|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
wlan pitanje
evo ovakva je situacija, u jednoj sobi imam zyxel modem koji sam dovio od tcoma, na njemu sam napravio wireless mrezu, na nju se spajam laptopom bez problema, u drugoj sobi imam komp, na njega zelim spojiti d-link 2000 ap i preko dlinka se spojiti na wireless mrezu, mozda sam malo komplicirano objasnio, al ovak, 1.jedna soba, zyxel modem 2.soba, komp i dlink kako to povezati? zelim imati internet na kompu a neda mi se vuci kabel, ako bi mi to netko mogao kao laiku pokazati, zahvaljujem! ako je moguce jos bolje preko msna, marko_2505@hotmail.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za mod rada odaberi: a - Wireless client - tada ap postaje zapravo bežična kartica (samo je preko mreže spojena na komp), zbog rečenog u večini slučajeva dozvoljava samo 1 žičnog klijenta i ruterski posao ne radi b - Wireless Bridge - slično kao poviše samo ruterski posao radi, SSID i radni kanal treba biti kao na zyxel - u Za sada dok imaš jedan komp za spojit podesi po prvoj opciji. U svakom slučaju u traženo polje unesi MAC adresu zyxel - a. Također postavi IP D-Linka u istom nizu 192.168.1.xxx, unesi Gateway 192.168.1.1 (IP zyxel - a), isključi DHCP i postavi fiksni IP na kompu, unesi u kompove i routere DNS - ove. Najprije dok proradi postavi sve bez zaštite (Enkripcije), a potom sa. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
jel mi mozes to kao laiku opisati? ![]() ja sta god upisem, koji god ip, ne dobijem dlink (iako je spojen na komp) nego dobijem zyxel |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Vidim da nisi baš na domaćem terenu sa ovakvim podešavanjima. Idemo korak po korak. Prvo se privremeno žično (Lan) spoji na zyxel - a (možeš sa laptopom). Otvori njegov web konfig na http://192.168.1.1. User i pass valjda znaš. Odaberi System status i prepiši negdje MAC Adress. Ukoliko sada imaš podešenu zaštitu bežične mreže (wireless) privremeno je isključi (Wireless LAN - WEP / WPA Encryption - Disable), jasno trebaš uprit Apply. Sad se prebaci na komp i D-Linka. Pretpostavljam da su TCP/IP postavke mrežne na idiot (automatic), za sada ostavi tako. Sva sreća da D-Link za većinu uređaja sada ima emulator web konfiga pa je lakše vodit i objasnit. Nisi napisao koju pod verziju imaš pa ću ti pokazati za rev.A. Spomenuti DWL-2000AP revA emulator. Ako je isti na defaultnim postavkama onda mu je IP = 192.168.0.50. Na kompu u browseru unesi http://192.168.0.50 i trebao bi otvorit web konfig AP - a. Ako iz nekog razloga nebude htio otvorit onda TCP/IP postavke mrežne podesi: IP = 192.168.0.51 Subnet = 255.255.255.0 Gateway = 192.168.0.50 Sad kad si napokon otvorio web konfig preskoči wizzard i odaberi Home - Lan i postavi: - Static IP Adress - IP = 192.168.1.2 - Subnet = 255.255.255.0 - Gateway = 192.168.1.1 (ovo je IP adresa zyxel - a) Pritisni Apply i uređaj će se restartat, ako si manualno unosio TCP/IP postavke mrežne sada podesi: IP = 192.168.1.51 Subnet = 255.255.255.0 Gateway = 192.168.1.2 Ponovo otvori web konfig (sada je na http://192.168.1.2) i izaberi Advanced - Mode. Tu odaberi Wireless Client i u Remote AP MAC unesi MAC adresu zyxel - a (na početku si je negdje zapisao). Pritisni Apply i uređaj će se restartat. Sada trebaš na laptopu tj. zyxel - u vidit jeli detektirao i spojio D-Linka. Na kompu će vjerojatno trebat promjenit Gateway u 192.168.1.1. Na sva računala (komp i lap) manualno unesi DNS - ove (vidi Sticky i DNS by ISP). Ako stvar radi slijedi ti postavljanje (uključivanje) wireless zaštite. Obrati pažnju da D-Link podržava samo WEP (rev.A, nisam provjeravao šta je s ostalim revizijama). Svakako dl uputstva za oba uređaja jer u njima sve detaljno piše. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
kad zelim konfigurirati dlink izbaci mi firmware upgrade, bijela stranica, samo to gore pise, i imam file path za odabrati |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Hoćeš reći da odmah dobiješ ovu stranicu?. Neda ti izabrati Home tab? Možda je prethodni vlasnik htio mjenjati firmware pa taj posao nije odradio kako treba. Prepiši ovdje sve oznake s naljepnice na poleđini uređaja pa ćemo te uputit na točnu verziju firmwarea. Također napravi savjet iz posljednje rečenice prethodnog posta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2011
|
Oživljavam ovu staru temu jer ima dosta sličnosti sa mojom problematikom. Naime živim blizu firme u kojoj radim i želim se spojiti Wirellesom od doma na posao. Lokacija 1. - Posao. lokalna mreža sa routerom Siemens SX763 koji routa žičani i bežični promet na internet. Lokacija 2. - Stan sa jednim ili više računala povezanih switchom. Dostupna oprema za spajanje : 1. Zyxel P-660HW-D3 2. D-link DWL-2000 AP Fw:B2 Može li pomoc sto i kako spojiti. Probao sam na stolu podesiti Zyxel i D-link kao prema postavkama iz gornjeg Nikkyevog posta ali ne mogu nikakako pingati IP od D-linka ukoliko komp spojim na Zyxel. Vjerovatno bi lakše riješenje bilo kupiti jos jedan D-Linka DWL-2000 AP pa ih spojiti u Multiple Bridge. To sam jednom i napravio. Ali ne mogu naći nigdje za kupiti drugi (po normalnoj cijeni) Dostupan sam za sva dodatna pitanja ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Prvo postavi D-link DWL-2000 u Client mode i spoji ga wireless - om na SX od firme, u drugom koraku podesi Zyxel P-660HW-D3 da ti glumi switch sa wireless - om "za po doma". |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
Datum registracije: Aug 2011
|
Citiraj:
Ne znam da li će mi D-link uhvatiti SX u firmi, zato sam htio staviti možda Zyxel u firmu pa raditi neku vrstu "bridge-a" a to mi je i sigurnije. Imas li kakvo riješenje za taj slučaj ?? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|