Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.07.2011., 15:21   #1
dxer
Premium

Datum registracije: Jul 2005
Kopiranje podataka s Linux FS-a pod Windows XP-om

Radi se o externom disku koji je do sada bio na Dreambox Linux satelitskom prijemniku. I na njemu imam hrpu materijala koje bi trebao sada prebaciti na novi disk koji ce opet biti spojen na taj Linux satelitski prijemnik. To jedino mogu napraviti da prikljucim taj disk na Windows XP racunalo i onda putem mreze preselim stvari na taj drugi disk. Ali ne znam kako omoguciti Windowsima da vide sto je na tom disku jer Windowsi trenutno kazu da je disk prazan i da ga treba formatirati. Instaliram sam onaj Ext2IFS koji je disku dodijelio slovo. medjutim preko Windows explorera i dalje kaze da na tom disku nema nista i da ga treba formatirati. Onda sam instalirao Explore2fs program. Njega kad otvorim, samo stoji hdb1 i klikom na to opet je sve prazno. Tako da nemam vise ideja sto napraviti.

Trebam nekako vidjeti te datoteke na tom disku na Win XP da ih mogu preseliti na taj drugi disk. Molim savjete.
dxer je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2011., 15:28   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Instaliraj neki live Linux (npr. Knoppix ili Ubuntu) i onda c/p materijala na hard kompa.
Oglas

Oglas
Staro 13.07.2011., 15:44   #3
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Stovise, ne moras ga ni instalirat. Bootaj sa bilo kojeg linux bootabilnog cd-a (ubuntu npr.) i prebaci.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2011., 15:47   #4
dxer
Premium

Nisam to nikada radio. A i ako bi bootao Linux, onda ne vjerujem da cu moci pristupiti onom drugom disku jer je on na Dreamboxu preko mreze znaci. Ja bi trebao imati otvorene windowse i nekako to preseliti.
Staro 13.07.2011., 15:55   #5
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ne možeš i ovce i novce. Izvadi hard iz DB-a, stavi ga u konfu, digni live Linux i iskopiraj materijal na drugi hard na konfi.
Staro 13.07.2011., 15:57   #6
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Bootaj sa ubuntu cd-om i preko mreze ces moc pristupit tom drugom disku na sat. receiveru. Samo si dobro ip adrese podesi na ubuntu-u u slucaju da ti dhcp na ruteru ne radi.
Staro 13.07.2011., 16:26   #7
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor dxer Pregled postova
Nisam to nikada radio. A i ako bi bootao Linux, onda ne vjerujem da cu moci pristupiti onom drugom disku jer je on na Dreamboxu preko mreze znaci. Ja bi trebao imati otvorene windowse i nekako to preseliti.
Spojiš se na Dreambox sa Live Linuxa, i samo iskopiraš na HDD od kompa. Ništa lakše. Jedino lakše rješenje i HDD u komp i diginit linux, i samo iskopiraš na 2 hdd.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2011., 07:42   #8
dxer
Premium

Ali problem je sta ne mogu iskopirat na HDD od kompa jer tamo nemam toliko mjesta. Treba iskopirat nekih 500 GB materijala sa tog jednog externog diska, koji je do sada bio spojen na Dreambox, na drugi disk koji ce od sada biti spojen na Dreambox. O tome se radi.
Ne znam kakve su opcije da oba diska spojim na Dreambox koji ima 2 USB porta, ali ne znam kako podesiti da rade oba.
Staro 14.07.2011., 07:49   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Izem ti problema. Odi u prvu IT prodavaonicu i kupi hard. Za 500kn dobiješ 2Tb prostora, a njega nikad dosta.
Staro 14.07.2011., 07:54   #10
dxer
Premium

E hebiga, upravo sam iskesirao 650 kn za taj externi disk koji trebam za backup nekih stvari. Jel postoji mogucnost da nekako oba spojim na Dream pa tako odradim posao. Dream ima dva USB porta i jedan esata. Problem je samo kako podesiti . Sada kada ovaj jedan spojim na bilo koji port radi bez problema, ali kako konfigurirati Dream da rade oba ?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.07.2011., 08:45   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Dakle, trebaš kopirat sa jednog externog diska na drugi externi disk, materijal je pod nekim od Linux fs (ext3 ili sl).
Prvo pazi da ne spališ napajanje usb - a na dream - u sa uštekavanjem dva hdd, ne mora se ništa desiti samo neće oba startati, zavisi kako je riješeno napajanje usb - a. Posudi negdje USB hub sa vanjskim napajanjem pa spoji preko njega.
Mislim da su ti navedene sve opcije, ako ćeš preko PC a tu nemaš dovoljno mjesta onda odradi "dio po dio".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2011., 08:49   #12
dxer
Premium

Oba ta externa diska imaju naravno svoje napajanje, jel to ima kakve veze sa ovime sto spominjes USB napajanje ?
Staro 14.07.2011., 09:43   #13
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Sad te vise ni ja stvarno vise ne kuzim. Kazes da su u pitanu 2 externa diska u ladicama. Pa zasto ih onda ne spojis na komp i bootas live linux i prekopiras sa jednog na drugi podatke?

Ne kuzim cemu toliko kompliciranje.
Staro 14.07.2011., 09:48   #14
dxer
Premium

Zahvaljujem na očitom..... nadam se da neće biti prekomolicirano obzirom da nisam nikada radio u Linuxu i dizao Linux na kompu.
Staro 14.07.2011., 09:58   #15
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Zato si nabavi ubuntu cd jer je daleko najjednostavniji za pocetnike

Naravno, ako sta zapne javi tu pa cemo pomoc.

EDIT: pri bootanju odaberi opciju Try ubuntu without any changes to my computer, ne Install
Staro 14.07.2011., 10:40   #16
dxer
Premium

Skinuo najzadnji Ubuntu, sprzio na CD i restartao komp tako da boota sa CD-a. Zapocelo nesto, nekakav tamno ruzicasti ekran, dolje nekakve dvije ikone, nekakav covjeculjak i jos nesto. I onda se zacrnilo i blicao je samo kursor lijevo gore i to je to......CD je stao, cekao sam koju minutu , nista.
Staro 14.07.2011., 10:52   #17
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Skinuo najzadnji Ubuntu, sprzio na CD i restartao komp tako da boota sa CD-a. Zapocelo nesto, nekakav tamno ruzicasti ekran, dolje nekakve dvije ikone, nekakav covjeculjak i jos nesto. I onda se zacrnilo i blicao je samo kursor lijevo gore i to je to......CD je stao, cekao sam koju minutu , nista.
Ajmo ispočetka...popuni Moj komp da vidimo kaj imaš u kanti. U međuvremenu možeš probati neku drugu Live distru (Fedora Gnome Live/ Linux Mint...)...pretpostavljam da te grafički driver zeza (ATI?)...
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2011., 10:57   #18
dxer
Premium

Stara kanta , Win XP, NVIDIA Geforce 6600GT
Staro 14.07.2011., 11:04   #19
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Stara kanta , Win XP, NVIDIA Geforce 6600GT
Probaj nekaj od ovog bootat:

http://fedoraproject.org/get-fedora
http://www.linuxmint.com/download.php
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2011., 13:07   #20
dxer
Premium

Probao i fedoru i slicna stvar, pojavi se kursor, a ekran je sav sa nekim hijeroglifima.
Nego, kada stavim Ubuntu CD u okruzenju Win XP, onda mi izbaci prozor u kojem mi daje 3 opcije:
-Demonstracija i potpuna instalacija

-Instaliraj unutar Windowsa

-Saznaj više

Kaj od prve dvije odabrati i sto se onda ustvari događa ?
Staro 14.07.2011., 15:13   #21
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Ako oba HD mogu raditi na Dreamboxu s programom TuxBox Comander prekopiraš što ti treba. Ako ne ide napravi botabilni štik Pupy linuks pa to odradiš.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 07:48   #22
dxer
Premium

Uspio sam upogoniti oba diska na Dreamboxu i pronaci nekakaf File browser preko kojeg cini se mogu raditi transfer datoteka izmedju diskova. Ipak, jos nisam u potpunosti siguran da ce stvar raditi. Naime, nakon par transfera , uvijek Dreambox ostane zablokiran i transferi dugo traju.

Hvala svima na savjetima !
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno