|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2002
|
HP Probook 4515s Čišćenje, Servisni Priručnik, Fotografije
Poštovani forumaši, pošto mi se nakon 15 mjeseci korištenja u krevetu, u krilu, na podu i sličnim mjestima na kojima nije preporučljivo držati prijenosno računalo a posebno ona koja se griju iznad prosjeka moj HP počeo pregrijavati u radu i sam od sebe resetirati pri temperaturi procesora od cca 90 stupnjeva te nije bilo druge doli da ga rastavim, očistim ga od prašine i usput promijenim termalnu pastu... Računalo je HP Probook 4515s NX507EA AMD, Turion X2 Dual-Core, RM-76, 2,30 GHz, 2x 2048 MB, 15,6", 1366x768, SATA 500 GB, Linux, ATI Radeon HD 4330 (512 MB), DVD±RW DL, 1x 10/100/1000 Ethernet,56k modem,802.11a/b/g/n,Bluetooth, HDMI, USB 2.0 4, 2,59 kg. Servisni priručnik možete skinuti ovdje , a popis komponenti računala s HP-ovim narudžbenim šiframa ovdje. Fotografije s postupkom ovdje. Prije početka rada, provjerite imate li sve potrebno, nekoliko malenih križnih odvijača različitih veličina, set malenih odvijača s ravnog glavom kao onaj na fotografiji 3, skalpel, nekoliko maramica za čišćenje i nekakvu posudicu u koju ćete slagati šarafe najbolje redom kako ste ih skidali... Ako nemate drugo računalo s kojeg bi čitali PDF dokumente dok radite ispirintajte si poglavlja koja se tiču uklanjanja komponenti koje su navedene dolje u tekstu od rednog broja 1 do 10. Ovako, da bi došli do hladnjaka i ventilatora prateći upute iz priručnika morate ukloniti slijedeće komponente: 1. Battery 2. Switch cover 3. Keyboard Kada uklonite tipkovnicu primjetit ćete da ispod tipki WASD postoji otvor u foliji kroz koji ventilator vuče zrak, njega ispušite i obrišite prašinu koja se skupi ispod tipki. 4. Optical drive 5. Speakers 6. Palm rest Kad odvijete dva široka šarafa gurnite palmrest prema naprijed kako bi se oslobodio. 7. Hard drive 8. Display assembly Na lijevoj šarki ispod jednog od tri šarafa imate pričvršćenu žicu s prstenom koji služi vjerojatno za uzemljenje, i pri sastavljanju ju nemojte zaboraviti vratiti na mjesto. 9. Top cover E sad, kad uklonite 19 šarafa koji drže Top cover, s prednje strane odvajajte plastiku od donjeg dijela kućišta, primjetit ćete zupce koji ga drže kad počnete podizati zadnji kraj prema gore. Meni je bilo najlakše krenuti od kuteva i polako odvijačem s ravnom glavom odvajati zubac po zubac. Nije teško no pipkavo je i zna biti frustrirajuće ako to radite prvi put i ako je tako svaki put kad zapnete ostavite odvijač, pogledajte još jednom koji je zubac slijedeći i nastavite opušteno... :-D Na fotografijama 1, 2 i 3 možete vidjeti koliko ćete dijelova imati po sobi pa osigurajte dovoljno prostora... Te na kraju 10. Heat sink and fan nakon čega morate skinuti ventilator, propuhati ga i obrisati naslage prašine a s donje strane gladnjaka očistite staru termalnu pastu. Sada se prebacite na čišćenje procesora, grafičkog čipa te northbridge dijela čipseta što sam ja činio nekoliko puta presavijenom maramicom kako bi dobio dovoljno krutu a opet mekanu lopaticu, budite strpljivi i uzmite si vremena da pokupite svo smeće... Preporučam da počistite i unutrašnjost kućišta dok je sve već dostupno. Na fotografijama 4, 6, 8 i 11 su 3 čipa koji se zagrijavaju i s kojih toplinu odvodi hladnjak, to su ispod memorije procesor, northbridge i grafički čip... Čip koji je kraj baterije je southbridge. Kad ste to sve obavili, nanesite taaanki sloj nove termalne paste na čipove i razmažite ju po jezgrama (ja sam koristio donju stranu upaljača). Prije montiranja hladnjaka priključite ventilator na matičnu ploču i postavite hladnjak na mjesto te počnite polako zatezati šarafe i to tako prvo one u kutovima i i svaki pomalo dok svi ne budu stegnuti do kraja. Sada vraćajte komponente redom koji je suprotan od onog kojim ste ih skidali, a ako to radite prvi puta radite sporije i pratite upute... Na kraju posta savjet... Iako se čini komplicirano, hrpa dijelova za skinuti, hrva šarafa za odviti, pipkavi hardver... istina je zapravo daleko od toga jer ako ste ikada šarafali po kompjuterima ovo vam neće predstavljati problem. ![]() Napokon računalo radi tiše, ventilator ubrzava tek u slučaju igranja igara i škembi više nije vruće kad igram CS 1.6 u krevetu. Živio Steyr AUG!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Pozdrav, Daj nam reci kolike su ti bile temperature prije i poslije čišćenja laptopa? LP
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Jesi naišao na kakve šerafiće za koje nisi imao odvijač pa si radio odvijač ili se uopće nisi susreo s tim problemom. Ja sam počeo rastavljati jednog 4525s i došao sam do djela gdje mi nijedan šerafciger nije pasao a pošto je bilo oko 2 sata u noći nisam bio raspoložen da idem radit odvijač u radionu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Koristim program K10 Stat za mjerenje temperature i za podešavanje frekvencije procesora onthefly... Prije čišćenja je dolazio do 90 stupnjeva i tada se gasio, sada pod punim opterećenjem cca 70 stupnjeva dok igram. Naravno to je sve ako stoji na stolu, ako je na škembi dok igram u krevetu zna doseći 80 stupnjeva. :-D Što se tiče šarafa, jedini ajmo reći neobični su bili oni imbus koji drže plastičnu ploču iznad matične, ima ih čini mi se 19 a njih sam skidao koristeći obični ravni šarafciger koji je bio dovoljno malen da stane u rupu. Koristio sam ovo: |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Help
Pozdrav, trebam pomoć vezano za temperaturu, upravo sam čistio jedan 4515s pomoću tvojeg tutorijala i nisu mi jasne temperature. Dok laptop nije bio počišćen, temperature u Full Loadu su bile cca 90C - 95C, a idle ne znam jer mi je bratić rekao samo maximalnu temperaturu. Sad poslije čišćenja temperatura u idle-u ili čim se windows-i upale je 58C - 60C a full load-u (igrica Company of Heroes) 70C-72C. Pokrenuo sam Prime95, pokrenuo Small FFT s i temperatura je dosla do 85C. Zanima me koliko su tvoje temperature u idle i load-u, da mogu usporediti s svojima. hvala BTW. Super tutorial
![]() |
#6 |
Premium
|
Odgovorio sam u postu baš iznad tvoga... :-D Koristim program K10 Stat za mjerenje temperature i za podešavanje frekvencije procesora onthefly... Prije čišćenja je dolazio do 90 stupnjeva i tada se gasio, sada pod punim opterećenjem cca 70 stupnjeva dok igram. Naravno to je sve ako stoji na stolu, ako je na škembi dok igram u krevetu zna doseći 80 stupnjeva. :-D |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|