|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2010
|
Eizo EV2333WH - dojmovi
Pozdrav! Ne znam koliko vas zanimaju Eizo monitori, no kako je riječ o ipak cijenom pristupačnom modelu (360 eura) odlučio sam ukratko podijeliti svoje dojmove i usporediti ga s Dellom U2412 kojeg sam imao kod sebe tri tjedna, nakon čega sam ga uslijed posvemašnog nezadovoljstva vratio natrag. Dakle, riječ je o ekranu dijagonale 23" sa stranicama omjera 16:9 i matricom VA. Tipično za Eizo, protuodsjajni premaz je dijelom mat, a dijelom zrcalan: kako kut gledanja raste od normale, tako površina ekrana postaje sve zrcalnija. Dobra strana ovakvog premaza je to što je onaj iritantan kristaličasti efekt mat premaza sveden na minimum. U odnosu na Dell U2412 razlika je poprilična i ovaj ekran nalazim neusporedivo ugodnijim za oči. Jedini čistiji premaz sam vidio na svom Eizo S2000, koji je ipak više nego dvostruko skuplji. Probijanje pozadinskog osvjetljenja je primjetno tek u gornjem lijevom kutu i to ne posebno snažno. Inače, na svjetlim slikama mi osvjetljenje ekrana djeluje vrlo ujednačeno. Glavna odlika ovog ekrana je izrazito visok deklarirani kontrast omjera 3000:1, i moram sa zadovoljstvom priznat da se u potpunom mraku za vrijeme gledanja filmova itekako primijeti. Crna je otprilike u rangu one koju možete vidjeti u Cinestar kinima, no i dalje je daleko od idealne u vrlo mračnim scenama. Analogni filmovi za projektore su u stanju reproducirat kontrast omjera do 10 000:1, a AMOLED ekrani čak do 100,000:1. Čisto usporedbe radi, vrhunski CRT monitori imaju dinamički kontrast između 10:000 i 30:000. Tek tako da se zna, ove podatke sam izvukao iz članaka tvrtke DisplayMate. Preporučam ih svakom sa dubljim zanimanjem u tehnologiju suvremenih prikaznika slike. Što se kuteva gledanja tiče, nisu loši. Bolji od Della U2412, ali i dalje ništa posebno. Ovo je ipak monitor u kojem samo jedna osoba može istinski uživati i to samo ako sjedi ravno pred njim. Tzv. gamma shift je svakako primjetan na tamnijim scenama, ali manje nego što sam to viđao kod ostalih ekrana s matricom VA. Ipak, čak i na umjerno svijetlim scenama moguće je vidjeti ovaj efekt, pogotovo ako su prikazana ljudska lica. Tek na vrlo svijetlim površinama prestaje biti vidljiv. Svakako najlošija crta ovog ekrana je vrijeme odziva piksela, koje proizvođač deklarira kao 25ms za BCB prijelaz. Posljedica toga je da miš ostavlja bijeli trag kao na lošijim CRT monitorima, a u igrama poput Civilizacije IV zamućenje slike prilikom paniranja je itekako vidljivo. S druge strane, u trkačim igrama poput F1 2011 ili kvazi pucačini STALKER nisam imao nikakvih primjedbi. U svakom slučaju, Della U2412 me se ovdje daleko bolje dojmio. Jedna od značajki ekrana je i senzor prisutnosti, koji isključuje ekran ako se od njega udaljite na više od minute, dvije ili tri koliko se može podesiti. Kako mi ovo svakako nije poželjna mogućnost za vrijeme gledanja filmova držim je ugašenom i općenito ne vidim neku korist od nje s obzirom da je isto izvedivo softverski od strane OSa. Druga opcija je automatsko podešavanje svjetloće na temelju uzorka ambijentalnog osvjetljenja - ovo mi iz nekog razloga koji tek trebam istražiti baš i ne radi. Korisničko sučelje je moglo biti i bolje izvedeno, jer neke česte radnje kao podešavanje svjetloće su sad dva, mjesto jednog klika daleko. Za gammu da ne govorim... U konačnici, mislim da ću ovaj monitor zadržati, unatoč činjenici da je došao sa dva mrtva podpiksela unutar prostora jednog piksela, i to vrlo blizu sredine ekrana. Zadnje izmijenjeno od: Petar_M. 04.11.2011. u 21:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: May 2011
|
i ja bi jednog, steta sta nema kod nas ni eizo ni va, pa makar bilo i 16:9 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: May 2011
|
thx, iako je to dosta vise od 360 eura u briselu, a dell je u nas jeftiniji nego u briselu |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Ja sam svog prvog Eiza kupio u MComputersa 2008. i tada su cijene kod njih bile sasvim pristojne. Ovo što u Melcompa za ovaj monitor traže je stvarno previše, s obzirom na situaciju na inozemnom tržištu. Kako vidim, ni ostali se modeli kod njih ne mogu pohvaliti posebno pristupačnom cijenom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Petre, Kupio si Eizo monitor i nemaš potrebu staviti sliku i pokazati nam na forumu? A znaš kakvu Eizo ima reputaciju? Daj stavi sliku na stolu da vidimo Eizo, ali na fini način.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Neblicano Blicano Jedna s boka Zadnje izmijenjeno od: Petar_M. 05.11.2011. u 22:27. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Kvaliteta slike pod otklonom na normalu površine ekrana: Čeon pogled Pogled pod kutem od nekih 30 stupnjeva na normalu. Zadnje izmijenjeno od: Petar_M. 18.11.2011. u 00:19. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|