Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.11.2010., 14:46   #1
TheToX
Registered User

Datum registracije: Nov 2008
Popravljanje baterije za laptop uz pomoć hladnjaka?

Pozdrav!

Prvo - ne znam spada li ova tema pod prijenosna računala pošto se radi o baterijama (ali baterijama za prijenosna računala), pa se unaprijed ispričavam administratorima i moderatorima!
=)

Ovako:
Imam laptop (HP 510)! Star je skoro 4 godine (u negdje 4. ili 5. mjesecu 2011. godine će imati točno 4 godine starosti)! Dakle dosta je star, pa je tako i baterija dosta stara.
Pošto sam koristio ovaj laptop više-manje kao stolno računalo i pošto nisam preveć mario za bateriju (sad mi je žao zbog tog) držao sam bateriju non-stop u laptop-u iako je laptop bio uvijek na napajanju! Dakle baterija je u ove nepune 3 i pol godine dosta 'stradavala'!

Sad mi je žao moje baterije, pa je u zadnjih nekoliko mjeseci držim izvađenu iz laptopa u ladici na nekoj optimalnoj temperaturi i držim je napunjenu na nekih 40% kapaciteta (to su neki, kakti, bolji uvjeti da se očuva trajanje baterije).
Kada je moja baterija bila nov-novcata mogla je izdržati oko 1:45 (sat i 45 minuta). S vremenom je njen kapacitet opadao i sada može potrajati najviše 35 minuta.
Mene zanima može li se ikako vratiti kapacitet natrag?

E sad... Malo sam google-ao i naletio na neke videe tipa: "Hack your laptop battery" gdje ljudi promijene ćelije unutar baterije. Dakle video poput ovog:
http://www.metacafe.com/watch/479447...buy_a_new_one/

No ono što me zanima i što je zapravo tema je ovaj video:
http://www.metacafe.com/watch/128289...aptop_battery/

Kao što vidite, u ovom drugom videu ovaj tip isprazni bateriju, umota ju u vrećicu te ju stavi u frižider na 24 sata! Vrati na sobnu temperaturu, napuni i ponovi ciklus punjenja i pražnjenja nekoliko puta. Mene zanima da li ovo stvarno radi? Sudeć po komentarima tipa "cool" ili "5 stars" itd... Mislim da čak može i upaliti i produljiti vrijeme trajanja baterije. Ali pitam se kako? Kako temperatura (stavljanje u hladnjak, pa grijanje na sobnu temp.) može utjecati na kapacitet baterije. Ne kužim se previše u baterije, ali znam da, na primjer, ako bateriju izložimo previsokim temperaturama da ćemo joj tako skratiti vijek trajanja... Znači temperatura ima neke veze. Ali kako ovo može i da li uopće može produljiti trajanje baterije?

Isto tako moj brat ima HP 6735s i njegova baterija je praktički 'mrtva'! Traje oko 2 minute xD! Da li bi ovo pomoglo i njegovoj bateriji?

Ja na svom laptop-u imam program od HP-a - takozvani HP Battery Check! Evo nekih informacija o mojoj bateriji (vidi sliku):

http://img602.imageshack.us/img602/6383/battery.jpg

Da moja baterija i nije baš "zdrava" vidim iz sljedećeg: Kada ju napunim na 40% i sutradan je stavim u laptop, njen kapacitet je oko 16%. Dakle iako nije korištena, njen kapacitet jako opada.

Da zaključim i da više ne duljim:
Da li ovo s baterijom u hladnjaku (ovaj drugi video) radi i isplati li se to probati?
Na kojem principu to radi, tj. kako bi joj to moglo vratiti kapacitet?
Kako da ubuduće sačuvam trajanje i kapacitet svoje baterije (ukratko objasnite jer sam izgoogle-ao svašta, pa ne znam kome da vjerujem)?

Hvala unaprijed!
=)
TheToX je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2010., 15:01   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Stavljanje baterije u frižider je uzaludan posao. Tvoja baterija je dala svoja i točka. Vratiti joj kapacitet ne možeš nikakvom operacijom osim zamjenom ćelija.
Za baterije vidi ovdje.
Oglas

Oglas
Staro 30.11.2010., 11:10   #3
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Istina je da teoretski (i ovo "teoretski" ne mogu dovoljno naglasiti) možeš razbiti nakupine kristala unutar polova baterije na nekoliko načina. Neki od njih su pothlađivanje baterije i naponski šokovi.

U praksi to baš i nije dalo neke super rezultate, tako da je to više-manje Sizifov posao.

Sam se najradije hvatam metode presađivanja ćelija gdje je god to fizički moguće, naravno, ako je isplativo.
Staro 01.12.2010., 19:45   #4
Rebas
kramer

Rebas's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Nek ti ne bude žao baterije jer je inače vijek baterija oko 3 god, tako da neznam na koji način da si ju štedio ona bi umrla za oko 3 god.
Rebas je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno