Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.01.2012., 16:58   #1
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
(riješeno) Instalacija Win OS-a na Dell Latitude CS-Series (H500XT)

dakle, situacija je sljedeca. od jucer navecer gubim zivce i vrijeme, nisam dosao nikuda, stojim na mjestu.

prvo, laptop nema optike, laptop nema flopija, laptop ima samo interni hard disk i jedan USB (najvjerovatnije 1.0, i LPT i jos valjda za dock, uglavnom ne takve konekcije koje mogu komunicirati s danasnjim uredajima). kod post screena nudi samo F2, da se ude u BIOS. mjenjanje postavki je onemoguceno jer je laptop kupljen u Engleskoj gdje su ga susjedu radili neki arapi, i jesu oni stavili tu sifru ili netko drugi - to ne znam. znam samo da postavke ne mogu mjenjati niti jednu, prvi device kod bootanja je floppy drive (da, kojeg nema), drugi je internal hard, treci je CD/DVD device (da, kojeg takoder nema). nista mi ne dopusta mjenjati, niti sat niti datum, nista osim passworda na config password, koju trazi i koju ja ne znam.

ono sto sam ja pokusao: ukucavati random sifre, nista nije upalilo (srecnom, niti se nista zakljucalo).
rastavio lap, izvadio bateriju, napravio clear cmosa, ali ne i te sifre (vrijeme i datum vraceni na 0:00:00, na 1.1.2000-e).
spojiti vanjski DVD u ladici preko USB, nikakvog bootanja nema s njega.
napravio USB bootabilni XP, nece.
izvadio hard, prebacio ga u drugi lap gdje sam skrkao cijeli OS (delete svega, jer svejedno nema nista na samom hardu), ubacio nazad u ovog della, pustio da boota pa mozda prede na vanjski DVD, naknadno probano sa stickom - nula bodova, samo kaze da nema s cega bootati, F1 to retry; F2 to setup.

i dalje vise stvarno nemam ideja. staro sranje koje je susjedu za legero surfanje, nista posebno to kino niti ne moze, ali sljaka i moram ga nekako pokusati instalirati svjez XP (stari je stvarno bio na isteku trajanja, genius itd....). jedino sto meni jos pada, osim daljnjeg pogadanja sifre konfiguriranja, je da instaliram XP na drugom lapu/kompu, pa stavim ovdje. no, hoce li izbacivati blue screen? mislim, da li trebam sto drugo napraviti osim toga? koji je tocni postupak?
googlao sam stvarno od jucer navecer i danas do prije sat vremena, vise me boli glava od "rjesenja" koje ljudi pisu od bog zna koje godine sam nasao rezultata, ima ovdje pametnijih? stvarno cu pokusati svasta, duga ce biti i veceras noc, samo da nekako nabijem XP, kasnije ce sve ici vec nekako.........

zahvaljujem svakome tko pokaze nekakve trunke pomoci, bilo kakva, samo predlozite nesto............ lud.
a da, zvanje dellovog suporta mi nikako ne pada na pamet, ja znam odtud ovaj lap ili susjed, on ga uzeo za neke sitne pare prije pojma nemam koliko godina.......... uglavnom, bez zvanja della.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2012., 17:18   #2
samsung89
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2011
Možeš probati instalirati XP (imaš onu lite verziju) na drugom PCu i nakon prvog restarta ga odmah ugasi "ono kada upisuješ korisničko ime) pa probaj ubaciti u lap. Dakle prije nego što počne dizati drivere. Iz iskustva na starijim konfama je tako radilo bez greške.

Drugo što mi pada na pamet ima u UBCD-u programa koji restartaju bios i šifre na istima pa možeš s time probati.

nah, totalno zaboravih da si naveo da nema optiku. Probaj ovo sa winom onda
samsung89 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2012., 18:24   #3
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
zakaci hard na komp, pusti xp da se krene instalirat cim dodje prvi Restart ugasi komp, nakon toga prebaci hard u laptop. Imo sam slican problem s jednom konfiguracijom...ali sam klonirao linux na hard i digao se (hvala bogu)

EDIT: http://www.instantfundas.com/2007/08...ctly-from.html (mozda pomogne ako uspijes dici linux lako je onda napraviti xp system na nekom drugom hdd-u pa napraviti recovery (preko mreze) na 2 particiju, te potom obrisati linux)

EDIT2: sory nisam uopce vidio (moj bed )

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna

Zadnje izmijenjeno od: fre@k. 03.01.2012. u 19:00.
fre@k je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2012., 18:39   #4
samsung89
Banned
Moj komp

a šta sam ja rekao?
Staro 03.01.2012., 19:17   #5
esad
Registered User

esad's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Kad si prebacio hard na drugi komp pretpostavljam da si brisao particiju a ako nisi onda idemo iz početka i baš ovako kako su samsung&fr@k objasnili...
esad je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2012., 22:08   #6
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

zahvaljujem na odgovorima, kao prvo .

ono sto sam maloprije probao ide:

ubacio ovaj 6GB hard u drugi lap, pokrenuo svjezu instalaciju XP-a, zgazio sve u jednu particiju u NTFS i formatirao ju. nakon toga pustio da kopira fajlove za instalaciju (ono sto ide od 1% do 100%, obavezno zapne na driver.cab), nakon toga se lap resetirao, i ja ga ugasio.

poslije taj isti hard prebacio u ovaj stari dell, upalio ga, i prikaze se na djelic sekunde nastavak instalacije i puf, BSOD. i tako par puta pokusao, svaki put BSOD.

ima tko onda ideju zasto mi se to dogada, BSOD, ako bi ovaj nacin trebao proci kod instalacije? i jos koju ideju?

inace, na taj isti hard od 6GB sam na drugom lapu najnormalnije instalirao XP, nije nista zezalo, pa pretpostavljam da do samog harda - nije problem.

Staro 03.01.2012., 23:59   #7
samsung89
Banned
Moj komp

Provjeri ti taj HDD za svaki slučaj sa UBCD da se ne mučiš bezveze ako je do njega.
A u vezi zapinjanja tokom instalacije, probaj ga staviti u FAT32, ipak je to 6GB tako da sumnjam da će gore ići puno velikih fileova.
Staro 04.01.2012., 00:38   #8
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

zasada probano FAT32, isti vrag kao s NTFS-om, na djelic prikaze instalaciju i BSOD.

UBCD cu kasnije isprobati jer sada pokusavam nesto drugo, napravit bootabilni usb stick sa 98 boot fajlovima na njemu, pa onda dic njega s ovom drugog lapa s kojim mogu birati s cega cu bootati. pa onda napraviti od ovog 6GB harda dvije particije, na drugu kopirati sve s CD-a od instalacije XP-a, a prvu formatirati i napraviti bootabilnu.

pa restartati, pa se nadati da ce mi skuziti ovu boot particiju, pa probati s winnt.ex........... sve teoretski, iako sam nasao po netu da stvar sljaka, ali ko' zna s ovom kramom hoce ista sljakati kako treba.............

Staro 06.01.2012., 16:28   #9
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

no dakle........... napokon uspjeh .

sva sreca pa sam uporan, sredio sam realno puno jace i vece probleme s kompovima, nisam si nekako htio dozvoliti da me jedna instalacija OS-a zajebe. pa je toliko toga probano da necu niti nabrajati, nego cu reci da je ova metoda vise nego uspjesna:

Install Windows XP without floppy or cd drives

naravno, morate imati adapter 2.5"-na-3.5" PATA (ili IDE, kako vam draze), drugi komp desktop za koristenje s dva PATA kanala i po mogucnosti flopijem, i tako........ ako treba, napravim tutorijal na hrvatskom, ovaj gore sljaka provjereno jer je napokon prije cca pol sata ovaj dell skompletiran s OSom i svim programima itd, no ima par stvarcica koje danasnja (ma i jucerasnja) ekipa ne zna. recimo, DOS .

stoga, problem uspjesno rjesen, samo jos recite ako treba tutorijal. prakticki vrijedi za sve moguce laptope, jedino sto treba imati adekvati adapter i komp sa strane. cak i flopi ne treba, ali mislim da DOS ne vidi SATA konekcije, dakle dvije PATE trebaju (zbog OSa kao takvog, tj harda na kojemu je i njegovo spajanje + dodatni hard, ovaj iz laptopa).

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno