Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.08.2013., 15:46   #1
izekos
Registered User

Datum registracije: Mar 2012
kupnja NAS-a ili...?

Pozdrav, ne znam da li postam na pravom podforumu, želja mi je napraviti siguran back up svoje kućne videoteke. Trenutno imam:
• Panasonic P42 G20 plazma
• Tvix S1 slim media player sa ugrađenim diskom od 2TB Samsung F4 (pun filmova 720/1080p) – ima slobodne utore 3xUSB+1-E-sata, spojen žicom u modem Thompson TG782
• PC sa 1TB Hitachi (2 particije – 100 gb za windowse i program filese + cca 900 gb filmova) i 2TB WD caviar green (400 gb slobodnog prostora)
• 1TB WD Elements Desktop eksterni disk (pun filmova 720/1080p)
Svi filmovi imaju downloadan cover art kojima pristupam preko Tvix media playera (na PC-u je instaliran Tvix-ov FTP server, kojima streamam filmove s PC-a). Želja mi je sve objediniti na jednom mjestu, s time da HDD iz Tvix-a ne bih vadio, kao ni 1TB Hitachi iz PC-a, a WD Green 2TB bih spojio USB-om na Tvix-a (zbog coverarta, jer preko FTP servera mi ga ne pokazuje ne plazmi. Razmišljao sam o kupnji nekog NAS gotovog rješenja i još jednog WD caviar green-a 2TB. Najbitnije mi je da filmove držim na jednom mjestu i da su sigurni od rikavanja HDD-a, pa me zanima što tu napraviti (koji RAID)? Privlačna mi je mogućnost i download torrenta direktno preko tog setupa, čime mi PC ne bi trebao stalno biti upaljen, te mogućnost pristupa tom serveru preko drugog PC-a koji mi se nalazi kat niže. E sad, što kupiti i kako to upogoniti bez gubitka materijala. Imam sve zajedno cca 5 TB video materijala (s time da mi nekih 1,5 gb nisu važni), što se svakim danom povećava.
Molim sugestije što kupiti ili kako to riješiti,napominjem da mi je najbitnije pristupanje tome preko Tvix-a, drugi PC mi nije toliko bitan, te sigurnost samih filmova u slučaju da npr jedan HDD vrisne. Torrenti mi isto nisu presudni, preživio bi s downloadom istih putem PC-a, kao i dosada, ako bi takvo zahtjevalo neke financijske nebuloze. Otvoren sam za sve prijedloge, a što se tiče financija – bilo bi dobro da je što manje, no išao bih do nekih 3000 kn ako bi to bilo to što hoću. Unaprijed zahvaljujem na svakom prijedlogu!
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2013., 15:55   #2
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288

Ovdje si mogao postat, dosta toga je vec receno.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.08.2013., 16:52   #3
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Dobro ti je nino napiso tam si u NAS temi trebao postat, ali ovako na prvu loptu imaš 3.5 TB korisnog materijala (po tebi) ako bi to išao laički backupirat novi 4 TB disk ti je oko 1400 Kn, sad računaj da tebi jedan nije dovoljan nego bi ti trebala 2.

Ako želiš siguran backup kroz raid polje onda ti trebaju u polju biti 2 diska iste veličine ali ti je iznos tog polja veličina jednog diska (znači 1:1 omjer).

Najeftiniji način čuvanja tolike količine materijala je držanje na offline diskovima, znači ono što negdledaš stavljaš u svojevrsnu arhivu.

time što disk ne radi do neke mjere mu produžavaš život ali isto nisi siguran da neće jednog dana vrisnut.

p.s. 720p i 1080p su ništa naspram BD.ovima tako da sumljam da će u budućnosti "ponestat materijala".

Kako stvari sad stoje nekako sam mišljenja da će se u budućnosti opet "nabavljat materijali" jer šta nekom sad koriste nekad kvalitetni DVDRipovi .
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2013., 10:01   #4
izekos
Registered User

Datum registracije: Mar 2012
Ispričavam se jer nisam mogao naći temu, molim modove da prebace u pravu temu ako nije problem.
Hvala na odgovoru.
Imam novu ideju - frend će uzeti HDD od 4TB na koji ću mu prebaciti materijal koji mi je bitan i čuvati ga (interni disk s ladicom - može prijedlog koji uzeti i koju ladicu, da ne kupujem bezveze dodatni disk koji bi mi bio mirror. E sad, uzeo bih neki NAS, vidim da tu svi guraju Synology. WD 2TB green iz kompa bih stavio u NAS nakon što prebacim materijal na frendov HDD, a uzeo bih neki koji podržava min 2 HDD-a, i ne bi išao u mirror RAID. E sad, to je pretpostavljam onaj 213, 213j 213, s plusom i bez - što znači taj plus? Ili bi mi bio dostatan za potrebe koje sam nabrojao prošlogodišnji model 212? Gdje to kupiti najpovoljnije novo (znam da je Tecom trade zastupnik, ali jesu li oni najpovoljniji?)?
Možda bolje uzeti ladicu za taj interni WD green 2TB disk i dokupovati diskove i spajati ih direktno u Tvix, ali onda nema downloada torrenta putem NAS-a?
Suggestions please?
izekos je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2013., 10:10   #5
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
evo odmah da ti odgv najbolje bi ti bilo ds213j zasto vise rama 512rama u odnosu na 256 na 212j a razlika u cijeni 50kn. A stvarno dobro dode vise rama pogotovo ako koristis nzb.ove kao ja. Jaci modeli imaju i jaci procesor ali za download i stream na tv je i vise nego dovoljan ovaj u J modelu bar po mom misljenju a i razlika u cijeni je punoo veca 213 obican je skuplji 1000kn.
jurbAs je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno