Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Web dizajn, programiranje i ostalo
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.09.2010., 12:58   #1
GLUPAN
Premium

Datum registracije: Sep 2004
Thumbs down Prelazak na VPS? Zasto?

Dakle problem je sljedeci..

Imam jedan forum koji je na obicnom hosting paketu kod jednog domaceg hostera.

Sad on meni kaze da bi ja trebao na VPS jer mi kao forum ima posjecenost preveliku..

Meni je to malo smjesno jer u 24 ne bude niti 400 ljudi gore a u trenutku nikad vise od 70 korisnika.

Moze mi neko objasnit,ako vec vecina hostera nudi neograniceni promet,sto ocito nije tako,koliko bi onda uopce limit bio neki ljudi na forumu?

Forum je samo postaj karaktera,dakle nista se gore bitno osim teksta ne nalazi.
Staro 01.09.2010., 13:51   #2
spoofy
Premium

Datum registracije: Jan 2007
Mozda ih muci velik broj konekcija. bez obzira na promet broj konekcija optereti ruter jer ih mora obraditi i drzati u tablicama.
spoofy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.09.2010., 14:13   #3
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Vecina hostera ima niske cijene i igraju na ekonomiju obujma i kad se pojavi netko kao ti sto stvarno iskoristava obecane resurse onda ga odbijaju i salju na VPS.
Ja sam isto nedavno jedan forum morao odbiti jer po cijeni koja je prosjecna kod nas mi se ne isplati drzati forum koji bi trosio u najboljem slucaju 10% resursa, a placao bi 2% godisnje rente.

U kalkulaciju se uzima velicina baze, koliko ti treba diska i kolicina prometa.

Ako ti nije problem napisi te podatke i koliki si imao budget pa cu ti napisati ko bi te uzeo pod shared host.
Staro 01.09.2010., 14:47   #4
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
U kalkulaciju se uzima velicina baze
Uvijek me je zanimalo zašto se uzima veličina baze u kalkulaciju. Možeš li to pojasniti? Nije valjda da se licenciranje (u slučaju SQL Servera ili Oraclea) radi po principu megabajta iskorištenosti?
Staro 01.09.2010., 17:03   #5
GLUPAN
Premium

Datum registracije: Sep 2004
Ma izgleda da je kod mene baza u pitanju jer trosimo vise od 25 posto resursa memorije.

Dakle mora da je baza nesto sviknula od nestrucnog rukovanja..

Moram vidjet sve te podatke koje si me pitao Bono pa cu postat.

Ali najprije da je neko od mojih suradnika nesto uneredio u bazi..

Ne bi bilo prvi put al opet..

Nemjeren promet je cista navlakusa,bezvezarija xD

Ako imas CPU i RAM limit to pak stvarno nema smisla sorry..

Ajde hvala svima,ja cu se javit cim otkrijem tocno sta gdje kako,mozda ova tema bude

nekom od pomoci heh..
Staro 02.09.2010., 10:42   #6
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Autor doublev Pregled postova
Uvijek me je zanimalo zašto se uzima veličina baze u kalkulaciju. Možeš li to pojasniti? Nije valjda da se licenciranje (u slučaju SQL Servera ili Oraclea) radi po principu megabajta iskorištenosti?
A ono preporucljivo je da cachiras bazu u ramu ako je ikako moguce, sad ako ti netko uleti sa cijenom od 1000kn, a ima bazu od 5GB to bas nije preisplativo za hostera. Ovo sto govorim je za MySQL, ali i u slucaju licenci nije nista drugacije, ako hoces veliku bazu moras dokupiti windowse da mogu iskoristiti puno jezgri i memorije.

Citiraj:
Autor GLUPAN Pregled postova
Ma izgleda da je kod mene baza u pitanju jer trosimo vise od 25 posto resursa memorije.

Dakle mora da je baza nesto sviknula od nestrucnog rukovanja..

Moram vidjet sve te podatke koje si me pitao Bono pa cu postat.

Ali najprije da je neko od mojih suradnika nesto uneredio u bazi..

Ne bi bilo prvi put al opet..

Nemjeren promet je cista navlakusa,bezvezarija xD

Ako imas CPU i RAM limit to pak stvarno nema smisla sorry..

Ajde hvala svima,ja cu se javit cim otkrijem tocno sta gdje kako,mozda ova tema bude

nekom od pomoci heh..
Nerealni i unlimited paketi su se pojavili kad su se marketinski strucnjaci umjesali u IT, lijepo izgleda, ali kao sto si ti iskusio svako odstupanje od prosjeka obicno zavrsava time da ti kazu da upgradas na VPS.

sto se tice velicine baze, provjeri si tablice, obicno se na forumima dogodi da se ukljuce svakakva logiranja tipa logiranje spidera i to onda sa vremenom naraste na par GB. Logove bi trebalo cistiti bar svakih 6 mjeseci, a sad neznam koliko imas postova, ali recimo PCE forum ako nema velikih odstupanja 1.5 milion postova to bi u velicini trebalo biti oko 1.5GB.
Staro 02.09.2010., 17:00   #7
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Citiraj:
A ono preporucljivo je da cachiras bazu u ramu ako je ikako moguce
Količina cashiranih podataka nije u ovisnosti o veličini baze. Zapravo apsolutno ništa što se tiče same baze i njezinog funkcioniranja nije u ovisnosti o veličini baze. Bar ne direktno. Zato sam te i pitao jer mi je to strahovito čudno. I tako je kod svih hostera... Ali zapravo je i jasno jer se za ništa drugo ne možete uhvatiti.

Citiraj:
ako hoces veliku bazu moras dokupiti windowse da mogu iskoristiti puno jezgri i memorije.
Ovdje sam te izgubio. Najjeftinija verzija Windowsa (Web Edition) podržava 32GB RAM-a i 4 procesora (ne 4 jezgre, već 4 fizička procesora). U doba četvero i šestero jezgrenih procesora, stvarno ne vidim kako bi to mogao biti problem.. A ako ti treba jači server od ovoga onda imaš Enterprise Edition koji podržava do 2TB rama i 8 procesora ali u tom slučaju cijena same licence je ništa u usporedbi sa cijenom kompletnog servera.

Sorry što sam oteo thread ali ove stvari me iskreno zanimaju pa sam mislio da mogu dobiti odgovor...
Staro 02.09.2010., 21:03   #8
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Količina cashiranih podataka nije u ovisnosti o veličini baze. Zapravo apsolutno ništa što se tiče same baze i njezinog funkcioniranja nije u ovisnosti o veličini baze. Bar ne direktno. Zato sam te i pitao jer mi je to strahovito čudno. I tako je kod svih hostera... Ali zapravo je i jasno jer se za ništa drugo ne možete uhvatiti.
Sta ti je strahovito cudno, da svaki session trosi radne memorije? Necu valjda indexe od baze drzati na disku i da ih svaki puta cista sa diska, valjda ces to sve drzati u ramu, a velicina baze je u direktnoj korelaciji sa potrosnjom rama, naravno ne u odnosu 1:1. Dalje table cache jede rama, pa neces svaki puta svaki prokleti query slati db serveru isto tako i tablice ces cachirati, valjda ces cachirati sto vise mozes.

A teoretski kao sto rade nasi hosteri, da i drzim citavu bazu na disku to mi je jos veci udar na performanse, jer cu morat ici na RAID 10 i svejedno ce mi IO load biti visok, zato oni i sve korisnike koji imaju velike baze salju na VPS.
Citiraj:
Ovdje sam te izgubio. Najjeftinija verzija Windowsa (Web Edition) podržava 32GB RAM-a i 4 procesora (ne 4 jezgre, već 4 fizička procesora). U doba četvero i šestero jezgrenih procesora, stvarno ne vidim kako bi to mogao biti problem.. A ako ti treba jači server od ovoga onda imaš Enterprise Edition koji podržava do 2TB rama i 8 procesora ali u tom slučaju cijena same licence je ništa u usporedbi sa cijenom kompletnog servera.

Sorry što sam oteo thread ali ove stvari me iskreno zanimaju pa sam mislio da mogu dobiti odgovor...
Dobro ne pratim bas MS server polu proizvode i vidim da su povecali memory/cpu limit u odnosu na 2003 verziju.
http://www.microsoft.com/sqlserver/2.../editions.aspx
http://www.merawindows.com/Forums/ta...s/Default.aspx
Staro 03.09.2010., 10:53   #9
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Citiraj:
Dobro ne pratim bas MS server polu proizvode
Hvala na odgovorima, prepuštam topic dalje.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno