|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Problem s mrežom - sporo izlistavanje datoteka
Imam problem s mrežom na novom kompu ![]() Imam ured s 3 računala u mreži preko routera Linsys WRT-54GL i na njega se spajaju i 2 laptopa koji nemaju veze s uredom. Do sada je "server" s podacima bilo staro računalo s Win ME i Athlon XP 2600+, a sada bi trebao biti novi i5 3550 s Win 7 x64 SP1. Folder je sharan tako da svi imaju pristup bez ikakve šifre. Ostala dva računala su Win XP SP3 i svi su povezani LAN-om. Problem nastaje oko jednog direktorija u kojem imam hrpu datoteka. Konkretno, ima 12000 datoteka u folderu, mahom malih i sve skupa zauzima ~1.5 GB. Datoteke imaju po 2 ekstenzije, originalna i backup. Postojeći setup radi odlično, pristupamo tom direktoriju i sve su datoteke izlistane u 1-2 sekunde, počnem pisat ime datoteke i prebaci me do nje...dakle sve OK. S novim se sustavom događa da se pojavi u exploreru bijeli ekran, pa ona "lampa" koja traži i tako to traje kojih 30-ak sekundi i tek se tad sve datoteke pojave. U novom i preostala 2 računala su Realtek PCIe GBE Family Controller kartice s najnovijim driverima. E sad - ne znam što da radim. Imam novi komp a sve radi sporije ![]() Bi li možda pomoglo da pređem na Gbit lan? Mogu nabaviti neki 5 ili 8 portni switch i spojiti ova 3 kompa na to, ali kako bi onda radio router koji je 10/100 mbit? Bi li ovaj dio mreže spojen preko switcha radio na punoj brzini? Jel bi WLAN povezani uređaji mogli pristupiti ovima na switchu? Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prva i osnovna greška je miljonček fajlova u jednom folderu, druga je korištenje Explorera koji je posebno glup / spor sa tom gomilom fajlova pogotovo preko mreže. Rješenje(a): - prisili gospodu i organiziraj tu gomilu fajlova u x pod foldera - koristi Total Commander umjesto Explorera - možeš staviti neki 5-8 portni Gb switch, router i kompove uštekaš u njega i sve radi, komunikacija među kompovima će biti Gb ako su im mrežne isto Gb, za kom. prema routeru ne brini Primjeri: http://www.nabava.net/switchevi__800...5a-5x__1551331 http://www.nabava.net/switchevi__800...00g-5x__611611 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Ja sam glavni što se tog tiče, i znam da je greška, ali trenutno nema nekog drugog smislenog načina razvrstavanja kojeg bi mogao primjeniti. U pitanju su CAD datoteke koje se otvaraju preko AutoCAD-a, pa eventualni total commander ne pomaže. Za nove poslove sam smislio drugačiji sustav, ali sve staro bi trebale godine dok se sredi. Maknuti ću .bak datoteke u poseban folder što će sigurno smanjiti broj datoteka za bar 1/3, a one mi ni ne trebaju. Spojio sam kompove direktno cat-5e kablom i uspostavila se gbit mreža između njih te je tad izlistavanje foldera trajalo 2-3 sec što me zadovoljava (ali je i dalje puno sporije od pristupa istom shareu na Win ME ![]() Ne smijem zaboravit ponovno upalit network autotuning, RDC i one sve opcije u adapteru ![]() Nabavim onda taj switch pa probam. Ne razumijem se previše u to, dakle Linksys će i dalje biti DHCP, dodjeljivati adrese i pružati net, kao i routati ove WLAN-ove, a LAN povezani kompovi će među sobom komunicirati direktno 1 Gbit brzinom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa nema veze jel CAD il bilo šta drugo, potroši neko vrijeme i podjeli fajlove na neke logične cjeline. Mrežni segment je skoro namjerno sheban u W7 + biser od Explorera i eto rezultata, stari ME i XP su svjetlosne brzine za W7 šroteks. Možeš probat ugasit indexiranje za taj share folder. Total Commander ipak pomaže, makar ga koristio samo za pregled i listanje fajlova jer je brži od Explorera jedno x puta. Ovo zadnje sam ti poviše već odgovorio, napravi tako (ubodeš sve u taj switch) i sve će šljakati. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 02.07.2012. u 22:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Evo, kupljeno, spojeno i sve radi ![]() Nisam nigdje našao da li Jumbo frame na svim kompovima mora biti isti. Najnoviji nudi do 9 MTU, a stari do max 4 MTU pa sam svugdje stavio isto, iako su mrežne kartice nazivno iste u svima. Vjerojatno i da ne mora isto, ne bi bilo nikakve razlike kad bi ovaj, server, imao 9 MTU. ALI, sad se lista datoteka instantno pojavi i kad joj pristupam preko WLAN-a koji je, naravno, 54 Mbit, pa what kind of sorcery is that ![]() Hvala na pomoći ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|