Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.09.2005., 10:53   #1
A-V
Premium

A-V's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Aktualni SP na Win XP?

Jel istina da se pojavio SP3 za Win XP?
Kupio bi Win XP Pro pa me zanima koja je najnovija inacica jer imam modemsku vezu pa mi nije bas do upgrade-anja zakrpa i SP-ackova od xxx MB.

Gdje se moze kod nas kupiti najsvjezija verzija?

Koja je razlika izmedju:

DSP Windows XP Professional Eng with SP2 (sta je to DSP?) - (Diskont24 - 1428Kn)

i

R.E85-02681 Windows XP Professional UPG CD w/SP2? - (VeMil - 1641Kn)
A-V je offline   Reply With Quote
Staro 08.09.2005., 23:27   #2
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
SP3 još nije izašao, mislim i da neće tako skoro. Ne brini za SP3, nakon nekog vremena će doći na Bug DVD-u ili nečemu sličnom.
Za onaj DSP ne znam što je, a ovo drugo je upgrade retail verzija windowsa XP s integriranim SP2. To ti radi samo ako imaš originalni Windows 9x CD - ne mora biti instaliran. Ja sam prije pol godine kupio takve windowse od Spana, bili su najpovoljniji.
Ako nemaš (legalne) win9x ili Me, najpovoljnije ti je kupiti OEM verziju Windowsa XP s integriranim SP2. Ova verzija se inache prodaje samo s novim računalom, ali vidi jel se da dogovoriti s trgovinom u kojoj kupuješ.

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
mirkoB je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.09.2005., 15:55   #3
A-V
Premium

A-V's Avatar

Hvala na informaciji al imam jos par pitanja ako bi znao odgovoriti:

Recimo da kupim orginalne win xp pro sp2 koji naravno imaju svoj jedinstveni product activation key. Instaliram ih kao fresh instal na svoj komp, aktiviram, jel, sve onak kak se spada... I onda nakon nekog vremena formatiram disk iz ovog ili onog razloga (virusi, trojani, usporavanje...) i krenem ponovnu instalaciju istih windowsa. Da li ce mi se to tada ''priznati'' kao legalno kada se spajam na win upgrade stranice s obzirom da je taj isti activation key vec iskoristen (kod prve instalacije)?

A sto ako promjenim cijeli kompjuter (ili napravim radikalni hardware upgrade) - tada je jos veca zajebana jer oni na windows stranicama mogu to registrirati kao instalaciju istih windowsa na dva odvojena kompa?! A ja ih kupio legalno (i masno platio!)

Da sazmem: jel to znaci da je jedna kupljena verzija win vrijedi samo za jedanokratnu instalaciju (bez kasnijeg reformata i reinstala) ili (sto je jos vjerojatnije) za jedno racunalo bez obzira ako ja kasnije kupim novi komp (to mi je isto glupo - Jer JA kao KORISNIK ostajem isti, mijenja se samo stroj zbog neminovnog zastarijevanja hardware-a)?

Dosta sam se raspisao ali me stvarno zanimaju te ''cake'' od ''svemocnog'' Microsofta...
Staro 09.09.2005., 19:53   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Možeš koristiti taj ključ bez problema na svim sljedećim instalacijama...nema beda i kod promjene HW.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2005., 00:53   #5
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Ma ima beda.
unutar %systemroot%\system32 - znači u 99% slučajava c:\windows\system32 - postoji fajl WPA.DBL Njega treba backupirati na CD/DVD/floppy NAKON aktivacije. Prilikom nove instalacije treba ga vratiti natrag i Windowsi su aktivirani.

Doduše, jedanput sam samo to napravio i nije uspjelo.(Imao sam unattend instalaciju gdje je taj fajl bio u $OEM$\$$\system32 na CD-u, što bi ga trebalo vratiti na mjesto). U međuvremenu sam bio dodao 512MB RAMa na PC tako da mi nije bilo jasno...uglavnom, zvao sam Microsoft.hr i gospodična mi je rekla da dodavanjem memorije stari aktivacijski fajl ne vrijedi više, drugačiji je checksum hardvera (tak nešto).
Ak te zanima više o aktivaciji i sl. pogledaj
MSFN link (nije Micrfosoft,hehe)
Microsoft link

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
Staro 10.09.2005., 10:21   #6
Kerber
Captain

Kerber's Avatar

Naravno podatci o korisniku i kompaniji kao i ime kompa mora biti isto kao i prvi puta da bi prosla aktivacija.
Kerber je offline   Reply With Quote
Staro 10.09.2005., 10:41   #7
A-V
Premium

A-V's Avatar

Citiraj:
Originally posted by mirkoB
...uglavnom, zvao sam Microsoft.hr i gospodična mi je rekla da dodavanjem memorije stari aktivacijski fajl ne vrijedi više, drugačiji je checksum hardvera (tak nešto).
Pogledao sam link od Microsofta i prema onom sto tamo pise promjenom hardware-a (ili nedaj Boze kompjutera) ID number vise ne odgovara i aktivacija je nemoguca! Kak sam je shvatio prilikom prve aktivacije windowsi skeniraju tvoj hardware i posalju taj log file na njihov server koji onda njemu pridruzuje ID number koji ti oni posalju da ga ukucas. Pri kasnijim formatima i reinstalima koristis taj isti ID number pri aktivaciji. Medjutim promjenom hardwarea on vise ne vrijedi tj. prilikom aktivacije ono sto je pridruzeno tom ID numberu vise nije isto kao onaj hardware koji oni imaju na svom serveru i zajeb. Onda bi ja kao trebao zvati Microsoft i traziti novi ID number da aktiviram windowse. E sad upitno je koliko i koji hardware oni dopustaju da se mijenja a da ne posumljaju da je to npr. kompjuter tvog susjeda i uskrate ti aktivaciju. Ja kao korisnik bi trebao imati pravo na promjenu hardwarea pa cak i kompjutera i koristenje softwarea koji sam vec platio na tom novom stroju! To je cista povreda mojih prava! Ne vjerujem svojim usima ako sam to dobro razumio!!!
Staro 10.09.2005., 10:43   #8
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Ma ima beda.
Ma nema beda
Nemoj tako raditi aktivaciju ako planiraš mjenjati HW. Meni je uredno prošla aktivacija s istim ključem i nakon dobranih zamjena HW, ali na onaj klasičan način-preko neta.
Staro 10.09.2005., 11:50   #9
A-V
Premium

A-V's Avatar

Citiraj:
Originally posted by tor
Ma nema beda
Nemoj tako raditi aktivaciju ako planiraš mjenjati HW. Meni je uredno prošla aktivacija s istim ključem i nakon dobranih zamjena HW, ali na onaj klasičan način-preko neta.
A koji drugi nacin postoji nego preko neta -
evo kako sam ja to shvatio (ispravi me ako grijesim):

Prva aktivacija:
1. Pri instalu wina ukucas product key
2. Taj product key se transformira u instalation ID number koji u sebi sadrzi kriptirani product key i hardware checksum
3. ID number se salje webom Microsoftu
4. Microsoft vraca ID confirmation number koji aktivira windowse

E sad kako se sve iduce aktivacije (nakon formata na istoj i/ili upgradeanoj konfiguraciji) provode?
Sigurno ne na isti nacin jer bi tada teoretski isti proizvod mogla koristiti npr. cijela moja ulica (svako da 100 Kn i svi imaju orginalne windowse)!
Tada bi se dogodilo ovo:
1. isto kao i gore
2. isto kao i gore
3. isto kao i gore
4. (!!!) Microsoft u svojoj bazi vidi da taj ID confirmation number vec postoji i da mu je pridruzen drugi checksum hardwarea i moze zakljuciti da to nije kompjuter od korisnika koji je kupio windowse pa ih nece aktivirati vracanjem ID confirmation numbera
Staro 11.09.2005., 00:54   #10
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Ne brini previše, nije ni Microsoft tak glup da reže granu na kojoj sjedi. Ok, malo su je zdrmali da otpadne onih 99 iz tvoje ulice.
U slučaju bilo kakvih problema s aktivacijom windowsa preko neta, uvijek ih možeš nazvati i objasniti im problem...tipa promjenio sam grafičku zvučnu i hard, bla, bla... ne bi smjelo biti problema.
Zapravo, kad bolje razmislim, vidio sam na netu dosta ovakvih razmišljanja o aktivaciji, no nigdje nisam vidio konkretan slučaj da je netko imao problema - ono, čovjek ima original medij, original product key (onaj holografski) i - ne daj bože - račun za Windowse, a da mu je Microsoft odbio pomoći oko problema s aktivacijom.

Iako i mene ta aktivacija ljuti, win instaliram obično u 03h ujutro i da nešto zapne, MS call agent bi svašta čuo u to doba noći.

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.09.2005., 11:17   #11
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Kao što rekoh, barem što se tog dijela tiče nikada nisam imao problema s M$. Bar da nešto i kod njih funkcionira kako treba...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno