Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.09.2005., 18:58   #1
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Spajanje 5.1 i dvd linijskog playera

Evo, novi sam ovdje i ne zamjerite ako je ova tema već bila...

...no zanima me mogu li skombinirati CL Megaworks 5.1 THX i LG DVX9700 dvd linijski player?

Naime, frend mi je rekao da taj dvd nema toliko utora za sve kabele koje ima Megaworks tako da ga neću moći spojiti, no mislim da ipak malo kenja... tri utora su tu, a čini mi se da i zvučnici imaju samo tri cincha...:confused:

I čitao sam ovdje da Megaworks ne valja qurtza. Imate li kakav drugi prijedlog u tom cjenovnom rangu?

Hvala puno :burn:
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2005., 19:42   #2
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Tvoj frend je u pravu. MegaWorkse ne možeš spojiti na bilo koji DVD player, a vjerojatno i taj kojeg ti imaš u planu. Možeš, ali ne tako da iskoristiš svih 5 zvučnika!

S obzirom da je MegaWorks 5.1 sustav, podrazumijeva da mu je potrebno dati audio signal od ukupno 6 kanala da bi svirao u potpunosti. On doduše ima 3 mini-jack ulaza, ali svaki minijack je zapravo dvokanalni, stereo ulaz, pa to znači ukupno 6 kanala.

Prvi utor je za prednja dva kanala, drugi utor je za dva stražnja kanala, a treći je za subwoofer kanal (LFE) i centralni kanal.

Dok slušaš CD-a ili MP3-ce, ili bilo koji dvokanalni, stereo signal, na MegaWorksima češ čuti samo dva kanala (lijevi i desni prednji), jer signal prolazi samo kroz prvi minijack.

Kod DVD i ostalih surround materijala, svih 6 kanala je uključeno, pa za to moraš spojit svaki minijack na zvučnike.

Problem kod većine DVD playera je to što nemaju direktan 6-kanalni (5.1) analogni audio izlaz, već samo osnovni 2-kanalni stereo izlaz, pa bi na MegaWorksima mogao spojiti samo stereo priključak i čuti prednja dva zvučnika.
Kod takvih playera 5.1 zvuk se prenosi u digitalnom obliku preko koaksijalnog i/ili optičkog digitalnog izlaza, a da bi neki uređaj mogao takav signal prihvatiti, mora imati digitalni ulaz (koaksijalni ili optički, dakle odgovarajući), štop znači da je opremljen sa digitalnim procesorom (dekoderom) i digitalno-analognim pretvaračem. S njima su uvijek opremljeni AV recieveri za kućna kina.

MegaWorks nisu opremljeni digitalnim ulazima, pa ni ne možeš spojiti DVD player, osim u običnom dvokanalnom sustavu.

Naravno, postoje DVD playeri koji već u sebi imaju ugrađene digitalne procesore/dekodere/pretvarače (DTS, Dolby Digital), i takvi imaju puni 5.1 analogni izlaz kojeg možeš spojiti direktno na MegaWorks.
Dok kupuješ DVD player, pogledaj ima li 6 analognih audio izlaza (5.1). Ako ima, to možeš. Za sve ostalo, ako budeš htio surround zvuk, trebat će ti dekoder (koji se može kupiti posebno za nekih 1000 kn).

Inače, mnogo više ti se isplati uzeti konkurentski Logitech Z-5500 jer imaju u sebi ugrađene dekodere i koaksijalni i optički digitalni ulaz. Tada je svejedno koji DVD player koristiš.

MegaWorks su loši zvučnici za glazbu, no za filmove i tulume ko stvoreni, te mnogo bolje funkcioniraju u surround koncepciji.
Jango Fett je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.09.2005., 20:17   #3
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
E hvala puno na objašnjenjima, sad mi je sve mnogo jasnije.

Inače, zvučnike planiram stavit u svaki kut sobe i to malo rasporedit, čisto zbog slušanja glazbe, nisam neki filmofil, a doma nemam Hi-Fi sustav, pa se pokušavam prošvercat kroz računalne zvučnike.

Postoji li još koji dobar računalni prijedlog za slušanje glazbe, a ne mora biti 5.1 sustav, u cjenovnom rangu do 1500kn?
Guls je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno