Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.02.2010., 19:01   #1
post-itt
Premium

Datum registracije: Apr 2008
lan safe

Pozdrav, kupio sam UPS eaton power 1500 VA. Posjedujem računalo čije napajnje iznosi 550 w (corsair). na ups-u mi je spjen značim komp i monitor, kao i telefon i adsl, jer ima i tu mogućnost.

Ups komunikaciju sa računalom ostavruje putem usb kabela, i obzirom da suite cd koji dolazi sa ups-om više tvrtka ne isporučuje treba se ići na stranice eaton power-a kako bi se skinio driver jer inače komp neće prepoznati ups. nakon toga sam skinio softver koji se zove Lan Safe i anima me ima li netko iskustva s tim programom jer mi neke stvari nisu jasne.

Naime, kadotvprim taj program otvori se slika gdje se vidi kako t radi ups, u biti radi se o jednom slikovnom prokazu. I sad jedna stvar koju ne razumijem, postoji nešt što se zove LOAD PERCENT ( OBJAŠNJENJE je "the amoount of power being drawn from a UPS by devices that receive power from thr UPS. Load percent is based upon the maximum load a UPS can support).

meni taj load percent iznosi stalno 5. Nekužim što je ovo, pa ako itko zna nešto o ovom programu malo više, a posebno o ovom što mi baš nije jasno, molim pomoć.
I još jedna stvar, na toj slici u realnom vremenu pokazuje mi da input voltage je 210 a output 240, jeli to normalno, obzirom da mi na event statusu stoji zelena točkica, koja signalizira da je to ok. Ali eto, ako netko može malo pojasniti, bilo bi super
post-itt je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2010., 22:10   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Obzirom na priključeni teret i kapacitet UPS - a 5% opterečenja je očekivano, dodaj još tereta pa će porasti (npr. žarulju, tv). U vezi prikazanog napona provjeri jel možeš mjenjat defaultne postavke UPS - a, kod nas je (uključujući nedavnu promjenu) 230V 50Hz, izaberi EU / Germany ako nema Hr. 240V je UK standard.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.02.2010., 11:26   #3
post-itt
Premium

hvala na odgovoru.
ne znam za te defaultne postavke ups-a, ne znam gdje bi to bilo na ups-u, što se tiče njega, samog uređaja, ja ne vidim da bi se to moglo promijeniti.
evo pratio sam ove dane kako to funkcionira. kada se spusti input voltage, automatski se povećava output i to ide do neke granice, recimo malo preko 240, i onda se čuje klik na samom uređaju, i onda se isprave naponi, i bude i na jedsnoj i na drugoj strani jednako, npr, bude 214 i na input i na output, pa onda 220 i na jednoj i na drugoj strani.
e, sad još ejdno pitanje, imam klima uređaj, 5,5 kilovata koja je priključena na utičnici koja se nalazi na istom zidu u paraleli sa utičnicom na kojoj mi je spojen ups. e., sad kada klima uključuje i iisključuje, na ups-u čujem klik. zanima me zašto se on oglašava, kad on nemam veze sa klimom koja ima svoju utičnicu. jedimno ne znam ima li veze što sa tim utičnicama koje su spojene na istom zidu u paraleli, mislim ima li šanse da je ups na neki način povezna s klimom. slabo se u struju razumijem, zato puno pitanja. zahvaljujem na odgovorima
Staro 10.02.2010., 11:41   #4
buzz11
Premium

Datum registracije: Oct 2006
Khm...upali svjetlo i gledaj u žarulju u trenutku kad se uključi kompresor od klime...zatinja jelda, a nema nikakve veze sa utičnicom gdje je uštekana klima. Isto tkao i UPS registrira trenutni pad napona. 5,5 kW je poprilično zar ne?
buzz11 je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2010., 12:02   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Sve navedeno je logično. Navedeni UPS ima AVR uz pomoć kojeg u određenim granicama radi korekciju napona prema trošilu, a kada to više nemože (ulazni napon je van tih granica) prelazi na Battery mod rada (u prelazu čuješ klik releja) i osigurava ispravni napon trošilu dok se baterije ne isprazne ili do povratka ispravnog ulaznog napona.
Igrokaz sa klimom je također logičan jer si je priključio blizu UPS - u i na istu fazu i strujni krug, kako 5,5 kW i nije baš malo, ista napravi poremećaj / smetnju ulaznog napona na što UPS reagira i prelazi na Battery mod rada (opet) kako bi osigurao ispravni napon trošilu.
Bilo bi poželjno klimu spojit na drugu fazu i strujni krug.
Staro 10.02.2010., 22:12   #6
post-itt
Premium

hvala na odgovorima, i meni se čini ovo jako logičnim što ste napisali za klimu uređaj,jer sam probao na drugim mjestima u stanu uključit ups i klimu istodobno i nije se čuo klik, odnosno relej. Ali ono što me buni, zar ne bi trebalo da se pojavi indikator na ups-u da je prešao u mod baterije ili to djeluje tako kratko da on samo trenutno prebaci na bateriju a onda se već stabilizira pa da to ni ne primjetim.
Druga stvar, da li postoji mogućnost u lan safe-u da ograničiom da mi output voltage ne prelazi npr 230 volti, jer za 240 ili 245 koliko mi zna biti u pojedinim trenucima nije štetno za PC
Staro 10.02.2010., 22:17   #7
post-itt
Premium

nikky, vezano za ovo gore, u control room-u lan safe-a gledam da mi je frekvencija 50,1, battery status voltage 26 ( što to znači) jel to znači da je napounjena samo 26 posto???
a total time on battery svega jednu minutu od kada sam ga kupio prije par dana
Staro 10.02.2010., 23:20   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa pogledaj manual / dokumentaciju i modove rada. Gore sam po tvom opisu pretpostavio da UPS ima AVR koji mu omogućuje korekciju izlaznog napona (u nekim granicama) bez da pređe na Battery mod rada.

Također nezaboravi da ulazni napon (po normi) može odstupat ±5%, tako je frekvencija 50,1 Hz zanemarivo odstupanje a može biti posljedica greške u mjerenju ili sw tj. prikazu.
Slična stvar je battery voltage 26, to je ok napon napunjene baterije (nazivnog napona 24V), vjerojatno 2 po 12V.
"total time on battery" je dosadašnje ukupno vrijeme u Battery modu rada, ištekaj ulazno napajanje pa ćeš vidit kako se brojka povećava.
Sve ovo piše u helpu / dokumentaciji samo treba čitati.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno