|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Win Server 2008 sharanje neta
Trebam malo pomoć oko sharanje Internet konekcija prema ostalim računalima. Stvar je u tome da je server na switchu kao i ostatak računala koja su u domeni. Pošto nema izlaza za net u toj prostoriji trebao bi staviti neki wireless adapter na server da mogu sherati konekciju. Pa me zanima dal treba konfigurirati posebno server ili samo sheram? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Jesam li ja dobro shvatio: ti bi na server preko wifi adaptera doveo net i onda sa servera "pustio" net u switch time i mrežu? Ako je to točno: zašto ne pikneš samo AP koji bridga wifi i lan? Ili postoji neki razlog (firewall, nešto drugo?) zašto bi to moralo ići preko servera? Premalo detalja i malo nejasno si objasnio ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Ajmo iz početka. Da li si upoznat sa osnovama mreža? Kako su računala spojena? Spominješ switch u prvom postu. Znači ako je server spojen u switch isto kao i sva ostala računala znači da imaš 2 moguće opcije za uvođenje interneta u tu mrežu. 1. opcija: dovesti internet direktno u mrežu - ako imaš mogućnost spajanja dsl modema onda njega spajaš u mrežu i on daje internet u nju - pretpostavljam da nemaš jer si i to napisao - koristiš AP koji se konfigurira u bridge mode te on radi most između bežičnog interneta kojega pušta u tvoj lan, u ovom slučaju ti AP (acess point) služi kao bridge i spaja se lan kablom u switch 2. opcija preko servera dovodiš internet u mrežu na način da na server stavljaš USB stick za wireless te sada server radi isto što i AP u prvoj točki, pušta internet sa svoga WiFI interfecea na LAN Sad ponavljam pitanje: Zašto ne "spustiš" internet sa AP om iz WiFi mreže u LAN mrežu tj. u switch? Zašto želiš "sherat" vezu preko servera? Koliko imaš računala u mreži koji bi na taj način trebali ić na internet? Šta se tiče same konfiguracije servera nisam siguran da je uopće moguće "samo sherat" konekciju na serveru 2k8. Mislim da ćeš morat konfigurirat rutu ili postavit WiFi adapter kao gateway i vjerojatno malo konfigurirat DHCP u slučaju da je aktivan na serveru. Kako ti računala dobivaju IP adrese uopće? Zadnje izmijenjeno od: Forace. 23.04.2013. u 14:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
2. Računala su spojena prema opisu u prvom postu, treba pažljivije čitati. Računala su spojena na switch. 3. Vjerojatno hoću da mi računala imaju izlaz na net pa zato hoću sherati vezu. 4. Imam 5 računala koja su u domeni. 5. Ako si upoznat sa osnovama mreža onda ne bi postavio pitanje kako računala dobivaju IP adresu, vjerojatno je podignut DHCP server ako nije spojen na modem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Ma ne ljutim se, nek ne volim takve odgovore. Dobro da nije krenul, dal znam upaliti računalo?? Ak može pomoći nek pomogne, ak ne neka čita. Kad smo kod točke 1.pozna jako puno ljudi koji imaju razne certifikate i škole pa se ne snalaze sa serverom 2012...zar to mora značiti da nemaju nikakvog znanja i iskustva?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
1. Odlično, onda bi trebao biti upoznat i sa osnovnom funkcionalnošću bilo kojega Acess pointa - osim ako se do sad nisi susretao sa WiFi mrežama. Naime dobar dio (ne svaki) AP ima mogućnost bridge moda - znači u prijevodu on bridga unutar sebe Wireless koji lovi sa antene i šalje ga na mrežni port. 2. Shvatio sam da su spojena na switch zato i pitam zašto ne koristiti AP kao bridge? Da li ima mjesta u switchu za takvo rješenje? 3. "Sherati vezu" terminologija koja me od početka zbunjuje jer svaki put vidim pred sobom desni klik na Lan netwoek connection i Share. Nešto što se u praksi rijetko radi. 4. Odlično, znači da bi i neki AP to mogao rješit. Sad ovisi što ti se više isplati: nabavka AP.a ili wifi usb adaptera. 5. Posve krivo. Naime s obzirom da nisi napisao koja je uloga tvoga servera u mreži onda su mogući neki od sljedećih scenarija: - u mreži postoji DHCP server koji nije na tvom serveru - u mreži se ne koristi uopće DHCP nego su sve fiksirane IP adrese postavljene u računala Pomogao sam ti još u prvom odgovoru ALI ti evidentno nisi shvatio da se AP spaja u switch. Znači kad sam spominjao da "AP bridga wifi i lan" to sam doslovno mislio AP uštekaš u switch i preko njega ti računala idu na internet. Sad ovisi za koje se rješenje odlučiš morat ćeš adekvatno konfigurirati DHCP. Konkretno postaviti default gateway koji će on dodajeljivat. I još jedan detalj (koji vjerojatno znaš) ako si ikad koristio sharanje konekcije na nekoj windows mašini onda si automatksi tom akcijom na tom računalu konfigurirao dhcp koji je postavio to računalo kao gateway ![]() S obzirom da je na windows server OS.u DHCP posebna komponenta nisam siguran da li će ti obično "sheranje konekcije" raditi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Jun 2010
|
+ jedna napomena: ak te buni "bridge-anje wifi-lan", sinonim za to je "client mode". potraži na nabavi AP-ove s tom funkcijom pa odaberi koji ti je ljepši ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|