma bojim se bilo šta napisati. Imam već dosta neprijatelja.
Staro 19.10.2005., 23:36   #23
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Originally posted by newalss

2 Jango i Visage...ma bojim se bilo šta napisati. Imam već dosta neprijatelja.

Ničije mišljenje i stav ne smije se uzeti nekome za zlo. Za zlo se može uzeti samo nametnuti stav s namjernom izostavom argumentacije.
Staro 19.10.2005., 23:51   #24
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Posebni me impresioniraju posebni state-of-the-art ribboni koji pokrivaju i visoki i srednji spektar bez potrebe za skretnicom, no ta rješenja su ekstremno skupa. Nažalost, nemam link da ga stavim, no upitat ću kolegu koji zna.

Pa imam ih i slusam ih

Bez potrebe za skretnicom?

Jesi li ti neko na poslu pisao pod tvojim imenom pa je ovo napisao?

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett To su sve odlične stvari, no ne mislim da je po tom pitanju MBL sprdačina. Naime, ti driveri se zapravo osnivaju na jednakom principu dinamičkog zvučnika kako samo ne u klasičnom smislu. Trake koje okružuju magnet su od izuzetno laganih karbonskih vlakana koji svojim savijanjem zrače zvuk. Bass driver je također odrađen vrhunski. U skladu sa filozofijom ostatka, dva balansirana
Ti driveri su toliko prosjecnog zvuka da se ni na trenutak nisam udubio u slusanje, samo dobri , ali nista vise.

Zanimljivo da DE High End zvucnici se naj slabije prodaju bas u maticnoj zemlji jer obicno kotira (ispravna) fama da su DE zvucnici marginalni i u najboljoj izvedbi. Ima izuzetaka ali MBL svakako nije taj

Imati takvu razinu tehnologije u visoko tonskom podrucju , koja u ovom slucaju ne daje posebne rezultate za moje uho,
no svejedno napredna tehnologija.

Sa pozicije takve tehnologije visokotonca zavrsiti na Bass reflexu na zvucnicima takve cijene i deklarativih apsiracija = svinjarija.

Najbolje govori da je dizajner nekompletan znanjem i da nije sposoban kompletirati ostatak spektra na istoj razini znanja kao za gornje podrucje. Bass reflex moze biti samo u relaciji dostupnosti cijene i nista drugo.

Zvucnik beskompromisnog tipa koji zavrsi sa Reflexom je samo indikacija kraceg puta i ne bas velikog znanja.

Izuzetak je samo reflex sa pasivnim radiatorom, mada je i on kompromis naspram sealed i ostalim naprednijim
bass konstrukcijama.

Taj MBL bass je toliko lose bio integriran da je cak i djed od Olivera Mlakara mogao cuti frekvencijski šav koji je jasno uputio da zvuk dolazi iz dva fizikalna izvora, sto je najbolji parametar osrednje skretnice i rekao bih lose izabrane skretnice kao takve uopce.

Quadral, Isophon i vise kategorije T+A pa Restek, sve su to bili i jesu prosjecni zvucnici zanimljivijh rjesenja ali nikad posebnog zvuka. Sjecam se Titan serije, gomila brojeva, obecanja, selekcija skretnice i ultra keramicke jedinice, ali nazalost iza te opijenosti tehnologijom nigdje nije bilo zvuka koji je komunicirao pravu glazbu

Grande Utopia je identicna kopija X1-e i mada Mahulko (od milja) to nikad nece priznati... napravljen je samo zato sto su ljudi iz Focal/Jmlab rekli : 'ako mi radimo najbolje jedinice onda sigurno mozemo napraviti i bolje zvucnike od Wilsona'

X1 ima skoro identicne drivere od Utopie (+Dynaudio), ali daleko je uvjerljiviji zvucnik, mada njegov bass sistem je isto teski kompromis. No poanta je da se vrhunski zvucnici ne rade samo sa vrhunskom tehnologijom vec najvise vrhunskim znanjem i iskustvom, a toga MBL ima u micro tragovima.

Zlatni primjer je i Dynaudio. Jedinice najvise kvalitete, po meni bolje od Focala za jednu klasu. U visim kategorijama imaju prekrasne zvucnike ali u High top modelima , jednostavno nista posebno. Nekoliko puta sam slusao te preplacene zvucnike i jednostavno se pitao gdje je otisao novac, jer u zvuk zasigurno nije.

I oni su pomislili da mogu napraviti mega zvucnik adekvatne cijene , samo zato sto rade vrhunske jedinice

Da ne govorim da ni jedan od tih zvucnika nije vremenski koherentan sto je prvenstevno zbog malog znanja o vremenskoj informaciji i implementaciji u sinergiji sa skretnicom neminovna stvar o kojoj nitko ne voli od njih ni cuti. Dinamicki zvucnik koji prelazi 10.000$ a nije vremenski koherentan je promasaj u relaciji visoko vjerne glazbe. Kad je vec monopol onda to treba i iskoristiti. Ali ne jeftinim trikovima sa nekom kompleksnom 3 ili 4th skrenicom pa onda reljefiranjem polozaja drivera radi tobozeg uskladjivanja. Vec samo first order-om.

Kako Dipoli bacaju zvuk odozada iza sebe kao sto radi i front, stranji val je izvan faze i isto nije vremenski koherentan , ali , ALI ...

Sam zvuk je uniforman po citavoj povrsini tako da ovo kod dippola i ribona nikad nije problem, posebno jer su membrane u tolikoj superiornosti u rekreiranju timbra zicanih instrumenata i vokala naspram dinamickih da ovo jednostavno nije precepcijski uocljivo.

Ono sto muci medju panelima... a muci elektrostatike bilo koje i bilo koje cijene je DINAMIKA ! Ni najskuplji Logan nikad nema dinamiku koja bi bila na razini ostatka sposobnosti. Kod ribona je pak druga problematika, oni nikad nemaju spatialnu lokalizaciju kao recimo dva mala mini monitora, sweet spot je jako problematican i kod Dipola se muka muci dok se uskladi taj mali osvjetljeni polozaj koji puni efekt. Ne daj boze da mi neko pomakne panele kad ih slozim

Doduse ni najbolji dinamicki nece nikad imati tako ugodan i precizan spot kao mali mini monitori , pa je zato 90-ih procvjetala kategorija mega skupih mini monitora koji su dobivali bolje ili losije integrirane woofer panele/kutije.

Na kraju krajeva sve je kompromis, riboni jesu naj superiorniji ali to ima i cijenu, zbog super tanke povrsine, vremenom kupe vlagu iz zraka i lagano im krade zivot, ribon nikad nece ziviti dugo ni kao naj jeftinija dinamicka jedinica, ali zato dok zive, i soba sa njima zivi i vecina ljudi kad ih prvi put cuje, voli pogledati ima li iza njih mozda neki glazbenik ili vokal

Imam averziju prema domacim Hifi sajmovima, no ako si bio na nekom , cesto su kod nas bili Magneplanari, cudi me da nisi nijednog poslusao.

A da riboni moraju biti skupi nije obavezno istina. Postoji firma koja radi proizvode koje moze kupiti cak i prosjecno zanesen forumas koji sad cita moj tekst

Magneplanar

Ovaj MMG mozes kod boljeg dilera sutra dobiti za par stotina $ po zelji uparirati sa sub-om i imati sistem zbog kojeg ces se ranije sa posla vracati

EDIT >>>

PS: Nadam se da je dovoljno opsirno za Codiac-a odnosno isprika ako sam bio pre kratak

>>>> PCE kante 2012 <<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 20.10.2005. u 09:24.
Staro 20.10.2005., 02:58   #25
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

moram reci da obozavam citati ovako pojasnjene tekstove i rasprave di se susrecu dva razlicita misljenja a do to prerasta u normalnu ljepu za citati raspravu stoga evo za jango-a i za visage-a

Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Staro 20.10.2005., 09:25   #26
Mljac
Premium

Mljac's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Sa dva zvučnika ćete dobiti potpuno vjernu prostornost nikad.

Ono što blizu odglumi vjernost košta na desetke i stotine tisuća dolara.

I onda to prestane imati ikakvog smisla.

Ja sam uspješno izliječen i više ne trošim kompletnu zaradu na lovljenje vjernosti.

Rađe se dobro napapam, solidno nalijem pivurinom, metnem nekaj pod jaja i onda si pogledam kakav dvd na 5.1 Anti-Fi opremi!

Predlažem tretman liječenja i vama!

Eto zato velim da se ne srdite!
Staro 20.10.2005., 14:04   #27
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Ja uvjek kazem covjek MORA imati neki svoj gust eto tako iz prilozenoga vidimo da jango i visage obozavaju zvuk, ja npr volim utisavati kuciste nije to nista na sta sam bolestan ali da cu svaki tjedan kupiti nesto za kuciste ocu

Covjek koji nema gusta nije covjek.....

.i.

Razer Blade 15
Staro 20.10.2005., 19:03   #28
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Bez potrebe za skretnicom?

Jesi li ti neko na poslu pisao pod tvojim imenom pa je ovo napisao?

Hmmm... npr. upravo legendarni Genesis koristi jedan od takvih drivera, iako to sve ovisi o konstrukciji i projektantskom rješenju zvučnika. Naravno, nemoguće je zarada postići zvučnik bez skretnice, ali npr. flat driver tvrtke Bohlender Graebener ima izuzetno široki range koji se kreće od 150 Hz do razine daleko iznad 20 kHz. Takav koristi i Genesis. Teoretski, crossover se može postaviti na toj donjoj granici gdje dodajemo woofer i subwoofer, dok u pogledu uhu najosjetljivijeg spektra to ne moramo raditi. Driveri su otvoreni za različita rješenja, pa se skretnica ipak može stavljati i za više frekve reza, a svaki projekt (poput Genesisa) nosi svoje zašto i kako te ovise o brojnim zadanim konstrukcijsikim parametrima i kombinacijama. No činjenica je da upravo takva tehnologija omogućava nejvjerojatnu vjernost u reprodukciji.

Citiraj:
Ti driveri su toliko prosjecnog zvuka da se ni na trenutak nisam udubio u slusanje

Nisi dovoljno dugo slušao. Ili nisi imao prilike pod zadanim prostorno-akustičkim okolnostima.

Citiraj:
Sa pozicije takve tehnologije visokotonca zavrsiti na Bass reflexu na zvucnicima takve cijene i deklarativih apsiracija = svinjarija.

Najbolje govori da je dizajner nekompletan znanjem i da nije sposoban kompletirati ostatak spektra na istoj razini znanja kao za gornje podrucje. Bass reflex moze biti samo u relaciji dostupnosti cijene i nista drugo.

Pa zapravo, MBL rješenje i nosi bass-reflex port za pasivnim radijatorom specijalno dizajniranim da služi kao bass-klopka tako da ne dolazi do problema koje nalazimo u budget-level rješenjima.

U najmanju ruku, bass performanse su repsektabilne i u skladu s tim da taj zvučnik nazovem ozbiljnim rješenjem za cijeli spektar. Iako, puno je slabije od onog vrhusko izvedenog srednjetonskog i visokotonskog spektra. Žao mi je što nisam imao prilike čuti Reference model, koji jedini čak i za svoj woofer koristi MBL-ove lamele (za najdublji spektar tu je ugrađeni subwoofer).

Citiraj:
Zlatni primjer je i Dynaudio. Jedinice najvise kvalitete, po meni bolje od Focala za jednu klasu. U visim kategorijama imaju prekrasne zvucnike ali u High top modelima , jednostavno nista posebno. Nekoliko puta sam slusao te preplacene zvucnike i jednostavno se pitao gdje je otisao novac, jer u zvuk zasigurno nije.

I oni su pomislili da mogu napraviti mega zvucnik adekvatne cijene , samo zato sto rade vrhunske jedinice

Potpisujem!

Citiraj:
Ono sto muci medju panelima... a muci elektrostatike bilo koje i bilo koje cijene je DINAMIKA ! Ni najskuplji Logan nikad nema dinamiku koja bi bila na razini ostatka sposobnosti. Kod ribona je pak druga problematika, oni nikad nemaju spatialnu lokalizaciju kao recimo dva mala mini monitora, sweet spot je jako problematican i kod Dipola se muka muci dok se uskladi taj mali osvjetljeni polozaj koji puni efekt. Ne daj boze da mi neko pomakne panele kad ih slozim

Doduse ni najbolji dinamicki nece nikad imati tako ugodan i precizan spot kao mali mini monitori , pa je zato 90-ih procvjetala kategorija mega skupih mini monitora koji su dobivali bolje ili losije integrirane woofer panele/kutije.

Na kraju krajeva sve je kompromis, riboni jesu naj superiorniji ali to ima i cijenu, zbog super tanke povrsine, vremenom kupe vlagu iz zraka i lagano im krade zivot, ribon nikad nece ziviti dugo ni kao naj jeftinija dinamicka jedinica, ali zato dok zive, i soba sa njima zivi i vecina ljudi kad ih prvi put cuje, voli pogledati ima li iza njih mozda neki glazbenik ili vokal

Također potpisujem sa naznakom da MBL rješenje po mom skromnom mišljenju nema konceptualno previše zajedničkih točaka sa dipolima i elektrostatima. Za ove prve, MBL driver potpuno je ravnodušan prema sweet-spotu, a za ove druge, s dinamikom, mikrodinamikom i tranzijentima se igra kao od šale.

Citiraj:
Imam averziju prema domacim Hifi sajmovima, no ako si bio na nekom , cesto su kod nas bili Magneplanari, cudi me da nisi nijednog poslusao.

Na HR sajam išao sam svega 4 puta.
Staro 20.10.2005., 19:07   #29
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Citiraj:
Sa dva zvučnika ćete dobiti potpuno vjernu prostornost nikad.

Ono što blizu odglumi vjernost košta na desetke i stotine tisuća dolara.

I onda to prestane imati ikakvog smisla.

Ja sam uspješno izliječen i više ne trošim kompletnu zaradu na lovljenje vjernosti.

Rađe se dobro napapam, solidno nalijem pivurinom, metnem nekaj pod jaja i onda si pogledam kakav dvd na 5.1 Anti-Fi opremi!

Predlažem tretman liječenja i vama!

Eto zato velim da se ne srdite!

Ovo su riječi nenaslušanih i nezainteresiranih ljudi. Naravno, nije ništa loše napraviti takav odabir (ipak je riječ o hobiju, koji mnogima znači životnu potragu), no čemu onda ovakva "stručna" procjena stanja?
Staro 20.10.2005., 23:59   #30
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Hmmm... npr. upravo legendarni Genesis koristi jedan od takvih drivera, iako to sve ovisi o konstrukciji i projektantskom rješenju zvučnika. Naravno, nemoguće je zarada postići zvučnik bez skretnice, ali npr. flat driver tvrtke Bohlender Graebener ima izuzetno široki range koji se kreće od 150 Hz do razine daleko iznad 20 kHz. Takav koristi i Genesis.

Genesis je koristio za 1 i 2 seriju...

Za visoke i srednje 6dB po oktavi sto je pravi phase linear ili ti ideal. Wooferi su vec klasicno rjesenje koje nije tako precizno.

Neobican odabir buduci da se radi o dipolima koji ionako nisu toliko osjetljivi na vremensko kasnjenje.

Genesis koristi Carver patentirane ribone koje je sam Bob stvorio od nule u roku 3 godine i zadivio citav ribonski svijet jer je sanirao neke probleme sa magnetima koje nije ni sam Leo Spiegel mogao dokuciti. Genij kakvi se pojavljuju vrlo rijetko. Genij jer to uopce nije njegovo podrucje specijalnosti

Sve do zadnjeg bankrota su koristili Carver Ribone i jasno taj podatak skrivali, jer su isti naplacivali u cijeni zamjene 10x vise.

Kad je nakon propadanja radio support za zamjenu ribbona netko je saznao da cijena reparacije je svega par stotina $ a oni su naplacivali po par tisuca $ !

Kad je to cuo Bob, istog trenutka im je prekinuo dobavu istih!

Da ne govorim koliko su se obrukali.

Onda su morali traziti zamjenu i uzeli losije Carver kopije Bohlender-a, koje nisu linearne kao Carverov ribon a kako cujem provjereno i puno krace zive. Bohlender je upravo na slici sa mega besmislenim 1mil sistemom

Cak ni sam Bohlender ne drzi vise puno do njih jer za svoje modele koristi potpuno drugu foliju.

Na slici su Bohl i Carver, moj je desni i daleko je robusniji i dugovjecnji. Bohlender tadodjer nema ni upola jake magnete a i sama panel je kao sto se vidi morao vezati u segmentima, sto nije usporedivo sa Carverovom linearnoscu.

Mylar folija koju ima Carver ribon je najlaksa folija na svijetu i bezbroj kopija je koje su pokusale imitirati.

Takodjer su u zadnjim isporukama toliko stedili na materijalima da je jedan vlasnik otkrio umjesto Audioquest ozicenja koje je sluzbeno dolazilo sa Woofer tower-ima neku no name firmu cija je kvaliteta bila ispod svake razine ! Ovo je zlatni primjer koliko su neki dizajneri zapravo svjesni da mnogi ljudi kupuju ovakve zvucnike na oci a ne na usi

Jasno koji bi proizvodjac ovo priznao?

Genesis uopce nije dobro napravio preklapanje na modelim ispod I-ice i to je znano cak i samim vlasnicima. Da ne govorim o pre eksesivnom bass-u zbog kojeg i najvece sobe plivaju u extenziji.

Arnie je morao zbog monolitnih gabarita napraviti istu kopiju IRS-a
samo dodavsi umjesto Emitera , Ribone, to je sve. Jer kako ce trziti takvu cifru a ne dati monolite koji ce jednog imucnog azijata odma natejrati da ih kupi. Ono sto je sam napravio su samo ribon visokotonci na koje je izdao i patent. Dobro, i sam Servo bass je takodjer njegov patent.

Buduci da nije poslusao savjete Carvera da smanji velicinu i napravi izmjene u preklapanju, nije isto potpun.

Meni su osobno njegovI Infinity IRS puno drazi po zvuku, jer su emiteri bili bolje optimizirani i jako jako dobro svirali. Zvuk od kojeg se dize kosa na glavi. To su bila krasna vremena.

Gen II je po meni najbolji model jer je dobio 4x 12" koji su obavili sav potrebni posao, bas kao trenutno kod mene jednaki broj po kanalu

Izvrstan zvucnik.

Arnie i Paul , dok ga Paul nije ostavio da se sam spasava :

Arnie je inace poznat kao osoba koja bas nema strpljenja za slusati tudju glazbu na svojim prezentacijama pa je on jedini
mike in the house

Prvo predstavljanje I-ce :

I sam Stereophile cinicno je primetio da su identicni oblikom IRS-u,
sto je ionako puno ljudi komentiralo kad ih je vidjelo.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Pa zapravo, MBL rješenje i nosi bass-reflex port za pasivnim radijatorom specijalno dizajniranim da služi kao bass-klopka tako da ne dolazi do problema koje nalazimo u budget-level rješenjima. [/B]
Jako je to lose, jer sa strane radi samo dodatne probleme sa uskladjivanjem pa je mala vajda. Ma jos bi ja i zazmirio na sve
ali bass je bio trom i mutan.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Također potpisujem sa naznakom da MBL rješenje po mom skromnom mišljenju nema konceptualno previše zajedničkih točaka sa dipolima i elektrostatima. Za ove prve, MBL driver potpuno je ravnodušan prema sweet-spotu, a za ove druge, s dinamikom, mikrodinamikom i tranzijentima se igra kao od šale. [/B]
Prema elektrostaticima da za dinamiku, ali ga pojedu u transparentnosti srednjeg i visokog podrucja. To se jednostavno nemoze usporediti, tu su naj jaci od svih ostalih. Nemozes veliku povrsinu zamjeniti nikakvim trikovima, ma kako driver bio dobar.

A ribonska dinamika je nad realisticna

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Na HR sajam išao sam svega 4 puta. [B]
Jos je to bilo i podnosljivo 90-tih, no i onda je bilo gluparanja.

Natrpavanje zvucnika po sobama, potpuno neusvirana i najcesce neadekvatna pojacala , najcesce integrirani niponci.

B&W soba je imala 801-ce koji su bili spojeni na neki Onkyo Receiver. Zvucnici su tako mutno svirali kao da su bili vezani preko sanitara a ne preko nekog kabela, ocajno. Pitam vlasnika, kako mu se svidja zvuk... ocekujem da ce reci da je to privremeno ili reda radi..

No on mi kaze da je zvuk prva liga !!!

I takav lik ce nekome objasniti nesto o proizvodu koje prodaje???

Preslika vecine dilera. Najveca potvrda niske razine znanja o slusanju je bolna cinjenica da ni jedan diler nema jednu jedinu dediciranu sobu za slusanje, pravu sobu za procjenu onog sto kupujes, sve je to trofejno-bagatelno poslagano. Ali kad treba osnovati neki Hifi klub svi su tu i svi su ljubitelji slusanja

Nakon 10 godina pojavila se i potpuno nova firma : Analysis

No osim da rade full range (!) dipole nista drugo nisam korisno cuo. Nikome ne daju iste na test za sada (ozbiljnijem) pa tek ce se vidjeti koliko su dobri. Full range planari su mit i ako su ih uspjeli realizirati tad moraju korisiti najskuplje MEF Japanske magnete koji su astronomski skupi. Ali opet, kako natjerati takvu povrsinu da se pomice
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno