Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.10.2003., 00:58   #1
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Hardware koji me razveselio

Nikako da ja dođem na zelenu granu sa objašnjavanjem zašto jednostavno obožavam neki komad hardwarea koji mi je prošao kroz ruke. Uvijek se nađe netko uvrijeđen i razočaran. Tako ja odlučio da to prezentiram slikama. Ono što bi prvo htio pokazati je fantastična Soltek SL-KT400C. To je ploča koje je apsolutna perjanica izrade ploča među svim nazovi-proizvođačima koji samo bezuspješno pokušavaju kopirati savršenstvo mašte Soltekovih inženjera.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.

Zadnje izmijenjeno od: RAK. 08.03.2006. u 20:22.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2003., 00:59   #2
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Hardware koji me razveselio nastavak

Položaj socketa za proc je pažljivo postavljen tako da je nemoguće skinuti cooler sa njega ako je instalirano i napajanje, Isto tako i postaviti ga na proc. To samo pokazuje da je firma okrenuta end useru. Ne može on to zabunom skinuti. Doduše ne može niti namjerno ali je zaštita vrhunska.

Konektor napajanja je postavljen na mjesto koje omogućuje kablovima za napajanje da prolaze direktno preko socketa i time je spriječen pad coolera sa proca čak i u slučaju pucanja kopči (kablovi ga čvrsto stisnu). A svi znamo što bi se u tom slučaju dogodilo. Osim toga i filtriran je snopom kablova prolaz prašine do coolera čime se postiže dugotrajno bolje hlađenje.

AGP slot je konstruiran tako da možeš imati AGP karticu i samo jedan keks memorije a ako imaš PCI karticu (koja je slabija) koristiš oba keksa da popraviš performanse. Time su prodavači hardwarea spriječeni da prodaju nešto što mi nije potrebno i tako me oštete za pozamašnu količinu novaca. Kupim li bolju grafičku ne treba mi puno memorije.

Baterija za BIOS je fantastično postavljena pored zadnjeg PCI slota zbog toga da se netko pametan ne bi sjetio da mu baš takva treba za budilicu i iščupao van. Dodatna je pogodnost je to da možeš u navedeni slot postaviti modem ili neku drugu karticu čime je gore navedeni zločinac dodatno ometan u svojem ubilačkom pohodu.

Na sličan je način postavljen i jumper za Clear CMOS. Ostali pinovi za: Audio front panel, USB i le-diode na kanti su namještene da je sve to nemoguće spojiti zbog prekratkih kablova na kanti. Tako se proizvođači kanti motiviraju da proizvode kante s više kablova umjesto štede i time oštećuju nas jadne kupce. Nadalje je opće poznato da ljude živcira da im tuli nešto iz kante ili da nešto žmirka te je nemoguće spojiti te prekratke kablove na navedene pinove. Zato je samo Power konektor na jedva dovoljnoj udaljenosti od prednje maske te se samo on može spojiti. Istina je da je potrebno malo natezanja oko toga ali…

Dodatna je pogodnost i ugradnja gore navedene kartice u zadnji slot te je tako nemoguće prići bilo kojem pinu ako ne skinemo karticu.

Puno je ljudi na netu pročitalo kako je ovo i ono big tower kučište upravo fantastično. U Solteku znaju da su sve to priče za malu djecu i služi da se iz nas jadnih kupaca pobere zadnja kuna. Tako su postavili IDE kablove na mjesto koje sprječava postavljanje CD-ROMa na vrh kante jer ti je potreban predugački IDE kabel. Poznato je da IDE kabel ne bi smio biti duži od 60 cm. Kod kombinacije Soltek – Big Tower bi trebao biti barem 1 metar.

Iz svega navedenog se vidi da se u Solteku brinu za krajnjeg korisnika tako da prodavače sprječavaju da učine nešto po svojoj volji a sve u cilju pražnjenja naših džepova.

Nastavak slijedi…
Elegantan kao leopard

Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 25.10.2003., 01:27   #3
miato
(°_°)

miato's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
lol... pa nisam znao da su inzinjeri u solteku TOLIKO savrseni...

Toshiba m200 TabletPC + Samsung 205BW
miato je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2003., 01:36   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Jap, to je Rak. Baš te je raspizdila, a? Vidim i zašto...
tor je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2003., 01:38   #5
marac
Premium

marac's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
RAK strajks agen, mogao bi nabacit i tekst o MSI-jevoj ploci!
marac je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2003., 01:51   #6
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Da obečao je poslati onaj cijeli tekst o MSI-u. Čekam.
Staro 25.10.2003., 01:53   #7
marac
Premium

marac's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Originally posted by tor
Da obečao je poslati onaj cijeli tekst o MSI-u. Čekam.
Ja sam mu ga poslao danas na mejl na njemu je red da ga objavi!
marac je offline   Reply With Quote
Staro 26.10.2003., 23:12   #8
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

MSI K2N2-L

Zbog općeg očekivanja objavljujem:

MSI K7N2-L

Tako ja dobio ploču da si mogu napraviti server. Od prije sam imao sve ostale dijelove a za nju je Paske uletio. Hvala Paske.

Dotični gospodin evidentno nije baš bio presretan sa njom i odlučio se na Epox 8RDA+ (vrlo dobar izbor). Ja nek' se patim sa MSI.

Ploča je zapakirana u klasičnu, kičastu i šarenu kartonsku kutiju sa oznakama nagrada, proizvođača i featurima (gotovo svi optional jer se radi o "goloj" verziji). Za mene i moje potrebe sasvim dovoljno. Otvaranje kutije pokazuje dodatne kablove, upute i ostale sitnice koje su neophodne za normalan rad. Ništa nije tu bilo ništa posebno. Ispod još jednog kartona se pojavila ploča. Crvena i kičasta već kako to MSI zna napraviti. No dobro. Valja to ugraditi u komp i kutiju baciti u mračni zabačeni kutak.

Kratko pregledavanje ploče, tek toliko da se upoznamo i vidim gdje što treba priključiti, pokazalo je par problema i nedoumica. Ništa što neće dobar manual riješiti. Malo problema oko kablova i takvih sitnica. Već je normalan katastrofalan razmještaj kablova. Tako su IDE priključci dobili mjesto pri dnu ploče čime će biti "oduševljeni" vlasnici big towera jer će morati kupovati dugačke IDE kablove koji će doseći vrh kućišta. Barem sam to imao pa problema nije bilo. Priključci za napajanje su vješto skriveni iza socketa A tako da za njihov prolaz smeta cooler. Ne mogu zamisliti kako bi to proveli vlasnici velikih mrcina. Dakako da to ne bi bila Alpha PAL 8045U jer se ista šarafi za ploču. U MSI-u su se potrudili za originalnost i rupe za takve coolere nisu stavili na ploču u inat cijelom svijetu. Dobro da im netko nije rekao da bi stvarno bili originalni da nisu stavili niti zakvačke na socket pa tako bili nekompatibilni sa svima. Korisnici neka se snalaze na načine koje hoće. Ipak oni proizvode ploče za sebe a ne za korisnike. FANTASTIČNO. Ne znam kako im je to uspjelo ali su se potrudili da još više zagorčuju život jadnom kupcu i postavili kondenzatore sasvim blizu socketa i time spriječili postavljanje velikih coolera koji doprinose boljim overclocker sposobnostima kojima se ploča diči. Priključci za spajanje tipke za paljenje, ledica i ostaloga nalazi se neposredno ispod IDE priključaka, u šumi istih, što doprinosi boljoj preglednosti situacije i lakšem priključivanju na krivi pin. Tako sam ja čorav uz halogenku neposredno uperenu u ploču uspio isto i ostvariti uz čuđenje zašto ploča ne radi.

Uz uobičajene, na samom kraju ploče su predviđene rupe koje bi trebale ostvariti stabilnost ploče. Te rupe nisu kompatibilne sa nijednim kućištem pa su "navodno" (ja ih nisam dobio), stavili neke plastike koje se gurnu u te rupe. Rupe su na gornjem i donjem dijelu ploče. U sredini nema ništa i time su napravili zanimljivi feature koji omogućuje da ploča pukne dok se spajaju IDE kablovi, a posebno floppy kabel jer se priključak nalazi na sredini. Ja sam im za tu domišljatu ideju neobično zahvalan, ali zbog mene je nisu trebali stavljati. Iskoristio sam neke silikonske pločice za postavljanje stakla na stol (tabletić ispod stakla je obavezan). Tako sam valjda izgubio garanciju jer što ja imam biti pametan i spriječiti sa ploča pukne. I ovako je bilo škakljivo jer silikoni nisu dovoljno visoki.

Nekako sam uspio sve to pospajati i ništa ne uništiti, na čemu bi trebao dobiti kakvu nagradu. Uslijedilo je prvo neuspješno paljenje kompa zbog gore navedenog razloga (krivi pinovi). Drugi put se upalio ali od slike ništa. Ali ništa zato jer ploča ima na bracketu i 4 ledice za indikaciju. Kaže da je floppy kontroler neispravan. Nakon čupanja kablova i sličnih simpatičnih aktivnosti shvatim da je problem što imam i PCI grafičku i da ploču ne zanima što nije na nju priključen monitor i ona hoće da slika ide preko nje. Vrlo originalni odmak od svih ostalih koji taj feature nemaju (sram ih bilo). Nakon podosta vremena uspijem nekako dobiti i sliku i uči u BIOS ploče koji je standardni AWARD ali na par mjesta piše i Phenix. Objašnjenje u manualu kaže da je to zbog kupovine Phenix-a od strane AWARD-a. Zašto ja to trebam znati? Tako najnovije vijesti i tračeve iz IT industrije saznam od manuala za ploču. Hvala MSI.

Malo sam preletio BIOS i preradio postavke i lagano pogledao kolika je temperatura procesora, kada me tamo čekalo vrlo neugodno iznenađenje. Temperatura je bila 60. Popipam procesor i uvjerim se u istinitost tvrdnji. Nekoliko sam sati pokušavao utvrditi zašto je to tako ako je dotični procesor pod coolerom, koji nije nimalo bolji (moj je Dr.Thermal, bio je pod Alpha 6030 MUC), radi na 40. Bilo je tu vađenja ploče, čupanja kablova, mijenjanja napajanja i stvari koje nemaju veze sa tim, samo da proradi na normalnoj temperaturi. Ništa nije pomoglo. Nakon hlađenja na kavi, obilaska cure, vratim se doma i još se malo igram, te odlučim izvaditi ploču i "popraviti" je preko koljena (MSI je preporučio da bolje radi prepolovljena). Malo se zagledam u cooler, kada vidim da je vrlo malo nakošen i da sigurno ne nasjeda kako treba. Interesantno jer je isti cooler taj dan radio i nasjedao na drugu ploču kako treba. Pogledam socket i vidim da se malo odvojio od ploče. Valjda je ponosni prijašnji vlasnik bio malo nasilan i odvojio stvar. Ajde da i to popravim. U ponoć sjedam na bicikl i trk do benzinske da kupim nekakvo trenutno ljepilo. Skoro me motorist pokupio sa valjda 150 u gradu (spora vožnja, mislim da je trebao ići brže da ne zakrči promet). Uspijem zalijepiti sa dva ljepila sumnjive kvalitete. Postavim ploču nazad u kućište i upalim. Popipam cooler, a on hladan kao led. Odem u BIOS, a tamo se temperatura spustila za jedva 3 stupnja. Već sam se pomirio sa sudbinom i otišao na službene stranice da potražim novi BIOS. Nakon sat vremena potrage u krajnje nerazumljivim stranicama, preko serijskog broja ploče, uspijem skinuti update BIOS-a i to nekako ugurati u ploču. Kada upalim i imam što vidjeti. Novi je BIOS riješio problem "čudnih" temperatura i sada je bila 36-40.

Odoh u krevet da se malo smirim. Ipak je bilo 2 sata i nije mi bilo ni do čega više. Sutra sam se probudio i počeo sa instalacijama svega i svačega. Valja samo staviti drivere i izbjegavati beskorisne, ružne i glupe utility-je koje dolaze na CD-u. Stavio sam novije drivere od nVidije a ne one s ploče pošto sam ih od prije imao.

Tako sam se nekako pomirio sa pločom koja sada dobro radi ali ne i sa manualom koji je u osnovi dobar ali je napisan za više ploča i treba biti pažljiv da ne zaključiš da ploča ima nešto što nema. Moglo se to i malo bolje napraviti ali ne zamjeram previše.

BIOS je klasičan ali je i loše napravljen u "Advanced Chipset Features". To još nisam vidio dobro na nForce chipsetu.

Nisam neki overclocker ali znam da bi ta ploča mogla i malo više dignuti procesor. Sve iznad FSB 145 je rušenje. Ne može se nikako upaliti. Pokušavao sam svašta ali nikako nije išlo.

Zaključak:
Zanimljiva ploča za mazohiste i one koji ne misle overclockirati. Epox 8RDA+ je jeftiniji i 2 svjetlosne godine ispred. ABIT je skuplji i naspram ovog je svemirski brod (Enterprise). Mogao bi još štošta napisati o ovoj ploči ali bi to već prešlo u vulgarnost i malo ću se suzdržati. Za više ste trebali dan provesti sa mnom da vidite kako izgleda vokabular kočijaša.
Elegantan kao leopard

Staro 26.10.2003., 23:53   #9
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Nakon ovoga imam samo jedan komentar:
DAJTE RAKU DA PIŠE RECENZIJE
I kad hardwer ne valja barem se da nasmijati.......
Dotični gospodin evidentno nije baš bio presretan............
Ništa nije tu bilo ništa posebno..............
Priključci za napajanje su vješto skriveni iza socketa A........
Ne mogu zamisliti kako bi to proveli vlasnici velikih mrcina....
Ipak oni proizvode ploče za sebe a ne za korisnike. FANTASTIČNO......
koji doprinose boljim overclocker sposobnostima kojima se ploča diči..........
Te rupe nisu kompatibilne sa nijednim kućištem........
Nekako sam uspio sve to pospajati i ništa ne uništiti..........
Za više ste trebali dan provesti sa mnom da vidite kako izgleda vokabular kočijaša......
Neprepoznata pjesnička ljubav prema narodnom izričaju dovela je do voih divnih stihova
Staro 29.10.2003., 16:36   #10
Cybershark
Premium

Datum registracije: Sep 2002
LOL !

Rak rulez !
Oglas

Oglas
Staro 29.10.2003., 21:13   #11
Veky
...
Moj komp

Veky's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
kruha i rakovih recenzija
Veky je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2003., 21:26   #12
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Kolega RAK sve kaj pises je tocno osim jedne stvari. Cudno mi je kak fsb nejde iznad 145. Pa meni je 205 i ide jos gore!

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
OCZ SSD Vertex 4 - 128 GB
Samsung T166 500 GB 7200 okr/min 16 MB HD501LJ
Samsung F1 1 TB 7200 okr/min 32 MB HD103UJ
Dell S2522HG
Chieftec DX-01BD-V, Corsair 520W CMPSU-520HXEU

Bl@de je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2003., 23:33   #13
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Jesi li uvidio kakva je razlika između te i tvoje ploče. Osim toga nije fora sa se spusti clock.
Elegantan kao leopard

Staro 29.10.2003., 23:36   #14
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Cuj po ovom kaj si napisao isto je to sranje.:mad:

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 30.10.2003., 09:24   #15
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Blade_chaos
Cuj po ovom kaj si napisao isto je to sranje.:mad:
Ma pusti .... to on samo sere po svemu kaj nije Abit.

Da Abit napravi Via 333 ploču za Athlon 64 - RAK bi trubil kak je to zakon, samo kaj smo mi blesavi

Ma ko ti je kriv kaj ne znaš staviti ploču u kučište i to sve fino pospajat

Ploča je u princiopu zakon - samo kaj je RAK nije znal dobro složiti

Zakaj sam ju prodal tebi :confused:
Zato kaj mi boja nije pasala sa vodenim
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2003., 09:50   #16
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Paske

Da Abit napravi Via 333 ploču za Athlon 64 - RAK bi trubil kak je to zakon, samo kaj smo mi blesavi
Mislim da smo to raspravili.
Elegantan kao leopard

Staro 30.10.2003., 12:16   #17
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Rakao bi Paske da tu cak ima neke i istine. Ja sam svoju bez beda jako brz slozio. Iako se ne razlikuje puno od k7n2 l jel ova ima samo ofisl 400 Mhz. No mozda je bas naletil na tesko sranje!

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 30.10.2003., 13:38   #18
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Blade_chaos
Rakao bi Paske da tu cak ima neke i istine. Ja sam svoju bez beda jako brz slozio. Iako se ne razlikuje puno od k7n2 l jel ova ima samo ofisl 400 Mhz. No mozda je bas naletil na tesko sranje!
Ajde ponovo pročitaj i reci da od toga nešto nije istina. Da nije istima da su pinovi tamo gdje sam napisao, da je na kraju zašarafljena ploča, da ploča ne može puknuti ako guraš floppy kabel i sl.

Osim toga stvarno se ne bi htio s tobom raspravljati o pločama. Samo se zapitaj koliko si ih RAZLIČITIH u životu sastavio u RAZLIČITE kante i koliko je od tih bilo kvalitetno a ne informatičko smeće poput Solteka, MSI, PCChipi chips, Smoki i sl. Da spomenem da je bolje da ne kažeš da radiš u nekom servisu jer to samo donosi minus bodove. Nema tog servisa iza kojeg nisam imao posla. HVALA IM. To mi omogućuje da fino papam, imam solidan komp, idem svake godine na more a redoviti prohodi mi ne pokrivaju kredit i telefonske račune. Kako? Servisi.
Elegantan kao leopard

Staro 30.10.2003., 19:14   #19
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Originally posted by RAK
Ajde ponovo pročitaj i reci da od toga nešto nije istina. Da nije istima da su pinovi tamo gdje sam napisao, da je na kraju zašarafljena ploča, da ploča ne može puknuti ako guraš floppy kabel i sl.

Osim toga stvarno se ne bi htio s tobom raspravljati o pločama. Samo se zapitaj koliko si ih RAZLIČITIH u životu sastavio u RAZLIČITE kante i koliko je od tih bilo kvalitetno a ne informatičko smeće poput Solteka, MSI, PCChipi chips, Smoki i sl. Da spomenem da je bolje da ne kažeš da radiš u nekom servisu jer to samo donosi minus bodove. Nema tog servisa iza kojeg nisam imao posla. HVALA IM. To mi omogućuje da fino papam, imam solidan komp, idem svake godine na more a redoviti prohodi mi ne pokrivaju kredit i telefonske račune. Kako? Servisi.
He, he živjeli "servisi". Efo im piva
Staro 30.10.2003., 19:45   #20
Bl@de
Premium

Bl@de's Avatar

Kolega Rak pa nemojmo odmah džonom jedni na druge. Ja sam samo rekao da to meni nije predstavljao neki veliki problem. Uostalom prije sam napisao da je sve to istina kaj si rekao za plocu!!!
Imao sam nekoliko ploca u rukama vjerojatno ni blizu koliko ti i zato kazem da je sve to istina, za razliku od abitica koja je pila!

Intel i5 4670k
ASrock Z87 Extreme 3
2x8 Gb Kingston blu
MSI Rx 580x 4 GB
Dell S2522HG

Staro 30.10.2003., 22:12   #21
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Imaju i Abitice svoje bisere. Recimo ova moja koja nema PS2 i Serial port. Serial i Parallel sam nadoštuklal ali me je.. PS2. Zato sada na službenom siteu kažu da ne postoji (šala).

No, kako bilo, frend kod kojeg je završila ploča veli da je blago pokojna. Kako su meni diskovi, njemu su kontroleri (kako mu to uspjeva). Sutra idem po nju pa da vidim.
Elegantan kao leopard

Staro 10.03.2005., 13:08   #22
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
atha je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2005., 20:17   #23
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Originally posted by RAK
Imaju i Abitice svoje bisere. Recimo ova moja koja nema PS2 i Serial port. Serial i Parallel sam nadoštuklal ali me je.. PS2. Zato sada na službenom siteu kažu da ne postoji (šala).

No, kako bilo, frend kod kojeg je završila ploča veli da je blago pokojna. Kako su meni diskovi, njemu su kontroleri (kako mu to uspjeva). Sutra idem po nju pa da vidim.
Pa imaš za kupit u linksu USP to PS2 adapter.

BTW: : lol2 : : lol2 : : lol2 :
Fleks je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno