Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.10.2013., 21:32   #1
marke
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
(riješeno) Napajanje ili matična ili nešto treće?

Pozdrav!

Dakle, konfiguracija iz potpisa: E8400, ATI HD4850, HDD 1 TB, 2GB DDR2 1066, 3 ventilatora, jedan DVD-RW. Napajanje je Enermax Liberty 400W.

Mislim da imam problema s napajanjem. Naime često mi se dešava da pri prvom paljenju (nekad i prva dva) mi uopće neda sliku, pa moram gasit i opet palit pa bude sve ok. Ali od prekjučer, kad nije dao sliku, ugasio sam ga i više nisam mogo upalit uopće. Znači stišćem gumb i niš se ne dešava, samo se čuje jedan tihi klik iz napajanja za svaki pritisak gumba, ili ako držim gumb onda stalno klikće. I ledica na maturalnoj blinka u skladu s kliktanjem. Probao sam sve ištekat, clear CMOS, čak iskoristio priliku pa sve počistio od prašine i namazo pastu novu na procesor i grafičku, ali opet isto, neće upalit.

Danas idem upalit samo sa spojenim procesorom, bez diska, grafičke i ostalog i zavrti ga. Onda sam spojio i sve ostalo i upalio ga je, ali došo je do Windowsa i odma ga ugasio. Nakon tog opet nisam mogo uopće upalit, neće ni zavrtit, kao i prekjučer. Tako da sumnjam da mi je napajanje otišlo kvragu. Probo sam s frendovim Fortronom 400PNF, i s njim upali svaki put i svaki put odma da sliku, ali dođe do Windowsa i bluescreen mi izbaci svaki put. Njegovo napajanje ima samo 4-pinski EPS konektor, a moja matična treba 8-pinski, pa sumnjam da ga i to muči.

Međutim, evo sad je počeo normalno palit i svaki put upali, ali dođe do Windowsa i izbaci bluescreen kod loadanja Windowsa. Nekad pokrene "Automatic repair" ali odma izbaci bluescreen, a nekad samo ima onaj Windows logo i loada ali ništa, bluescreen. Ne znam stvarno do čega više ovo može bit. Napravio sam i bootable USB sa Windows 8, ali ne mogu ni preko njega pokrenut neki repair ili nešto, neće ni njega bootat, isto izbaci bluescreen.

Hvala unaprijed na svakoj pomoći. Ovo mi je jako hitno jer mi treba kompjuter za spremanje ispita i seminara što prije.
marke je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2013., 21:52   #2
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
probaj uć u safe mode da dobiš sliku bez vga drivera, možda je i grafulja dala svoje i skrše se driveri
MMI je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.10.2013., 21:53   #3
bamuja
ex zmaster76
Moj komp

bamuja's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
ako je abitica iz potpisa sumnjam na nju. imao sam tu abiticu sa istim simptomima, sluzbena dijagnoza koliko sam ja skuzio servisera je da se zbog slabog napajanja ploca stalno naprezala i skurila nesto pa ne daje dovoljan napon procu. barem je takva dijgnoza bila meni, ali simptomi su bili isti.
bamuja je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2013., 22:23   #4
marke
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor MMI Pregled postova
probaj uć u safe mode da dobiš sliku bez vga drivera, možda je i grafulja dala svoje i skrše se driveri
Kako? Pokušavam stiskat Shift+F8, ali svaki put se pojavi onaj Windows logo i dalje jednostavno neće. Evo sad sam napravio i Windows 8 instalacijski CD i stisnem da se boota s cd-a, i pokaže mi Windows logo i neće dalje, tu ga resetira.

Citiraj:
Autor bamuja Pregled postova
ako je abitica iz potpisa sumnjam na nju. imao sam tu abiticu sa istim simptomima, sluzbena dijagnoza koliko sam ja skuzio servisera je da se zbog slabog napajanja ploca stalno naprezala i skurila nesto pa ne daje dovoljan napon procu. barem je takva dijgnoza bila meni, ali simptomi su bili isti.
Ok, a kako da otkrijem jel ploča il nije? Jedino što vidim je nabavljanje neke polovne ploče za posudbu, stavljanje svih svojih komponenata na nju, instaliranje potpuno novih Windowsa na nju i onda definiranje dal radi ili ne. Problem je što nemam od koga posudit ploču, mora bi tražit po njuškalu ili tu po forumu, ako postoji uopće neko voljan posudit ploču na jedan dan prije prodaje.

I znači, po vama, napajanje je u redu i da ne razmišljam o kupnji novog trenutno? Jer isti problem se pojavio i s frendovim Fortronom 400PNF, koji nema 8 pinski konektor nego samo 4.
Staro 13.10.2013., 22:27   #5
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Samo F8 stisni, bez shifta.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2013., 22:32   #6
marke
Premium
Moj komp

Ali radi se o Windows 8.
Staro 13.10.2013., 23:08   #7
ukiy
Premium
Moj komp

ukiy's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Za bootat safe mod na Win8 odi u Start izbornik upisi "msconfig" (bez navodnika) i pokreni... U "Boot" tabu checkiraj Safe boot i Minimal, klikni OK i restartaj comp...
Kasnije za obican boot samo stavis "Normal startup" u General tabu.
ukiy je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2013., 23:10   #8
marke
Premium
Moj komp

Hvala, znam to, ali zaboravljaš da ja u Windowse uopće ne mogu uć. I googlao sam kako uć u safe mode, stiskanjem Shift+F8, ali ništa time ne dobijem, jer svejedno izbaci bluescreen. Pojavi se Windows logo i "Preparing automatic repair" i onda izbaci bluescreen. Isto se desi i kad ga normalno palim, samo bez tog repaira, samo se pojavi logo. A kad bootam s cd-a ili usb-a, onda isto dođe do tog loga i neće dalje, ugasi ga ili resetira.

Zadnje izmijenjeno od: marke. 13.10.2013. u 23:17.
Staro 13.10.2013., 23:16   #9
ukiy
Premium
Moj komp

ukiy's Avatar

E da vidim, nisam odmah procitao cijeli prvi post... :P
Imas li neku live distribuciju linixa mozda, pa da probas hoce li to ici, cisto da iskljucis probleme sa win driverima?
Staro 13.10.2013., 23:22   #10
marke
Premium
Moj komp

Nemam. Može neko kratko upustvo pa da to skinem na laptopu i probam večeras?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.10.2013., 23:24   #11
ukiy
Premium
Moj komp

ukiy's Avatar

Ma skines recimo Ubuntu, sprzis na cd/dvd i bootas direktno sa medija, bez da ista instaliras.
Staro 14.10.2013., 00:19   #12
marke
Premium
Moj komp

Napravio sam bootabilni USB, verzije 13.04, bootam USB i kaže mi ovo:

I stane na tom ekranu. I onda se pomakne na ovaj:

I smrzne se tu.

"Critical temperature reached (98C), shutting down"??

Zadnje izmijenjeno od: marke. 14.10.2013. u 00:29.
Staro 14.10.2013., 09:27   #13
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Pogledaj kako cooler stoji na procesoru ili je stradao senzor koji očitava temperaturu. U svakom slučaju, mislim da je ploča rekla bye-bye.
Staro 14.10.2013., 09:33   #14
marke
Premium
Moj komp

Evo sad sam probao isti taj stick u laptopu i digne ga bez problema. Upravo ovo pišem s Ubuntua. Cooler sam stavio kako treba, provjerio sam. Pipam sve po ploči, oko procesora, grafičku, rame, sve je mlako, nije do pregrijavanja. Sad ću probat ubacit grafičku od frenda i njegove rame i opet njegovo napajanje. Pa ću sa svime time probat bootat windowse, ubacit Windows 7 instalaciju i Ubuntu instalaciju, da vidim oće li uspjet išta od tog dignut s njegovom grafičkom, ramima i napajanjem.

Ako ništa od toga ne uspije, onda mogu definirat matičnu kao problem s 99% sigurnošću?
Staro 14.10.2013., 11:40   #15
marke
Premium
Moj komp

Znači, ubacio sam frendovo napajanje (Fortron 400PNF), njegovu grafičku i njegove rame. Sve apsolutno isto. Neće pokrenut Windows 8, neće bootat Windows 8 s instalacijskog DVD-a, neće bootat Windows 7 s instalacijskog DVD-a, neće bootat niti Ubuntu 13.04. sa sticka, a na laptopu sve radi bez problema. Uvijek u isto vrijeme bluescreen, nakon onog Windows logoa, kad treba pokrenut ili sustav ili instalaciju, umre. Jedino Ubuntu ne izbvaci bluescreen nego samo zašteka, ali on ni nema bluescreen u sebi.

Mogu li zaključit da je matična?

Ovo su BSOD-ovi koje dobijem:

https://www.dropbox.com/sc/dchzsog3zwrynzs/KbHgae2e9t
https://www.dropbox.com/sc/81efwvpisevjqhz/-cmMRNgbC-

Zadnje izmijenjeno od: marke. 14.10.2013. u 13:13.
Staro 14.10.2013., 13:03   #16
ECHO
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Meni linkovi nerade i kaže da je folder empty?
ECHO je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2013., 13:13   #17
marke
Premium
Moj komp

Staro 14.10.2013., 14:00   #18
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

99,99% da je krepala ploča
Staro 14.10.2013., 14:25   #19
marke
Premium
Moj komp

U potrazi sam sad za novom, x38, p43 ili p45 chipset. Pa javim kad nabavim i isprobam, pa da zaključamo ovaj thread.
Staro 14.10.2013., 15:03   #20
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Odgovarati ti i P31/33/35 čipset.
Staro 14.10.2013., 15:10   #21
marke
Premium
Moj komp

Ma znam, al reko bar da idem na nešto malo novije radije nego isto ili starije, pa možda nešto i izvučem iz ovog E8400 i 1066MHz memorije.
Staro 17.10.2013., 11:29   #22
marke
Premium
Moj komp

Evo, rješeno. Na kraju je problem bilo I napajanje I matična. Znači našao sam matičnu DFI UT X38 i spojio sve i nije uopće palila, ništa. Pa sam ju vratio. Onda sam našao Biostar P43-A7 matičnu i došo kod čovjeka i spojimo sa svime mojime i upali se, ali neće bootat. Spoji on svoje napajanje i sve radi. Pa spoji moje napajanje na tester, sve ok. Spoji ga u neki slabiji komp, radi. Otvorili napajanje i vidjeli par napuhanih kondića, pa smo došli do slijedećeg zaključka: napajanje je "ostarilo" i oslabilo i nije više imalo snage za ovakav neki sustav. Još uvijek može pokretat neke slabije sustave, jer je ipak nešto snage ostalo. Zbog napajanja i slabije struje je vjerojatno i ploča počela rikavat. Jel to moguć scenarij?

Tako da sam uzeo i napajanje Silverstone Strider ST56F i matičnu Biostar P43-A7 za 550kn. Mislite da je to ok? Pogotovo ovo napajanje, oće bit za duže vrijeme, uz neki upgrade na možda nekog 775 quada, i kasnije na i3 ili i5?
Staro 17.10.2013., 12:24   #23
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ploču si puno previše platio.
Staro 17.10.2013., 12:54   #24
marke
Premium
Moj komp

Ne, to je sve zajedno 550kn. I tak je previše ili?
Staro 18.10.2013., 11:28   #25
zbuzanic
fx
Moj komp

zbuzanic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
450-500kn uz malo natezanja Ali ok, ima i gorih cijena :P
zbuzanic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas