|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
(riješeno) Folderi na USB sticku postali exe, kako ih vratiti?
pozdrav, kolega mi dao usb da si prebacim nesta ali je bio pun virusa i prilikom spajanja usb-a avast se odmah javio i "sakrio" određene foldere. Sakrio sam stavio pod navodnike jer ih se ne može naći kada se u folder options stavi show hidden files and folders a opet zauzima mjesto na sticku. druga stvar je sto su svi folderi koji su postojali dobili extenziju exe ali ikona je od foldera i svi imaju 678 kb velicine i ne moze ih se otvoriti. e sada posto tamo ima nekih vaznih stvari moja pitanja glase: 1. kako osposobit foldere i fajlove unutra da budu funkcionalni (funkcioniralo je dok nistam stavio taj usb kod sebe) 2. kako se rijesit virusa u potpunosti da ne prenosim na druge usb-ove i da ocistim svoj komp? naisao sam na par metoda na netu ali ni jedna ne rijesava problem u cijelosti... skenirao sam i sa malwarebytes-om i sa avastom i programi su nasli neke viruse, trojane i crve u recycler.exe folderu (ili tako nesta nemojte me drzat za rijec) te neke vazne zarazene fajlove koje nisam brisao jer je covjek rekao da mu treba za posao.. probao sam koristiti i recuva program ali uspjesnost povracenih fajlova unutar tih zarazenih foldera je jako mala... svaka pomoc je dobrodosla |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Prvo i osnovno: ugasi autorun na svom kompu. On je razlog velikog broja gluposti, a jedino što donosi je automatsko pokretanje filma, instalacije i slično. Neusporedivo malo dobivaš autorun-om, a gubiš ponekad puno. Nakon što ugasiš autorun, spoji ponovno stick na svoj komp i otvori ga u nekom file-manageru tipa total commander. Windows explorer mu nije ni do koljena. Lijepo onda otkriješ file-ove, makneš *.exe ekstenzije i vratiš što god želiš, bez virusa, naravno. Imao sam isti slučaj kod jednog korisnika, i vratio sve bez problema. Samo zapamti, ugasi autorun na svom kompu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
autorun ugasio i probao sam preko total commandera ali problem je sto ih opet nemogu otrkrit... jednostavno ih nema a zauzimaju prostor na sticku a kad odem uklonit ekstenziju s ovih sto vidim kaze da taj fajl/folder vec postoji ali ja ga i dalje ne vidim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
edit. uspio sam prebacit na svoj disk foldere ali kad im uklonim exe ekstenziju oni se pretvore u fajl...wtf? brzoplet sam... configuration > options > display => show hidden... ![]() Zadnje izmijenjeno od: :)). 06.04.2011. u 12:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Reci frendu da su USB stickovi ko onaj alat kaj ima u gacama. Ne guras nigdje bez zastite. I Backup = majka. Najbolji backup je gmail. Posaljes sam sebi, gmail se pobrine za skeniranje protiv virusa, globalno dostupno ako imas internet ![]() U ovom slucaju, ja bi se na njegovom mjestu pozdravio s podacima. Sigurno je sigurno. Ako bas ne zeli, onda prvo ALT+ENTER na te datoteke/foldere pa vidis jel to datoteka ili folder. I onda Total commander ili explorer, pa udjes u folder ako je folder, ako nije, pitaj kolegu jel prepoznaje te svoje fileove koje treba ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Premium
|
hehe hvala svima, uglavnom ti exe folderi su kopije original foldera koji su bili skriveni i nedostupni cak i kad je bio upaljen show hidden files and folders, uspio sam ih vidit i promjenit atribute u commanderu i sad opet rade.... virusi su i dalje tu, ja ne znam sta njemu treba a sta ne tako da ni necu vise prckat glavno da im se moze pristupit... upozorit cu ga na sve te gluposti sto ima na sticku a ako on osjeti potrebu to sredit super a ako ne jbga sta cu mu ja osim toga da njegovi stickovi vise nece ici kod mene.... jos jednom hvala svima!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
To je ono smeće koje je u zadnje dosta aktualno, obično napravi autorun.inf datoteku na stiku, sve foldere sakrije, a napravi njihove kopije kao shortcute (vjerojatno neka verzija radi i exe). Sam virus se obično sakrije u recycle bin na sticku. Smisao toga je da korisnik naizgled normalno vidi foldere, ali da se kod otvaranja prvo redirecta na virus koji se uvali u windowse ako već nije prisutan. Pri ubacivanju novog sticka ga automatski zarazi. Inače koliko sam uspio naći namjena tog virusa je krađa accounta za igre, mislim da krade za CoD, WoW i možda još neke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
gde treba isključiti autorun i drugo da i ja pokušam, hvala |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
za iskljucivanje autoruna http://antivirus.about.com/od/securi...ht/autorun.htm a u total commanderu configuration > options > display => show hidden i zatim potrazite original foldere oznacite ih i odete files > change attributes > odznacit system, hidden ok i trebali bi biti dostupni original ja sam uz to bio pokupio i sality tako da je bilo jos sto veselja ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2012
|
pitanje imam isti rpoblem kao i ovi gore clanovi..
Nakon što ugasiš autorun, spoji ponovno stick na svoj komp i otvori ga u nekom file-manageru tipa total commander. Windows explorer mu nije ni do koljena. Lijepo onda otkriješ file-ove, makneš *.exe ekstenzije i vratiš što god želiš, bez virusa, naravno. skinuo sam total commander medjutim kako da otkrijm i kako da promjenim ekstenziju...moze malo pojasnjenje ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Odeš na configuration pa na display. Stavi kvačicu na show hidden/system files i to je to. Sada ćeš ih sve vidjeti. Imaš po defaultu 4 kolone. Name, ext, size i date. Ext je ekstenzija. Lako je preimenovati. Lako je moguće (ne znam tvoj slučaj pa pogađam) da ti je nešto tipa slika.jpg.exe. Da bi se to dovelo u red, treba samo obrisati ".exe". |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|