Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.07.2010., 20:07   #1
LiquiD SileNcE
Premium
Moj komp

LiquiD SileNcE's Avatar

Datum registracije: May 2007
d-link dns-313 (NAS disk) problem

treba mi pomoć vrlih znalaca, ja sam bez ideja kud dalje...

Ubacio sam disk (seagate 500gb) u kućište i stavio ga na mrežu, u komp ubacio cd koji je došao s njim i program bi ga trebao naći na mreži, formatirati i okačiti u my computer na korištenje. Ali meni nikako da prođe format u instalacijskom programu, a prije nego se formatira nije moguće ući u njega pomoću IP adrese.
Ako netko ima sličan disk ili je radio s njima svaka pomoć je dobrodošla.

LiquiD SileNcE je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2010., 10:34   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nisi naveo na kojem os - u vrtiš install, poznato je da Vista i 7 znaju nešto "pametovat".
Provjeri na support stranicama (pazi po hw reviziji koju imaš), jesu li "install" aplikacije (D-Link Click & Connect i D-link Easy Search Utility) novije u odnosu koje sada imaš.

Spominješ da uređaj nije dostupan na mreži prije nego prođe cijela install procedura, možda ga samo nemožeš "pronaći", tome služi druga gore spomenuta aplikacija.
Po defaultu tj. nakon factory reseta uređaja je aktivan dhcp klijent preko kojeg dobije ip adresu.
Na netu u nekom review - u sam vidio adresu 192.168.1.101 pa probaj tu ili upotrebi Easy Search Utility. U manualu piše ako uređaj ne uspije dobit ip adresu od DHCP - a routera onda se "postavlja" na 192.168.0.32.

Pri podešavanju mrežnih postavki vrijede iste preporuke kao za kompove, vidi Adsl Bibliju i x primjera u Mrežama.
Uređaj ima opciju da bude i DHCP server, ako je uključena ova funkcija isključi je jer može doći do kolizije s istom funkcijom u routeru.
Baš vrtim manual i nigdje nevidim format kroz web ui, glupost, za tu funkciju moraš koristit DCC.
EDIT: U kasnijim revizijama ipak ima.
Također još jedan "biser", firmware je upakiran zajedno sa DCC.

Za sada toliko, javi rezultat.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 12.07.2010. u 10:41.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.07.2010., 10:20   #3
LiquiD SileNcE
Premium
Moj komp

LiquiD SileNcE's Avatar

Datum registracije: May 2007
Probao sam na xp-u i sedmici i ista stvar. Probao sam upisati i defaultni IP (192.168.0.32) i onaj koji mu je dodjelio router (ušao u router i vidio koju mu je dodjelio) ali ništa.

Poanta prvog starta je da ako ne obaviš format preko D-Link Click & Connect nije moguće pristupiti disku, jer prije ga nije moguće dozvati preko IP-a.

D-link Easy Search Utility sam isto koristio, ali predpostavljam iz istog razloga (format) ga ne pronalazi.

Ista stvar je moguća i spajanjem direkt s kompom ali u tom slučaju javlja limited or no connectivity, mogu postaviti IP za komp ali ne i za disk, pa da tako rješim stvar. D-Link Click & Connect ni tu nije dao rezultate, samo kao i svaki puta sugerira da provjerim sve kablove, spojeve i ine tehnikalije ne bi li otklonio mogući problem. ...sve je dobro spojeno, ima utp kabl i napajanje i nemaš tu nešto za fulat.

Piše da problem može biti i kompatibilnost diska s ladicom, ali mislim da to ovdje nije slučaj, jer disk radi kao prijenosti ako ga umjesto utp-a spojim preko usb-a.
Lampica aktivnosti diska stalno svjetli plavo kad je spojen preko usb-a, što znači da je spreman za korištenje, a zeleno kad je preko utp-a što je znak da ga trebam formatirati.
Probao sam i factory reset, što i preporučuju nakon neuspjele instalacije ali nije polučilo rezultat.

Flashanje firmwarea je isto moguće jedino preko web sučelja, tako da ni tu ne mogu napraviti puno.

Nikky hvala na pomoći

LiquiD SileNcE je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2010., 10:36   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Napravi slijedeće:
- upali nas i ostavi ga da se inicijalizira al bez da je spojen na mrežu
- na kompu (XP) manualno postavi mrežne postavke i to:
a - IP=192.168.0.30
b - Subnet=255.255.255.0
c - Gateway=192.168.0.32
- sada spoji nas i komp direktno i probaj jel možeš otvorit web konfig
Ako ovo da dobar rezultat, odradi install sa DCC, provjeri i verziju fw tj. napravi update.
Kasnije na kompu vrati mrežne postavke kakve su prije bile.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno