Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.07.2008., 14:37   #1
frootek
Registered User

Datum registracije: Jul 2008
wlan pitanje

evo ovakva je situacija, u jednoj sobi imam zyxel modem koji sam dovio od tcoma, na njemu sam napravio wireless mrezu, na nju se spajam laptopom bez problema, u drugoj sobi imam komp, na njega zelim spojiti d-link 2000 ap i preko dlinka se spojiti na wireless mrezu, mozda sam malo komplicirano objasnio, al ovak,
1.jedna soba, zyxel modem
2.soba, komp i dlink

kako to povezati? zelim imati internet na kompu a neda mi se vuci kabel,

ako bi mi to netko mogao kao laiku pokazati, zahvaljujem!

ako je moguce jos bolje preko msna, marko_2505@hotmail.com
frootek je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2008., 15:48   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Za mod rada odaberi:
a - Wireless client - tada ap postaje zapravo bežična kartica (samo je preko mreže spojena na komp), zbog rečenog u večini slučajeva dozvoljava samo 1 žičnog klijenta i ruterski posao ne radi
b - Wireless Bridge - slično kao poviše samo ruterski posao radi, SSID i radni kanal treba biti kao na zyxel - u
Za sada dok imaš jedan komp za spojit podesi po prvoj opciji. U svakom slučaju u traženo polje unesi MAC adresu zyxel - a.
Također postavi IP D-Linka u istom nizu 192.168.1.xxx, unesi Gateway 192.168.1.1 (IP zyxel - a), isključi DHCP i postavi fiksni IP na kompu, unesi u kompove i routere DNS - ove.
Najprije dok proradi postavi sve bez zaštite (Enkripcije), a potom sa.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.07.2008., 16:04   #3
frootek
Registered User

jel mi mozes to kao laiku opisati?

ja sta god upisem, koji god ip, ne dobijem dlink (iako je spojen na komp) nego dobijem zyxel
Staro 24.07.2008., 12:59   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Vidim da nisi baš na domaćem terenu sa ovakvim podešavanjima. Idemo korak po korak.
Prvo se privremeno žično (Lan) spoji na zyxel - a (možeš sa laptopom). Otvori njegov web konfig na http://192.168.1.1. User i pass valjda znaš. Odaberi System status i prepiši negdje MAC Adress. Ukoliko sada imaš podešenu zaštitu bežične mreže (wireless) privremeno je isključi (Wireless LAN - WEP / WPA Encryption - Disable), jasno trebaš uprit Apply.
Sad se prebaci na komp i D-Linka. Pretpostavljam da su TCP/IP postavke mrežne na idiot (automatic), za sada ostavi tako.
Sva sreća da D-Link za većinu uređaja sada ima emulator web konfiga pa je lakše vodit i objasnit. Nisi napisao koju pod verziju imaš pa ću ti pokazati za rev.A. Spomenuti DWL-2000AP revA emulator.
Ako je isti na defaultnim postavkama onda mu je IP = 192.168.0.50. Na kompu u browseru unesi http://192.168.0.50 i trebao bi otvorit web konfig AP - a. Ako iz nekog razloga nebude htio otvorit onda TCP/IP postavke mrežne podesi:
IP = 192.168.0.51
Subnet = 255.255.255.0
Gateway = 192.168.0.50
Sad kad si napokon otvorio web konfig preskoči wizzard i odaberi Home - Lan i postavi:
- Static IP Adress
- IP = 192.168.1.2
- Subnet = 255.255.255.0
- Gateway = 192.168.1.1 (ovo je IP adresa zyxel - a)
Pritisni Apply i uređaj će se restartat, ako si manualno unosio TCP/IP postavke mrežne sada podesi:
IP = 192.168.1.51
Subnet = 255.255.255.0
Gateway = 192.168.1.2
Ponovo otvori web konfig (sada je na http://192.168.1.2) i izaberi Advanced - Mode.
Tu odaberi Wireless Client i u Remote AP MAC unesi MAC adresu zyxel - a (na početku si je negdje zapisao). Pritisni Apply i uređaj će se restartat.
Sada trebaš na laptopu tj. zyxel - u vidit jeli detektirao i spojio D-Linka.
Na kompu će vjerojatno trebat promjenit Gateway u 192.168.1.1.
Na sva računala (komp i lap) manualno unesi DNS - ove (vidi Sticky i DNS by ISP).
Ako stvar radi slijedi ti postavljanje (uključivanje) wireless zaštite. Obrati pažnju da D-Link podržava samo WEP (rev.A, nisam provjeravao šta je s ostalim revizijama). Svakako dl uputstva za oba uređaja jer u njima sve detaljno piše.
Staro 24.07.2008., 15:49   #5
frootek
Registered User

kad zelim konfigurirati dlink izbaci mi firmware upgrade, bijela stranica, samo to gore pise, i imam file path za odabrati
Staro 24.07.2008., 20:05   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Hoćeš reći da odmah dobiješ ovu stranicu?. Neda ti izabrati Home tab?
Možda je prethodni vlasnik htio mjenjati firmware pa taj posao nije odradio kako treba.
Prepiši ovdje sve oznake s naljepnice na poleđini uređaja pa ćemo te uputit na točnu verziju firmwarea. Također napravi savjet iz posljednje rečenice prethodnog posta.
Staro 31.08.2011., 14:53   #7
Air_101
Registered User

Datum registracije: Aug 2011
Oživljavam ovu staru temu jer ima dosta sličnosti sa mojom problematikom.

Naime živim blizu firme u kojoj radim i želim se spojiti Wirellesom od doma na posao.

Lokacija 1. - Posao. lokalna mreža sa routerom Siemens SX763 koji routa žičani i bežični promet na internet.

Lokacija 2. - Stan sa jednim ili više računala povezanih switchom.

Dostupna oprema za spajanje :
1. Zyxel P-660HW-D3
2. D-link DWL-2000 AP Fw:B2

Može li pomoc sto i kako spojiti. Probao sam na stolu podesiti Zyxel i D-link kao prema postavkama iz gornjeg Nikkyevog posta ali ne mogu nikakako pingati IP od D-linka ukoliko komp spojim na Zyxel.

Vjerovatno bi lakše riješenje bilo kupiti jos jedan D-Linka DWL-2000 AP pa ih spojiti u Multiple Bridge. To sam jednom i napravio. Ali ne mogu naći nigdje za kupiti drugi (po normalnoj cijeni)

Dostupan sam za sva dodatna pitanja !
Air_101 je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2011., 15:23   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Prvo postavi D-link DWL-2000 u Client mode i spoji ga wireless - om na SX od firme,
u drugom koraku podesi Zyxel P-660HW-D3 da ti glumi switch sa wireless - om "za po doma".
Staro 01.09.2011., 09:39   #9
Air_101
Registered User

Datum registracije: Aug 2011
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Prvo postavi D-link DWL-2000 u Client mode i spoji ga wireless - om na SX od firme,
u drugom koraku podesi Zyxel P-660HW-D3 da ti glumi switch sa wireless - om "za po doma".
Znači misliš da oba uređaja (D-link i Zyxel) stavim u stan i da budu međusobno povezani kabelom. A Zyxel da služi samo za Wireless. Onda Zyxel mogu i eliminirati jer doma imam sve riješeno žičano.

Ne znam da li će mi D-link uhvatiti SX u firmi, zato sam htio staviti možda Zyxel u firmu pa raditi neku vrstu "bridge-a" a to mi je i sigurnije.

Imas li kakvo riješenje za taj slučaj ??
Air_101 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno