Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Novosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.08.2005., 19:44   #1
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Organic Light Emitting Dioda - OLED

Konacno, OLED postoji vec duze vrijeme a nikako da se komercijalizira. Moje misljenje je da proizvodjaci zele iskoristiti pogone za proizvodnje LCD-a iako je OLED po svemu superniorniji i jeftiniji.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2005., 20:45   #2
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Re: Re: Organic Light Emitting Dioda - OLED

Citiraj:
Originally posted by Visage

Druga stvar, trziste, dobavljaci, financijski ciklusi proizvodnje LCD-a su jos u punom jeku i nije bas profitabilno skakati sa neceg
sto je moglo bi se reci gotovo u renesansnom stanju prodaje
Pa o tome sam i govorio ne isplati im se prebacivati proizvodnju na OLED makar bio i jeftiniji, dok ne isplate i jos dobrano zarade na postojecoj LCD tehnologiji.

Za plazmu se slazem da je tehnologija koja se nije i nece se nikad rasiriti, jednostavno je preskupa i nezgrapna.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 14.08.2005., 20:47   #3
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by LAcy
Konacno, OLED postoji vec duze vrijeme a nikako da se komercijalizira. Moje misljenje je da proizvodjaci zele iskoristiti pogone za proizvodnje LCD-a iako je OLED po svemu superniorniji i jeftiniji.
Nije problem da ne zele komercijalizirati proizvodnju, vec su uslovi nestandardne proizvodnje pre skupi i sami ekvivalenti sadasnjih Monitor/TV gabarita bi imali za posljedicu astronomsku cijenu.

Druga stvar, trziste, dobavljaci, financijski ciklusi proizvodnje LCD-a su jos u punom jeku i nije bas profitabilno skakati sa neceg
sto je moglo bi se reci gotovo u renesansnom stanju prodaje

Zato se koristi kao zaslon na recentnijim top modelima Car Audio, pro kamerama, vidjeh vec i nekolicinu pro audio masina/mixera koji su dobili 9" display. No kako su i oni astronomija, onda i nije bas neki primjer.

Pioneer je bio prvi koji je komercijalno ugradio na neki konzumentki uredjaj (kao i obicno) bas OLED. Car audio (1998)

Laganiji, manjih gabarita, navodno i duplo manjih naspram LCD-u,
ne grije se i najzanimljivije sto sam cuo je da kad krene u proizvodnju u konzumentskom sirem smislu, sami proizvodi ce biti jeftiniji od LCD-a (barem tako govore) i imati (nije greska u nulama) 1.000 boji refresh rate od LCD-a!

Daleko ostriji i cini se da ce to biti prva najbliza tehnologija rival katodnoj tubi. 1280 X 1024 se smatra kao donji minimum rezulucije za OLED Govori se debelo iznad 2k

Tako da ce pojesti Plasmu za dorucak a buduci da ona ionako ne
briljira, OLED ce postaviti zbilja nove opipljive standarde.

LCD-i su jos jako lukrativne igracke za industriju i realno govoreci OLED nece bas doletiti jako brzo na nase stolove, jer jos ce trebati na njega pricekati.

Inace tvorac samog OLED-a je Kodak jos u 70-ima

Kompanije koje vec razvijaju polimer bazirani OLED Dow Chemical, DuPont, Philips i Seiko Epson. Joint venture Sanyo i Kodak koji ga zovu SK Display. Pioneer i TDK - Samsung i NEC.

Ne pratim Samsung GSM-e pa neznam jel EU modeli imaju OLED,
no prekobarski ga imaju (top modeli)

Zbog nevjerovatne tankoce, pojavit ce se nevjerovatne aplikacije ugradjivanja OLED-a, ja sam recimo vidio vani prototip kemijske olovke za Wall Street "pohlepinke" koji ce moci dobivati istantni $dionica$ izvjestaj na svojoj olovci. Philips isto nesto vec duze muti sa nekom svojom savitljivom varijantom tipa "papir display" ali spominje isti kroz niz tehnologija pa je tesko znati hoce li se u to uklopiti i OLED. Opcenito, proizvodjaci tvrde da ce minijaturizacija
procvasti kad OLED zazivi na duge staze. Seiko ce zasigurno izbaciti neku zanimljivu multi talent seriju satova.

Jel se netko ovdje sjeca legendarnih LED satova?

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 16.08.2005. u 10:53.
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2005., 20:58   #4
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Re: Re: Re: Organic Light Emitting Dioda - OLED

Citiraj:
Originally posted by LAcy Pa o tome sam i govorio ne isplati im se prebacivati proizvodnju na OLED makar bio i jeftiniji, dok ne isplate i jos dobrano zarade na postojecoj LCD tehnologiji. Za plazmu se slazem da je tehnologija koja se nije i nece se nikad rasiriti, jednostavno je preskupa i nezgrapna.
Evo i koliko tanko moze izgledati
OLED (Sharp proto.)

Necu sad ponavljati se o Plasmi, no ona je bila prezentacijski panel koji se slucajno nasao u zabavnoj industriji jer je neocekivano krajem prve polovice 90-tih zabljesnuo do tada nepostojeci segment > Kucnog Kina <

Gabariti su postali jako atraktivni i na brzinu su malo "ofinili" Plasmu, kako bi je mogli "spustiti" u taj zlatni rudnik zabavne industrije. Od samog pocetka je bila samo tranzicijska tehnologija.
Visage je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno