Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.10.2013., 11:43   #1
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Unhappy TP-Link TD-W8951NB - port forward?

TP-Link TD-W8951NB

Odmah da kažem da je u pitanju Optima. Kako god da napravim port forward stvar ne šljaka.
Zapravo "kako god" - nema "kako god", jedan je način i siguran sam da ga dobro radim (Virtual server), tako sam radio i na prošlom ruteru koji je riknuo (isto TP-Link neki, identično sučelje) ali pri provjeri portovi su uvijek zatvoreni.
Ima li netko iskustva s ovim ruterom i forwardanjem portova?
Firewall isključen, btw.
Blixa je offline   Reply With Quote
Staro 17.10.2013., 15:15   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pitaj / provjeri da nema kakav firewall sa strane operatera.
Jesi li postavio fiksnu ip adresu kompu i da istu upisuješ gdje treba ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.10.2013., 15:33   #3
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Viš, to s provjerom firewalla od strane operatera nisam nikad radio jer je do sada sve bilo OK.

Da, stavio fiksnu ip adresu za oba kompa, baš kao što sam uvijek i radio.
Ruter ima loše sučelje, za port forward idem na NAT pa na Virtual server.
Tu dodajem kompove i ip adrese i određujem koji će port (ili raspon portova) biti otvoren.
To je i postupak koji sam našao u manualu na službenim stranicama proizvođača.

Istu stvar sam imao s prošlim ruterom (koji je krepao, isto neki TP-Link) kad mi je tek došao - nikako nisam mogao otvoriti portove. Onda sam jednostavno obrisao sve postavke i profile iz NATa i samo ostavio firewall isključen (i inače sam ga držao isključenim) i stvar je jednom sama od sebe proradila.
Stvarno nema nikakve logike, slijeda niti pravila.

I samo još jedna zanimljivost - koristim Optimu ali na T-Com žici tako da mi je ostao otprije još (dok sam bio na T-Comu) jedan stari Zyxel kojega uredno mogu koristiti i sada - normalno, samo unesem korisničke podatke nove i stvar s forwardanjem portova radi bez problema.

Znači da ne bi trebalo biti do ISPa nego do rutera?
Ali ovaj tupavi TP-Link ne reagira makar su postavke uredne - po manualu kako gore rekoh i po nekim uputama s neta, koje su zapravo identične.

Čak sam probao i program Simple Port Forwarding i vidim da on radi točno to što i ja - upisuje iste podatke na ista mjesta.
Lud sam već....

Znam, mogu spojiti nazad starog Zyxela što ću vjerojatno i napraviti, ali glupavo mi da novi ruter zbuksam u kutiju i negdje u ormar/tavan s njim...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 17.10.2013. u 15:42.
Staro 17.10.2013., 15:41   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A jesi li nakon unošenja / definiranja pravila za Virtual server / Port forward odradio reboot uređaja (pazi ne reset) ?
Kod nekih uređaja tek nakon toga definirano postaje aktivno.
Staro 17.10.2013., 16:01   #5
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Evo ponovih sve nakon što sam pročitao tvoj post i odmah na reboot uređaja - samo ručni je moguć po sistemu "gasi/pali" pa ga tako i obavih. No bez promjena ikakvih.
Btw, mislim da sam starog Zyxela mogao rebootati iz njegovog sučelja. Ako se dobro sjećam.

Uglavnom, ništa od PF.
Staro 17.10.2013., 16:29   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ima i ovaj, gdje std. i je ta funkcija >“Maintenance→SysRestart”

Ajmo ovako, nisi naveo jesi li taj uređaj dobio od operatera ili si ga sam nabavio, bitno zbog slijedećih koraka.

Ako je tvoj onda pogledaj naljepnicu ispod uređaja, vjerojatno piše i u web konfigu, koju verziju imaš pa odaberi ovisno o verziji:
http://www.tp-link.com/en/support/do...del=TD-W8950ND
Ako je u uređaju fw stariji nego na supportu onda odradi fw update.
Primjera radi za V2 zadnji je Published Date=5/3/2013 (130503).
Obavezno pročitaj u manualu proceduru i po mogućnosti odradi to na kompu sa XP - om ili Linux - om.

Nakon šta uspješno napraviš fw update i uđeš u web konfig prvo napravi factory reset.
Tek nakon toga slijedi kompletni konfig.
Može ti zvučati šašavo ali podesi mu bilo automatski bilo manualno datum i sat.
Staro 17.10.2013., 16:52   #7
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Uređaj dobio od operatera. Tj. kupio od operatera, sad im je taj sistem. Samo ne znam smijem li mijenjati firmware jer pretpostavljam da je ovaj trenutni upravo njihov?
I uopće nemam obje ove naljepnice sa slike na linku koji si dao.
Imam samo ovu desnu - na njoj model, MAC adresa i pin.
S tim što je model mog rutera TD-W8951NB, dakle s "B" na kraju, ne "D". I iza te oznake piše Ver.4.0.
??
I hvala ti za svu pomoć i strpljivost.

------------------------------------
EDIT:

Ovi iz TP Linka nisu normalni. Pretragom službenih stranica ne nalazim ništa o svom ruteru, baš ništa. Dok Google pretraga daje dosta rezultata i to sve upravo sa službenih stranica. Pa, mislim stvarno...

