Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.10.2013., 01:27   #1
skyman
Premium

skyman's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Brojenje koliko puta dođe voltaža na fazu

Ne znam gdje da ovo stavim, pa da probam tu, ne znam da li postoji takav uređaj, ali trebao bi mi neki uređaj koji bi se spojio nekom žicom jednostavno na fazu i i brojao svaki put kad dođe bar malo voltaže na fazu. Znači da ima neki mali lcd ekran koji će jednostavno brojat svaki put kad dođe voltaža na tu žicu, nije važna vrijednost voltaže.

Zašto mi to treba? imam plamenik na pelet koji ima svoj takozvani puž, uređaj koji uzima pelete iz spremnika i dozira ih u plamenik određeni broj sekundi. Taj puž se pali i gasi, a pali ga i gasi automatika plamenika. Automatika plamenika i elektromotor puža su spojeni s tri žice, faza, nula i uzemljenje. Kada plameniku treba peleta, zatvori taj strujni krug, elektromotor puža se upali i onda ga automatika ugasi, tj. jednostavno prekine strujni krug. A budući da nemam točan način mjerenja potrošnje peleta, a znam koliko puž izbaci u sekundi (300 grama), puž je upaljen svaki put točno 3,8 sekundi. I za točan proračun potrošnje peleta mi još fali samo koliko je puta upaljen puž. Ima tko kakvu ideju kako da napravim taj brojač ili možda ima neki gotov uređaj koji to broji?

Hvala unaprijed
skyman je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 01:35   #2
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
multimetar?
domis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.10.2013., 01:53   #3
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
multimetar?
jel ga ti zajebavas ili? Kaj mu vrijedi multimetar ( ilitiga unimer ) kad opet neće znat koliko puta dnevno je multimetar pokazao napon? osim da stoji kraj njega cijeli dan i broji, naravno.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 01:57   #4
skyman
Premium

skyman's Avatar

Hehe, da tako sam sada slično mjerio potrošnju, otišao do puža i slušao koliko puta se upali
Staro 18.10.2013., 02:13   #5
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Jednostavnije bi bilo uhvatiti signal na elektronici koja pali puž, pa brojati koliko se on puta pojavljuje.
Možeš li poslikati taj dio elektronike koji kontroliše puža (PCB sa obije strane)?
Milentije je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 02:27   #6
skyman
Premium

skyman's Avatar

Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Jednostavnije bi bilo uhvatiti signal na elektronici koja pali puž, pa brojati koliko se on puta pojavljuje.
Možeš li poslikati taj dio elektronike koji kontroliše puža (PCB sa obije strane)?
Pa baš i nema tu nekog pcb-a, evo sheme:

http://img809.imageshack.us/img809/8712/p9jz.jpg

Ima jedino taj skroz mali upravljački kontroler na kojem se sve namješta i koji upravlja s plamenikom (ovo okruglo u gornjem lijevom kutu shene). A ovdje na šemi ovo pod "B" gdje piše motor auger, vidite fazu, nulu i uzemljenje, to onda ide kablom do elektromotora puža.
Staro 18.10.2013., 05:30   #7
gil
Member

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Autor skyman Pregled postova
Pa baš i nema tu nekog pcb-a, evo sheme:

http://img809.imageshack.us/img809/8712/p9jz.jpg

Ima jedino taj skroz mali upravljački kontroler na kojem se sve namješta i koji upravlja s plamenikom (ovo okruglo u gornjem lijevom kutu shene). A ovdje na šemi ovo pod "B" gdje piše motor auger, vidite fazu, nulu i uzemljenje, to onda ide kablom do elektromotora puža.
Treba naći brojač impulsa, ima ih električnih, mehaničkih, optičkih. Upiši u google i naći ćeš već nešto, ima ih u Conradovom katalogu. Ili recimo meni se čini dobar za tu namjenu OVAJ.

Zadnje izmijenjeno od: gil. 18.10.2013. u 05:41.
gil je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 09:23   #8
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
pričali smo nedavno o unimerima i spomenuo sam svoj uni-t koji ima opciju spajanja na rs232 kompa i ima kompletan log mjerenja pa bi možda i to pomoglo + imaš odličan unimer.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 09:49   #9
Roso
Premium

Roso's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Jedna brzinska ideja, neka elektronicki gurui kazu je li moguce. Spojit u seriju sa fazom nekakav pretvarac acdc na 1.5 volti. Njegov izlaz na mehanicki sat postavljen na 12:00. Na kraju dana podjelis ukupno vrijeme sa poznatim intervalom.

Mozda smijesno zvuci, ali mozda neko pametniji dobije bolje rjesenje iz ovoga.
Roso je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 10:04   #10
domis
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor The AC Pregled postova
jel ga ti zajebavas ili? Kaj mu vrijedi multimetar ( ilitiga unimer ) kad opet neće znat koliko puta dnevno je multimetar pokazao napon? osim da stoji kraj njega cijeli dan i broji, naravno.
nije dobro piskarat po forumu dok jedva gledam
uostalom, uzme multimetar i kampira pokraj njega
domis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.10.2013., 14:20   #11
skyman
Premium

skyman's Avatar

Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Treba naći brojač impulsa, ima ih električnih, mehaničkih, optičkih. Upiši u google i naći ćeš već nešto, ima ih u Conradovom katalogu. Ili recimo meni se čini dobar za tu namjenu OVAJ.
Ovo izgleda zanimljivo, samo kako bi se spojilo to na ovu moju šemu i da li bi radilo to što treba, brojalo svaki put kad se uspostavi strujni krug, pretpostavljam u ovom slučaju da puls prođe kroz fazu ili je tu potrebno neko dodatno podešavanje da bi to radilo to što hoću?
Staro 18.10.2013., 16:39   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mislim da bi više odgovarao "klasični brojač", nešto kao ovo > http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=126697 ili ovo > http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=126684
Jasno treba prilagoditi tvojoj situaciji i schemi, ovi imaju ulaz samo 3V.
Pogledaj Schneider Electric, oni isto imaju xy brojača, ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 20:23   #13
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
kaj ti ne bi bilo dovoljno da brojis jednostavno koliko puta se u sat vremena taj ouz upali i pomnozis sa 24? odradis to brojanje nekoliko puta u razmaku od par dana, uzmes srednju vrijednost i to je to...
perich je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2013., 21:17   #14
skyman
Premium

skyman's Avatar

Citiraj:
Autor perich Pregled postova
kaj ti ne bi bilo dovoljno da brojis jednostavno koliko puta se u sat vremena taj ouz upali i pomnozis sa 24? odradis to brojanje nekoliko puta u razmaku od par dana, uzmes srednju vrijednost i to je to...
Pa ne pali se puž isti broj puta svakih sat vremena, automatika ga pali kad je plamenik upaljen, a plamenik se pali po potrebi, tj ima senzor temperature i ovisno o temperaturi se pali...
Staro 19.10.2013., 10:31   #15
gil
Member

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Autor skyman Pregled postova
Ovo izgleda zanimljivo, samo kako bi se spojilo to na ovu moju šemu i da li bi radilo to što treba, brojalo svaki put kad se uspostavi strujni krug, pretpostavljam u ovom slučaju da puls prođe kroz fazu ili je tu potrebno neko dodatno podešavanje da bi to radilo to što hoću?
U slučaju OVOG brojača treba kratko spojiti IK kontakte i brojač spojiti na fazu motora i nulu te tada svako uključivanje motora brojač registrira kao jedan impuls i ne mjenja se dok motor ne stane i ponovno krene, to je elektro-mehaničko brojilo koje radi na 230 V i zbilja je jednostavno za spojiti.
gil je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno