Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Smartphone uređaji i mobiteli
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.04.2010., 13:02   #1
svebee
/

Datum registracije: Oct 2006
Arrow A-gps

Stavio u ovaj podforum jer većina novijih PDA-ova (HTC pogotovo) imaju ugrađen A-GPS pa me zanima plaća li se to dodatno?

Koliko sam shvatio spaja se na internet i skida određenu količinu podataka za brže lociranje (za razliku od običnog GPSa) sa najbližeg odašiljača dok se ne "pospoji" na 2/3 satelita. Taj internet promet se naravno tada i plaća?

Zanima me mogu li se ugraditi offline mape (za Android) te time zaobići to skidanje tj. da mogu besplatno koristiti A-GPS sa svojim offline mapama u smartphoneu (kako u HR, tako i vani)?
svebee je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2010., 13:08   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Naravno da se plaća jer se radi o prometu do 10 kB po spajanju. Cijena, ovisno o provideru i data paketu, može biti od 1 do 50 lipa. Offline i online mape nemaju veze s A-GPS-om. Offline mape su spremljene lokalno, a online se skidaju po potrebi s neta, a ukoliko je A-GPS uključen, povlačit će informacije bez obzira kakve mape bile unutra. Naravno, najbolja kombinacija je isključiti A-GPS i koristiti offline mape samo s GPS-om. Ukoliko često mijenjaš lokaciju, navigacija s A-GPS-om će biti puno brža.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.04.2010., 13:12   #3
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Pa A-GPS samo ubrzava lociranje na mapi, mos ga ugasit i ne trosis nis para. Mape skines s weba i to je to, ionako se mape ne skidaju dok koristis GPS, vec ih ili imas ili nemas. ** Mislim na kompletne mape, ne onaj dio di si trenutno... To nema smisla dohvacat online zbog velicine.

Al' vjeruj mi na rijec, krepaces od dosade dok ti se GPS na mobu spoji na satelite bez A-GPSa, meni treba od 3-15 minuta, kako kad. A sa A-GPS oko 3-10 sec, plus pojede do 50 kB po spajanju jednokratno. Koristim GPS cesto, mjesecno ne pojede ni 2 MB. Pljuga.
Staro 18.04.2010., 13:48   #4
svebee
/

nisam mislio da se može isključiti ta opcija tj. da mi ostaje samo GPS (nije mi palo na pamet) sad je sve jasno zahvaljujem.
Staro 18.04.2010., 14:51   #5
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
ako koristiš google maps, zaboravi na isključivanje te opcije
prokleti gmaps skida sve s neta, tak mi je požderal nekih 15kn za isto kaj radi i ovi maps bez neta
domis je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2010., 15:40   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ponavljam, A-GPS nema veze s navigacijskim programom i uopće nije potreban za rad, bez njega samo pozicioniranje traje duže.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2010., 19:49   #7
svebee
/

samo da još potvrdim - nakon pozicioniranja (bilo sa A-GPS-om ili samo GPS-om) stvari radi (ili bi barem trebala) raditi fluidno ovisno o mom kretanju?
Staro 18.04.2010., 21:30   #8
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
raditi ce bez beda .

kao sto je vec receno agps (asisted gps) je samo da brze locira satelite po mojem nekom sudu sa e72 sa agps locira satelite za cca 2-3 min a ako koristim samo gps onda cca 5-8 min

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 08:44   #9
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Da bi GPS sistem funkcionirao, GPS receiver mora imati precizne podatke o lokaciji (orbiti) svakog satelita. Ti podaci se zovu ephemeris i šalje ga svaki satelit. Receiver na cold bootu treba imati neprekidan kontakt sa satelitom barem 30 sekundi kako bi dobio njegov ephemeris. AGPS služi da bi ephemeris dobio sa mreže (bilo GSM mreže ili Interneta) i time poboljšao time to first fix (TTFF). Nakon što dobije ephemeris, pozicioniranje se kompletno odvija preko satelita tj. AGPS više nema nikakvu ulogu.
Staro 05.05.2010., 09:30   #10
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
HTC ti ima software QuickGPS. On ti skida kao trenutne lokacije satelita tak da trazenje satelita traje minimalno (u mene par sekundi; htc diamond). Spojim se preko wirelessa na net, azuriram podatke i to onda vrijedi tjedan dana. A-GPS mi je iskljucen.
Problem je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.05.2010., 18:06   #11
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Problem Pregled postova
HTC ti ima software QuickGPS. On ti skida kao trenutne lokacije satelita tak da trazenje satelita traje minimalno (u mene par sekundi; htc diamond). Spojim se preko wirelessa na net, azuriram podatke i to onda vrijedi tjedan dana. A-GPS mi je iskljucen.
Tako je, ali sada sa novim romom čak nemoram niti biti spojen s netom, dovoljno je da sinkroniziram mob s kompom koji je spojen s internetom i on oupet skine sve što je potrebno, a to je jako korisno za nas koji nemamo wifi doma!

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 05.05.2010., 22:30   #12
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor 2 die 4 Pregled postova
Tako je, ali sada sa novim romom čak nemoram niti biti spojen s netom, dovoljno je da sinkroniziram mob s kompom koji je spojen s internetom i on oupet skine sve što je potrebno, a to je jako korisno za nas koji nemamo wifi doma!
To nije do roma. Imas funkciju u QuickGPS-u "Auto download when connected to PC via ActiveSync"
Problem je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2010., 21:55   #13
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Tako je, možda sada, ali kada sam ja kupio svoj HTC u zimi 2008. tadašnji rom nije imao tu funkciju!

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2010., 23:24   #14
svebee
/

koliko sam skužio to je za Windows platforumu, postoji li nešto slično za Android (2.1)?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno