|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2013
|
Provjera HDD-a pomoću "Hirens boot CD" ?
Prijatelj mi ima comp u vikendici, i od prije neki dan ne može podignuti windowse, pojavi se crni ekran i piše nekakav error. Nažalost nije zapisao šta točno piše i sad za koji dan bi trebali otiči u vikendicu da ja vidim u čemu je problem. Jedan kolega mi je preporučio da ponesemo "Hirens boot CD" koji ima u sebi mali milijun alata za popravak i dijagnostiku compa. Kolega kaže ili ti je do windowsa ili do HDD-a. Ako je do windowsa onda nema problema, instalirao sam ih mali milijun puta do sada, ali ako je riknuo HDD onda nema pomoći. Zna li ko kako se pomoću "Hirens boot CD" može provjeriti ispravnost HDD-a, tj. nakon pokretanja "Hirens boot CD" koji alat da odaberem. Ili ako ima neki drugi program koji služi samo za provjeru ispravnosti HDD-a, da mi ga neko preporuči. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Game Collector
Datum registracije: Jun 2010
|
Ja sa hirensa koristim HD Tune za provjeru diska. Možeš i SMART vidjet u njemu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
S obzirom na to da je opis problema štur, ne mora značiti da je disk neispravan. Za testiranje diska u HB meniu nađi HD Tune, pokreni ga, pokreni error scan (normalni, ne quick). Ne bi bilo loše prije toga pogledati stanje u health tabu i okačiti sliku ovdje. Pitanje je dosta općenito, bez nekih konkretnijih opisa (konfiguracija, opis errora) pa se ne može nešto puno reći o mogućim problemima, a da se ne obuhvati sve moguće, a to mi se neda. ![]() Edit: Prvo i osnovno: WD-ova dijagnostika vrijedi pišljive bobe jer redovito diskove prepoznaje kao potpuno ispravne. Zadnje izmijenjeno od: ShanTech. 24.06.2013. u 11:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Prvo i osnovno: zašto koristiti HD tune kada hirens boot cd sadrži sve alate od proizvođača diskova? Znači ako je recimo seagate u pitanju koristi se seatools, ako je wd wd diagnostics ima i od toshibe itd. Čemu onda HD tune osim možda za saznavanje tipa diska ali može se pokrenut prvo i seatools pa kad on učita serijski broj i tip diska lako se ponovno pokrene hiren i ispravni alat tj. proizvođačev ..... Nakon toga postoje tri moguća ishoda: 1. disk je gotov - alat obično javi grešku koja se onda u slučaju važeće garancije predoči 2. disk je popravljen - u slučaju popravljivih grešaka alat popravi disk i kaže da je napravio izmjene na njemu 3. disk je u potpunosti ispravan - alat kaže da nije pronašao nikakve greške Inače tvornički alati su u meniju Disk tools ako se ne varam .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2013
|
Danas sam downloadovao "HirensBoot CD" v15.2 i vidim da ima jedan ISO fajl. Taj ISO sam otvorio u programu "Power ISO" te kliknuo na burn i započelo je prženje na CD. Nakon toga kad umetnem taj CD u pogon otvori se prozor sa mnoštvom alata, gdje sam ih nekoliko pokrenuo i svi rade. Nakon toga odnesem taj CD u prijatelja, restartujem comp, odaberem CD rom kao first boot device, i započme bootanje ali samo stoji crni ekran i ništa se ne dešava. Ista stvar se dešava i na još dva compa. Zna li ko zašto mi ne boota sa CD-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Najklasičnije i najstandardnije pitanje: na tim kompovima na kojima ne boota hirena boota li koji drugi bootabilan cd/dvd? Tipa windowsa ili bilo koji drugi boot medij? Iako mislim da sam imo nešto slično sa jednom verzijom hirena ali sam zaključio da nešto s tom verzijom ne valja pa sam boota-o stariju. Tak da probaj možda nabavit stariju verziju hirena pa s njom probat, ako boota ostale medije. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|