Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.12.2009., 11:14   #1
kolotura
Premium
Moj komp

kolotura's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Par pitanja za laptop

Dobio sam na poklon acerov laptop,ali sam stvarno laik što se tiće laptopa tako da imam par pitanja:

1.Koliko dugo moram prvi puta puniti bateriju ?
2.Što trebam da bi sa laptopom mogao sa bilo kojeg mjesta u stanu biti priključen na internet(u pitanju je max adsl)t-com ? Dali svaki puta pri takvom spajanju moram unositi nekakve pasworde ili spajanje ide automatski kao i na stolnom računalu ?

Hvala na razumijevanju
kolotura je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2009., 11:32   #2
kus-86
Premium
Moj komp

kus-86's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
sta se tice baterije, vjerojatno ce ti kao i vecini ljudi stalno biti na punjacu. a za prvi put ja ga ostavim cjeli dan najmanje.

za internet. trebas instalirati drivere za wireless karticu i moras imati wireless ruter. ako ti ruter nema zastitu neces morati upisivati nikakve sifre, a ako ima kada jednom upises ostaje ti zapamcena u kompu.

Oglas
Staro 05.01.2010., 19:23   #3
AnArChY
Premium

AnArChY's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
vise ne postoje baterije s "efektom pamcenja", tako da ti je to kompletno svejedno - nema razlike da li prvi put punis bateriju ili 100-prvi :-)

ako imas wireless ruter moras u postavkama rutera namjestiti SSID (ime mreze) i neki tip zastite (postoji nekoliko tema o tome koji su bolji/sigurniji)
ako nemas, moras kupiti
Staro 05.01.2010., 19:56   #4
RAUL
Registered User

Datum registracije: May 2006
po mogucnosti izvadi bateriju kada radis sa laptopom na struju.Duze ce ti trajati:-)
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2010., 20:58   #5
kolotura
Premium
Moj komp

kolotura's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Hvala ekipa !!
kolotura je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2010., 06:34   #6
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor RAUL Pregled postova
po mogucnosti izvadi bateriju kada radis sa laptopom na struju.Duze ce ti trajati:-)
Ali baterija je glavna "pegla" napona u lapu...Mislim da je pametnije ostaviti bateriju,zbog nestanka struje ili zbog napona,posto su dijelovi u lapu puno osjetljivi na male promjene napona nego na stolnom racunalu . Ali da ce baterija duze trajati ako se makne,to je . Meni(osobno) je ovo prvo bitno,da mi lap ne rikne,pa stalno drzim bateriju u njemu,ne nadopunjavam je nego vec kad je koristim onda je potrosim do kraja...a lap ne palim dok se ne napuni baterija,tako da joj ne radim neku stetu...i eto,baterija nakon god i mj dana starosti lapa mi traje kao i prvi dan .Tako da ako se pazi svaki put kada se baterija koristi(da se ne nadopunjava i slicno) moze se lijepo ocuvati i trajati,a ujedno biti i sigurnost prilikom nestanka struje,odnosno kao sto je UPS na stolnom racunalu

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2010., 12:30   #7
kus-86
Premium
Moj komp

kus-86's Avatar

po raznim temama i postovima sam procitao dosta o bateriji. iz svega sam zakljucio da:
1. Baterija se NEBI TREBALA trositi ako je na punjacu nonstop. znaci ako je baterija puna kada se laptop gasi i ako je ukljucen na punjac prije nego se stisne gumb za paljenje lap vuce struju iz punjaca a ne iz baterije te nebi trebao trositi bateriju, vjerojatno to ovisi i o modelu lapa.
2. baterija bi se najmanje jednom u 30 dana trebala skroz izprazniti i napuniti
3. vecina laptopa nema poklopac za mjeto di bi trebala ici baterija. veci je problem ako ti je nesta na stolu i ako ti to nesta pomota pinove ili neznam kako da to nazovem koi spajaju bateriju i lap.
4. baterija koja je vani i koja se dugo ne koristi ako nije dobro "spremljena" gubi na kapacitetu.

ja sam se drzao ovih smjernica i na proslom laptopu nakon 2 godine baterija je ostala na 80-85% originalnog kapaciteta.
Staro 16.01.2010., 18:02   #8
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor kus-86 Pregled postova
po raznim temama i postovima sam procitao dosta o bateriji. iz svega sam zakljucio da:
1. Baterija se NEBI TREBALA trositi ako je na punjacu nonstop. znaci ako je baterija puna kada se laptop gasi i ako je ukljucen na punjac prije nego se stisne gumb za paljenje lap vuce struju iz punjaca a ne iz baterije te nebi trebao trositi bateriju, vjerojatno to ovisi i o modelu lapa.
samo da se osvrnem na ovo
baterija se "troši", iako sporo, bez obzira što ti ne vučeš struju iz nje, već preko punjača
obično je podešeno da se krene punit kad padne na cca 95%
tako da cikluse gubiš, htio - ne htio

sve u svemu, ja je držim u lapu
i nakon više od godinu dana korištenja, i dalje mi traje preko 3h sa wlanom uključenim i smanjenim brightnessom

proučavao sam hrpe stranica o tome, no na kraju došao do zaključka da je ona (kao i sva druga tehnologija) tu da služi meni, a ne ja njoj

What man is a man that doesn't make the world better

Zadnje izmijenjeno od: daxxx88. 16.01.2010. u 23:42.
daxxx88 je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2010., 20:17   #9
kus-86
Premium
Moj komp

kus-86's Avatar

slazem se sa tobom ali na starom kao i na novom laptopu kad je na punjacu bat ne pada ispod 100%. znam da se trosi, ali puno puno manje nego da upalis laptop i nakon par min upalis punjac. nisam htio reci, niti mislim da ako je lap na punjacu stalno da se baterija ne trosi uopce.
Staro 16.01.2010., 23:15   #10
[Psyho]Cox
Premium
Moj komp

[Psyho]Cox's Avatar

Datum registracije: May 2006
Mislim da je taj efekat trosenja baterije ako je stalno u laptopu izrazen najvise zbog velikog broja sati koje baterija provodi zagrijana (na povisenoj temperaturi) te iz tog razloga gubi kapacitet, uz ovu pricu o punjenu kad je skoro potpuno puna.

Acer TimelineX 5830G
[Psyho]Cox je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno