Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.03.2010., 14:23   #1
Astral
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2005
Nema bios posta

Pozdrav, radi se o ovom sustavu:

s478 p4p8t sa integriranom grafikom
2.8ghz northwood
300w napajanje
80gb hdd
2x256mb PQI ram

Stvar je u tome da komp radi sasvim normalno, a ponekad se dogodi da nakon gasenja ne zeli ni postat, u tom slucaju moram izvadit bateriju iz maticne da resetiram bios i onda prode normalno. Sta bi mogo bit problem?

sad sam probo izvadit jednu plocicu rama pa cemo vidjet ako ce se problem ponovit
Astral je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2010., 15:33   #2
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Jesi probao sa drugim napajanjem?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.03.2010., 16:37   #3
Astral
Premium
Moj komp

nisam, nemam ga, ali zasto bi napajanje bilo problem? komp normalno radi i normalno se pali samo nema bios posta, cim se resetira bios odma sve proradi, to nema veze s napajanjem
Staro 16.03.2010., 16:43   #4
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
nisam, nemam ga, ali zasto bi napajanje bilo problem? komp normalno radi i normalno se pali samo nema bios posta, cim se resetira bios odma sve proradi, to nema veze s napajanjem
Možda ti je baterija kriva..
Mr.Black je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2010., 16:43   #5
centaur
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jul 2009
Možda da probaš sa novom baterijom na ploči ?
centaur je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2010., 17:48   #6
Astral
Premium
Moj komp

to bi mogo, samo moram vidjet dal imam neku staru plocu, trebo bi imat

sve su iste jel? vise/manje, moze neka recimo sa asus p4p800?
Staro 16.03.2010., 20:32   #7
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

CR 2032 (3V)
Staro 17.03.2010., 09:38   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Baterije na ploči su manje-više standardizirane (CR 2032 u 99% slučajeva), a možeš ih kupiti kod urara ili u foto radnjama.
Staro 17.03.2010., 11:25   #9
Astral
Premium
Moj komp

evo izvadio sam iz stare ploce, ista je baterija

sad ovako, bilo je problema da nije vise ocitavo hdd i trazio me boot device kod bootanja

vise nije bilo problema s time da nema bios posta, uvijek je posto, ali nije mogo loadat windowse, a kad je i naso hdd i kad su se windowsi loadali, islo je uzasno sporo i dolazio je do welcoming screena i nije htio dalje

dakle promjenio sam bateriju, stavio sam drugi IDE kabel, promjenio sam RAM, iskljucio sam cd-rom, promjenio sam od napajanja molex connector za hdd (onaj koj je iso u cd rom jer je njega ocitavo normalno uvijek)

i onda je htio bootat u windowse, proso je welcoming screen ali je bilo uzasno sporo isto i zablokiro bi se tijekom loadanja startup ikona

nakon toga sam na silu otiso u safe mode, u njemu je normalno radio, restarto sam racunalo i uso u windowse opet i eto sad pisem iz njih, rade normalno, ali ih se bojim restartat jer mislim da problem nije nesto makar sve sad se cini da radi

problem je vjerojatno hdd ili maticna, eventualno napajanje...

sad problem je da imam drugi hdd ali onda teba windowse opet stavljat, a posto je ovo racunalo za rad to i nije sad zgodno jer ljudi moraju radit

takodjer imam i drugo napajanje koje mogu probat, ali kao sta sam vec reko, rade da sad radi racunalo pa eventualno na kraju radnog dana probat sa drugim hdd i napajanjem.,..prvo napajanje naravno

ako je problem u maticnoj onda ne znam kako bi to rijesio jer to je ASUS micro atx koje je totalno custome made i maticna je nego cudnog oblika, i mala i...nema sanse da bi naso takvu maticnu na trznici recimo

imate jos neke ideje sta bi moglo izazivat takve probleme? cinjenica je da se u biosu neko vrijeme nije vidio hdd, a sad kakti normalno radi...(mislim da IDE kabel nije bio problem jer je bilo problema i kad sam ga promjenio)

hvala svima na pomoci dosad

edit: ima neki dobar program da testiram hdd iz windowsa sad dok rade? skinuo sam hd tune i probo error scan i kaze da je sve ok
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	untitled.JPG‎
Views:	149
Size:	66.2 kB
ID:	10692  

Zadnje izmijenjeno od: Astral. 17.03.2010. u 11:40.
Staro 17.03.2010., 14:22   #10
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
daj si flashaj bios,izgleda da ti jedan block pati i ne boota kak spada....
Oglas

Oglas
Staro 17.03.2010., 16:45   #11
Astral
Premium
Moj komp

hm, a ako je bios ostecen al ce se htjet normalno flashat? ako zaj*** plocu, ode sve u k
Staro 17.03.2010., 17:11   #12
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
kad flashas bios on prvo pobrise sve i onda ponovno upise,tak da nema veze ako je jedan block los! a sta ima veze ak krepa,imas jeftinih ploca
Staro 17.03.2010., 18:22   #13
Astral
Premium
Moj komp

ocito nisi bas cito al ok, tnx svejedno
Staro 18.03.2010., 00:28   #14
trex
Premium
Moj komp

trex's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ja bi se kladio na napajanje po svim simptomima. Probaj drugo napajanje prije nego raskopaš sve drugo.
trex je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2010., 00:33   #15
Astral
Premium
Moj komp

budem, da

ali eto danas je radio bez problema od 12 do 9 navecer i sad smo ga ostavili preko noci da gori jer ga se bojimo na poslu zagasit da opet nebi bilo problema, a nema drugog racunala na kojem bi se moglo radit

tako da sutra eventualno navecer nakon posla cu probat sa drugim napajanjem i molit se da nebude vise problema
Staro 18.03.2010., 09:12   #16
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Meni je sumnjiv disk jer ima onaj ogromni drop performansi.
Ako nisi znao, postoje programi koji ti mogu klonirati postojeći hard na novi tako da ne gubiš ništa od podataka i trenutnih postavki. Preporuka za Acronis True Image ili Acronis Migrate Easy.
Staro 18.03.2010., 10:25   #17
Astral
Premium
Moj komp

znao sam, ali mi je iskusniji informaticar reko da to ponekad poremeti ove neke programe s kojima radimo na poslu, doduse covjek ima 70 godina pa mozda bas i nije u toku, al ajde...nista ne gubim ako probam, hvala

ps. ako je hard, zasto onda sad normalno radi evo od jucer u 12h? kako bi mogo ispitat dal je sigurno hard? neki program za error checking ili nesto? sa ht tune sam skeniro za errore i nije ih bilo, a i pod health kaze sve pod "Ok"
Staro 18.03.2010., 10:30   #18
codex
Premium

Datum registracije: Mar 2010
Pogledaj malo kondenzatore po ploči dali koji curi..
codex je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2010., 10:40   #19
Astral
Premium
Moj komp

kad bi to bilo tako lagano sve je u micro atx kucistu, veceras cu ga vjerojatno cijelog rastavit pa cu bacit malo bolji pogled
Staro 18.03.2010., 10:43   #20
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
znao sam, ali mi je iskusniji informaticar reko da to ponekad poremeti ove neke programe s kojima radimo na poslu, doduse covjek ima 70 godina pa mozda bas i nije u toku, al ajde...nista ne gubim ako probam, hvala
Preporuči čovjeku čitanje nekog članka na temu "Kloniranje" da shvati da je klon jednak originalu. Dakle, nikakvih problema s programima neće biti.
Staro 18.03.2010., 10:57   #21
trex
Premium
Moj komp

trex's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Onaj drop performansi bi mogao biti uzrokovan napajanjem koje je na izdisaju. Napajanje koje radi jedno vrijeme i postigne radnu temperaturu može dalje raditi normalno jer porastom temperature se povećava kapacitet kondenzatora koji je na izdisaju i onda radi normalno kada se zgrije. Sjetite se baterija iz daljinskog upravljača koje mogu još malo raditi ako ih zgrijete na radijatoru a prije toga daljinski ne daje znakove života.
Zbog toga se često dešava da računalo neće upaliti kada je hladno a poslije normalno radi. Ja sam imao jednom napajanje koje si morao dobro zgrijati fenom da bi mogao upaliti komp. Nakon što bi upalilo radilo je skroz stabilno koliko god je trebalo i pod maksimalnim opterećenjem. Sjećam se davno jednog Lan partija i zbunjenih lica ljudi dok sam pitao jel ima netko fen kod sebe jer ne mogu upalit komp.
trex je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2010., 11:02   #22
Astral
Premium
Moj komp

hehehe, zanimljiv post - slazem se, moguce...

najveci problem mi je to kuciste koje je custome made, tako da je i napajanje ono malo manje, a moja zamjena je stadnardne velicine pa ne znam kako bi to izkombiniro, lako je probat al treba nekako i zavorit kuciste kasnije

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Preporuči čovjeku čitanje nekog članka na temu "Kloniranje" da shvati da je klon jednak originalu. Dakle, nikakvih problema s programima neće biti.
ok, ja nisam imo iskustva s time jos pa sam isto bio malo skeptican, al vrijedi probat, budem - znaci sa acronis migrate easy moram zagasit racunalo i spojit jos jedan hdd na koji zelim napravit klon, napravim klon i to je to jel?

btw sta se tice pada performansi, mislim da nije to problem sa hard diskom jer recimo evo kako javlja na mojem racunalu:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Untitled.jpg‎
Views:	140
Size:	119.9 kB
ID:	10694  

Zadnje izmijenjeno od: Astral. 18.03.2010. u 11:17.
Staro 18.03.2010., 14:58   #23
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Citiraj:
Clone hard drive to another lager drive.

1) Create Acronis bootable disc, boot from it and use "Clone Disk" option to clone your source drive to a new drive. Read Acronis True Image Home user guide chapter 11 "Creating bootable media" for more information about Acronis True Image Home bootable CD creation http://www.allacronis.com/manuals.html

2) Connect second drive. Use Manual Mode for cloning -> Choose Delete partitions on the destination hard drive if it contains any partitions (note that all data on destination drive will be erased in any case, so if you have some critical information we recommend you to copy it first) or Do not delete partitions on the destination drive (in that case you should choose another hard drive).

3) On Old Hard Disk Usage window choose Keep Data, it will not wipe your source hard drive after the cloning. It will stay intact and you will be able to use it later.

4) On Moving Method window choose Proportional or Manual method as you have a bigger drive. We do not recommend you to choose As Is method because it will result in unallocated space on the destination drive.

5) Follow wizard instructions to complete the process.

After the cloning is complete make sure you disconnect the original hard drive while performing the first boot from the target one. The thing is that if the original hard drive is not removed from the computer before the first boot from the target drive Windows gets somehow "confused" while trying to mount the letter for the system partition because it is already associated with the original hard drive. As a result the whole system will be unbootable.
http://www.allacronis.com/step-by-step-2.php
Staro 18.03.2010., 17:29   #24
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Čekaj malo! Čini li se to meni ili imaš famozni 'Speedy' hard (Seagate 250Gb sa jednom pločom u sebi)? Ako je tako, znaj da je dio njih porikavao kao i dobar dio 7200.11 serije, tako da bi ti moglo biti do harda.
Staro 18.03.2010., 17:40   #25
Astral
Premium
Moj komp

tocno sam i mislio da ces rec da i moj onda rikava lol, ma daj pa imam ga vec 2-3god. nikad problema, ima ga i jos 3 moja frenda i radi besprijekorno... takodjer IIRC nikad nije bilo problema sa 410AS serijom sta se tice rikavanja, ovo je 250gb model, probleme su imali 500gb modeli, kao sto rekoh - ako se dobro sjecam

skini hd tune pa probaj i ti taj test
Staro 18.03.2010., 18:00   #26
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Rikavali su i Speedyji. Bilo je i tu na forumu nekoliko likova kojima su riknuli. Mom frendu još uvijek radi bez problema. Čini mi se da su problematičniji bili modeli koji su izašli kasnije dok je prva generacija bila ok.
Staro 19.03.2010., 13:37   #27
Astral
Premium
Moj komp

evo ovako, uglavnom jucer navecer sam ja iso pogledat komp, ali sve je radilo normalno, upalio sam ga i ugasio par puta i onda sam ga ostavio 20min na miru ugasenog da se malo napajnje ohladi te sam ga opet upalio i sve je radilo normalno

onda sam odlucio da necu jos probavat sa drugim napajanjem i sa kopiranjem na druigi hdd iz razloga neprakticnosti (micro atx kuciste) te sam odlucio racunalo ostavit ugaseno cijelu noc pa vidjet ujutro kako ce se ponasat kad se upali

na moje iznenadenje, racunalo se danas ujutro skroz normalno upalilo i normalno radi, a sad cemo vidjet koliko ce se takav trend nastavit, ako u sljedecih par dana bude sve ok, sta bi to onda znacilo? da je ipak nesto drugo pomoglo od onoga sta sam napravio i da nema veze sa napajanjem ili maticnom?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno