|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Raid?
Isplati li se ili ne? Imam 80Gb Maxtorov SATA hard i obzirom da mi ponestaje kapaciteta, u dilemi sam dali ga mijenjati za jedan veci ili uzeti jos jedan ovakav i staviti ga u RAID. Vase misljenje, cijenjeni entuzijasti? Stoji li ono da bi za stavljanje u RAID trebali biti isti hardovi (proizvodjac, kapacitet, serija)? I dali je potrebno formatirati nanovo oba dva harda prije kreiranja RAID polja? :confused:
![]() |
#2 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Bilo je toliko tema o tome, ali... Kupi još jedan takav i nemoj stavljati u RAID. Zašto? Zato što postavljaš ovakvo pitanje. Nije omalovažavanje ali pošto ne znaš puno o RAID-u, samo ti probleme može donesti. Imao bi 2 ista, loša harda, veću brzinu i 4 puta veću mogućnost da izgubiš sve podatke. I morao bi ih formatirati. Nije nužno da budu isti hardovi čak ne trebaju niti iste veličine ali u RAID 0 ćeš dobiti dvostruki kapacitet manjeg i brzinu određenu sporijim. Postoje i manje mogućnosti klanja među njima. Zato si kupi neki drugi hard od 80 ili 120 gb koji su sada jako povoljni a veličina bi tebi mogla i potrajati. Stavi podatke na taj dodatni i uživaj u poznatom okruženju. Kao prijedlog za kupnju je Seagate ATA (ako se pališ na tišinu) ili SATA NCQ (ako ti to kontroler podržava). Kontroleri koji podržavaju NCQ su nForce4, Silicon image 3114, Intel ICH5/6. Možeš uzeti i NCQ bez obzira na kontroler pa jednom u budućnosti...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
Thx
|