Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.01.2011., 16:08   #1
cofee
ledolomac!
Moj komp

cofee's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Prigušenje na parici - IPTV + DSL

dobar dan, evo imam jedan problem pa da prvo objasnim.. nedavno je zbog raznih smetnji (pucanja veze, šumova u fixnoj telefoniji, itd.) u mom dvorištu od strane BelTel-a (po nalogu HT-a) zamijenjen stari zračni kabl novim kojim je spojena razvodna telefonska kutija (na tavanu sa ulične strane) sa razvodnom kutijom na drugom tavanu..e ova druga kutija ima u sebi regletu na kojoj su spojene parice za nekih 5-6 fixnih pretplatničkih linija i naravno od te reglete idu do krajnjih korisnika..

nakon izvršenih radova navedeni problemi su se smanjili, ali kod mene je još uvijek ostalo smetnji kod rada optitv-a (zastajkivanje, trzanje slike, pojava artefakata, gubitak zvuka itd.) smetnje se još više očituju ako recimo istovremeno pustim neki live stream sadržaj (tipa net radio ili tv) preko PC-a.. nazvao sam SZK Optima centra i rekli su mi da su izmjerili veliko prigušenje na liniji i detaljno mi objasnili da se radi o starim dotrajalim spojevima na telefonskoj parici (?) savjetovao samo se sa kolegom koji inače radi u optimi i on mi je rekao da provjerim kućnu instalaciju, tj. spoj od prethodno spomenute reglete do splitera (na tavanu).. budući da se ne kužim baš previše pozvao sam majstora da samo provjeri kabl koji vodi do splitera i on je pronašao 4-5 spojeva kod kojih je bakar doslovce oksidirao, pozelenio.. i kaže majstor kako je to uzrok problema i da bi to trebalo premostit.. i niš, na njegov savjet kupim UTP5e kabl (platim nekih 70-80kn za 30 metara kabla) provučem ga kroz tavan od reglete do splitera, pozovem prijatelja da mi to sredi, jer nemam alate i sve oke.. sredio on to sa kronericama, zakrimpao s druge strane i spojio u spliter.. kasnije pogledam u statistikama rutera, prigušenje je opet ostalo isto (posebno downstream), kao i prije intervencije HT-a.. problemi ostali isti.. nevjerojatno

znači kompletno je zamjenjena parica od moje ulice do splitera i dalje imam problema?! evo stvarno ne znam u čemu je problem, lagano gubim živce, jer se zezam s tim već više od pola godine.. zato bih zamolio ako netko ima ideju ili prijedlog što bi još moglo biti uzrok takvog prigušenja i smetnji (wlan router dlink dsl2640r radi uredno bez problema) ? iz optime mi javljaju da nije problem do njih i da kod njih sve uredno radi inače živim u centru osijeka tako da nisam previše udaljen od centrale.. eto molio bih bilo kakvu pomoć jer ne mogu odjavit optitv zbog staraca a opet mi se događaju ovakva sranja.. evo priložio sam i izlistanje iz routera.. unaprijed hvala i pozdrav

Mode:G.DMT
Type:ANNEX_A
Status:Showtime

DownstreamUpstream
Rate (Kbps): 8928 kbps 800 kbps

SNR Margin (dB):8.5 13.0
Attenuation (dB):33.5 18.0
Output Power (dBm):19.5 12.5

Zadnje izmijenjeno od: cofee. 22.01.2011. u 16:13.
cofee je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2011., 16:29   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nema tu velike pomoći, ako se nije popravilo stanje promjenom kabela među kućama i ovom tvojim kratkim komadom od reglete do splitter - a vjerojatno je problem u preostalom dijelu do centrale koji nije kontroliran / mijenjan.
Najgore od svega je to da na ovakve kvarove možeš malo i nikako utjecat da ih riješe.
Ovdje imaš objašnjeno šta znaće parametri iz te statistike veze.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.01.2011., 17:06   #3
cofee
ledolomac!
Moj komp

cofee's Avatar

da, vidim margina od 8.5 dB je jedva na razini zadovoljavajućeg, a prigušenje od 33.5 dB na razini "vrlo dobrog" negdje sam čitao da se SNR margin može mijenjati ovisno o doba dana, tj. da je ujutro i predveče margina veća.. nego, zanima me mogu li modulation type, SRA i bitswap postavke utjecati na odnos signal/šum i prigušenje i je li pametno njih uopće dirat?
Staro 22.01.2011., 18:15   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Možeš probat igrat se tipom modualacije adsl (obični), adsl2, adsl2+ ali rezultat ovisi i kakav ti je DSLAM i njegove postavke s druge strane, ostale parametre ne diraj.
Staro 23.01.2011., 14:19   #5
mario_st
amaterus kompjuterikus

Datum registracije: Dec 2004
ne postoji neka granica kad mozes reci, snr margina je dobra ili loša bez da uzmes u obzir duljinu parice.
greske se iscitavaju direktno s dslama(ess-error seconds) sto naravno ovisi o isp-u.
nije bit parametara brojcano margina/atenuacija nego brzina na kojoj se spaja modem i da li se generiraju ess-ovi/da li puca dsl.
ovo ti moze provjeriti i kolega iz optime, a na koncu ti ovo moze i reci SZK.

margine se mogu mijenjati ovisno o dobu dana/noci, tj. kolicini vlage kada su kontakti izlozeni ovim utjecajima ili ako je kabel ostecen i prodire vlaga u njega.

s tipom modulacije ne budes nista mijenjao iz razloga slijedeceg.
u dslamu su kartice odredjenog standarda, opet ovisno o isp-u, i to jest tako kako je.
jedino sto mozes je da nazoves SZK i zamolis da ti pogledaju greske na liniji i da ti spuste profil na minimalac da mozes gledati tv. pogledaj onda parametre

sto ti gore pokazuje za max brzinu?
mario_st je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2011., 14:40   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Djelomično točno al djelomično i krivo. Tip modulacije utječe na brzine i kvalitetu veze jer adsl "vulgaris" (ITU G.992.1 - G.DMT) sa nazivnim maksimumom 12/1 u praksi se ponaša drugačije nego kad postaviš ADSL2+ (24/1,4). Pročitaj na netu kako se koristi band u pojedinim slučajevima modulacije. Kod loše linije itekako ima utjecaja. Ovo nije izmišljeno nego rezultat prakse a primjera ima i tu na forumu.
Staro 23.01.2011., 15:31   #7
mario_st
amaterus kompjuterikus

na modemu kojem imam je firmware di nemam opciju nista mijenjati tako da ne mogu sad testirati kako se ponasa linija.
u praksi, znam da vecina isp-ova koristi iskljucivo adsl2+ kartice.

e sad, sto se dogodi kad adsl standard modem tjeras da radi na adsl2+ dslam karticu nisam probao
Staro 25.01.2011., 14:01   #8
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
33dB je veliko gušenje i svojstveno je linijama koje su 2-3km daleko od centrale ili su u jako lošem stanju. Trebalo bi opet prijaviti kvar i požaliti se na gušenje, pa neka istraže gdje je problem. Može biti u kabelu koji ide do izvoda, recimo t-comov kabel oštećen, može biti da na nekom međuizvodu ulazi voda, a može biti i modem neispravan.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2011., 14:23   #9
cofee
ledolomac!
Moj komp

cofee's Avatar

evo danas mi je došao tehničar iz optime napokon.. zamijenio je dlink sa tp-link routerom i odmah namjestio adsl2+ modulaciju.. zamolio sam ga i za novi splitter i priključio ga..nema šuma više u fixnoj telefoniji, optitv sada nema većih ispada, ali prigušenje se povećalo.. margina je nešto bolja, ali stalno varira u nekim sitnim vrijednostima od +- 0.5dB.. objasnio sam čovjeku da je sprovedena kompletno nova parica od ulice i razvodne kutije do splitera pa mi je predložio da provjerim spojeve u samoj telefonskoj priključnici (zbog oksidacije, loše izolacije itd.).. budem još to ovih dana provjerio kod sebe pa ću vidjet.. evo dotad statistike iz tp-linka:

Line State
:
Showtime

Modulation
:
ADSL2 PLUS

Annex Mode
:
ANNEX_M

Downstream

Upstream

SNR Margin
:
14.3

28.5db

Line Attenuation
:
41.0

17.1 db

Data Rate
:
9200

797 kbps

Max Rate
:
16568

920 kbps

POWER
:
19.3

14.3 dbm

CRC
:
36

0
Staro 27.01.2011., 19:20   #10
mario_st
amaterus kompjuterikus

41db je vel`ko gusenje.

pa je li frajer donio kakvu opremu i izmjerio paricu?
ili je dosao s modemom ispod ruke?

normalno mi je da ti kaze parametre s izvoda i da ti bar izolira kvar kad nece da ga sanira.

max propusnost mozes u jednu ruku uzeti s rezervom, ona se dobija izracunom te ne predstavlja pravu vrijednost.

razliciti vendori ti mogu davati razlicite parametre
sve ovisi o chipsetu i hrpe ostalih stvari. neki se bolje nose s greskama, a neki pak ne.
kao sto imas modeme koje trpe varijacije u naponu, isto tako imas i s, amo tako nazvat, snagom dsl signala.

pozdrav,
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.01.2011., 03:51   #11
cofee
ledolomac!
Moj komp

cofee's Avatar

prije dolaska je izmjerio prigušenje od 44dB na liniji, a kod mene nije ništa mjerio.. zamjenili smo modem i spliter i evo od tada nikakvih problema, iptv radi uredno, net ne puca.. nikakav kvar nije izoliran jer bi mi uzeo nekih 500kn, mislim da toliko optima traži kad tehničar mora intervenirati na kućnoj instalaciji.. ugl čudno, ali stvar radi.. kažem, pregledat ću još telefonsku utičnicu, zamjenit kablove itd. ako poslje toga bude javljao, onda je definitivno do gradske mreže, a tu nemam nikakvog utjecaja..

EDIT:
nema znatnijih poboljšanja prilikom promjene utičnice i kablova.. zasad net i iptv rade kako treba.. imam još jedno bezvezno pitanje, ne znam baš puno o tome al evo :P čitao sam na forumu o upotrebi routera kao wlan repeatera, a budući da posjedujem stare ispravne routere (dlink, huawei) zanima me mogu li jedan od njih iskoristiti kao isključivo LAN(ADSL) repeater tako da se stavi u mrežu npr. između glavnog routera i tel. priključka (ili negdje drugdje?).. po definiciji repeater pojačava i regenerira signal pa me zanima jel ima ovo ikakvog smisla? :S

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 30.01.2011. u 13:38.
Staro 30.01.2011., 13:43   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Miješaš pojmove i funkcije. WLAN repeter mod rada služi isključivo da proširiš radius tj. područje u kojem imaš bežičnu mrežu.
Staro 30.01.2011., 15:33   #13
cofee
ledolomac!
Moj komp

cofee's Avatar

mislim da shvaćam što želiš reći, ali mene ne zanima u ovom slučaju WLAN mreža, nego isključivo da dovedem jači signal preko LAN kabla sa sporednog na glavni router.. jel to moguće ?
Staro 01.02.2011., 11:41   #14
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor cofee Pregled postova
mislim da shvaćam što želiš reći, ali mene ne zanima u ovom slučaju WLAN mreža, nego isključivo da dovedem jači signal preko LAN kabla sa sporednog na glavni router.. jel to moguće ?
Nema ti smisla pojačavati LAN signal, LAN radi uredno i na 100ak metara kabela, tako da tih par metara ti ne igra nikakvu ulogu, nema smisla ubacivati još jedan uređaj, samo može zakomplicirati stvari. Ako ti se čini da se gube paketi u LANu rađe provjeri jesu li konektori uredno zakrimpani.
Night je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno