Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.02.2012., 17:17   #1
skare
Premium

skare's Avatar

Datum registracije: May 2008
wd passport 320 gb ne radi?

pozdrav!
imam ovaj eksterni hdd nekih 3 godine, mislim da sam ga kupio 2009 godine nekih 570 kn sam onda ga platio. načelno sam bio zadovoljan,s vremena na vrijeme sam defragmentirao, alat kojim sam ga provjeravao javljao da je disk u odličnom stanju. taj mi je disk služio kao neki back up (možda nije pravi izraz ali tu sam sve mnoge stvari što sam godinama skidao držao) znam da to sad nije najpametnije, ali... vjerojatno slutite što se kasnije dogodilo, ali nestalo je sve nepovratno. disk se jednostavno ne vidi ni u windows exploreru, ni u nekim alatima za održavanje računala. disk inače spajam sa micro usb kablom na notebook njegovim originalnim što sam ga dobio s njim kad sam ga kupio. mislio otišao je neki kontakt , pa kupio u dućanu novi duži kabel, ali nema veze sa tim. prilikom spajanja diska na notebook upali se bijela ledica koja gori konstantno, disk zazuji nešto u stilu (tidudi), ali ne počne se vrtiti. bio sam ga odnio kod servisera i on mi je rekao da je 90 % otišla glava i da nema više nikakve mogućnosti da se vrate podaci osim mehaničkim vađenjem u specijaliziranim firmama nažalost. probao sam naći neke alate u u jednom izdanju buga, ali nemam mogućnosti da alociram poziciju diska jer se ona ni ne vidi nigdje.
inače taj disk se sastojao od 2 particije jedne softwarske mislim da se zvala nekao ovako wd smartware i my passport particije. ta softverska particija nije bila bog zna što, nudila je samo opciju set up drive i neki bak up, ali nisam imao gdje to bekapirati jer na notebooku nemam više mjesta, a bilo mi je blasavo raditi bakup na istom disku. sad da se nadovežem nekih simptoma, nije bilo nekih znakova da će se dogoditi nekakva nezgoda. tu i tamo bi se nestala veza putem usb ili poruka "usb device not recognized" i onda bi probao ponovo spojiti da dobijem vezu sa eksternim hdd-om, i nakon nekoliko pokušaja bi to i uspio. rastavio sam hdd, tj izvadio sam ga iz kućišta i odnio kod prijatelja da ga probamo njegov desktop uštekati, ali iznenađujem se neugodno nema sata konektora, tj. disk je sata ali na nekom svom sučelju s kojim se on nije susretao. to mi je potvrdio i serviser da se nije sa tim susretao. pokušao sam da potpuno otklonim mogućnost da nije problem u napajanju, a to bi tek mogao probati da nađem neki drugi wd passport i prespojim s njega napajanje na ovaj moj, ali gdje da nađem to napajanje. moram kupiti drugi disk ili neki polovni samo da to probam. oprostite na "zbrda zdola" postu, jer se nisam baš mogao koncentrirati jer mi kćer plače u pozadini, ali nadam se da suštinu problema iznio, malo sam googlao i našao na identičan problem na ovom linku:
http://community.wdc.com/t5/My-Passp...p/22799/page/4
ali ne nudi se rješenje problema. jesu li ovi wd passporti tako nekvalitetni? moram još pronaći račun ako ga uopće još imam. je li se možda nešto slično događalo s ovim ili sličnim uređajima?
unaprijed zahvaljujem i pozdravljam sve na bilo kakvim sugestijama i pomoći!
Staro 18.02.2012., 21:44   #2
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Daj poslikaj taj konektor od diska iz dva kuta barem ako ikako možeš? Ti si kupio dulji kabel, možda da probaš kupiti neki kraći. Ili Y-USB kabel i spojiti tako (prvo spojiš ovaj kraj sa dva USB-a u računalo, a onda ovaj mini USB u disk). Tako će kućište dobit više struje ako je uopće problem sa samim kućištem.
tutix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.02.2012., 22:29   #3
skare
Premium

skare's Avatar

pokušao sam spojiti sa 3 vrste kablova, onim kratkim od mobitela, ali mislim da nije ui tome problem!

Zadnje izmijenjeno od: skare. 18.02.2012. u 22:44. Razlog: slike nisu vidljive
skare je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2012., 23:31   #4
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Hm, sad sam vidio. Passporti imaju microUSB priključak tako da nemaš koristi od ovog Y-kabla.
Staro 21.02.2012., 14:42   #5
skare
Premium

skare's Avatar

što bi se još moglo pokušati prije eventualno spašavanja podataka mehaničkim putem?
Staro 21.02.2012., 20:37   #6
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Spojit ga na računalo ali nisi nam rekao kakav je priključak HDD-a u pitanju, možda postoji kakav adapter za njega koji to može omogućit. Koji je točno unutra disk, napiši šifru. Napiši i šifru tog USB diska cijelog. Ova prijašnja iznenadna odspajanja (USB device not recognized) su zbog manjka struje najvjerojatnije.

EDIT: Sad gledam na netu, izgleda da postoji serija WD-ovih eksternih diskova sa zalemljenim USB kontrolerom. Nema uopće SATA sučelja, a tu onda ne možeš ništa. Neki su imali sreće sa nekim WD-ovim docking stationom ali mislim da ti je to neisplativa investicija.

Zadnje izmijenjeno od: tutix. 21.02.2012. u 20:57.
Staro 22.02.2012., 21:06   #7
skare
Premium

skare's Avatar

disk je serial ata hard drive, WD3200BMVV a i meni je mislim micro usb zalemljen.
Staro 23.02.2012., 00:09   #8
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Da, to je ovo: WD3200BMVV (lijevo). Jedino da još probaš naći taj Y-USB kabel i u kombinaciji sa ovakvim adapterom spojiš. To će disku sigurno dat dovoljno struje... Ili drugo takvo kućište kao što si već spomenuo, a to je malo zeznutije.
Staro 10.03.2012., 23:09   #9
skare
Premium

skare's Avatar

evo jučer sam tražio taj y kabel u chipoteci i nemaju ga, kaže prodavač da ga nikad nisu ni imali, nego sam Y USB-mini usb. vidim na ebayu se može naručiti 5 $ mu je cijena.
na ovom linku http://community.wdc.com/t5/My-Passp...ght/true#M8774 sam također našao sugestiju da probam sa y usb kablom, ali u sljedećem postu dobijam odgovor da ni to nije pomoglo. jedino preostaje ovo "percussive maintenance", jer su se glave zaglavle za ploču, ali ako dobro razumijem što to znači nisam siguran da bi pomoglo da lupam po njemu i kako to da izvedem. našao sam za kupiti adapter za mini-micro usb, i onda ću još pokušati spojiti to sa y usb kablom, pa ću javiti jesam li što uspio napraviti. hvala na pomoći!
Staro 13.03.2012., 11:55   #10
skare
Premium

skare's Avatar

evo samo da javim da sam probao i sa y usb kablom, koji bi mu trebao osigurati kvalitetno napajanje, ali nažalost nisam uspio. ista stvar se događa, upali se ledica na disku, ali nikako da se počne vrtiti. izgleda da je jedino preostalo spašavanje podataka.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno