Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.07.2012., 20:26   #1
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Problem s mrežom - sporo izlistavanje datoteka

Imam problem s mrežom na novom kompu . Mislio sam da su ti problemi davno riješeni, ali očito nisu.

Imam ured s 3 računala u mreži preko routera Linsys WRT-54GL i na njega se spajaju i 2 laptopa koji nemaju veze s uredom.

Do sada je "server" s podacima bilo staro računalo s Win ME i Athlon XP 2600+, a sada bi trebao biti novi i5 3550 s Win 7 x64 SP1. Folder je sharan tako da svi imaju pristup bez ikakve šifre. Ostala dva računala su Win XP SP3 i svi su povezani LAN-om.

Problem nastaje oko jednog direktorija u kojem imam hrpu datoteka. Konkretno, ima 12000 datoteka u folderu, mahom malih i sve skupa zauzima ~1.5 GB. Datoteke imaju po 2 ekstenzije, originalna i backup.

Postojeći setup radi odlično, pristupamo tom direktoriju i sve su datoteke izlistane u 1-2 sekunde, počnem pisat ime datoteke i prebaci me do nje...dakle sve OK.
S novim se sustavom događa da se pojavi u exploreru bijeli ekran, pa ona "lampa" koja traži i tako to traje kojih 30-ak sekundi i tek se tad sve datoteke pojave.

U novom i preostala 2 računala su Realtek PCIe GBE Family Controller kartice s najnovijim driverima.

E sad - ne znam što da radim. Imam novi komp a sve radi sporije . Zbog prirode posla ne mogu nikako rekonstruirat taj folder da ima manje datoteka, tako da to otpada. Isto je bile IP adrese Win 7 kompa postavljene automatski ili ručno. Isključio sam ipv6 i neke opcije tipa energy efficient, green nešto u postavkama adaptera ali ništa ne pomaže. Nemam doma nikakvu drugu mrežnu karticu koja ide u PCI-E, a PCI porta na MBO nemam.

Bi li možda pomoglo da pređem na Gbit lan? Mogu nabaviti neki 5 ili 8 portni switch i spojiti ova 3 kompa na to, ali kako bi onda radio router koji je 10/100 mbit? Bi li ovaj dio mreže spojen preko switcha radio na punoj brzini? Jel bi WLAN povezani uređaji mogli pristupiti ovima na switchu?

Hvala!
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2012., 21:34   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Prva i osnovna greška je miljonček fajlova u jednom folderu, druga je korištenje Explorera koji je posebno glup / spor sa tom gomilom fajlova pogotovo preko mreže.

Rješenje(a):
- prisili gospodu i organiziraj tu gomilu fajlova u x pod foldera
- koristi Total Commander umjesto Explorera
- možeš staviti neki 5-8 portni Gb switch, router i kompove uštekaš u njega i sve radi, komunikacija među kompovima će biti Gb ako su im mrežne isto Gb, za kom. prema routeru ne brini
Primjeri:
http://www.nabava.net/switchevi__800...5a-5x__1551331
http://www.nabava.net/switchevi__800...00g-5x__611611
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.07.2012., 21:58   #3
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Ja sam glavni što se tog tiče, i znam da je greška, ali trenutno nema nekog drugog smislenog načina razvrstavanja kojeg bi mogao primjeniti. U pitanju su CAD datoteke koje se otvaraju preko AutoCAD-a, pa eventualni total commander ne pomaže.
Za nove poslove sam smislio drugačiji sustav, ali sve staro bi trebale godine dok se sredi. Maknuti ću .bak datoteke u poseban folder što će sigurno smanjiti broj datoteka za bar 1/3, a one mi ni ne trebaju.

Spojio sam kompove direktno cat-5e kablom i uspostavila se gbit mreža između njih te je tad izlistavanje foldera trajalo 2-3 sec što me zadovoljava (ali je i dalje puno sporije od pristupa istom shareu na Win ME ). Čisto zato što sve uredno radi sa starom tehnologijom, ne bi očekivao da će me nova zahebavat. Još mi XP stavi taj Win 7 share da ga želi indexirati. Da mu maknem tu opciju?

Ne smijem zaboravit ponovno upalit network autotuning, RDC i one sve opcije u adapteru .

Nabavim onda taj switch pa probam. Ne razumijem se previše u to, dakle Linksys će i dalje biti DHCP, dodjeljivati adrese i pružati net, kao i routati ove WLAN-ove, a LAN povezani kompovi će među sobom komunicirati direktno 1 Gbit brzinom?
Staro 02.07.2012., 22:11   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pa nema veze jel CAD il bilo šta drugo, potroši neko vrijeme i podjeli fajlove na neke logične cjeline.
Mrežni segment je skoro namjerno sheban u W7 + biser od Explorera i eto rezultata, stari ME i XP su svjetlosne brzine za W7 šroteks.
Možeš probat ugasit indexiranje za taj share folder.
Total Commander ipak pomaže, makar ga koristio samo za pregled i listanje fajlova jer je brži od Explorera jedno x puta.
Ovo zadnje sam ti poviše već odgovorio, napravi tako (ubodeš sve u taj switch) i sve će šljakati.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 02.07.2012. u 22:26.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.07.2012., 14:42   #5
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Evo, kupljeno, spojeno i sve radi . Svi kompovi dobili nove drivere za mrežnu karticu, mreža radi između na 1 Gbit. Uključio sam Jumbo frame na 4 MTU i lista fajlova se sad pokaže instantno.

Nisam nigdje našao da li Jumbo frame na svim kompovima mora biti isti. Najnoviji nudi do 9 MTU, a stari do max 4 MTU pa sam svugdje stavio isto, iako su mrežne kartice nazivno iste u svima. Vjerojatno i da ne mora isto, ne bi bilo nikakve razlike kad bi ovaj, server, imao 9 MTU.

ALI, sad se lista datoteka instantno pojavi i kad joj pristupam preko WLAN-a koji je, naravno, 54 Mbit, pa what kind of sorcery is that .

Hvala na pomoći .
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno