Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.05.2010., 22:21   #1
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Ugašen komp - ventilatori se vrte (CPU i case)?!

Sumnjam na napajanje, ali da ne kupujem bezveze drugo - ako ima tko slično iskustvo, naime ventilatori se vrte na CPU i na case fanu čak i kad je komp ugašen, sve dok ne isključim komplet PSU iz napajanja. Također računalo ima random BSoD-ove kad se malo zagrije....ploča je nekakva Matsonicova, CPU je Athlon 2000+ Palomino (temperatura u radu oko 65°C - nemam pojma jel to normalno).

Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2010., 23:22   #2
asdf123
Premium

asdf123's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ok

Par stvari. traži trudne kondenzatore!
Probaj kada ga ugasiš stisnuti i držati power on button.. i dal se bude ugasil ????
Vrte se ventilatori??
KOji je ono stendgy mod di se to događa S1 ili di? neznam .. ali to sem videl tam.

Kako onda? upališ ga,, i nekad radi normalno a neda se ugasiti?
Ja sam ne nekim starijim konfama imao stvar da mi uopče niije htio wins ugasiti komp (pojavi se poruka "it's safe to turn off the computer"), pa sam trebao stisnuti i čekati da crkne...
Ima li tko riješenje za to?
asdf123 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.05.2010., 23:41   #3
Billkita
Premium
Moj komp

Billkita's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Vrte se i uopće ne staju ili ipak stanu nakon nekog vremena?
Totalno bizarna situacija, reko bi čovjek da je ovako nešto nemoguće.
Ugasi komp, izmjeri napon multijem, ako ga ima napajanje je u banani.
Prije kupnje, zamjene moš probati standardno čišćenje, možda pomogne.
Baš svi ventovi se vrte, na grafi i na napajanju ili ne.
Ovo je baš za rubriku -ljudi moji je li to moguće-
Billkita je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2010., 23:41   #4
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor asdf123 Pregled postova
"it's safe to turn off the computer"
ako je ovo stvar, ima negdje u postavkama napajanja (pod win, di su opcije za hdd/monitor i ostalo), mora se namjestiti ATX power supply ili tako nesto. jer iz nekog razloga win kuzi AT napajanje, koje ima na sebi prekidac. ili cak negdje u biosu ima opcija za izmjeniti.......... bilo je to davno kad sam isto imao sranje sa svojom pcchips socket 370 plocom, nekih 9-10 godina je proslo.

ali koliko se sjecam, to je samo prvi xp imao problema, mislim da je sp1 to vec rjesio. a dizel, ovo sto se tebi desava, prije bi rekao da je do ploce nego napajanja. inace matsonic uz vecinu soltekica kad vidim - padne mi mrak na oci. ne mogu reci, imaju vise nego ok ploca, ali vecina su tesko govno sa ultra losim kondenzatorima. probaj sa svojim ili nekim drugim napajanjem, ali prije do ploce nego napajanja. ali tko zna, metoda pokusaja i promasaja je najbolja........

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 25.05.2010., 23:48   #5
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

A i sam sumnjam na ploču ili napajanje. Ugasiš normalno komp na "Turn Off" iz Windoza i sve se pogasi, ali ventilatori vrte, ROFL.

I onda moraš napajanje iščupat iz struje da bi prestalo šrotanje.
Staro 25.05.2010., 23:50   #6
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Da li su ti ventovi spojeni na matičnu na konektore ili preko napajanja?
Ako su na matičnoj, odspoji napajanje, ispitaj napone kad je upaljeno i ugašeno.
Dalje znaš.
Staro 26.05.2010., 00:06   #7
Billkita
Premium
Moj komp

Billkita's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Imaš isti problem ko i Mujo sa Kwasakijem, a di se gasi.

Ma mora imat napona da rade, lako moguće da je i ploča, jel case fan spojen na nju ili direkt na napajanje?
Ako je na ploči probaj direkt na napajanje i time eliminiraj ploču ili napajanje.
Billkita je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2010., 06:47   #8
asdf123
Premium

asdf123's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ovako kako bi eliminirao napajanje.. odspoji ga od matične spoji na njega neko opterečenje i onda upali ga brickom.. nek tak radi pol minute pa makni brick.. ako bude napajanje i dalje radilo problem je u njemu! , ako pak se odma ugasi kaj u svakom slučaju treba onda je matična problem kaj ga ne otkopča!,

Eto to napravi. i dalje bu lakše!
asdf123 je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2010., 09:00   #9
spik3
Premium

Datum registracije: Dec 2003
Pozz, vec ti je netko dao odgovor tu, imao sam na jednom kompu isti problem, samo je bilo na WIN xp, ili me, stvarno ne znam, trebalo je odabrati rucno ACPI ili APM postavke, a mislim da se to na windowsima do viste, moze u control panel, power management - i tamo pod APM tabom stavi enable ... davno sam imao taj problem ali 99% ti je to to, vidi dal mozes iz win to sredit, ja sam na novo bio stavljao win pa sam to tamo nekamo bio odabrao, samo ne znam dal je to bilo WIN ME ili XP . nadam se da sam bar malo pomogao
spik3 je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2010., 09:12   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Al ga kljucate ko Dudekova koka po Boingu.

Prvo provjeri / postavi na default Advanced Configuration and Power Interface u BIOS - u, konzultiraj manual mobo.
Provjeri jeli chipset uredno instaliran (npr. za Intel InfInst) obavezno Reboot nakon instalacije.
Također provjeri jeli u Power opcijama pod Power buttons > When I press power button . . . = Shut down
Ako ni to neda rezultata onda pogledaj neka od rješenja:
http://www.aumha.org/win5/a/shtdwnxp.php
http://www.theeldergeek.com/shutdown_issues_in_xp.htm
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.05.2010., 09:29   #11
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Koji nered od odgovora, božesačuvaj.

1) komp nije moj nego kod nekog lika kog kojeg sam išao instalirati LAN karticu i ADSL modem, ovo se stvorilo kao usputni problem...

2) računallo ima random BSoD-ove kad se malo zagrije, ddakle dok je hladan radi i kad se zagrije za cca 20min počinje ludovanje BSoD-ovima raznih vrsta (nije uvijek isti error)

3) kasnije sam skužio da se ventovi vrte kad ugasim računalo (normalno se gasi na shutdown bez tih AT fora), ali i kad je ugašen ventilatori vrte (čini mi se sporije)

4) ventovi (case i CPU fan) spojeni su konektorima na matičnu

Napajanje je šljuka koju je dijelio HG Spot (Maxpower kojih sam pobacao već hrpu), a i matična je Matsonic za AMD sa VIA čipsetom (nisam gledao koji)

Pusa svima
Staro 26.05.2010., 09:37   #12
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova
2) računallo ima random BSoD-ove kad se malo zagrije, ddakle dok je hladan radi i kad se zagrije za cca 20min počinje ludovanje BSoD-ovima raznih vrsta (nije uvijek isti error)
a tebi je problem sto se ventilatori nece zaustaviti .

ne znam. ako ti je dobar frend, daj si posla, raskopaj sve i sredi paste. mozda se pregrijava procesor, via je mrgva ladna tako da nije do chipseta. iako onda moze biti i ram, ili "kvalitetan" napon, ploca.....
raskopaj sve i mozda nades problem. ovako bas mozemo kolektivno natucati sto je problem, sto sve nacine znas i sam.

Staro 26.05.2010., 09:38   #13
Thermaltake
1

Thermaltake's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
vrlo moguće da je napajanje,ako baci BSOD u win kad ih opet digneš pogledaj sa BlueScreenView programom šta kaže zašto ga je bacio.
Thermaltake je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2010., 09:58   #14
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Burko, nije moj problem to što se ventilatori vrte i na shutdownu

Ali to je dobar simptom da je ili ploča ili napajanje u *********

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 26.05.2010. u 10:07. Razlog: bez psovanja
Staro 26.05.2010., 10:43   #15
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
ako ti je dobar frend
inace klasika, sorry, ali ja zaista nemam pojma sto bi bilo/ili nabrojis sto bi trebalo napraviti i bubnes 600 kuna. i nabavis bolju plocu, rama i hard, i ostane ti za rundu u birtiji .

Staro 26.05.2010., 11:13   #16
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Ma reći ću nek to sve sašiba u smeće i kupi cijelu bolju konfu za 500kn, ovo je neki AMD 2000+, ta matsonic ploča, 256MB DDR, neka šljuka od R9200 itd...sranje uglavnom koje ne vrijedi skupa ni 200kn.
Staro 26.05.2010., 14:18   #17
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
To je do ploče ili BIOS-a, ploča bi trebala isključiti PSU slanjem signala preko ATX priključka (mislim da se radi o zelenoj žici, iste pomoću koje se jump starta napajanje kad nema matične priključene na ATX) kako bi se PSU isključio. Princip sličan kao i kod releja.

EDIT: kad ploča prekine strujni krug između zelene i crne žice, onda se napajanje isključi...

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W

Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 26.05.2010. u 14:28.
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2010., 14:25   #18
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Je, znam da je mirni kontakt u pitanju. Zato sam i rekao da sumnjam u ploču ili napajanje.
Staro 26.05.2010., 14:38   #19
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Probaj sa drugim napajanjem, ili kako bi ja isprobao: isključiš ATX iz ploče, isključiš diskove, ubaciš žičicu kao kratkospojnik za paljenje u taj ATX (samo provjeri jesam ti dobro rekao o kojim se žicama radi), upikneš multimetar u 12V granu i uključiš napajanje preko glavnog prekidača. Kad napajanje dođe k sebi, izvučeš taj kratkospojnik i gledaš hoće li napon na multimetru pasti na 0. Ako ne padne, napajanje zeza, jer kad se prekine kontakt, napajanje bi se trebalo isključiti ako se ne varam.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2010., 15:25   #20
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Swarm dobro si objasnio samo si zaboravio stavit napomenu da dosta napajanja (za testiranje bez mobo) zahtjeva neki teret (npr. barem cd) jer ako ga nema onda se odmah gasi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2010., 17:34   #21
spik3
Premium

Datum registracije: Dec 2003
99% ti je ovo sta sam rekao. ja sam imao problem na nekoj tcom konfiguraciji od frenda, znaci isto to, ja stavim shut down, komp se ugasi, a ventovi se i dalje vrte samo malo sporije, i problem sam rjesio na navedeni nacin, da moras manualno kod instalacije win (ukoliko bios fore, i one u win za shut down, i ACPI i APM postavke ne pomazu) podesit da se radi o stroju sa APM / ACPI postavkama... i to je sredilo stvar. i taj komp je imao bsod ponekad al mislim da je to bilo do uneređene win instalacije a ne od pregrijavanja. i kad sam prvi put formatirao i dalje su ventovi ostajali on, i opet sam isao i te postavke sredio i onda je sve oke bilo...
spik3 je offline   Reply With Quote
Staro 29.05.2010., 08:42   #22
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

problem riješen - spakovao sam ga cijelog u kontejner, boli me opanak. Računalo samo ne vrijedi 200kn i nije vrijedno truda rastavljanja po ovoj vrućini.
Staro 30.05.2010., 02:05   #23
makaza
Premium
Moj komp

makaza's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
...evo baš jučer čitam temu i ne vjerujem,nikada čuo za takav problem te mi danas frendica dofura komp sa asrock 945 matičnom i isti slučaj.windowsi se ugase a napajanjen,vent na procu i brijem grafička(pasivna je ali prepostavljam da radi pošto ne isključi monitor) ostaju raditi.ne mogu vjerovat.

..raskopao sve,stavio nove windowse,probao razne šeme po biosu čak sam i napajanje drugo nabavio ali problem isti,windowsi se zgase ali komponente rade te samo direktnim gašenjem na prekidaču napajanja prestanu raditi(ili ako dugooo držim power sw).

...jedino što mi pada još napamet da nađem napajanje bez prekidača možda to upali,ili kao Dizel bacit sve van.

...btw.računalo je kupljeno davnih dana u hg-spotu te kada sam je pitao šta nije odmah reklamirala,rečeno joj je da to tako treba biti.
makaza je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2010., 06:16   #24
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Kao što rekoh - ili je ploča ili napajanje vrisnulo, ako ti se da šarafati (ili ako je frendica vrijedna toga ) - ja bih prvo probao s drugim napajanjem, čisto zbog toga jer je manja zajebancija nego mijenjati ploču
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno