Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.11.2010., 00:09   #1
porker87
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2010
Thumbs down low fps - 9600gt i gtx460 hawk talon attack

pozz...
imam jedan problem i nadam se da ce mi netko moc pomoci.
uglavnom, stekaju mi igrice koje bi trebale letjeti na mom kompu.
imam proc e8400, 8gb 800mhz transcend rama i gtx 460 hawk talon attack (do neki dan 9600gt) grafu... sve stock, bez ikakog klokanja.
i stekaju mi igrice kao left 4 dead 2 i bad company 2. cak mi se cini da stekaju jednako kad sve stavim na low i kad stavim na high. padaju na 20fps-ova.
testirao sam recimo bc2 na 1680x1050 na high postavkama i 16x AA i 8x AF i steka otprilike isto kao kad su AA/AF iskljuceni i sve na med (na low bude malo bolje).
l4d2 radi prakticni identicno na razlicitim postavkama.
isto tako trzanje sam imao i na staroj grafi (al ona naravno nije mogla vrtjet bc2 na high i sl)
jel netko ima ideju do cega bi moglo bit?
porker87 je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2010., 00:19   #2
Rebbit
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
za pocetak popuni sve informacije o racunalu, vidim da si naveo proc i sve to, ali ljudi ovdje vole da im sve napises, i to pod moj komp (kao sto ces vidjeti ispod mog nicknamea).

onda zatim napisi na kojim windowsima radis, i jesu li 32 ili 64 bitni (vjerojatno 64 cim imas 8gb rama).

moje misljenje.. mozda losi driveri stavljeni za grafu ?

Lenovo Thinkpad T14
Logitech MX Master 2S
Logitech MX Keys

Galaxy S23+

Rebbit je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.11.2010., 00:19   #3
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
erm...procesor ili grafa trotlaju ili imas neki proces u backgroundu koji trosi procesorske resurse

provjeri si temperature, provjeru background procese u win

makar, malo vjerojatno, nemas drivere od grafe instalirane
domis je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2010., 00:53   #4
porker87
Registered User
Moj komp

@Rebbit: eo, ubaceno sve... nije do drivera. isprobavao sam sve zivo jos dok sam imao 9600gt.. drivere, dx reinstalirao, physx uvijek brisao i sl...

@domis: i ja se brinem da me procesor nesto zeza. al onaj standard win7 experience index javlja za proc 6.5, a tolko je i kod prijatelja koji imaju isti proc. znam da to nije neki test, al cisto za pocetak. zasad cu pustit PI nek izvrti svoje, pa cu vidjet.
sto se tice background procesa, cini se da je sve ok... temperature cu cekirat.

thx zasad!

a sta mislite jel moguce da mi disk koci?
Staro 17.11.2010., 00:55   #5
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Upali MSI afterburner i narihtaj da ti pokazuje GPU usage za vrijeme igre. Ak ti je GPU usage mali(a cpu veliki), odnosno ispod nekih 70%, onda te nesto bottlenecka. Za BF2 bi jos mogao povjerovat u CPU bottleneck ali L4D bi trebao letit sa tom konfom. Provjeri dal ti svi stickovi meme rade jer ako ti jedan ne dela, mema ce radit u single chanell pa bi mozda zbog toga moglo stekat. Provjeri i CPU usage za vrijeme igranja.
Klokni proc i vidi dal ima napretka i ispuni "moj komp" jer je onda svima lakse.

Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 17.11.2010. u 01:01.
MAGARAC je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2010., 01:03   #6
Prcko Prcić
Banned
Moj komp

Datum registracije: Sep 2010
nije da te to koci, ali kad vec imas 8 gigi rama, mozes komotno iskljucit paging file
Prcko Prcić je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2010., 02:00   #7
porker87
Registered User
Moj komp

dodao sam sve u "moj komp"..
gpu usage je ok (sve na high bez AA/AF ide do ca 50%, ako je upaljen AA/AF ide do oko 70/80%, temp oko 50C), ali CPU je cijelo vrijeme oko 95-100% i vrti na oko 50C, sto mi se isto cini kao dosta, jer necu moc OC-at (a bio mi je do nedavno na 3.6ghz)

i nije do rama, jer sam do neki dan imao 5gb kingmaxovih na 800mhz :S

sta bi moglo tolko vuci procesor? :S:S:S nije valjda vec toliko slab proc postao za igre
Staro 17.11.2010., 03:02   #8
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Za neke igre da i u njima je isto imao 8800gt ili gtx460. L4d 2 voli 4 jezgre i dosta ljudi ima problema kao i ti a BF2 je poznat po tom pitanju. Imas jos procesorski zahtjevih igri kao F1 2010, Starcraf2, Civ5, Arma itd..GPU usage ti je premali a CPU puno prevelik i meni jednio pada na pamet bottlenck jer su obje igre vec dosta zrele i nebi trebalo bit nekih driverskih problema. Ostaje ti jedino klokat proc,,,50c nije puno i imas jos lufta. Imal sam katanu 2 na slicnom procu i da se dobro kloknut sa solidnim temp..Jedino jos pogledaj dal ti nesto sa strane kolje proc.

Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 17.11.2010. u 03:13.
MAGARAC je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2010., 09:07   #9
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Moguce je da igra povuce cijeli cpu ali mislim da bi ipak ta konfa trebala vrtit bc2 bez trzanja... Nego, daj reci sta ti kaze task manager za cpu usage dok nisi u igri... Btw daj vidi kaj ce se desit kad stavis physics u nvidia centru na gpu a ne cpu... To bi te trebalo malo izvuc ukoliko je cpu preslab...
Staro 17.11.2010., 09:37   #10
klem
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor MAGARAC Pregled postova
Provjeri dal ti svi stickovi meme rade jer ako ti jedan ne dela, mema ce radit u single chanell pa bi mozda zbog toga moglo stekat. Provjeri i CPU usage za vrijeme igranja.
Čak i da radi u single channelu ne bi ni primjetio jer razlike vidljive nema između dual i single channela osim u benchmarku di imaš veće brojke a zapravo ni ne znaš čemu to služi
klem je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.11.2010., 09:39   #11
klem
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
JEs probao reinstalirat windowse, jer očito te nekaj zeza u pozadini. možda si pokupio neku pizdariju s neta.
klem je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2010., 09:59   #12
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor porker87 Pregled postova
dodao sam sve u "moj komp"..
gpu usage je ok (sve na high bez AA/AF ide do ca 50%, ako je upaljen AA/AF ide do oko 70/80%, temp oko 50C), ali CPU je cijelo vrijeme oko 95-100% i vrti na oko 50C, sto mi se isto cini kao dosta, jer necu moc OC-at (a bio mi je do nedavno na 3.6ghz)

i nije do rama, jer sam do neki dan imao 5gb kingmaxovih na 800mhz :S

sta bi moglo tolko vuci procesor? :S:S:S nije valjda vec toliko slab proc postao za igre
Koji process vuce 100%? Upalis task manager, procces, stavis view-update speed-slow i poredas po cpu. Nakon toga brzo alt tabaj i skuzi dali je igrin proces na 90+% ili nesto drugo uzima puno procesora. Nekad davno od creativa cthelper i slicno su znali uzeti po pun klinac procesa sami od sebe.

I nije bas slab proc.. ali ga klokni. moj je na 4 ghz. mislim, nije da vise pretjerano gejmam, ali i f1 2010 sam vrtio oko 35 fps na 9800gt, mafia 2 60+ fps....
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2010., 11:38   #13
porker87
Registered User
Moj komp

@zwer54: oko 80+% vuce bc2, system idle process oko 15%... physx sam isto prebacio, al nema poboljsanja

@Alfa_R: kloknio bi ga, al mi temp ide previse gore. ne znam do cega je. mozda mi se pasta malo osusila. trenutno je na 3.6ghz i ide mi nakon 5min primea na 65 stupnjeva, sto je po meni previse :S

@klem: win sam reinstalirao
Staro 17.11.2010., 13:56   #14
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
@zwer54: oko 80+% vuce bc2, system idle process oko 15%... physx sam isto prebacio, al nema poboljsanja

@Alfa_R: kloknio bi ga, al mi temp ide previse gore. ne znam do cega je. mozda mi se pasta malo osusila. trenutno je na 3.6ghz i ide mi nakon 5min primea na 65 stupnjeva, sto je po meni previse :S

@klem: win sam reinstalirao
hmm... system idle bi trebao bit 0% ili 1%, a ne 15%, odi na task manager pa na proceses i tamo pod kolonom CPU vidi jel neki od procesa vuce cpu i koji je to, dok igra nije pokrenuta...

a kaj se tice temp, do 70 - 80 stupnjeva se uopce ne moras brinuti, pa nije to nista nit ce ikaj riknuti... naravno, bolje da je manje ali nebu mu nis ni da na 80 stupnjeva stalno radi... tak da, klokni jos, ali probaj skinut voltazu cpu malo pa mozda padne temp...
Staro 17.11.2010., 14:13   #15
porker87
Registered User
Moj komp

kad mi je upaljen samo ffox, chat i torrent mi je system idle na 98%, ali je proc iskoristen manje.. s tim da je i tu previse iskoristen koliko se meni ciní. varira izmedju 2 i 40%... 40% iskoristenost proca bez da je ista pametno pokrenuto mi se cini kao jako puno :S
i primjetio sam da nekad radi asinkrono.. jedna jezgra bude na 20% a druga na 80/90%.. jel to ok?

btw, sto se tice kloka.. intel je naveo da core temp ne smije nikako ic preko 72.4 stupnja na e8x00 procovima. a voltaza je standardna (1.225v)
Staro 17.11.2010., 17:21   #16
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
kad mi je upaljen samo ffox, chat i torrent mi je system idle na 98%, ali je proc iskoristen manje.. s tim da je i tu previse iskoristen koliko se meni ciní. varira izmedju 2 i 40%... 40% iskoristenost proca bez da je ista pametno pokrenuto mi se cini kao jako puno :S
i primjetio sam da nekad radi asinkrono.. jedna jezgra bude na 20% a druga na 80/90%.. jel to ok?

btw, sto se tice kloka.. intel je naveo da core temp ne smije nikako ic preko 72.4 stupnja na e8x00 procovima. a voltaza je standardna (1.225v)

sorry, moj bed, pod system idle sam mislio kad je komp u neradu, znaci kad nis ne radis nit imas ista otvoreno, cpu usage nesmije bit vise od 1%, to da jezgre ne rade ujednaceno, to je normalno, ujednaceno rade samo kad je sve na 100%

nego, evo ja sad dok ovo pisem, otvoren je google chrome i internet radio i task manager i cpu usage se vrti od 3 do 6%... aj deinstaliraj mozillu i pa vidi onda... btw, odi na processes pa vidi sta jos vuce osim system idle... sve bi trebalo biti 0 i evo u mom slucaju chrome 1 do 2 posto i audiodg.exe varira od 0 do 2...
Staro 17.11.2010., 17:22   #17
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:

Lijepo sve to pogasi i ff i chat.. i onda ti nikako nebi trebalo ici na 40 posto.. osim ako neki updater ili nesto ne potegne u pozadini, to bi obicno bude izoliran slucaj.
Da radi "asinkrono" je sasvim normalno.

Ovako.
Upisi u search "resource monitor" i odaberi tab cpu. Poredaj ih po cpu. Startaj igru koju po mogucnosti mozes minimalizirati sa desni alt enter. Ili koju mozes pokrenuti windowed. I sad se malo igraj i poslje pogledaj sta ti je zderalo cpu. Obrati pozornost i na avarage cpu....

Btw. ako ti neki program zdere jednu jezgru do fula, pisat ce ti 50% ali ako igra koristi tu jezgru onda si gotov i trza...

Meni cpu ne prelazi 45-50 po ovim zimskim danima u loadu sa ninjom2 na 1000 rpm.
Alfa_R je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 11:44   #18
6Finger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
nije do drivera. isprobavao sam sve zivo jos dok sam imao 9600gt.. drivere, dx reinstalirao, physx uvijek brisao i sl...
Clean instal Wina, sprčkao si svasta po tim jadnim windozima,
proguglaj malo "preporučene" drivere svega i clean instal pa vidi sta se dogadja.
Sve je gotovo za sat vremena a eliminirao si 98% softvareskih problema.
Ako šteka nakkon clean instala, traži krivca ovim redosljedom, PSU, Ram, Tempreture...

Edit;
Citiraj:
Autor zwer54 Pregled postova
Da, PSU je sigurno kriv... kakve veze to ima sa fps. .
To što ti nikad nisi imao takav problem neznači da ih ja nisam 5 rješio..

Zadnje izmijenjeno od: 6Finger. 18.11.2010. u 12:14.
6Finger je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2010., 12:10   #19
zwer54
Premium
Moj komp

zwer54's Avatar

Citiraj:
Autor 6Finger Pregled postova
Clean instal Wina, sprčkao si svasta po tim jadnim windozima,
proguglaj malo "preporučene" drivere svega i clean instal pa vidi sta se dogadja.
Sve je gotovo za sat vremena a eliminirao si 98% softvareskih problema.
Ako šteka nakkon clean instala, traži krivca ovim redosljedom, PSU, Ram, Tempreture...
Da, PSU je sigurno kriv... kakve veze to ima sa fps. .
Staro 19.11.2010., 02:17   #20
porker87
Registered User
Moj komp

ok.. probat cu svakako. nisam nista sprckao softverski jer je nakon tih gluposti jos jednom dizan win. doduse dok je bila stara grafa, al bili su identicni problemi.
s tim da je sad zadnjih dana mijenjan PSU (chieftec 500W>scythe kamariki 4 650W), rami (5gb 800mhz kingmax > 8gb 800mhz transcend) i grafa (gigabyte 9600gt>msi n460 hawk talon attack), tako da nije nista od toga.. bojim se da mi proc odlazi. ne znam uopce kako se to ocituje!? svakako cu stavit novu pastu ovih dana, al ne znam hoce to nesto znacit
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno