Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.07.2010., 22:04   #1
Prolega
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2009
(riješeno) Dual Boot Windowsa zeznuo particiju s podacima

1. Htjedoh napraviti dual boot na svom laptopu te od particije gdje su mi instalirani WIN7 otkinuh 15-ak GB za xp (razlog - nebitan - igrica). prošlo je dobro.
2. Instalirao na tu particiju 64 bit win XP, uredno se bootali.
3. Nisu se htjeli bootati WIN7 kao prvi, pa ubacih DVD sa WIN7 i kliknuo repair.....I tu nastaju problemi.

Nisu se htjeli više podići ni WIN7 niti XP. Al ajde dobro, mislim u sebi, bio sam pametan pa sam napravio image C particije sa Nortonom 15 (veličina komprimiranog image-a je oko 23 GB), i spremio ga na E particiju koja je 400 GB. Ubacim tako symantec recovery disc kad ono pi.....ja. Norton ne vidi veliku particiju, a ne vidi je niti DVD od WIN7 kada hoću repairati disk i vratiti image sto ih windowsi sam po defaultu prave.
Ma rekoh, zbrljavilo se nesto, i tako ja podignem ponovo glanc novu sedmicu, misleći da ću na novu instalirati norton ghost 15, ubaciti recovery disk i lijepo sve vratiti na početak.
Ali niti nova sedmica ne vidi E particiju. E sad, čudno je to što kod instalacije samih windowsa vidi tu particiju i pokazuje koliko je free spacea ostalo (znači podaci nisu izgubljeni), dok kad se WIN7 boota, ne vidi zauzeće već prijavljuje da je particija totalno prazna. Ne mogu nista s njom nego je samo obrisati. Niti drive letters mi ne da promijeniti.
Molim nekoga za pomoć, na toj particiji su mi vrlo bitni podaci, od slika, skripti, a treba mi svakodnevno.
http://www.pohrani.com/f/2J/ew/4KhwRpXN/p7220273.jpg
http://www.pohrani.com/f/34/9a/1U2Z7ZQ8/p7220276.jpg
Prolega je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2010., 22:15   #2
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Čime si "otkinuo" tih 15-tak GB?
Čim si promjenio veličinu sistemske particije, normalno je da će biti problema.

Probaj ako možeš dignuti XP u safe modu, a ako to ne uspije, imaš više opcija.
Jedna je Hiren's boot, ima neke alate za povraćanje podataka (nisam koristio-ne pitaj me kako radi).

Najlakše ti je staviti neki par GB-ni hard, podići XP na njemu, a onda ove podatke s ovih hardova čupati van.
Oglas

Oglas
Staro 22.07.2010., 22:20   #3
Prolega
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor [GOW]Nec Pregled postova
Čime si "otkinuo" tih 15-tak GB?
Čim si promjenio veličinu sistemske particije, normalno je da će biti problema.

Probaj ako možeš dignuti XP u safe modu, a ako to ne uspije, imaš više opcija.
Jedna je Hiren's boot, ima neke alate za povraćanje podataka (nisam koristio-ne pitaj me kako radi).

Najlakše ti je staviti neki par GB-ni hard, podići XP na njemu, a onda ove podatke s ovih hardova čupati van.
Uzeo sam s disk menagmentom u WIN7 koju sam imao instaliranu. Sad je opet WIN7 novi instaliran, al više ne vidim "storage" particiju.

Problem je sto na toj particiji, a vidi se na prvoj slici ima podataka, dok WIN7, vidi se na drugoj slici, kad se boota ne vidi te podatke. E sad u PM i Win7.
Staro 23.07.2010., 10:55   #4
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Ne znam ti pomoći drugačije od kako bih ja probao.

Kad je bilo kakvih problema sa sličnim stvarima, obično sam vadio disk iz kompa, ubo ga preko USB adaptera u svoj lap, izvadio šta mi god treba od toga i poslije preformatirao disk. Na laptopu vrtim XP.
Podaci kao takvi bi se trebali vidjeti kad pristupaš sa računala koje ne boota s istog diska. Druga opcija- ono što sam ti gore napisao.
Ako nemaš drugi hard, digni XP na USB stick, prije toga ga moraš preformatirati na NTFS i izvaditi ovaj hard na kojem su ti podaci. Kad ubodeš opet taj hard, trebao bi vidjeti što ima gore.
Staro 23.07.2010., 13:18   #5
martyn
Premium
Moj komp

martyn's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Najsigurniji načini kako možeš probati izvuči podatke bez straha da ih nepovratno upropastiš su ti:

1. Bootaj komp s Knoppix live cd-om i kopiraj sve na vanjski HDD;

2. Taj problematični HDD spoji na drugi komp kao vanjski preko USB-a (kako je predložio [GOW]Nec i to je najjednostavnije rješenje).
ThinkPad Pro Dock: 24'' BenQ
BL2420PT 2560x1440 IPS / daskeyboard prime13 / Logitech RX1000 / Harman Kardon Soundsticks II
Pošteni, dobri i odgovorni trgovci: 1
martyn je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2010., 14:12   #6
Marcus
Registered User

Datum registracije: Jun 2009
ako nema nigdi podataka provaj sa ovim odličan alat meni spasio 90% podataka:
http://www.runtime.org/data-recovery-software.htm
Marcus je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2010., 18:07   #7
hardflat
Premium
Moj komp

hardflat's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Dodaj particiji oznaku slovo.
hardflat je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2010., 19:52   #8
Prolega
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor hardflat Pregled postova
Dodaj particiji oznaku slovo.
Ne mogu mijenjati ništa, samo obrisati particiju.

Sudeći po vašim odgovorima, nije mi bilo druge nego do linksa po vanjski HDD.
Ono što sam nabrzaka proguglao, pronađoh Paragon partition menager kao dobro rješenje. Instalirah ga i na svu sreću vidi sve podatke. Vrhunskih je mogućnosti i mislim da cu večeras početi vraćati sve. Kad vidim rezultate, javim se.
Ali, bez vanjskog HDD, ništa.

Uspio sam sve sačuvati na vanjski HDD sa Paragon Partition Menager Magic 10 bez greške. Postoji 32/64 bitna verzija. Svaka preporuka za ovakva s..nja. BTW ima još mogućnosti. Što se mene tiče može lock. Puno hvala svima koji su se trudili pomoći.

Zadnje izmijenjeno od: Prolega. 24.07.2010. u 00:08.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno