|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
![]() Pozdrav svima, Nadam se da ce ekipa ovdje uspjeti razbiti moje dileme oko izbora monitora. Dakle zavrsavam konacno posao koji sam ugovorio, i uskoro bih trebao to naplatiti. ![]() Kao dio naplate je dogovoreno da mi se kupi monitor. Izbor mi je pao na dva favorita: HP LP3065 ili Dell 3008WFP Molim vas da mi pomognete oko izbora iako vjerujem da bas nemogu puno promasit sa ta dva modela. Ako imate drugih prijedloga cijena nesmije prijec 10000 kn. I najbitnije da mi preporucite gdje da to kupim u Hrvatskoj, naravno da mogu i zamjenjit ako nesto nevalja. hvala unaprijed. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Dell-a imaš u ADM-u za 10.001,20 KN. Ali on prelazi 10.000 pa ga nemožeš kupit' ![]() ![]() U Optimumu imaš HP-a, ali on je 10.389,00 KN.
Intel G1610; ASUS B75M-LX Plus; 4096 MB; Intel HD; Hitachi 7K1000.C 500 GB; LG GH24NS95; Silverstone Strider Essential 400 W; Logitech K200; Logitech B110; Logitech X-240 2.1; Philips 200V4LAB 20" DVI; Windows 7 64-bit Professional Zadnje izmijenjeno od: Bambusha. 28.06.2009. u 14:54. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Mislim da su ta dva jedini lako dobavljivi 30" modeli... Oba oko 10 soma, oba odlicni monitori. Osobno imam dell 3007WFP, nebi ga za nista mijenjao, kalibriran sa Spyder-om 3, nakon tjedan dana navikavanja na velicinu i prostor, sad imam problema s radom na bilocemu manjem od 20" ![]() Imas u temi sa DELL monitorima i moj opsirni review, pa procitaj ako ti se da, da se ne ponavljam. Sto se izbora tice, nemam pojma koji je bolji, al' oba su vrh ponude trenutno, nemos fulat. Pogotovo nek nakon sto sam vidio koji monitor sad koristis hehe ![]() Za reviewe i tehnikalije - www.prad.de pa searchaj ![]()
![]() |
#4 |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Ako je slika vaznija od I/O konekcija i MM sposobnosti, onda HP odnosi malu prevagu u kvaliteti slike. Posebno crna boja ali i nesto (ponekad) traljavijem pozadinskom. Ali 1:1 iz ducana, ima ponesto bolju sliku od Della. No uzasavajuca odluka HP-a da ga ostavi invalidnim po pitanju bilo kakve kontrole slike - osim u tvom vlastitom soft aranzmanu - je nesto sto mnogi nece moci probaviti. U spomenutom limitu izbora 30" modela, ako je boja na prvom mjestu (kao vazan faktor za posao) onda HP. Ali uz kalibraciju, Dell bi bio ponesto ugodniji izbor sa sirom lepezom namjene. Skorn je vlasnik HP-a, pa nek ti javi kako se aklimatizirao po pitanju stimanja postavki. @Skorn, sad me ovo sjeti kako je stvarno sramota da nisi mogao jedan osvrt napisati na svoj monitor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
"Sto se izbora tice, nemam pojma koji je bolji, al' oba su vrh ponude trenutno, nemos fulat. Pogotovo nek nakon sto sam vidio koji monitor sad koristis hehe" @zwer Da radim na 959 NF i super sam zadovoljan, koristim ga otkad sam ga kupio na rezi 1600 x 1200. Ima samo jednu manu a to je da mu je slika potamnila pomalo a i vrijeme mu je za zamjenu. Nisam naveo nista o koristenju, monitor mi je prvenstveno za Lightwave, Autocad, Dialux, malo surfanja, malo filmova i ponesto starog CS 1.6 Zasad sam nekako vise za HP, al me malo brinu te kontrole. pozdrav, |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() istina, ja sam pred malo više od pola godine bio u istoj dilemi, cak sam se raspitivao i za Eizo SX3031W-BK (PVA matrica) koji bi ipak došao duplo više od LP 3065 (16.5K kn u Protisu), da je u datom trenutku bio raspoloživ Dell 3007WFP-HC mislim da bih ipak opet uzeo HP (ta dva modela imaju manje vise identicnu matricu). ja sam svoj uzeo u M-Computersu za nesto ispod 9000kn. isti dan kada mi je dosao sam ga isao voziti u Recro na reklamaciju jer je imao 3 mrtva piksela koji su bas gadno boli u oci. za ovu klasu (ekran klase 2) monitora ne smije biti više od dva mrtva piksela PO KVADRANTU ekrana. inace to sa mrtvim pikselima ne govori nista o cijeloj seriji monitora jer niti jedan brand ukljucujuci Apple, Nec i EIZO nije imun na takve tvornicke greske. btw moj primjerak je Made in Romania što reći o monitoru? meni služi za sve, od video obrade do surfanja i čitanja, gledanja filmova (pa čak i nešto sitno gejmanja) moj je podešen na max rezu (2560x1600) međutim za font size koristim custom scale DPI (144 vs default scale 96) pošto sam udaljen metar i pol od monitora (koristim i wall mount) tako mogu najlakše čitati. pošto je ovo jedini 30" monitor koji sam koristio ne znam kakvo je stanje sa drugima ali ja i na ovih metar i pol udaljenosti nakon dužeg vremena korištenja (više od 4 sata neprekidno) osjetim zamor očiju te grijanje ekrana. na poslu koristim IBM Thinkvision sa čini mi se PVA matricom i mogu slobodno reći da je na HP-u slika dosta bolja, te neusporedivo bolja od Samsunga 2232BW koji mi odaje nepodnošljivu plavkastu nijansu. Doduše ono što jako zamjeram HP-u je backlight bleed u gornjem desnom kutu koji se poprilično može primjetiti (pogotovo iz moje perspektive gledanja - odispod) monitor spajam sa dva DVI porta radi rezolucije i nisam primjetio ama baš nikakav input lag, ghosting, ni slične urbane legende zavidnjaka koji nikad nisu korisitili IPS matricu. veliki plus dajem monitoru što ima jedan od najpraktičnijih načina montiranja na VESA 100mm OEM wallmount. riječ je o krajnje jednostavnom sklopu iz dva dijela od kojih se jedan zavida na sam wallmount (doslovno se odšarafi sa originalnog nosača) a drugi na monitor te se uz pomoć polugice uz jednostavan CLICK sam lcd namjesti na nosač ![]() nadam se da ti mogu pomoći u izboru, svakako ti preporučam HP LP 3065 ![]() Zadnje izmijenjeno od: Skorn. 28.06.2009. u 23:55. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
Jesi li nasao neki omiljeni soft ili ides preko Nvidija generalnog setupa? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
Nema li i vemulj EIZO 30tku u trgovini na Vrbanima,čini mi se da da? ![]() Mislim,od oka da se o ovome radi,ili slično : http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=11988&servisID=1 Naravno,mnogo je skuplji od 10k. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
8-bit Gen.
|
Ima, ali izvan njegovog proracuna. Slika i boja, pola stepenice gore bez obzira na "strasni" S-PVA ![]() Samo se taj monitor vise naprašio i isflekao na onon propuhu, gdje stoji vec mjesecima (ako ne i duze)... nego sto ce netko biti blesav dati novce za takav "demo" primjerak, koji se bogme ne prodaje po DEMO cijeni. A trebao bi koliko ga navlace po polici. U takvoj slaboj kupovnoj moci samog ducana (HG,Vemil...) ici otvarati tako skup monitor i radi sminke ga drzati golog na polici... stvarno maloumna odluka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
još jedna prednost kod HP-a je što su sva tri DVI porta HDCP certfied te se između njih može shiftati jednostavno preko Input buttona na samom monitoru. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
crnjo
|
Citiraj:
![]() Sto se tice namjene, taman - mozda bi bilo bolje da ima jeftinih 30" TN monitora jer za autocad nije najvaznija vjernost boja hehe, al' definitivno neces pozalit kupovinu. Meni svakih par godina uleti neki komad hardvera koji mi je svaki dan drago sto sam ga kupio, ovaj monitor je definitivno na vrhu te liste, skupa sa recimo Corsair napajanjem, Logitechom MX518... itd.
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
Ja sam imao F900P flatrona 111khz čini mi se..sad sam na 24 TN-u, velika je razlika zaista,ali trebao bi ga softverom još dosta kalibrirati da bar malo backlight bleeding probam riješiti,sumnjam da se može...ali boje,kontrast i oštrinu sam zaista fino uspio ugoditi. ![]() @visage - ma to je taj onda,da. Nagledao sam ga se bome,misliš zaista da ako ikad nađe kupca,da će mu upravo taj DEMO spakirati i uvaliti,ajmee.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
crnjo
|
Citiraj:
Dok kod 3007WFP Dell-a, slika se minimalno promijenila, boje su se lagano desaturirale, mala promjena svjetline i to je to. Backlight bleeda naravno ima, ali je tolko minimalan i neprimjetan da mi to nikad nije smetalo. Doslovno. ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Tomo, kupi Della i uzivaj, ne kompliciraj, znas da ga zelis ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Registered User
Datum registracije: Jul 2009
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
crnjo
|
Nema ih vise. "Stari" model. Sto si i sam mogao provjeri na http://www.nabava.net, jel ![]() Ima 3008 zato, kosta ~10.5k kuna. Isto tolko je kostao i 3007, -pdv. ![]()
![]() |
#17 |
Premium
|
3007 WFP-HC je bolji od 3008. 3008 ima built-in scaler. A built in scaler NE ŽELIŠ u monitoru. http://www.hardforum.com/showthread....1261177&page=5 ![]() ![]() ![]() The dirty secret of many of the 30" displays is the digital delay. This is additional time to process the incoming data stream prior to displaying the picture. It's NOT the same as LCD pixel response time but is inclusive of that time. Would you buy a modern display if it were actually 30+ ms instead of the advertised 6-8 ms? 32 ms delay is two whole frames at 60 fps. Digital delay has of course zero impact on photo editing or document work. It only matters for gaming and movie playback. In gaming, it means that the player you are shooting at is actually 2 frames away from where you think they are. In movie playback, since there is no facility in nearly any PC playback application to compensate for lip sync delay, you're going to start seeing noticeble lip sync issues. Studies have shown that viewers perceive lip sync problems of 30 ms or greater. DigitalVersus has tested digital delay on the 3007WFP, 3008WFP, and Samsung 305T. Using their same methods (mirrored display on a CRT and the panel, with the same motion softare as DigitalVersus, photographed with a DSLR), I've tested delay on the Apple 30" Cinema Display and the Gateway XHD3000. The Dell 3007WFP and the Apple 30" Cinema Display have no appreciable delay. Both use the same LG panel without a scaler. DigitalVersus tests show 11.5 ms delay for the 3007WFP-HC and my tests show similar results for the Apple. The HP 3065 also uses the same panel and although I haven't formally tested it, in quick evaluation results it seems to have the same negligible delay. The Samsung 305T and the Gateway XHD3000 have significant delay. Both use the same Samsung panel and in this case the panel itself (and ancillary direct electronics) appear to cause the delay. DigitalVersus tested the Samsung at 29.3 ms and my tests show at least as much on the Gateway. Note my Gateway tests were performed with the scaler disabled. In resolutions supported by the scaler (the Gateway operates only in pass-through mode at 2560x1600 without any color control, etc.) the results would inevitably be worse. Any scaler is going to add a minimum of 15 ms, and probably 30 ms, just by itself because scalers always buffer at least one full frame for processing. The Gateway XHD3000 also had a lot more ghosting with its pixel response than the Apple 30" Cinema Display, despite the Apple specs showing slower response. The Dell 3008WFP has the worst digital delay of the lot, undoubtedly because its scaler does not appear to run in pass-through at native resolution. The scaler is still active at 2560x1600. DigitalVersus shows a 46.6 ms delay which seems very coincidental, i.e. approximately 15 ms native panel delay + 30 ms scaler delay. I was quite enthusiastic about the 3008WFP until I discovered this issue. At this point I consider the only viable 30" displays for movies & gaming to be the Dell 3007WFP-HC, HP 3065LP and Apple 30" Cinema Display. Of the three, the Apple has the highest quality chassis. The Apple and the HP have about equal backlight uniformity while the Dell can very greatly in uniformity quality from unit to unit and at best is never as good as the Apple & HP. The Dell 3007WFP-HC and the HP have wide-gamut capability while the Apple does not. All told, it seems like the HP 3065LP is the best overall, with good uniformity, wide gamut, no appreciable delay, and reasonable build quality (better than the 3007WFP-HC, not as good as the brushed-aluminum Apple). If only Apple would get off the stick and release a wide-gamut version! In summary: Negligible delay: Dell 3007WFP/3007WFP-HC, Apple 30" Cinema Display, HP LP3065 Significant delay: Samsung 305T, Gateway XHD3000 Unacceptable delay: Dell 3008WFP http://episteme.arstechnica.com/eve/...m/740001880931 Zadnje izmijenjeno od: Skorn. 04.07.2009. u 09:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
crnjo
|
Kakva pi_darija ![]() Jel netko probao 3008 pa da potvrdi ovo? meni se cinilo da je 3008 jednostavno 3007 sa kontrolama na monitoru, jer ih 3007 uopce nema, bas nista se ne moze mijenjat osim brightnessa. Ako je istina, cepa koma, uzimaj HP. ![]()
![]() |
#19 | |
Registered User
Datum registracije: Jul 2009
|
Citiraj:
E jbg a baš mi se sviša 3007 puno mi je lijepši od 3008 zato što su rubovi neki tanji a i 3008 mi izgleda koda je siv neki |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
crnjo
|
Izgled je najmanje vazan kod kupovine tako skupog monitora. Nazalost vaznije je ovo gore navedeno sa delayom, i ako je stvarno tako, onda je 3008 doslovno smece... ![]()
![]() |
#22 |
Premium
|
Stigao ,omitor
Evo ljudi samo da se pohvalim da mi je danas stigao HP. Moram rec da sam prezadovoljan, morat cu ga malo postelavat, al to nije bed. Predobro je kad se pokrene Lightwave i Autocad, nemos vjerovat da stanu svi toolbari. ![]() Samo je malo nezgodno kad se pokrene Counterstrike, malo boli glava jel kontas da se cijeli svijet vrti. Hvala na savjetima, a posebno hvala mr. SKORN |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Ajde napokon, sretno ![]()
![]() |
#24 | |
crnjo
|
Citiraj:
![]() ![]() jos veca divota kad imas 4 prozora otvorena, PS, DW, Chrome i FTP klijent i peglas web development ![]() A sto se igara tice... izgeldaju fenomenalno, bog i batina, ali po meni, 22/24" monitori su idealni za igre. Ovaj moj definitivno nije, preveliko je to za udaljenost na kojoj sjedim.
![]() |
![]() |
#25 |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Ispričavam se ako ima neka druga tema ali je nisam našao pa dižem ovu ![]() Uglavnom: http://www.ebay.com/itm/YAMAKASI-300...item337df32bea Review: Cijena mi se ne čini lošom za IPS ekran od 30" ![]() EDIT: Ima i od 650$ ali nisu 'pixel perfect', znači riskirate lešine po ekranu ![]()
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Super monitor ali jedno mi nije jasno. Navodi se da HD 5870 nije jedna od kartica koja može upogoniti ovaj monitor, a HD 5870 ima dva (2) dual-dvi porta!!!??? Dali netko ima dualdvi monitor sa ovom karticom i da potvrdi ili negira ovu njihovu tvrdnju da ta kartica nemože upogoniti ovaj monitor?!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|