Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.09.2010., 07:35   #1
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Monitor preko hdmi-ja

Kupio bi monitor/tv koji ima samo hdmi ulaze, ne i dvi. Koristio bih ga većinom kao monitor a spojio bi ga onda preko dvi->hdmi adaptera.
Problem je taj što sam vidio po netu da ljudima pri takvom načinu spajanja komp često shvati monitor kao tv i onda postavi 1080p rezoluciju umjesto klasičnu monitorovu 1920x1080. Rezultat je nešto lošija slika i lagani overscan pa se bojim da ne budem i sam imao taj problem.
Inače monitor je Samsung B2430HD.
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2010., 08:21   #2
housel
aka Sizif
Moj komp

housel's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
To su gluposti, reza je onakva kakvom ju namjestiš na kompu. Nisam siguran no mislim da svaki monitor koji ima hdmi ima i dvi
housel je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.09.2010., 08:25   #3
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Citiraj:
Autor housel Pregled postova
To su gluposti, reza je onakva kakvom ju namjestiš na kompu. Nisam siguran no mislim da svaki monitor koji ima hdmi ima i dvi
Nemaju svi. Bar ovaj nema. Podržava kao dvi ali preko hdmi-ja jer fizički nema konektora.
Staro 28.09.2010., 09:12   #4
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Chome Pregled postova
Problem je taj što sam vidio po netu da ljudima pri takvom načinu spajanja komp često shvati monitor kao tv i onda postavi 1080p rezoluciju umjesto klasičnu monitorovu 1920x1080.
problem je da postavi u 1080p a ne na klasicnu od monitora koja je 1920x1080?

1920x1080 ti i jest 1080p reza
http://en.wikipedia.org/wiki/1080p
domis je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2010., 09:14   #5
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Citiraj:
Autor domis Pregled postova
problem je da postavi u 1080p a ne na klasicnu od monitora koja je 1920x1080?

1920x1080 ti i jest 1080p reza
http://en.wikipedia.org/wiki/1080p
Ma ne kužiš. Je to ista reza ali prepozna monitor kao tv a ne monitor i slika je lošija i drugačija, bez obzira na istu rezoluciju.

Evo, ovdje govore nešto o tome u komentarima:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16824001425

"Cons: Need to fiddle with that multitude of settings to get the display to look good. Worst thing about this is that the setup needs to be adjusted for HDMI and DVI-to-HDMI before it'll display output from a computer correctly.

Taking 1080p output from a Windows PC or from my Mac Mini to the HDMI input, with the monitor's default settings, my desktop extended off all four edges of the screen. On the Mac Mini, when "overdrive" is unchecked, the desktop is surrounded by about an inch of black space all around.

I found that hitting the "P.Size" button on the remote to pick "Screen Fit" puts the entire desktop within the viewable area of the monitor. Can do the same thing from the menu system: "Picture"->"Picture Options"->"Size"->"Screen Fit".

I'm not 100% sure if using the "Screen Fit" is aligning the HDMI input signal with the "native resolution" of the display. Text can have some very noticeable artifacting, but adjusting the settings (especially sharpness) cleared it up for me."

Zadnje izmijenjeno od: Chome. 28.09.2010. u 09:21.
Staro 28.09.2010., 17:17   #6
Domagoj-ST
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2010
nedavno sam kupio Hd 5670 pa mislim kupit novi monitor najmanje23" takoder bi ga spaja preko hdmi-a (ili je bolje dvi)???
gleda sam uzet Fujitsu SL3230T i jos neke
ima li koja bolja opcija za do 1500-1600kn
Unaprid Hvala
Domagoj-ST je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2010., 17:26   #7
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Ma dobar je hdmi ali neke grafičke, odnosno njihovi driveri, kada spojiš na hdmi misle da si spoji na tv a ne na pc monitor. Uglavnom ako tako i prepozna to bi se trebalo dati promijeniti u opcijama drivera ali nikad se ne zna.
Staro 29.09.2010., 10:42   #8
locks
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2010
Isti problem je i kod mene.Spojen preko HDMI i prikaz je slabe oštrine.Kako promijeniti u driverima da grafička prepoznaje kao monitor,a ne kao TV?
locks je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2010., 11:08   #9
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Citiraj:
Autor locks Pregled postova
Isti problem je i kod mene.Spojen preko HDMI i prikaz je slabe oštrine.Kako promijeniti u driverima da grafička prepoznaje kao monitor,a ne kao TV?
U biti možda ipak nije problem do drivera. Trebalo bi u opcijama telke negdje namjestit da taj hdmi shvaća da je tu pc priključen. Ovisi koji monitor imaš ali trebalo bi se dati podesit.
Staro 29.09.2010., 11:11   #10
Daten
Premium
Moj komp

Daten's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
U biti možda ipak nije problem do drivera. Trebalo bi u opcijama telke negdje namjestit da taj hdmi shvaća da je tu pc priključen. Ovisi koji monitor imaš ali trebalo bi se dati podesit.
Točno, na ovoj stanici pise da treba rename HDMI 1,2 ili 3 u PC, ali mene zanima kako to napravit na LG televiziji??

Daten je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.09.2010., 11:59   #11
locks
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Hvala na brzom odgovoru.Promijenio sam naziv u postavkama i sad je ok,ali sad prikaz nije preko cijelog zaslona iako je postavljeno na 16:9 i reza na 1920x1080
locks je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2010., 12:46   #12
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Citiraj:
Autor locks Pregled postova
Hvala na brzom odgovoru.Promijenio sam naziv u postavkama i sad je ok,ali sad prikaz nije preko cijelog zaslona iako je postavljeno na 16:9 i reza na 1920x1080
Koliko sam skužio taj dio je do drivera. Moraš se poigrati sa overscan opcijama na grafičkoj.
Staro 01.10.2010., 07:53   #13
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Ima još jedna stvar. Izgleda da kad je preko HDMI-ja spojen monitor, a neki ni nemaju mogućnost DVI, da kada ugasite pc monitor ne ode u standby nego prikazuje poruku no signal.
Staro 01.10.2010., 08:43   #14
housel
aka Sizif
Moj komp

housel's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Svašta, prvi puta to čujem. Dakle, imam Acer H223HQ i LG42G5000.
Samo sam uštekao hdmi i u jeda i u drugi. Jedina stvar koja mi se dogodila je da je komp shvatio da je tv priarni a monitor sekundarni. To sam zamjenio i sve je dalje normalno kao što je i bilo. Na tv-u sam na izlazu idabrao da je PC no ne zato da se nešto zblesa, zapravao da, da mi se cura i mama ne zblesaju kada prebacuju između maxa, kompa i av-a
Taj naziv koji odabereš na tv-u ti je samo naziv, kao što si na starijim tv-ima mogao dati ime programu.
Koji OS koristiš?
housel je offline   Reply With Quote
Staro 01.10.2010., 08:49   #15
Chome
TK
Moj komp

Chome's Avatar

Kod samsunga nije to samo naziv. Jer ti zapravo ne pišeš naziv nego odabereš iz izbornika i ovisno o tome što odabereš mijenja se slika. Uvjerio sam se u to.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno