Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.11.2010., 12:46   #1
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
ICS preko LAN na wlan?

Imam laptop (WinXP gore) spojen na router (žični od Optime - Huawei MT-880). E sad, laptop nema wireless karticu pa sam spojio USB Canyon CNP WF-518 (RTL8187B).

Zanima me samo kako točno napraviti Adhoc mrežu i shareati konekciju na internet preko te wifi kartice.

Nikky ili netko - može pomoć? - tnx

Zadnje izmijenjeno od: flajpan. 06.11.2010. u 13:04.
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2010., 04:18   #2
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Koliko sam shvatio pitanje, želiš drugi laptop ili drugo računalo sa wifi karticom putem Adhoc veze spojit sa sadašnjim laptopom pa da i oni imaju pristup netu ? Nema veze što laptop nema intergrirani wireless, postupak je jednak kao i da ima.

Dakle odeš u network connections pa na Lan od MT-880, properties->advanced-> uključiš ICS te odaberš u prozoru ime konekcije od Canyon
CNP WF-518, ta konekcija će automatski dobit ip adresu 192.168.0.1. Nakon toga odeš na tu konekciju ( Canyon CNP WF-518 ),
properties->wireless networks-add-SSID ( moja mreža, kućna itd... ) connect even if... staviš kvačicu -> sigurnost odrediš po želji -> pa staviš kvačicu na "this is a computer to computer.."-> tab connection i staviš kvačicu na "connect when this network is in range". Ove zadnje upute
za wireless primjeniš identično i na drugom laptopu/kompjuteru sa wifi karticom, zanči opet add-> SSID.... naravno poradzumjeva
se da ne koristiš nikakav program/software od wifi kartica bilo usb ili intergrirane nego windows podršku za wifi.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.11.2010., 12:01   #3
PointDexter
Premium
Moj komp

PointDexter's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Na računalu koje dobiva internet nije također potrebno raditi identičnu adhoc konekciju, već samo skenirati dostupne mreže i spojiti se na adhoc sa prvog računala. Kod odabira enkripcije mislim da na XP-u će funkcionirati smo WEP
Ima li utility koji je došao sa Canyonom AP mode?
Staro 07.11.2010., 14:25   #4
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Nije mi radilo jer nemam share tab pod local area connection - kako to ukljuciti?
Staro 08.11.2010., 03:09   #5
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor PointDexter Pregled postova
Na računalu koje dobiva internet nije također potrebno raditi identičnu adhoc konekciju, već samo skenirati dostupne mreže i spojiti se na adhoc sa prvog računala.
No onda će kod gašenja kompa ponovo morat pretraživat i ponovo se spajat na nju.
Ako napravi identičnu mrežu i na oba kompa automatski će oba biti spojena paljenjem oba kompjutera.

Citiraj:
Autor PointDexter Pregled postova
Kod odabira enkripcije mislim da na XP-u će funkcionirati smo WEP
To da.

Citiraj:
Autor flajpan Pregled postova
Nije mi radilo jer nemam share tab pod local area connection - kako to ukljuciti?
Ne razumijem koji "share" tab trebaš ? Vidi sliku "local area connection" samo preimenovano u mrežnu i pogledaj šta treba označit/uključit.

Staro 08.11.2010., 10:22   #6
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Pod Advanced je samo Windows Firewall - nema ovog dijela ICS - na to sam mislio :-)
Staro 08.11.2010., 11:11   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Najbolji savjet je da zaboraviš na ICS i taj Huawei MT-880 zamjeniš sa wireless router - om sa tržnice.
Napomena, treba ti za adsl Annex A.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2010., 11:35   #8
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Tnx Nikky, ovo bi bilo privremeno rješenje dok ne dođe wireless router od Optime - znaš možda koje imaju u ponudi ako se već može birat da uzmem neki koji valja?
Staro 08.11.2010., 12:19   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Neznam šta sad guraju, mislim neki D-Link. Koliko znam, nema biranja nego šta dobiješ. Prekopaj temu o tom ISP - u.
Zašto uopće uzimat kod njih ? Skuplje, ugovor, još možda dobiješ onaj sa okljaštrenim funkcijama ??
Rekoh poviše tržnica ili pak kupi sam novo i pune verzije.
Staro 08.11.2010., 12:34   #10
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Već imam ugovor, novi router se plaća jednokratno oko 100kn. Na tržnici baš nema AnnexA, a novi najjeftiniji je 379kn
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.11.2010., 13:41   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kako nema, potraži malo, stari Siemens SE515 se može prebacit sa Annex B na A (ubaciš odg. fw).
Umjesto linkanog rađe bi uzeo DSL-2640B, cca 400 Kn, nema mukte ni u . . .
Staro 08.11.2010., 23:10   #12
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Citiraj:
Autor flajpan Pregled postova
Pod Advanced je samo Windows Firewall - nema ovog dijela ICS - na to sam mislio :-)
Dali ti je pod folder options ( u control panelu ) uključeno "use simple file sharing" ? Ako nije, stavi tu kvačicu. Isto tako ako ni onda ne vidiš ICS kao tamo na slici koristi čarobnjak u network connections: "set up a home or small office network" te na kraju čarobnjaka označi da uključi samo file sharing.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Kako nema, potraži malo, stari Siemens SE515 se može prebacit sa Annex B na A (ubaciš odg. fw).
Umjesto linkanog rađe bi uzeo DSL-2640B, cca 400 Kn, nema mukte ni u . . .
SE515 nije baš dobar izbor jer radi samo sa ADSL profilom, do 8 Mbit/s, ne podržava ADSL2 ili ADSL2+ tako da ne gine zvanje službe za korisnike i prebacivanje na profil koji se maltene ne koristi po deafultu jer većinom puštaju ova dva naprednija. Bilo kako bilo ako i bude problema sa profiom može se taj SE515 iskoristit i bez fleshanja tako da LAN kabl is MT-880 pikne u SE515 i ostat će mu 3 LAN priključka i WLAN za druge kompove/laptope. U svakom slučaju malo više žica ali najjeftinije riješenje i bez fleshanja.
Staro 09.11.2010., 08:16   #13
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Dali ti je pod folder options ( u control panelu ) uključeno "use simple file sharing" ? Ako nije, stavi tu kvačicu. Isto tako ako ni onda ne vidiš ICS kao tamo na slici koristi čarobnjak u network connections: "set up a home or small office network" te na kraju čarobnjaka označi da uključi samo file sharing.

Sve sam to već napravio i pouključivao hrpu servisa koji bi mogli imati veze s mrežom i ne pojavljuje se. Stavit ću kasnije screenshot, ali to je uglavnom to - pod Advanced samo Firewall i ništa ispod :-(
Staro 09.11.2010., 09:08   #14
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Dobro, ako je blem nabavit "sve u jednom" sa modemom za Annex A onda igraju ove kombinacije:
- MT-880 u Router modu + bilo koji AP ili wireless router u Switch / Gateway modu (mogu i ovi od T-Kome), spajaju se prelo Lana (int. switcha), kod nekih je lako a kod nekih potrebno / problematično definirat Gateway (promjenit sa int. modema na ip MT-880)
- MT-880 u Bridge modu + bilo koji AP ili wireless router u PPPoE modu rada
Obje opcije imaju svoje prednosti i potencijalne mane, pri kombiniranju sve zavisi šta pojedini uređaj može tj. ima implementirano u fw.
Staro 09.11.2010., 09:17   #15
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

@Nikky, uzet ću wireless router - samo sam htio vidjet zbog čega nema ICS dijela pod Advanced

Nije za mene, samo pitam - ja danas dobivam Bnet pa ćemo vidjet kako će to funkcionirat
Staro 13.11.2010., 04:11   #16
kosmarnik
Pentium Pro forever!
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
Instaliraj win7, skini Connectify i vozi misko.
kosmarnik je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2010., 09:40   #17
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Instalirao sam Virtual Access Point i sad imam taj dio koji je falio (ICS) i sve radi ok. No to je privremeno rješenje, čeka se novi router
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno