|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
Brojenje koliko puta dođe voltaža na fazu
Ne znam gdje da ovo stavim, pa da probam tu, ne znam da li postoji takav uređaj, ali trebao bi mi neki uređaj koji bi se spojio nekom žicom jednostavno na fazu i i brojao svaki put kad dođe bar malo voltaže na fazu. Znači da ima neki mali lcd ekran koji će jednostavno brojat svaki put kad dođe voltaža na tu žicu, nije važna vrijednost voltaže. Zašto mi to treba? imam plamenik na pelet koji ima svoj takozvani puž, uređaj koji uzima pelete iz spremnika i dozira ih u plamenik određeni broj sekundi. Taj puž se pali i gasi, a pali ga i gasi automatika plamenika. Automatika plamenika i elektromotor puža su spojeni s tri žice, faza, nula i uzemljenje. Kada plameniku treba peleta, zatvori taj strujni krug, elektromotor puža se upali i onda ga automatika ugasi, tj. jednostavno prekine strujni krug. A budući da nemam točan način mjerenja potrošnje peleta, a znam koliko puž izbaci u sekundi (300 grama), puž je upaljen svaki put točno 3,8 sekundi. I za točan proračun potrošnje peleta mi još fali samo koliko je puta upaljen puž. Ima tko kakvu ideju kako da napravim taj brojač ili možda ima neki gotov uređaj koji to broji? Hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
multimetar? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Hehe, da tako sam sada slično mjerio potrošnju, otišao do puža i slušao koliko puta se upali ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Jednostavnije bi bilo uhvatiti signal na elektronici koja pali puž, pa brojati koliko se on puta pojavljuje. Možeš li poslikati taj dio elektronike koji kontroliše puža (PCB sa obije strane)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
http://img809.imageshack.us/img809/8712/p9jz.jpg Ima jedino taj skroz mali upravljački kontroler na kojem se sve namješta i koji upravlja s plamenikom (ovo okruglo u gornjem lijevom kutu shene). A ovdje na šemi ovo pod "B" gdje piše motor auger, vidite fazu, nulu i uzemljenje, to onda ide kablom do elektromotora puža. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: gil. 18.10.2013. u 05:41. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2003
|
Jedna brzinska ideja, neka elektronicki gurui kazu je li moguce. Spojit u seriju sa fazom nekakav pretvarac acdc na 1.5 volti. Njegov izlaz na mehanicki sat postavljen na 12:00. Na kraju dana podjelis ukupno vrijeme sa poznatim intervalom. Mozda smijesno zvuci, ali mozda neko pametniji dobije bolje rjesenje iz ovoga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() uostalom, uzme multimetar i kampira pokraj njega ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
Mislim da bi više odgovarao "klasični brojač", nešto kao ovo > http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=126697 ili ovo > http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=126684 Jasno treba prilagoditi tvojoj situaciji i schemi, ovi imaju ulaz samo 3V. Pogledaj Schneider Electric, oni isto imaju xy brojača, ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
kaj ti ne bi bilo dovoljno da brojis jednostavno koliko puta se u sat vremena taj ouz upali i pomnozis sa 24? odradis to brojanje nekoliko puta u razmaku od par dana, uzmes srednju vrijednost i to je to... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Pa ne pali se puž isti broj puta svakih sat vremena, automatika ga pali kad je plamenik upaljen, a plamenik se pali po potrebi, tj ima senzor temperature i ovisno o temperaturi se pali... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |