|
![]() |
#1 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Kvar splitter_a
U zadnja dva tjedna imam problem pucanja internet veze kad mi je telefon u upotrebi. Zvao sam službu za korisnike i kažu mi da promjenim splitter. Garanciju nemam, jedino kupovina u dućanu, no zanima me kako se splitter može pokvariti. Izveden je pomoću pasivnih elemenata, kondenzatora keramičkih malog kapaciteta i zavojnica. Jasno mi je da se kondenzator može pokvariti ali u 3 godine takav tip kondenzatora se ne kvari. Spojio sam direktno ruter a telefon preko splittera i za sad radi dobro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ako ti je baš frka, nabavi ga preko oglasnika. Mislim da čak i ja imam jednog negdje u ormaru.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
Annex a ili b? Ako je b (t-com), imam ja viška, ništa ne košta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Meni je jednog sprzila munja, ali dovoljno slaba/udaljena da ne napravi daljnju stetu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
Hvala na ponudi i pomoći to ću riješiti, mene više zanima akademska rasprava oko "prdnuo u čabar" spliter. Nema nagorijevanja na njemu, sve kao iz trgovine, što se to pokvari u spliteru. Ruter se direktno spaja na liniju dok telefon ide preko filtera tj. splitera koji reže frekvencijski opseg. Munja ga nije spržila, a što onda je? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Zar tvoj router ne odvaja net i tf signal? U tom slučaju splitter nije potreban. Ne znam koju ti kombinaciju imaš jer postoje 2: 1. splitter odvaja signale prije routera 2. kabel ide direktno u router koji odvaja signale Dok sam bio na t-komi, radile je kombinacija 1. Od kada imam Iskon.Duo, radi kombinacija 2, a čini mi se da je i t-koma prešao na to.
![]() |
#7 |
Member
|
Ne, prvo spliter a onda ruter i telefon, mada interno spliter upravo radi tako, drirektan spoj linija na ruter pa filter na telefon, tako da se može ruter direktno spojiti. Shema je jednostavna, filtrira se jedino telefon s dvije duple zavojnice na feritu i 4 kondenzatora što čini filter da reže određene frekvencije. Na Optimi sam. Ovakav je moj spliter samo bez VR1. ![]() Zadnje izmijenjeno od: gil. 13.05.2014. u 12:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ovaj šta si stavio je "prekompliciran" ![]() Namjenu ste mu manje - više dobro opisali, a lako je shvatiti ako se zna kako adsl tehnologija funkcionira, radi se o moduliranom signalu (detalji sada nisu bitni) na osnovni signal tel. linije. Evo slike gdje je prikazano kako se koristi frekventni spektar > http://en.wikipedia.org/wiki/File:AD...x_overview.svg iz ovoga se vide razlike te zašto su različiti ovisno o Annex - u. Kod nas i susjednim zemljama se najčešće koristi ova verzija kao razdjelnik dok se na drugom kraju svijeta koristi filtar (prema tel.). U oba slučaja se prema tel. propušta do cca 4 - 5 kHz (Annex A) ili 120 kHz (Annex B) a sve preko se filtrira prema tel., ujedno služi da smanji / spriječi prijelazne pojave / impulse iz tel. prema adsl liniji (čitaj: pucanje adsl konekcije / linka). Kako je kolega gore napisao, nije potreban ako je integriran unutar routera ili se želi spriječiti korištenje klasične tel. linije. Za žuntu > http://mars.tekkom.dk/mediawiki/imag...r_Premises.pdf |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
Razliku u annexu sam isprobao i kod downloada nema razlike ali upload je jako spor ako nije spliter u pravom annexu, no što se u spliteru kvari i zašto? Jednostavan sklop s par pasivnih komponenti trebao bi trajati najmanje 20 godina. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Trebalo bi ali: - probije ili se iscuri / osuši koji kondenzator > pomaknuta LC konstanta > ne radi kako treba - ovi indukviteti (zavojnice) se uglavnom rade od dosta tanke žice jer treba biti odr. induktiviteta > ako je pukla žica onda je prekinut krug > opet neradi - na ovo nadodaj gromove i atmosferilije + neka i ima zaštitni varistor na ulazu > ako je bio dobar grom ovaj je proveo / probio i radi kratki spoj na liniji - ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Member
|
Keramički kondenzator ima jako dug vijek trajanja, zalivena zavojnica teško odlazi na tako niskim strujama jedino se za varistor slažem ali moj spliter nema varistor. Što je najčudnije promjenom rasporeda kablova sve radi, a praktički sve je isto. Znači tel. utičnica mi je dupla tako da jedan kabel ide na ruter a drugi na spliter pa iz njega na telefon i nikakvih problema nema. I najlošije komponente izdržale bi 3 godine korištenja. Znam da je banalna i bezvrijedna situacija ali crv mi neda mira. Česta grmljavinska nevremena mogla bi biti uzrok ali već bi se odrazila na drugim puno starijim elektroničkim uređajima. Telefonske linije u mom naselju su podzemne a razvodne kutije su nisko u kući, a ne na tavanu. Eto, malo sam se ispucao. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
Neka, nema veze, sve u žaru borbe te da se savladaju nova znanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Banned
Datum registracije: Dec 2013
|
Evo malo jos nagadjanja a) Ko zna otkad su ti spliteri. I stajanjem se stvara zamor materijala b) Pitanje je kako su uskladisteni. Mozda su prilikom stajanja padali/premjestani, te se u njima nesto pomakne i "nacme", te kad ti se ugradi vijek trajanja je znatno smanjen. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Dođu spliteri neispravni i u kutiji tako da te ništa ne čudi kaj je crko. |
![]() |
![]() |
|
|