Zadnje izmijenjeno od: Blixa. 17.10.2013. u 18:02.
Staro 17.10.2013., 20:05   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A zo dakle:
- user manual za tvoju verziju > http://www.tp-link.com/Resources/doc...User_Guide.pdf
- po podacima koje si dao vidi:
http://www.tp-link.com/en/support/do...del=TD-W8951NB
http://www.tp-link.com/en/support/do...1NB&version=V4
na supportu stoji kao zadnji fw:
http://www.tp-link.com/resources/sof..._V4_121017.zip
Published Date=10/17/2012 (121017)

Ako si ga kupio onda bi trebao biti tvoj, procjeni sam.
Bitno je da ne napraviš nešto krivo prilikom fw upgrade tj. da je iza toga operativan.
Osim gore navedenih napomena, prije nego napraviš fw update zapiši / snimi trenutne postavke, pogotovo vezano za adsl konekciju (VPI, VCI, MTU i ostalo).
Staro 17.10.2013., 20:42   #9
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Da, to je to. Pronašao sam već i poskidao sve to, ali ne znam ima li Optima kakvih modifikacija u firmveru pa da ne napravim nered.
Trenutni firmw. u njemu je:
Firmware Version : 4.0.0 Build 120227 Rel.11886

Znači ovaj s linka gore je noviji, ali zanimljivo mi je da ovoga koji je trenutno u ruteru uopće nema na stranici, tamo di su verzije firmvera. Hmm...
I što me još kopka - nema jamstva da će port forward raditi s novim firmwareom.

Ma, ako se odlučim za fw upgrade onda ga skidam s neta (ruter) i spajam žicom.
Nema šta krenuti krivo. Mada nam praksa i Murphy kazuju drugačije. ;-)

Pozdrav ti, Nikky i ogromno hvala za sav trud.
Staro 17.10.2013., 21:11   #10
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Da nije problem u javnoj dinamickoj IP adresi kao sto sam ja imao jer su nas vecinu prebacili na Carier Grande NAT.
Rezultat toga je da port forwarding ne radi bez obzira na postavke.
Odi na http://www.optima.hr/hr/korisnicka-podrska/internet/ pa odma na vrhu prvi spoiler.

Ako je, popuni zahtjev, reci da te vrate nazad na IPv4 jer ti treba PForwarding zbog online igara

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom
Ziiky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.10.2013., 23:02   #11
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Na to sam sumnjao (samo nisam znao što je točno u pitanju jer ne poznajem baš materiju) pa sam pitao neku ekipu pa su mi objasnili da ako imam IP adresu manju od 100.64.0.0 onda nisam iza CGNa. A redovno imam manju adresu.
I kao dodatni dokaz rekli su mi da na IRC kanalu na koji se spajam prilikom spajanja javlja "mojnick@dsl.optinet.hr", a da sam iza CGNa bilo bi "...@cgn.optinet.hr".
Pa sad...
Ništa, preostaje mi spojiti stari Zyxel sutra i vidjeti da li na njemu još uvijek uredno radi PF.
Staro 23.10.2013., 19:16   #12
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Evo, zamijenio ruter - spojio starog Zyxela od T-Coma, morao sam napraviti jedan restart jer mi je najprije dao adresu sa 185.....
Nakon restarta dobio adresu sa 95.xxx.xxx.xxx i sve štima - svugdje spojiv.
Znači tupavi TD-W8951NB negdje šteka. Ili je namjerno tako postavljen od strane Optime. Nemam pojma.
Staro 23.10.2013., 21:04   #13
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Nema nikakvih modifikacija firmwarea od strane Optime, modifikacije su samo u konfiguraciji, prvi PVC je 0/33 proslijeđen na LAN1,LAN2 i Wifi, drugi 0/40 proslijeđen na LAN3 i LAN4 i dodano je custom ime wireless mreže. I to je to, sve ostalo je stock.
Ako nije problem samo nabaci screenshot NAT/virtual server stranice iz routera gdje namještaš PF, možda je neka sitnica u pitanju.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2013., 21:25   #14
Blixa
Registered User

Blixa's Avatar

Sad ne mogu napraviti screenshot jer sam maknuo taj ruter. Spojim ga kasnije žicom samo da mogu unutra pa pohvatam to.
Inače idem na NAT, biram "multiple" jer imam dva računala i dalje onda dajem ime prvom serveru (obično dam ime računala), za protokol ostavim ALL, prvi i zadnji port - obično tu stavljam raspon od 10 portova, dolje još stavim IP koji sam zadao računalu, potvrdim i to je to. To isto uradim za drugo računalo i gotovo.
Ovo sve pišem po sjećanju, valjda nisam šta preskočio.
Napravim SS sutra.

EDIT:
Siguran si ovo za firmware? Sorry, pitam jer na službenim stranicama uopće nema ovoga koji je sad unutra pa sam mislio da ovog Optima nije skemijala.
Onda znači mogao bih staviti taj zadnji firmware TD-W8951NB_V4_121017 i onda samo unutra izabrati anex koji Optima koristi?

Zadnje izmijenjeno od: Blixa. 23.10.2013. u 21:33.
Staro 30.10.2013., 09:16   #15
Motorbreath
Registered User
Moj komp

Motorbreath's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ja sam stavio TD-W8951NB_V4_121017 i nije mi promijenio postavke od Optime... za svaki slucaj si snimi postavke...napravi ROM file kad ides na firmware pa backup mislim, nisam siguran... a i napravi si screenshot svake bitne stranice u postavkama...
Sto se tice otvaranja portova meni nije htio otvarati port dok sam bio na CGN-u, ali sam poslao zahtjev optimi za dinamickom ipV4 adresom i sad je sve OK
Motorbreath je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno