|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Acer aspire 5520 radi samo na vanjskom monitoru
Imam Acer aspire 5520, Vista, grafika nVIDIA geForce 8400mG koja daje sliku samo na VGA izlazu, dok je na na njegovom displeju i dvi izlazu sivilo. Mogu ga koristiti kao stolno računalo za osnovne radnje ali bih ipak volio iskoristiti sva njegove mogućnosti. Prijatelji mi govore da je grafa krepala i mada je to i moje mišljenje, ne isplati mi se trošiti da bih to provjerio. Drajvere za grafu uredno primi, ali kad se restarta opet isto, u display setting-u se prikazuje samo VGA adapter. Pošto sam već čuo da je ovo problematična serija, vjerovatno je netko imao ovakvih problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2011
|
Obično će reakcija svih biti da pogledaš flat kabel ali mislim da je ipak problem do grafičkog chipa. Nije da je crkao, več je, standardno, izgubio kontakt sa pločom. Predlažem da ga zagriješ. Postupak je opisan u puno postova ovdje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Složio bih se da je neispravna grafika Ali 8400m je čip s greškom i u velikom postotku je neophodna zamjena Dakle ako je date code na čipu 06-08 najvjerovatnije je da je spreman za zamjenu Uplodao sam ti sliku grafičke s svježe promjenjenim čipom Ovo di piše 1121A2 je date code, dakle čip je proizveden 2011g u 21 tjednu revizija A2 pa usporedi s svojim http://imageshack.us/photo/my-images/689/p2190089.jpg/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Zahvaljujem kolegama, potpuno su u pravu. Izvadio sam grafu, zaljepio oko čipa dvostrano ljepljivu gumenu traku, na nju zaljepio duplu alu foliu, izrezao skalpelom oko čipa i grijao fenom za suženim otvorom za zrak 90 sek. na 300 C. Vratio je nazad i sve je proradilo kako treba. Testirao oko ure vrimena i sve je OK. Koliko će raditi nije mi bitno, jer definitivno znam u čemu je kvar, a ovo što je Alvin napisao će mi mnogo pomoći ako (vjerovatno) budem morao kupiti novu grafu. Idem još jednom otvoriti lap da vidim šta mi piše na grafi. Srećom, ovaj model ima jednostavan pristup grafi, procesoru i hladnjaku, te ga je lako održavati. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|