Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.12.2011., 16:58   #1
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Dell U2312HM - dojmovi korisnika, odn - moze li se igrati ili ne?

Posto ga u rijeci nemaju (nemaju prakitcki nista tu) imam par dana da se eventualno predomislim, dok ne dodje..

citao sam dojmove, rasprave, reviewe, prosao po youtubeu i sto vise citam i mislim manje znam i manje znam sto napravit..

muce me konstantne napomene kako monitor nije za racing igre, fps i filmove sa brzom akcijom, takodjer ni za tamne backgrounde..
dakle prakticki sve kontra mojih potreba (osim sto ne gledam bas akcijske filmove), takodjer je u nekom reviewu spomenuto da monitor ne moze vrtit filmove u 24 frameova ?? kako sad to?

ugl, pitam zato jer mnogi komentari korisnika su pozitivni i kazu da igraju bez problema, blura da nema, trailing nije primjetan itd itd..
i onda tko je tu lud.. znam da je to stvar subjektivnog dojma i ono sto je nekome sporo drugome je oke..

koliko shvacam, do mucenja dolazi ukoliko se igra sa visokim fpsima? ako se recimo igra locka na 60 fpsa onda ne bi trebalo nista kasljucat? jer input lag je extremno nizak, a 8ms response je isto u okviru brzog odaziva?

zapalio sam se za monitor kad sam vidio stalak
al naravno ukoliko mislite da je bolje uzet nesto drugo do tih 1600 kn onda samo recite..

dakle, vi koji imate i koji igrate (i gledate filmove sa brzom akcijom koliko su te stvari koje se desavaju zamorne, iritantne, koliko otezavaju igranje i ..
najvise me muci sto 80% vremena vozim rfactor tako da me strah kako ce se to ponasat, ostalo cs i cod..
M.U.P. je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2011., 18:59   #2
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Isto su govorili i za 2311H pa ja na njemu niti nakon pola godine igranja ne vidim nikakav blur u igrama, a pretežno igram FPS-ove i racing igre (UT, SoC, BC2, BF3, MW3, GRID...). Dovraga, toliko čorav pak nisam jer na frendovom PVA monitoru vidim blur čak i u Windowsima. Prelazak s TN-a na IPS nisam osjetio osim po pitanju crne boje. Pod vertikalnim kutem se vidi ljubičasti glow i to ne možeš izbjeći. Meni toliko ne smeta jer dok gledaš ravno taj glow se niti ne vidi.
Oglas

Oglas
Staro 23.12.2011., 19:23   #3
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Brines se oko pi_darija, doslovno.

Moj monitor ima 10 ili 12 ms (ne znam ni sam) - igram se (kad copim vremena u zadnje vrijeme ), po mojem misljenju, puno bolje nego susjed™ na 23" TN-cu sa 2 ms. Sto zbog boja, sto zbog velicine.

Jel ti mislis igrat igre profi, na visokoj razini ili rekreativno za po doma. Ak je ovo prvo, onda kupi CRT, sve ostalo, deri po tom Dellu. Redovito lijepim cvegere svim mankijima koji puse 2 ms / 5 000 000:1 kontrast / OMFG_LED_MONITOR i slicne gluposti i jedino im je to vazno kod kupovine monitora.
Staro 23.12.2011., 19:38   #4
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

to mi je drago cut..
sto se tice glowa jbga.. uzeo sam danas za brata neki philips 236v, 23,led za 1100 kn i ako sjedim uspravno i blizu monitora, te mi je glava iznad polovice monitora, recimo ovdje na forumu dok pisem bijela pozadina na samom dnu je neka nijansa ljubicasto plavo bijele, al posto vecinom sjedim u nekakvom polulezecem polozaju , oci su mi taman u ravnini centra monitora i udaljen sam 80-100 cm sve 5..

hm ima drukcije rjeseno osvjetljenje kako bi manje trosio, tako da je valjda jace i intezivnije pa kazu da je h lagano bolji jer nema izrazenu "deformaciju" crne u tim nekim slucajevima..

ugl, upravo sam htio cut pozitivni komentar.. sto se tice prednosti u fpsima.. jbga.. igram na solidnom crtu pa nemam nikakav edge naspram decki na lcdima, starijim il novijim.. nisam neki pro gamer tako da mi ne trebaju extra performanse, osim sto se tice voznji..
Staro 23.12.2011., 19:39   #5
Shockre
Premium
Moj komp

Shockre's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
ne znam koje si ti to reviewe cito! pogotovo ovo da nemoze filmove na 24 fpsa vrtit normalno, pa ko je to izjavio da mu medalju dam. ugl, imam navedeni monitor, igram sve od fpsa, racinga do wow-a, a css sam igro kompetetivno i znam prepoznat kad monitor "laga". NEMA NIKAKVOG LAGA NITI GHOSTOVA. boje su iznad prosijeka kad se kalibrira dobro, kutevi gledanja takoder. jedino sto meni nije sjelo je anti glare coating koji je malo izrazeniji nego sam naviko (dosad sam uvijek imo glossy ili stakleni monitor).
Shockre je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2011., 19:47   #6
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

reviewi na nekim stranicama, sa xx testova i kilometar napisanog testa na nekoj razini pa te to pokoleba..
a ovo za 24 fps-a ispalio neki indijanac na youtubeu reviewu i to nisam mogao pojmit kakve veze ima monitor sa frame rateom filma, tako da sam morao pitat..

izrazeniji anti glare coating? jel to da manje bljesti ? nije li to oke?
Staro 23.12.2011., 20:34   #7
Shockre
Premium
Moj komp

Shockre's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Ne, to ti je onaj premaz na monitoru, moze bit anti glare ili glossy (ili staklo sto je isto ko glossy). Anti glare je mat premaz, znaci da nemas odbljesjaja u monitoru. Ovisno o proizvodacu to moze bit jace i slabije izrazeno. Naravno, sto je premaz "jaci", to bolje sluzi svrsi (bolje "upija" svijetlost), ali nekima ne pase taj mat premaz.
Shockre je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2011., 20:48   #8
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor M.U.P. Pregled postova
Posto ga u rijeci nemaju (nemaju prakitcki nista tu) imam par dana da se eventualno predomislim, dok ne dodje..
Imam tri komada na stolu (na istom racunalu) i ukratko, za tu lovu cini mi se da neces naci kvalitetniji monitor.

Ako te put nanese u Zagreb, slobodno dodji provjeriti.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2011., 09:42   #9
Tiro
Registered User

Datum registracije: Dec 2004
Mogu ja samo vjerovatno blesavo pitati kakav je to full hd monitor bez hdmi porta (umjesto njega ima neki DisplayPort)? Je li to isto? Treba li neki poseban kabel? U koji utor bi se taj kabel trebao uštekati u računalo?
Tiro je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2011., 10:30   #10
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
DP je drugačiji je od HDMI-ja. Mnoge novije grafe ga imaju. HDMI se više koristi za TV-e nego monitore.
http://en.wikipedia.org/wiki/Display_port
Oglas

Oglas
Staro 31.12.2011., 16:25   #11
robee
Premium
Moj komp

robee's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
uzeo navedeni monitor prija par dana...u stavri htjeo sam 24 ali p seriju sa TN matricom, no posto je nema nigdje osim u ZG, odusao sam i reko da vidim sto ima u OS i okolici....2412 mi je malo previse love..2200 u linksu i nisu ga imali, a 2312 im je bio zadnji...pa sam na kraju uzeo u Emeceti...zamolio prvo prodavaca da mi spoji izlozbeni da u stvari vidim kak taj IPS izgleda lajv...i onda mi doneo zapakirani da ga isprobamo prije kupnje...nema mrtvih i ode na blagajnu
JA sam sa monitorom i vise negozadovoljan...probao neke kalibracije preko RGB no nista mi od toga nije bilo ok, pa sam brajtles stavio na 10, a kontrast na 67, potrasnja na 2 crtice...nesto jako malo, monitor hladan a gledanje ugodno bez zamaranja, tak da mogu satima raditi bez problema
jos jedino moram nabaviti kvalitetniju stolicu...
robee je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2011., 17:05   #12
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

takodjer je i meni stigao u srijedu.. posto je narucen u vrijeme akcije bio je 1600 kn, mislim da apsolutno opravdava cijenu..
ja sam i vise nego zadovoljan..
monitor sam po sebi izgleda vrlo elegantno i clean sto mi se svidja..

slika je stvarno oke, boje su one koje bi trebale bit, za razliku od takodjer novog philipsa 23, tft za 1100 kn koji nije nesto los u igrama, al crvene boje fali ko lijeka i nije to bas ni blizu bojama koje bi trebale bit..

sto se tice ghostinga, tralinga, blura ili neznam cega u igrama ili "filmovima s brzom akcijom" neznam jesam li ja toliko ogranicen, al ja ne primjetim apsolutno nista..
cod3 radi glatko i fluidno kao i prije na 100 fpsa, cs nisam jos probao, rfactor cak i veci dojam brzine..
tako da mogu potvrdit da su sve to nebuloze..
hvala jos jednom svima koji su preporucili i koji su rekli da je sve 5..
postolje vec toliko opjevano pa moram i ja spomenut i pohvalit..

od kabela sve unutra.. ima usb hubic od 4 porta, 2 sa strane monitora, 2 od iza - ti nisu bas lagano dostpuni, al za kakav wirelles acces za tipkovnicu il mousa moze posluzit..
meni dobro dosla ta 2 po boku jer je zgodno za stick, a na stolu i na kompu svi zauzet portovi pa taman dobar dodatak..

stelao nisam jos nesto previse, osim sto sam skresao brightness na nekih 20-ak, i malo kontrast..
monitor stvarno jako svijetli tako da moze sluzit i kao lampa ako se stavi cijela bjela slika :P

od minusa su upravo ta izrazena jacina osvjetljenja, i glow iz 3 kantuna, dosta izrazen, al samo na skroz black ekranu, u upotrebi se ne vidi i ne osjeti..
imam i dalje tamnu temu winsa, sa crnim taskbarom, tamnom pozadinom i nis ne svijetli kako ne treba..

i od mene apsolutna preporuka!
Staro 05.01.2012., 23:54   #13
randic7
Premium
Moj komp

randic7's Avatar

Datum registracije: Oct 2011
Pozdrav, i ja sam ga isto uzeo na toj akciji za 1600 u links rijeka takoder svaka preporuka.Monitor ima super stalak podesava se po visini, moze se zaokretati da stoji vertikalno, ima 4 usb porta.Nema HDMI ali mislim da nije ni potreban posto je kvaliteta slike ista i sa DVI, a i monitor nema ugradene zvucnike tako da nije amabas nikakav nedostatak.Super stvar je ips matrica jer je slika ista iz svakog kuta a ne kao kod drugih matrica gdje je slika tamnija kod promjene kuta gledanja.Kod igranja igrica nevidim nedostatak sta ima 8 ms jer sam probao i na 2 ms i nema neke razlike bar ju ja ne vidim.Gdje god sam citao o njemu svi imaju same pohvale tako da necete pogrijesiti ako se odlucite na kupovinu....
randic7 je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2012., 19:30   #14
vladjan1901
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2011
Ja sam ga uzeo neki dan, fenomenalna kupovina. boje su življe, uživam gledat hd filmove na njemu, za igrice perfektan, stalak odličan, ekran se podešava po visini i rotira ko podmazan. za te pare best buy!
vladjan1901 je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2012., 19:42   #15
M.U.P.
Premium
Moj komp

M.U.P.'s Avatar

ja moram svejedno rec da moze nekog smetat to osvjetljenje odnosno probijanje istog u odredjenim situacijama..
tipa skyrim..
ostalo great..
Staro 06.01.2012., 23:23   #16
petarom
Registered User

Datum registracije: Mar 2008
Evo jedan lijepi review za dotični monitor

Molio bi da obratite paznju na ghosting o kojem je tema i začeta

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2312hm.htm
petarom je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2012., 16:24   #17