|
![]() |
#1 |
dark seraphim
Datum registracije: Apr 2006
|
Asus Vivobook S16 - BSOD problemi
Pozdrav! Model je sa Ryzen AI 9 365 (880M iGPU), 16" 3.2k OLED, 24GB DDR5, 1TB SSD (model M5606WA) sa Win11 Home. Nisam ga imao niti jedan dan, otvorio ga i ubacio Samsung 990 Pro unutra. Windowsi se ruše, BSOD, svako malo. Instalirao sam doslovce čiste Win11H s alatom od MS-a, random BSOD. Nema šprance, radi 2-3 sata crash. Upalim ga, radi 2 min, crash. Zguglao malo Samsung SSD i pronašao da se to zna dešavati s tim diskom. Super, vratio originalni disk, instalirao opet čiste Win11H i opet crasha ali rjeđe. Radio na njemu danas 8h, crash 3 min od paljenja i crash nakon 7 sati rada. Je li itko imao ovakvih problema s ovom serijom? Što napraviti? Kupljen je za posao, dođe mi da ga bacim u kantu i kupim nešto drugo jer ne mogu raditi u miru. Kako je disk izvađen i vraćen tj. uređaj je otvaran (morao sam odlijepiti malu naljepnicu na jednom šerafu i to se vidi da je otvarano), mislim da garancija ne vrijedi više, ili? Hvala svima s idejama i pomoći!
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Prijavi RMA. Ali, problem je ta promjena diska zbog koje bi ti reklamacija mogla biti odbačena. Možeš pokušati sa spikom da si ga otvorio radi nadogradnje rama. Sve je to app.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Zasto bi rekao da je nadogradio ram? Em nije jednostavniji proces od mijenjanja diska, em nema ni dokaz da je nadogradio kad ima isti kapacitet ram-a prije i poslije "nadogradnje" @gamer Na kojem ti serafu bila naljepnica? Ja sam na svoja zadnja tri asusa odmah ubacivao dodatni ssd (isto samsung ali 980 pro), naljepnice su jedino bile na serafima od heatsinka. Nisi nju trebao ni dirati jer to sad je problem. Uglavnom, koristim samsung ssd-ove vec 10 godina, za razliku od kingstona, sk hynix i crucial sa samsungom nikad nisam imao problema. Ako ti laptop ima drugi utor za ssd ili imas neki pc ili bilo sto da mozes dodatno ubaciti taj ssd instaliraj samsung magician i vidi jel ima firmware update Kako si drivere rjesio? Preko windows update ili sa asus stranice skinuo? Da li se bsod-a i bez drivera prije nego spojis laptop prvi out na internet? Da li se bsod-a u safe modu? Na kraju mozes i memtest odvrtiti da provjeris da li je ram ispravan |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
dark seraphim
|
@coconut - RAM je fiksan... Otvarao sam ga da mu stavim brži SSD. @vacs Na kojem ti serafu bila naljepnica? Ja sam na svoja zadnja tri asusa odmah ubacivao dodatni ssd (isto samsung ali 980 pro), naljepnice su jedino bile na serafima od heatsinka. Nisi nju trebao ni dirati jer to sad je problem. - Na kutiji pri otvaranju, imaš jedan šeraf na kojem je naljepnica(minijaturna, crna tj. u boji laptopa) i još jedan šeraf je ispod nogice u sredini, no tu se ne vidi da je vađeno. Ovu prvu sam izmaskarirao, ne možeš to normalno maknuti da dođeš do šerafa. Uglavnom, koristim samsung ssd-ove vec 10 godina, za razliku od kingstona, sk hynix i crucial sa samsungom nikad nisam imao problema. - Nisam ni ja. Ali evo originalni Micron je unutra i dalje crasha. Ako ti laptop ima drugi utor za ssd ili imas neki pc ili bilo sto da mozes dodatno ubaciti taj ssd instaliraj samsung magician i vidi jel ima firmware update - 990 PRO je na zadnjem fw-u, provjerio. Kako si drivere rjesio? Preko windows update ili sa asus stranice skinuo? - Windows update. Ovaj MyAsus me nervira... Da li se bsod-a i bez drivera prije nego spojis laptop prvi out na internet? - BSOD-a i prilikom instalacije windowsa ako mu dam Win11 instalaciju koja je napravljena preko službenog alata(ta odmah skida stvari sa weba). Ako zblokiram online račun sa rufusom, ne BSOD-a. BSOD-ovi počinju nakon kaj se sve updejta. Da li se bsod-a u safe modu? - Nisam probao. Na kraju mozes i memtest odvrtiti da provjeris da li je ram ispravan - Budem! Skužio sam da je zadnja verzija bios-a 309 na asus.com, a ja imao 312. Došla preko Windows update-a (sjećam je se jer ju nisam mogao pronaći na webu). Skinuo tu 309 i flashao, sad čekam da vidim da nije to bio problem. Memtest mi pokaže samo crni ekran, isključio sam secure boot ali ništa od toga.
Zadnje izmijenjeno od: gamer. 10.03.2025. u 02:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
dark seraphim
|
Evo da javim da je BIOS najvjerojatnije bio problem. Radi već par dana bez greške i bez rušenja. Ne znam kako, no Windows Update je povukao verziju BIOS-a 312 a te verzije nema na službenim Asus stranicama. Skinuo zadnju službenu verziju 309, flashao i od tog trena stvar radi bez problema.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|