|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2008
|
Nadogradnja starog Qosmia
Imam par godina staru Toshibu Qosmio G30-194 s XP-Pro. Specifikacije: http://tinyurl.com/6kjjslg U principu me dobro služi, ali kuburim s slobodnim prostorom na diskovlju, pa sam mislio to malo pojacati. Prva ideja je bila samo da zamijenim jedan od 160MB diskova necim vecim. Pa mi je onda palo na pamet da pri tome pokusam usicariti i nesto na brzini pa sam poceo gledati 7200rpm diskove. I taman kad sam zakljucio da zelim hibridnog Seagate Momentusa, palo mi da pamet da idem do kraja i kupim neki SSD za OS. Pa idu pitanja: 1) s obzirom na starost i ogranicenja platforme, da li trebam nesto posebno paziti na to koji SSD (60-80GB) kupujem, ili je u principu sve sto je na trzistu brze od mojeg kontrolera ? 2) sto bi bila nekakva preporuka ? Trebam optimalnih 60-ak GB koji ce pouzdano raditi. 3) koliko je realno da cu kompletnu instalaciju XP-a skupa sa svime instaliranim, Ghostom ili necim drugim (relativno) bezbolno prebaciti na novi disk, bez potrebe za reinstalacijom svega ? 4) koliko su Win XP ogranicavajuci faktor za optimalno koristenje SSD diska ? 5) razno Hvala, Mario |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Evo malo podataka a već će netko nadopunit 1)Kontroler(82801GBM???) 300 MB / s brzina prijenosa podataka dakle to je maksimum što ti kontroler dozvoljava 3)Nema potrebe za preinstaliravanjem os, prebacit možeš s migrate easy ali ti jasno particija koju prebacuješ(tj. količina podataka) mora bit manja od nove 5) Zašto ne? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ugradnja SSD-a u taj laptop je teško bacanje para. Danas su hardovi jeftini. Kupi si neki 500+ Gb hard i riješio si problem prostora.
![]() |
#4 |
Premium
|
Opravdanost kupnje SSD-a ne ovisi toliko o konfiguraciji nego o namjeni s obzirom da je hdd usko grlo velikoj većini današnih računala Ukoliko lap služi za gledanje filmova i surf jasno je da je bacanje para bez obzira o kojoj je konfiguraciji/laptopu riječ S druge strane ako se koriste aplikacije koje su uglavnom koriste "scratch disc" razlika u performansama će biti velika Ako je ipak glavni razlog promjene diska prostor, a performanse poželjne a ipak u drugom planu moja preporuka bi bila neki WD black I naravno ako novci nisu problem ssd+wd black 1) Moraš znat šta ti treba pa to kupit |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2008
|
Bavim se razvojem aplikacija, imam na laptopu sql server s par visegigabajtnih baza i ocekivao bih da mi SSD donese vise nego primjetne razlike u perfomansama, tj. da udahne novi zivot laptopu koji me u principu sluzi vise nego dobro. Vidim da se po forumu preporuca Samsungov SSD - da li mi se isplati uzimati ga, ili je sasvim u redu i (recimo) jedno 400 kn jeftiniji Kingston (128MB diskovi su pitanju) ? Ovdje http://forums.computers.toshiba-euro...threadID=52613 sam procitao da moj laptop ima SATA150 interface. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Svakako treba provjerit tu informaciju jer jasno da se neće u potpunosti iskoristit brzina ssd ako je max brzina prijenosa kontrolera 150MB/s Kontroler je southbridge, provjeri koji je u pitanju pa na intelovim strancam imaš specifikacije |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|